Nagyon erős gamer notebookot készített az MSI

Az MSI GT80 Titan SLI támogatással, erős processzorral és mechanikus billentyűzettel érkezik, videokártyái pedig cserélhetőek, ami rendkívül érdekes opció.

Nagyon erős gamer notebookot készített az MSI

Az MSI tavaly már közölt néhány sejtelmes fotót következő gamer noteszgépéről, a GT80 Titan névre keresztelt újdonságról, ami egy igazi behemót a maga 18,4 hüvelykes képátlójú kijelzőjével. Akkoriban kiderült, hogy a termék SLI módba kapcsolt videokártyákkal, illetve teljes méretű mechanikus billentyűzettel is rendelkezik – utóbbi természetesen Cherry MX kapcsolókra támaszkodik, de még nem alkalmazza a frissen bejelentett RealKey technológiát.

Fotó: The Tech Report

Most, hogy gőzerővel dübörög a CES, az MSI végre elárulta, milyen tulajdonságokkal rendelkezik a játékosok álomnotesze – az biztos, hogy nem egy kispályás megoldásról van szó. A GT80 Titan akkora teljesítményt kínál, ami az asztali gamer konfigurációk esetében is figyelemreméltó lehetne – hát még egy notebooknál. Cserébe persze az akkumulátoros üzemidő karcsú lesz, ha ki akarjuk használni a hardverben rejlő lehetőségeket, de ez aligha lehet szempont.

A GT80 Titan egy csúcskategóriás Crystal Well processzorra támaszkodik, ami a Core i7-4980HQ típusjelzést viseli. A négymagos csúcsprocesszor 2,8 GHz-es alapórajelen ketyeg, maximális Turbo Boost órajele pedig 4 GHz-es értéket képvisel. Videokártyából GeForce GTX 980M került az alaplapra, de nem egy, hanem rögtön kettő, így a grafikai teljesítményre aligha lehet panasz. Rendszermemóriából maximum 32 GB-nyi fér el a négy darab So-DIMM memóriafoglalatban, az adattárolókat pedig félelmetesen sok, összesen négy darab M.2 SATA foglalat várja, amelyekhez természetesen RAID támogatás is jár. Ha ez nem lenne elég, még egy 2,5 hüvelykes bővítőhelyet is kapunk, amiben egy HDD vagy egy SSD szállásolható el. A repertoárból nem hiányzik a Killer sorozatú Gigabites Ethernet vezérlő, illetve a 802.11ac WiFi adapter sem. A teljes méretű mechanikus billentyűzet ezúttal Cherry MX Brown típusú kapcsolókat alkalmaz, ám a jövőben nincs kizárva, hogy Cherry MX Red kapcsolókkal is elérhető lesz. Apró, de fontos figyelmesség, hogy a billentyűzetet úgy helyezték el a terméken, hogy az olyan érzetet nyújtson használat közben, mintha asztali billentyűzeten gépelnénk. A jobb oldalra pozícionált érintőpad extraként numerikus billentyűzetként is funkcionál, aktiválásához csak a Num Lock billentyűt kell megnyomni.

Fotó: The Tech Report

A fenti hardverarzenált látva kicsit úgy tűnik, hogy a gyártó hatalmas ágyúval támadt a verebekre, ugyanis a 18,4 hüvelykes képátlójú Samsung PLS LCD panel "csak" Full HD felbontással érkezik. Ennek oka persze prózai: egyelőre nem állt rendelkezésre olyan kijelző panel, amely jobb választás lehetett volna. Később persze bármikor frissíthető lesz a kínálat egy 3K-s vagy 4K-s panellel, így a GT80 Titan még vonzóbbá válhat. És persze teljesítmény is bőven lesz a nagyfelbontású panel meghajtásához – ez olyan előny, amit jelenleg nem sok gamer notebook tudhat magáénak.

A gamer noteszgépeket gyakran éri kritika amiatt, hogy rendkívül drágák, bővíthetőségük pedig meglehetősen limitált. Az MSI újdonsága végre – részben – megoldást kínál a problémára, ugyanis a grafikus alrendszer bővíthető lesz, így a következő két GPU generációra épülő mobil videokártyák alkalmazhatóak lesznek a A GT80 Titánban. A GPU bővítéshez az Amerikai Egyesült Államok területén az MSI valamely rendszerépítő partneréhez kell elküldeni a noteszgépet, aki elvégzi a cserét, illetve a firmware- és driver frissítést, szükség esetén pedig a hűtést is cseréli, majd a kész konfigurációt a régi videokártyákkal és hűtőmodulokkal együtt visszaküldi a vásárlónak. A GPU Upgrade opció nem csak a GT80 Titan, hanem a GT72 Dominator esetében is él. A jövőben kiderül, hogy ez a koncepció mennyire működőképes, illetve a vásárlóknak valójában mennyire tetszik – ezzel együtt azt is meglátjuk, valóban lehetőség lesz-e legalább két GPU generáció támogatására.

Fotó: The Tech Report

Akkumulátoros üzemidő tekintetében túl nagy csodát nem várhatunk, ismerve, milyen combos hardver dübörög a fedélzeten. Persze akkor, ha lekapcsoljuk a nagyétvágyú videokártyákat, és helyettük a processzorba integrált Intel HD Graphics sorozatú egységre támaszkodik a rendszer, már látványosabb akkumulátoros üzemidőt lehet elérni – ami így már bőven több lehet, mint 30 perc. Akkumulátoros üzemidő tekintetében pontos adat sajnos még nem áll rendelkezésre. A GPU üzemmódok között egyszerűen lehet váltani, igaz, az új mód életbe léptetéséhez rendzser-újraindítás szükséges. Ide kapcsolódik, hogy az MSI felhasználói visszajelzések alapján sem a GT72 Dominator, sem a GT80 Titan esetében nem engedélyezi az Nvidia Optimus technológiáját, a GS és GE sorozatok tagjainál azonban továbbra is használatban marad az eljárás.

Az MSI GT80 Titan egy rendkívül komoly gamer notebook, amely érdekes alternatíva lehet a piacon a többi SLI támogatással ellátott megoldással szemben. Az egyelőre nem derült ki, hogy az újdonság pontosan mikor jelenik meg kereskedelmi forgalomban, mint ahogy az is rejtély, mennyibe kerül majd. A hardver alapján 3000 dollárhoz közeli árra lehet felkészülni, de azon sem lepődnénk meg, ha a végösszeg 3000 dollárnál is több lenne.

A The Tech Report munkatársainak 3299 dolláros alapárról beszéltek forrásaik, de az sajnos nem biztos, hogy ez már a végleges ár.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward