Nagyméretű újdonságok

Legújabb cikkünkben nagyméretű megjelenítőkkel foglalkoztunk. Az Asus kijelzője kedvező vételárával és válaszidejével leginkább a játékos felhasználókat célozza meg...

Nagyméretű újdonságok

1. Bevezető

Legújabb cikkünkben nagyméretű megjelenítőkkel foglalkoztunk. Az Asus kijelzője kedvező vételárával és válaszidejével leginkább a játékos felhasználókat célozza meg. A Fujitsu-Siemens 26 colos monitorja ár/érték arányban jól teljesített, minden területen megállta helyét, de különösen a filmkedvelőknek okozhat nagyobb örömöt. Az LG megjelenítője kapott tőlünk hideget és meleget egyaránt (de inkább előbbit), egyedül a játékos kedvűek lehetnek vele igazán elégedettek.

2. Asus VW246H

ASUS VW246H

A készülék formatervezésénél a gyártó megszokott matt festése és szögletes vonalai köszönnek vissza. Az Asus egy ideje a monitorjainak káváit egy fényes kerettel is kiegészíti, és ez jelen típusnál sem alakult másként. Az anyagminőség jó, a legtöbb helyen pontos illesztésekkel és vastag műanyagokkal találkozni, recsegés a kijelző konfigurálása közben sehol sem hallható.

A monitor beállításai a káva elején található nyomógombokkal hajthatóak végre, szoftveres menükezelés nincs. A kitapintható gombok és jól látható feliratok miatt nappal ez nem olyan nagy probléma. Mivel ezeket sötétben már vakon kell megtalálni, az igényesség jegyében belekerülhetett volna ez az opció is, ezzel meggyorsíthatnánk a beállítás folyamatát. Telepítő lemez szintén nem jár a készülékhez, így a színprofilokat is magunknak kell előállítani, ha komolyabb munkát tervezünk a kijelzővel. Az állapotjelző led szolid fénye nem vonja el figyelmünket a képről, a készenléti narancs fény pedig szintén nem zavaró a sötét szobában.

A korong alakú talp könnyen a helyére pattintható, az egyszerű állvány pedig viszonylag stabilan tartja a monitort. Habár gyárilag semmilyen extra mutatványra nem képes, mégis könnyen elforgatható maga körül, mivel az apró gumi korongok helyett a gyártó ezúttal műanyagot használt. A panel magassága ideális, dőlésszöge pedig megfelelő határok közt állítható, így a nagyon szűk konfigurálási lehetőségeivel (csak dönthetőség) is jól használható a megjelenítő.

Hátul találhatóak a felfüggesztési lyukak, és a kábel elvezető kampó, mely hasznos kellék a madzagok elrendezéséhez. A csatlakozók kendőzetlenül kilátszanak.

A kijelző számos bemenettel rendelkezik, a szokásos D-Sub és DVI mellett a HDMI is megtalálható, valamint egy audio bemenet is a beépített hangszórókhoz. Ez utóbbi a HDMI jel használatakor nem aktív, mivel az már (jobb esetben) eleve tartalmazza az audio sávot. Ha nem lennénk megelégedve a beépített csipogók minőségével, akkor egy fejhallgató kimenetet is találhatunk a monitor hátulján (ez lehetett volna oldalt is). A monitor HDMI bemeneten nem szereti a készenléti módot, a video jel megszűnésekor kék képernyő fogad minket, ami később is változatlan marad. Nem úgy a DVI és VGA csatlakozás esetén, ilyenkor elsötétül a képernyő és narancsszínűre vált a led, ahogy az tőle elvárható. Az integrált hangszórók elfogadható hangerővel, kissé a mélyközepekre koncentrálva szólalnak meg, szoftveres equalirezzel még némi háttérzenére is használhatóak, de csodát ne várjunk tőlük.

Képminőség

A kijelző képe maximális fényerő mellett kellően fényes, kontrasztja viszont lehetne jobb is, nemcsak a sötét, hanem a világos árnyalatok megjelenítésénél is problémába ütközött a monitor. Színvisszaadása alapállapotban nem igazán jó, ám szerencsére ezen némileg javíthatunk a színező profilokkal. Érdekes módon a színátmeneti gradiensek viszont szép egyenletesek. A Splendid színkezelő motorral kifejezetten szép megjelenítés érhető el, sőt, még a kontrasztskála is feljavítható a profilokkal, ám mindegyikre igaz, hogy csak a megfelelő helyzetre használhatóak igazán. Univerzális megoldás nincs közöttük, arra maradnak a saját beállítások.

A natív felbontás élessége a digitális bemeneteken (HDMI, DVI) nem rossz, de ennél már szebb szövegmegjelenítés is létezik, analógon pedig a helyzet még egy fokkal rosszabb. A kijelző interpolálási képessége elfogadható, az 1280*720-as képméretet enyhe homályosságát 3D alkalmazásokban nem találtuk zavarónak, az átmeneti 1680*1050-es viszont már nem ajánlott. A menü „aspect control” pontja alatt felkínálja nekünk a 4:3 módot, mely elnevezése alapján az LG-hez hasonlatosan csak az említett képarányt képes megfelelően lekezelni. Örömmel nyugtáztuk, hogy a monitor az utalással ellentétben minden képarányt torzításmentesen képes megjeleníteni, így GPU skálázáshoz sem kell folyamodnunk (a monitor egyébként egy hajszállal szebben interpolál a HD2600Pro-nál, melyet a teszthez használtunk).

Az Asus kijelzője háttérvilágítás terén egyáltalán nem domborít nagyot, ugyanis már a rövid záridős felvételen is jól látható a foltosodás, és nemcsak teljes sötétségben, hanem szürkületnél is észrevehetőek a képernyő szélein látható erős bevilágítások. A fekete mélysége szintén hagy némi kívánnivalót maga után, sajnos mindez filmezés közben bosszulja meg magát. A panel betekintési szögei ellenben elég szélesek (vízszintesen és függőlegesen is) és a szélek felől nézve a színtorzulás is csak alig észrevehető. A monitor remek válaszideje gyors mozgásoknál bizonyított, és a túlvezérlés okozta zavaró hatások sem jelentkeztek (ilyenkor elsősorban sárgás utánhúzást keresünk), bemeneti késése pedig nem vészes, így tehát játékra jó választás az Asus monitora.

A már feljebb is említett Splendid elég sok különböző móddal rendelkezik. Az alaphelyzetben (Standard Mode) zárolt dinamikus kontrasztvezérlést (ASCR), élességet és színtelítettséget a Scenery, Theater, Game és Night View módokban változtathatjuk meg, a profilok pedig egyenként testreszabhatóak (de bármikor kérhetjük a gyári állapotok visszaállítását is).

Nekünk különösen a Theater mód nyerte el tetszésünket, megfelelő beállítások mellett (ASCR: Off, Sharpness: 50, Saturation: 50) még szövegszerkesztésre is használhatjuk, mivel ilyenkor is tökéletesen olvasható marad a kép. A színhőmérséklet az előre eltárolt értékek közül (Cool, Normal, Warm, sRGB) is kiválasztható, az egyedi színkeverés gyári értékei viszont tökéletesnek bizonyultak, ezzel könnyítve meg dolgunkat. A menü extrái közt mindössze a Skin Tone lehetőség található meg, mely fényképeinken a bőrszínt képes némileg megváltoztatni (Reddish, Natural, Yellowish).

3. Fujitsu-Siemens Amilo LSL 3260W

Fujitsu-Siemens Amilo LSL 3260W

A japán-német vállalat olcsó, nagyméretű megjelenítője nem kifejezetten divatos küllemmel áldatott meg, inkább az egyszerűbb vonalak jellemzőek rá, a káva és a talprész fényes fekete felülete viszont arról tanúskodik, hogy még a hagyományos dizájnt kedvelő gyártó is próbál lépést tartani a korral (bár nem biztos, hogy így kéne neki). A felhasznált műanyagok minősége jó, a monitor állítgatása közben sem hallhatóak a nem kívánt nyöszörgések.

A menü vezérléséért a panel alján található nyomógombok felelnek, melyek elhelyezésük miatt kicsit nehezen használhatóak. Szerencsére bármelyikük megnyomására legelőször a menü segéd-piktogramjai bukkannak elő, ezzel könnyítve meg a tájékozódást. A kezelés némi megszokás után már egyszerűnek mondható, bár a nem létező szoftveres menüvezérlés biztosan gördülékenyebbé tenné a monitor beállításait, és a gyári színprofilokat is hiányoljuk a csomagból. Az állapotjelző led fénye működés közben kellemes, tájékoztató jellegű, nem tereli el figyelmünket a képernyőről.

A kerek talpkorong bár nem túl hatalmas, mégis jól megtartja a nagyméretű kijelzőt, ráadásul a monitor hátulja sem foglal nagy helyet asztalunkon. Ez részben annak is köszönhető, hogy az állvány a panel közepes mértékű döntögetésén kívül semmilyen konfigurálási lehetőséggel nem rendelkezik. A fix magasság igazán kellemes, így ilyen téren nem éreztünk hiányosságot. A stabil, gumírozott talp miatt a monitor nehezen mozdítható el a helyéről, ezért némi forgatási lehetőség nem ártott volna neki.

A felfüggesztési lyukakhoz az állvány lecsavarozásával férhetünk hozzá, a kábelek elvezetésével és a csatlakozók elbújtatásával viszont nem foglalkozott a gyártó.

A kijelző az alapvető D-Sub és DVI csatlakozók mellett egy HDMI video bemenettel is rendelkezik, így a széleskörű felhasználás is biztosított, ráadásul egy fejhallgató kimenet és egy audio bemenet is helyet kapott a monitor hátulján. A beépített hangszórók hangosak, de gyenge minőségűek, kellemetlen tölcséres hangszínük miatt nem igazán használhatjuk őket semmire sem (még a szoftveres equalizer sem segített).

Képminőség

A monitor kellemesen nagy fényerejének köszönhetően erős napsütésnél is jól használható, ráadásul a nagyméretű panel fogyasztása még ilyenkor is igen kedvezően alakul (legalábbis a gyári specifikáció szerint). Kontrasztja viszont jobb is lehetne, főleg a tesztskála sötétebb árnyalataival küzd meg a kijelző. Színhűsége viszont egészen jó (bár nem kiváló), és a színátmeneti grádiensek is tökéletesen folyamatosak.

A natív felbontás élessége a digitális bemeneteken (HDMI, DVI) remek. Analógon már kicsivel homályosabb a helyzet, de még ez sem vészes, így a másodlagos forrás is kellően élvezhető marad. Skálázási képességei miatt külön dicséretet érdemel a monitor, akár szövegolvasásra is használhatjuk az összes alacsonyabb felbontást. Képarány kezelése pedig majdnem mindenre kiterjed, így képét torzítatlanul élvezhetjük, egyedül a full HD (1920*1080) felbontás okozott gondot a megjelenítőnek, mivel ezt mindegyik bemeneten keskenyre összenyomja.

A monitor háttérvilágítása nagyon jó, a fekete képernyő szemből foltmentes, bevilágítások nincsenek és csak a hosszabb záridővel készült tesztképen látható némi felhősödés. A panel betekintési szögei is viszonylag szélesek (még függőlegesen is), és oldalról a színtorzulás mértéke is csekély. A fekete mélysége jó, ami szintén a filmezés élményét javítja. A kijelző nem rendelkezik válaszidő gyorsítással, melytől gyors mozgásoknál ugyan látható enyhe utánhúzás, bár ennek mértéke egyáltalán nem vészes. Így még a monitor 5ms-os értékben meghatározott reakcióideje és elfogadható bemeneti késése sem fogja elriasztani a játékosabb kedvű felhasználókat.

Az előre elkészített színjavító képprofilok nem igazán állnak a helyzet magaslatán, a kijelző képe sem szebb, sem csúnyább nem lesz tőlük. Így szinte mindegy, hogy az alaphelyzeti General-t vagy az enyhe színfokozó Movie, Picture vagy Game-et választjuk szövegszerkesztés és 3D alkalmazások alkalmával.

A színhőmérsékleti beállítások mindössze a hideg, meleg és egyedi lehetőségekben merülnek ki. A Warm (6500K-es) fokozat tökéletesen megfelelőnek bizonyult számunkra, így ennek korrekciója is fölösleges. A menü extrái közt az Advanced Power Saving módot (különlegesen alacsony áramfogyasztás) és az ACR opciót (képprofiloktól függetlenül kapcsolható automatikus kontrasztvezérlést) találtuk.

4. LG W2453V

LG W2453V

A koreai LG a legnagyobb vetélytárs újdonsült dizájnos kijelzőinek (Samsung P széria) debütálására hamarjában előrukkolt egy hasonló formatervvel. A képeken is jól látható, hogy a tökéletesen fényes fekete műanyag felületekről minden visszaverődik, a szennyeződések és ujjlenyomatok sajnos könnyedén meglátszanak rajta, és ezen kívül a karcolódásra is hajlamos. A káva alján elhelyezett átlátszó díszléc kellemes kiegészítője a készüléknek. Habár ez nem lötyög rajta és a kijelző konfigurálásakor sem hallható recsegés, a tervezés során felhasznált vékony műanyagok miatt mégsem támad minőségérzetünk.

A menü vezérlése (házon belül) újszerű, az érintőgombok funkciójáról a fehér színű piktogramok tájékoztatnak minket, ha pedig ez sem lenne elég, sötétben a fokozatosan kivilágosodó led-ek nyújtanak további segítséget. Érintésükre a menü késedelem nélkül reagál, a gyorsgombok pedig a gyakran használatos beállításoknál jönnek jól (képprofilok, bemenő video jel váltása). Jóllehet a leírás szerint a monitor a szoftveres vezérlést (forte-Manager) is támogatja, viszont nemcsak a mellékelt korongon található változattal makacsolta meg magát, hanem a gyártó honlapján fellelhető verziókkal sem lehetett működésre bírni a kijelző ezen képességét (egy későbbi revízióban ezt várhatóan kijavítják majd).

Talpszerkezete könnyen összeszerelhető a monitorral, ovális alakjával és közepes súlyával még megfelelően képes megtartani a panelt, ám elcsúszásra is hajlamos, ha fa felületű asztalon használjuk. Hasznos lehetőség, hogy egy teljes körben képes megfordulni maga körül, fix magassága ideális, a kijelző döntögetése viszont szűk keretek közt állítható, ráadásul a kelleténél nagyobb ellenállás kíséretében.

A készülék hátuljáról lemaradtak felfüggesztési lyukak, így az állványra rögzítés és egy nettop felhelyezése is lehetetlenné válik, továbbá sajnálatos, hogy a kábelek rendezésére és a csatlakozók takaró lemezére sem gondoltak.

A video csatlakozási lehetőségeknél szerencsére nemcsak a D-Sub és DVI dugasz, hanem a HDMI is megtalálható, ezen kívül egy fejhallgató kimenet is elhelyezésre került, mely a HDMI audio sáv kivezetésére szolgál (mivel audio bemenet és beépített hangszórók sincsenek).

Képminőség

A monitor a maximális beállítás mellett igen nagy fényerővel büszkélkedhet, ám jobban járunk, ha a képminőség érdekében csökkentünk a háttérvilágítás erején. Kontrasztértéke átlagos, a skála világosabb és sötétebb elemei egyaránt kifognak a kijelzőn. Színhűség terén sem brillírozik igazán, fakónak mégsem neveznénk, de a színátmeneti gradiensek darabossága is azt bizonyítja, hogy ezen a területen is csak átlagos teljesítményre képes a megjelenítő.

A natív felbontás élessége sem igazán tökéletes, HDMI-n és DVI-n ennél már jobbat várunk (a helyzet élességállítással sem javítható), ezt a szintet viszont analógon is képes megtartani. A monitor skálázási képessége közepes, az 1280*720-as felbontás még jól használható (16:9-es kijelzőről lévén szó ezt el is elvárjuk tőle), a többit csak elfogadható homályossággal képes megjeleníteni. Képarány kezelése csak a „4:3 in wide” opcióval lehetséges, mely a régebbi játékoknál nagy előnyt jelent, a többi idegen képarányt viszont nem képes lekezelni a monitor, ezért ilyenkor a torzításmentes kép érdekében VGA kártyánkra kell támaszkodnunk.

A monitor újabb gyengesége a háttérvilágítása. A fekete képernyő megjelenítése rendkívül foltos, ráadásul a széleken is erős bevilágítás tapasztalható. Látószögei sem nevezhetőek szélesnek, vízszintesen és függőlegesen is hamar megtörténik a kontrasztvesztés, de legalább oldalról semmilyen mértékben sem tapasztalható színtorzulás. A kijelző a fekete mélységével sem büszkélkedhet, mindezek együtt pedig nem igazán teszik alkalmassá arra, hogy mozivászonnak használjuk az LG jelen típusát. Egyetlen területen mégis kiválóan alkalmazható a megjelenítő, ez pedig a játékok birodalma. A monitort válaszidő gyorsítással is ellátták, a mellékhatásként jelentkező enyhén sárgás utánhúzás hatása még egyáltalán nem zavaró, bemeneti késése pedig annyira alacsony, hogy nagyon közvetlen tőle a kijelző.

Az f-engine színkezelő motor képprofiljainál (Movie, Internet, User, Normal) történt némi változás, User módban már sajnos nem áll módunkban fényerőt állítani, mindössze a színmanipuláló lehetőségek (ACE, RCM) mértékét szabhatjuk meg. A képprofilok játékok alatt átváltoznak (Movie, Game, User, Sports, Standard), ilyenkor már egyedi (User) beállításainknál a HUE és Saturation opció is előbukkan. A képernyőmenü számos extrát is tartalmaz, melyek már nem fértek el egyetlen almenüben. A Fun (Fün) listája tartalmazza az EzZooming (eggyel alacsonyabb felbontásba váltás), 4:3 in Wide (képarány kezelés) és Photo Effect (Gaussian Blur, Sepia és Monochrome) képmanipuláló lehetőségeket.

A Smart menü legfontosabb újdonsága a Cinema Mode, mely internetes videók nézegetésekor lesötétíti az ablakon kívül eső területeket, hogy figyelmünket a lényegre terelje. Ez csak a forte-Manager telepítésével működik, a szoftver viszont nem volt képes együttműködni a monitorral, így sajnos nem tudtuk kipróbálni ezt a lehetőséget. Az Auto Bright egy nagyon hasznos funkció, mely kiegyenlíti a fényerőváltásokat, így kézi állítgatás nélkül is alacsony fényerő mellett böngészhetünk, de filmek megtekintése alatt is jó szolgálatot tesz, mikor a sötétebb részletek kivilágosítására van szükség. A Time Control (időzítő) és Live Sensor (mely a menükezelő érintőgombjait világítja ki) mellett található meg a Smart mód, mely az összes almenüben szereplő funkciót képes ki- vagy bekapcsolni egyszerre.

5. Értékelés

ASUS VW246H

A monitor sem kitűnő élességgel, sem jó kontrasztértékkel nem rendelkezik, így a minőségi megjelenítésről le kell mondanunk (pl. grafikai munkához nem ajánlott), de irodában azért még használható a kijelző. Háttérvilágítása csak a gyenge kategóriába sorolja az Asus készülékét, szerencsére javítanak a helyzeten a panel viszonylag széles betekintési szögei és színjavító profiljai, ezért ugyan kompromisszummal, de akár filmezéshez is használható a megjelenítő. A játékos felhasználást segíti a kijelző jó válaszideje és elfogadható bemeneti késése, de az alacsonyabb felbontásokban láttunk már ennél élesebb megjelenítést is. A monitor bosszantó dolgai, mint a HDMI bementnél nem működő készenléti mód és a hiányzó szoftveres menükezelés mellett akadnak apróbb figyelmességei is a készüléknek. A kedvező vételár mellett a HDMI bemenet már önmagában is nagy pozitívum, a beépített hangszórók, fejhallgató kimenet, kábel elvezető kampó és felfüggesztési lyukak pedig mind a használhatóságot segítik elő. A csomagban a VGA és DVI mellett az audio kábel is megtalálható, a HDMI zsinórról viszont magunknak kell gondoskodni. A készülékhez nem jár a 3 napos pixelhiba garancia, így összességében a monitor értékelése: 54/100.

Fujitsu-Siemens Amilo LSL 3260W

A Fujitsu-Siemens készüléke elsősorban filmnézésre teremtetett, melyet nemcsak nagy méretének, hanem jó látószögeinek, remek háttérvilágításának és viszonylag jó színhűségének köszönhet. A játékok kedvelői sem panaszkodhatnak, ha ezt a kijelzőt választják, mivel a kellemes válaszidő mellett remek interpolálási képességgel is rendelkezik, így a gyengébb VGA tulajok is elégedettek lehetnek. Munkára sem utolsó, bár komolyabb feladatok elé ne állítsuk, kontrasztértéke nem sorolható a legjobbak közé. A mellékelt kábelek közül hiányoljuk a HDMI-t (a csatlakozás azért így is elérhető) vagy legalább a DVI madzagot, és emellett pixelhiba garancia sem foglaltatik a vételárba, de akadnak hiányosságok a menüvezérlés terén is, valamint az USB hubot is hiányoltuk róla. Apróbb hibái ellenére viszont a legtöbb helyzetben jól szolgált, lévén, hogy a most kapható legolcsóbb 26 colos kijelzőről van szó, értékelése ennek megfelelően: 75/100.

LG W2453V

A monitort sajnos játékon kívül semmilyen felhasználási területre nem tudjuk ajánlani, és a közepes skálázási képessége miatt még ilyenkor is némi kompromisszumra kényszerülünk (igaz, ezzel együtt is kiérdemelte a legjobb minősítést). A kijelző élességével, színhűségével, betekintési szögeivel és háttérvilágításával nem vett le minket a lábunkról, munkára és filmnézésre is könnyedén találhatunk ennél jobb megjelenítőt. A kellékek között megtaláljuk a D-Sub és DVI kábelt, a HDMI-t viszont saját forrásból kell biztosítanunk a kijelzőhöz. Hasznos extráinak hála a készülékből remek megjelenítő válhatott volna, ám hibáit, közepes képminőségét és borsos árát a 3 napos pixelhiba garancia sem tudja feledtetni velünk, így értékelése mindössze: 51/100.

                                     

A teszttermékekért köszönet jár az Expert Computer Kft-nek (Asus), Cédrus Számítástechnikai Kft-nek (Fujitsu-Siemens) és a CHS Hungary Kft-nek (LG)!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward