Nagyméretű kjelzők a terítéken

27 colos monstrumok jártak nálunk az Acer, a Philips és a Samsung műhelyéből. Utóbbi gyártóval már voltak jó tapasztalataink ebben a méretkategóriában, így kíváncsian vártuk ezúttal mivel rukkoltak elő.

Nagyméretű kjelzők a terítéken

1. Bevezető

27 colos monstrumok jártak nálunk az Acer, a Philips és a Samsung műhelyéből. Utóbbi gyártóval már voltak jó tapasztalataink ebben a méretkategóriában, így kíváncsian vártuk ezúttal mivel rukkoltak elő.

2. Acer 273HLbmii - Áttekintés

Acer 273HLbmii

A tesztet az Acer óriási dizájnmonitorával kezdjük, hogy megtudjuk, hogy a nagyméretű kijelző a széria kisebb (S243HL) modellje fölé tud-e kerekedni. Előbb azonban tekintsük át a készülék fontosabb jellemzőit.

Az Acer ezzel a szögletes, egyedi megjelenéssel egy hiánypótló formavilágot hozott létre, ami szerintünk még mindig megunhatatlan. Az is dicséretes, hogy az S273HL-t nem állították be a zongoralakk fekete kávájú tucat monitorok közé, a festés ugyanis hagyományosan matt szürke. A kijelző vékony kialakítása főleg a ledes háttérvilágításnak és a külső tápegységnek köszönhető. Az állvány szintén látványos, az ormótlan talp és a vékony káva jól passzolnak egymáshoz, a felhasznált műanyagok pedig kellően vastagok ahhoz, hogy ne recsegjen semmi, így még a panel döntögetésekor sincs rossz érzésünk, az egész szerkezet kellően masszív.

A nyakrész nem véletlenül ilyen nagy, mivel feladata nem csupán a panel megtartása, itt találjuk a menüvezérlő nyomógombokat és az állapotjelző ledet is. A nagyméretű lámpa még szürkületnél is jól jön, mert a gombok közti réseken átszűrődő fénye segít megtalálni nekünk a megfelelő gombot. A gombsor jól kezelhető, a piktogramok olvashatóak, de a gyorsgombok közül hiányoltuk a fényerőállítást és bemenetváltást, lehetőségeink csupán a hangerőállításra és képprofil váltásra korlátozódnak. A mellékelt lemezen a szoftveres menüvezérlés is megtalálható (Acer e-Display Maganement), így PC segítségével is beállíthatjuk a monitort. Az állapotjelző led készenléti narancs fénye kicsit erős (ez kiiktatható a monitor kikapcsolásával), a bekapcsolva látható kék fénnyel viszont semmi gond nincs, nem akarja kisütni a szemünket.

Az állvány nem tud semmi extrát, csak döntögetni tudjuk vele a panelt -5 és 15 fok között. Olyasmiről mint portré mód vagy magasságállítás ne is álmodjunk.

A monitor hátlapját nem díszítették agyon, itt is az egész készülékre jellemző letisztultság uralkodik. Mivel dizájnmonitorról van szó, amiben a talp fontos funkciókat tölt be, így nem túl meglepő módon felfüggesztési lyukak nincsenek a hátlapon, ahogy csatlakozók sem, ugyanis ezek is a talpra kerültek. Két HDMI és egy VGA bemenet közül válogathatunk, de előbbiekhez nem csomagolnak kábelt, így arról nekünk kell gondoskodnunk. A lent található hangszóró jól néz ki, viszont minősége nagyon gyenge és mono hangzása is kiábrándító. Ettől függetlenül, hogy minden esetben ki tudjuk használni, tartozik hozzá egy jack bemenet is.

A kijelző melléklete a következőkből áll: VGA, audio, tápkábel, külső tápegység, továbbá egy telepítő lemez, amin a dokumentációt és a szoftveres menüt (ADM) találjuk meg.

3. Acer 273HLbmii - OSD és Képprofilok

OSD

Az informatív grafikus képernyőmenü rendszere szép és átlátható, főbb tulajdonságait csoportokba sorolva találjuk. Az előre elkészített gyári sémák az „eColor Management” címke alatt vannak, ezekkel még később foglalkozunk. Az automatikus kontrasztvezérlést (ACM: Adaptive Contrast Management) alapértelmezésben kikapcsolva találjuk, ha pedig élni szeretnénk a funkcióval, akkor ezt a képprofiloktól függetlenül engedélyezhetjük. A monitor színhőmérséklete a Warm, Cool és User közül választható ki, ez szintén független a választott képprofiltól. Már csak a nyelv kiválasztása és az OSD időzítése maradt, ezeken kívül egyéb extra nincs a menüben.

Képprofilok

Az Acer képprofiljainak lényege, hogy a fényerőt, a kontrasztértéket és a gammát egy kicsit megvariálják, valamint élesítésben is különböznek egymástól, így végeredményben látványos hatást érhetünk el velük. A gyári értékeket felülírhatjuk, ez eredeti állapotot pedig egy resettel állíthatjuk vissza. A monitorban talált gyári sémák a következők: Standard, Graphics, Movie, Eco, ezekről elvégeztük a szokásos méréseket is.

Dicséretes, hogy mindegyik profil esetében jó a kép, és majdnem minden tekintetben közel vagyunk az ideális célértékekhez (6500K, 2,2 gamma). A fényerő minden esetben magas, ezt viszont könnyen lehet korrigálni, így a monitor valamennyi profilja nézhető, még hosszútávon is. Szövegmegjelenítésre a Standard és Eco profilokat ajánljuk, a grafikonok alapján ezekkel a sémákkal tudjuk a legpontosabb színmegjelenítést megvalósítani. Látványosabb színhatást a Graphics és Movie profilokkal érhetünk el, de mivel mindkét mód csak kismértékű élesítést használ, akár ezeket is használhatjuk szövegolvasásra.

Amikor csupán a monitor hardveres beállításaira hagyatkoztunk, akkor sem tudtunk jobb eredményt elérni, mint Eco módban, a kijelző tehát már gyárilag tökéletesen volt bekalibrálva, ez ritkaság (és az is lehet, hogy szerencsénk volt). User módban az általunk kikísérletezett beállításokkal a grafikon szerint már közel tökéletes a színvisszaadás. Viszont ha nem szeretnénk foglalkozni a beállításokkal, akkor nyugodtan választhatjuk az Eco profilt, mert ennél már csak akkor lesz pontosabb a színvisszaadás, ha az egyedi icc profilt is betöltjük hozzá.

4. Acer 273HLbmii - Képminőség

Képminőség

Pontosság ide vagy oda, a színekkel nem voltunk tökéletesen megelégedve, a monitor képe kissé fakónak tűnt. A Graphics és Movie profilok esetében a nagyobb színtelítettségnek köszönhetően javult a helyzet, ám ez a színátmeneti gradienseken megbosszulta magát, mert némi sávosodást okozott. A monitor kontrasztja átlagos, a sötétebb szürkeárnyalatokat már nem sikerült elővarázsolnia, a világosakkal viszont nem volt gondja. A kijelző erős napsütésnél sem esik zavarba, az erős háttérvilágításnak hála a kép mindig látható marad. Az optimális kontrasztértéknél 297 cd/m^2 fényerőt mértünk (fehér képernyőnél és legvilágosabb beállításon), a monitor tehát valóban hozza a specifikációban ismertetett 300 cd/m^2 értéket (a ledes monitorok általában 250 cd/m^2 fényerőt tudnak). Ugyanez minimális fényerőn 97 cd/m^2 volt, ami azt jelenti, hogy az adott beállításokkal sötét szobában még éppen megfelelően lesötétíthető a kép, de mi azért örültünk volna, ha egy kicsit ez alá mehetünk.

A digitális bemenetek (HDMI) nagyon szép élesek és a VGA is csak alig rosszabb náluk, így akár a kijelző mindhárom video bemenetét munkára foghatjuk. A bemenetváltás kézzel kapcsolható, ami pozitívum, viszont azonos képbeállításokon osztozik minden bemenet, jó extra lenne ha külön állíthatnánk be őket.

Ha játszani támad kedvünk és kisebb felbontásokra kell váltani, akkor jön jól a kijelző interpolációs képessége. Az alacsonyabb felbontások közül az 1280*720 és az 1024*768 bizonyult annyira szépnek, hogy ezeket akár szövegolvasásra is elővehetjük. A monitor az 1680*1050-es képméretet nem ismeri, ezért a tesztfotót 1440*900-ban készítettük, ennek minősége játékokhoz elég. Szintén ebbe a kategóriába tartoznak az 1280*1024, 1280*960, 1280*800 és 1152*864-es képméretek, amik nem kiemelkedően jók, de játékra még megfelelőek. A kijelző a natív 16:9 aránytól eltérve sem esik zavarba. Aspect módban a 4:3, 5:4 és 16:10 arányokkal is elboldogul, ráadásul ezt automatikusan teszi, így megkímél minket az állandó kapcsolgatástól.

A monitor betekintési szögei viszont egyáltalán nem mondhatóak szélesnek, ez a gyengeség pedig főként a függőleges látószögeket érinti. Oldalról ugyanis alig romlik a minőség, csak egészen kicsit sárgul a megjelenített kép, és a kontrasztcsökkenés is mérsékelt. Felülről viszont már kis szögben (kb. 25 fokban) erős színtorzulás látható, és alulról nézve sem jó a helyzet. A színtorzulás és sötétedés miatt még nagyjából -10 fokban is olvasható marad a kép, de a képminőség jelentősen romlik. A gyenge vertikális látószögek azt eredményezték, hogy a kijelző alja szemből nézve zöldes színű, felül pedig vöröses ott, ahol fehéret kéne látnunk.

A háttérvilágítással legalább nincs gond, szabad szemmel nézve még leheletnyi bevilágítást vagy foltosodást sem vettünk észre a fekete képernyőn. Csak a tesztképeken látható enyhe egyenetlenség, de mivel ezeket soha nem látjuk, kijelenthetjük, hogy a monitor legalább ebből a szempontból tökéletes.

A készülékben válaszidő-gyorsítást is találunk, de sajnos nem egy tökéletes megoldást sikerült beépítetni. Ennek ellenére a túlvezérlés mértékét nem lehet szabályozni vagy kikapcsolni, ezért a gyorsítás hátrányaival is számolnunk kell. Ez fehéres szellemkép formájában nyilvánul meg, ami bizony nem sokkal jobb az utánhúzásnál. A kijelző bemeneti késése viszont nagyon kicsi, ezért az átlagnál fürgébben reagál a gyors kurzormozdulatokra, ez pedig egy valódi előny azoknak, akik FPS-sel is játszanak.

5. Philips 273E3SB - Áttekintés

Philips 273E3SB

Második nagyméretű versenyzőnk a Philips műhelyéből érkezett, mely az otthoni felhasználásra szánt E-line széria tagjait gyarapítja.

Úgy tűnik, hogy a Philips sem akar kilógni a sorból, és egy vékony kávájú, fényes fekete lécekkel díszített monitort dobott piacra. A minőségérzeten javít a szálcsiszolt, fémhatású műanyagberakás. Az anyagminőség mindenhol nagyon jó, nem panaszkodhatunk.

A kijelző érintőgombokat kapott, ám ezúttal nem voltunk velük kibékülve. Az érintőmezők ugyanis nem mindig reagáltak, eggyel pedig különösen meggyűlt a bajunk, mert alig akart szót fogadni. Szerencsére ezeket csak addig kell használnunk, amíg beállítjuk a monitor képét, utána hanyagolhatjuk a nyomkodást. A megvilágítatlan mezőket egyébként nehéz lenne kitapogatni a sík felületük miatt, a helyzeten pedig szoftveres menü sem segít, az ugyanis nincs a monitorhoz. Ha éppen reagálnak, akkor a monitor gyorsgombjaival képprofilt, video bemenetet és képarányt tudunk váltani. Ez utóbbi nagyon jól jönne, ugyanis a monitorban nincs intelligens képarány kezelés (ezt mindig kézzel kell kapcsolgatni), csak kár, hogy éppen arra a gombra került, ami a tesztpéldányon makacskodott. Pozitívum, hogy az állapotjelző lámpácska még készenlétnél is alig látható, ezért az sem probléma, hogy a menüben nem lehet letiltani.

A monitor talpa kicsi, de megvan a súlya, ennek köszönhető, hogy a kijelző stabilan áll asztalunkon. Az egyszerű állvány nem sok extrával kecsegtet minket, még a sokszor nagyon hasznos talpforgatás lehetősége is kimaradt, de a panelt legalább egészen széles tartományban, előre 5 fokban, hátrafelé 20 fokban lehet elmozdítani, ami normál körülményekhez bőven elég. A panel kicsit magasabban van, mint a legtöbb monitornál, ez asztalunk magasságától függ, hogy mennyire szerencsés.

A monitort fali konzolokra is felszerelhetjük, az ehhez szükséges felfüggesztési lyukakat megtaláljuk hátul. A csatlakozók közt van egy VGA és egy DVI bemenetet, de sajnos a HDMI lemaradt, pedig ez egy 16:9-es kijelzőnél fontos lenne. A készülék mellékletével is szűkmarkúan bántak, mert a csomagban lévő használati útmutatón kívül csak egy VGA madzagra futotta, a digitális kábelt már nekünk kell biztosítani a monitorhoz. A csomag része még egy telepítő lemez, ezen a monitor driverét találtuk meg.

6. Philips 273E3SB - OSD és Képprofilok

OSD

A monitorban található puritán képernyőmenüben csak az alapvető képbeállításokat tudjuk megváltoztatni, egyéb extrákat ne várjunk tőle. A fényerő és kontraszt megfelelő beállításával, a dinamikus kontraszt (Smart Contrast) kikapcsolásával és a színcsatornák egyéni hangolásával tudjuk teljesen kiaknázni a monitorban rejlő képességeket. A gyári színhőmérsékletek közt csak a 6500K és 9300K szerepel, valamint az sRGB, így ha nincs kedvünk az egyszerűbb szoftveres színbeállításhoz, akkor is érdemes valamilyen egyéni értékkel próbálkozni User módban (a tesztpéldány adatai a lap alján olvashatók).

Képprofilok

A monitornak három beépített képprofilja van, ezek a Standard, Internet és Game. A sémákat csak a Smart Image Lite almenüben találjuk meg, melyekhez a kijelző gyorsgombjával férünk hozzá. A profilokat egymástól függetlenül konfigurálhatjuk, és az egyéni fényerő, kontraszt és színbeállításainkat tárolják el, illetve alaphelyzetben a gyári beállításokat.

Ha a mérési eredményekre tekintünk, akkor a boldogságunk nem felhőtlen. A színmegjelenítés pontossága sokkal jobb is lehetne, és a gamma értékét sem találtuk mindenhol jónak. Szerencsére a látvány nem ilyen rossz, a Standard profil ugyanis megüti a nézhető szintet, de a borzalmasan magas fényerő értéken mindenképpen csökkentenünk kell. Az Internet és Game profilok esetében túl magas a kontraszt, ami kellemetlen színtorzulást okoz. Ezért ezeket a profilokat még olyankor sem érdemes erőltetni, amikor megkapóbb látványt szeretnénk.

Egyéni próbálkozásaink célja ezúttal is a 2,2 gamma érték, 6500K színhőmérséklet és a 120 cd/m^2 fényerő volt.

A bal oldali grafikon csupán a monitor hardveres beállításaival elért eredményt mutatja, a jobb oldalon látható grafikon esetében ehhez még saját színprofilunkat is betöltöttük. A tökéletes kalibrációhoz szükség is volt erre, ugyanis enélkül nem teljesen pontos a színmegjelenítés. Ha nem szeretnénk foglalkozni a beállításokkal, akkor egyszerűen válasszuk a gyári Standard profilt, de a többiek kedvéért közöljük a tesztpéldány beállításait is:

7. Philips 273E3SB - Képminőség

Képminőség

A kijelző színei rendben vannak, kellően élénkek, és még a színátmeneti gradienseken sem látható sávosodás. A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatok kivétel nélkül megmutatták magukat, a sötétebbek viszont elbújtak. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 339 cd/m^2 volt, ami nagyon magas érték. Ez azt jelenti, hogy legyen bármilyen erős napsütés, a kijelző mindig olvasható lesz. A legkisebb fényerő 45 cd/m^2 volt, ez pedig megfelelően sötét ahhoz, hogy egy sötét szobában is szemkímélő maradjon a kijelző.

A betűk élessége a DVI és VGA bemeneteken egyaránt remek. Az analóg bemenet jó minőségére valószínűleg azért fektettek nagy hangsúlyt, mert a monitornak nincs több video bemenete. Így két teljes értékű bemenettel gazdálkodhatunk. Ha az egyiken megszűnik a video jel, akkor a kijelző önállóan átkapcsol egy másikra. Ha az egyik bemenet képét beállítottuk, akkor ugyanazokat az értékeket fogjuk találni a másikon is, tehát nem függetlenek egymástól. Ez olyankor lehet zavaró, amikor több PC-t használunk egyszerre, mert a videokártyák képe is különbözhet egymástól.

A kijelző az alacsonyabb felbontásokat közepes minőségben skálázza. A szövegolvasásra is alkalmas alacsony felbontások kimerülnek a szokásos 1280*720 és 1024*768 képméretekben. Ezeken kívül az 1280*960, 1152*864 és 1280*1024 azok, amiket játékra is lehet használni, de a 4:3 mód miatt utóbbit oldalról kicsit összenyomja a monitor. A készülékben található képarány kezelés egyébként is elavult már, egy intelligensebb aspect mód jobb lenne. Ha 4:3 arányú felbontást akarunk használni, akkor minden egyes felbontás váltáskor kézzel kell átkapcsolnunk 4:3 módba, majd vissza, ami már rövidtávon is zavaró. Az 5:4 és 16:10 arányú felbontásokat a kijelző nem kezeli le rendesen, ezért Wide Screen módban széthúzva, 4:3 módban összenyomva lehet ezeket használni.

A panel betekintési szögei átlagosak. Oldalról nem romlik jelentősen a minőség, csak némi sötétedéssel és enyhe sárgulással kell számolnunk. Felülről csak kis kontrasztcsökkenés jelentkezik, de a színtorzulás látványos, már 20 fok körül zöldessé válik a kép. Alulról már nulla fokban is látható némi vöröses színtorzulás, de ez a betekintési szög csökkentésével csak lassan romlik tovább. A minőségromlást inkább a sötétedés okozza, de ettől még látható marad a kép. Az olvashatóság tehát alulról is megmarad, ám ennyi már elég ahhoz, hogy ha a kijelzőt szemből nézzük, akkor a képernyő teteje kicsit sötétebb legyen, mint az alja.

A monitor háttérvilágítása rendben van, nincsenek durva bevilágítások, csak a képernyő alján látható némi derengés. Ez viszont egy annyira jelentéktelen hiba, hogy még azoknak sem okoz problémát, akik néha extra szélesvásznú filmeket is néznek. Foltosodást legfeljebb a homogén szürke és barna képernyőkön vehetünk észre, normál használat közben biztosan nem találkozunk vele.

Bár a monitorban nincs válaszidő-gyorsítás, ettől még jól tudunk vele játszani, 5ms-os sebessége lehetővé teszi ezt. Gyors mozgás esetén csak kis utánhúzás látható a képernyőn, ami csak a profikat zavarja, a többieknek ez a sebesség is elég. A bemeneti késést kisebbnek éreztük a szokásosnál, ez is jó pont a monitornak, hiszen ettől közvetlenebb az irányítás, ami a pergős játékok közben jön jól.

8. Samsung C27A550U - Áttekintés

Samsung C27A550U

Utolsó szereplőnk a Samsung műhelyéből érkezett hozzánk. A CA550 széria egy újdonság, amely nem éppen kedvező árával hívja fel magára a figyelmet, viszont nyújt pár olyan extrát, amit a többi monitor nem, például képes USB-n keresztül képet fogadni.

A monitorban első ránézésre nincs semmi különös. Borítása fényes fekete, ami szép, de a lakkozott felület érzékeny az ujjlenyomatokra. A káva szélét egy átlátszó keret díszíti, ez is nagyon jól mutat. A talp szemből vizsgálva szokatlanul keskeny, ami szintén egy jó dizájnelem, ám ennek a hátulütője is megvan. A tapogatás során úgy éreztük, hogy a műanyagok kicsit vékonyak, és a billegős panel szintén nem a minőségérzetet erősíti, de ennél nagyobb bajunk nem volt vele.

A talprészen találjuk meg a látványos érintőgombokat, amelyek háttérvilágítást is kaptak, ami halványan dereng ha épp nem a menüben vagyunk, ha pedig használjuk a gombokat, akkor erősebben világít, hogy mindig lássuk mi hol van. Az érzékenység lehetne még egy picit jobb, előfordult, hogy néha nem reagáltak, de csak párszor, ezért nem tekintjük komoly hibának. A monitor gyorsgombjai közt megtaláljuk a bemenet váltást és szerencsés módon van fényerőállítás is, ezt a fel-le, majd jobbra-balra nyilakkal kell állítgatni. Van továbbá egy HUB gyorsgomb, amivel az USB elosztó funkciókat ellenőrizhetjük és vezérelhetjük. Ezzel viszont máris a lehetőségeink végére értünk, a képprofil állítást és a Samsung tetszőleges gombját hiába is keresnénk, ezek lemaradtak a monitorról. Az érintőmezőktől jobbra található a kék színű állapotjelző lámpa. Ez a monitor használata során nem zavart minket, ezért azt sem tartjuk különösebb problémának, hogy a menüben nem lehet letiltani.

A kijelzőhöz mellékelt állvány már gyárilag a monitorra van szerelve. Két ponton is állítható, így nem csak döntögethetjük, hanem a magasságát is állíthatjuk (igaz ettől közelebb-távolabb kerül tőlünk a képernyő). A különleges állványt úgy tervezték, hogy a monitort egy notebook mellé vagy fölé tudjuk illeszteni, ezért volt szükség a két forgáspontra. A kijelző tehát jól konfigurálható, bár talpkörüli forgatásra vagy porté módra nincs lehetőség. Említettük, hogy a talp keskeny. Ettől a monitor hajlamos oldalirányba elbillenni, a panel pedig inog, a stabilitás tehát jobb is lehetne. Bár a specifikáció szerint a döntögetési tartomány mindössze 20 fok, ezt nekünk jóval nagyobb, majdnem 180 fokban is sikerült megváltoztatni (igaz, ez már nem nevezhető rendeltetésszerű használatnak, és az ilyen extrém helyzetekben érthető, hogy tovább romlik a stabilitás).

A vékony kialakítás érdekében a készülék külső tápegységet használ, a falra szerelhetőség pedig nem szerepel a lehetőségek közt. Csatlakozókban viszont nagy a választék, habár a video bemeneteknél csak egy HDMI és egy VGA vár minket. Mivel a monitor egy dokkoló szerepét is igyekszik betölteni, ezért van rajta négy USB port (2-2 USB 2.0 és 3.0) és a hozzájuk tartozó felmenő ág, plusz egy RJ-45-ös hálózati csatlakozó. Így ha a monitort USB kábellel összekötjük egy notebookkal, akkor ez utóbbiról már hozzáférünk a hálózathoz. A fentieken kívül még egy fejhallgató kimenetet találunk oldalt. A monitorban beépített hangszórók nincsenek, hangkártya viszont van, amit a telepítés után USB Audio DAC néven találunk meg a Windows eszközkezelőben. A beépített audio kodek minősége az alaplapokra integrált HD megoldásoktól némileg elmarad. Nekünk az alapzaj nem tetszett, de ha hirtelen szükségünk van hangra, ez is megteszi, és így még kevesebb kábelt kell csatlakoztatni a notebookhoz, ha letesszük az asztalra. Optimális esetben csak egy USB kábelt kell használnunk, mert a monitor képes azon fogadni videó jeleket is, de ilyenkor mindenképpen szükségünk lesz gépünkön egy USB 3.0-s csatlakozóra, mert a 2.0-s sávszélessége kevés ennyi dologhoz.

A csomagban egy CD is van, amin a monitor driverei találhatóak, ezt telepítenünk kell, mielőtt internet megosztásban gondolkodunk. A dobozban egy törlőkendőt, külső tápegységet, egy USB kábelt, valamint egy VGA madzagot találtunk, a digitális video kábelről viszont nekünk kell gondoskodni.

9. Samsung C27A550U - OSD és Képprofilok

OSD

A monitorban a már jól bevált szürke színű grafikus képernyőmenü vár minket, ami átlátható, ugyanis a fekete alapon íródott fehér szöveg könnyen olvasható, a lehetőségeket pedig téma szerint tagolták nekünk. Az alapvető képbeállításokon kívül (mint a fényerő, kontraszt, színcsatornák), számos extra kínálkozik arra, hogy kihasználjuk a monitorban rejlő képességeket. Vegyük sorra ezeket:

[list type="unordered"]

[*]MagicAngle: a panel látószögén javíthatunk annak függvényében, hogy milyen irányból szeretnénk nézni a monitort. Nagy csodára ne számítsunk, de tény, hogy bizonyos helyzetekből javíthatunk a képminőségen, csak cserébe az ellenkező irányból lesz csúnya a kép. Ez egy kényszermegoldás, de néha hasznát vehetjük.

[*]MagicColor: a különleges színkezeléssel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni. Ez mesterkélt színeket okoz, ezért a valódi megjelenítést kedvelőknek nem ajánlott, de a látványos extra filmeknél és néhány játéknál még jól jöhet.

[*]Response Time: a válaszidő mértékét állíthatjuk be, amelynek lényege, hogy magunk találjuk meg a középutat az utánhúzás és az esetlegesen fellépő szellemkép közt, amit a túlvezérlés okozhat. Fokozatai: Normal, Faster, Fastest.

[*]Color Tone: a színhőmérséklet előre beállított profilok szerint (Cool2, Cool1, Normal, Warm1, Warm2) vagy színcsatornánként egyénileg tudjuk meghatározni.

[*]Image Size: beépített képarány kezelés, amely Autó módban intelligens módon az 5:4, 4:3 és 16:10 arányokat is szépen lekezeli.

[*]HUB: ebben az almenüben az analóg, az USB és a HDMI video bemenet állapotáról kapunk tájékoztatást (csatlakoztatva van-e). Az USB 3.0 kapukon továbbá bekapcsolhatjuk a gyorstöltő funkciót is, amivel a korábbihoz képest kétszeres töltőáram érhető el.

[*]Eco Saving: a fényerő értékét állíthatjuk be fixen 50, 75, 100%-os értékre, bár a fényerőt eddig is lecsökkenthettük, ha akartuk.

[*]PC/AV mode: ez a funkció a régebbi DVD-lejátszók miatt került a monitorba. AV állásnál a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett, továbbá a PC módtól eltérő képi beállításokat (szín, fényerő, stb.) használhatunk.

[*]Auto Source: a video jel megszűnésekor a bemenetek pásztázását tilthatjuk le vele.

[*]Off Timer: egyszerű kikapcsolás időzítő, de sokszor hasznos lehet.

[*]Key Repeat Time: ezzel a gombismétlés sebességét állíthatjuk be (gyorsítás, 1s, 2s, nincs ismétlés), ami a hosszú listás tallózásnál lehet hasznunkra, de előfordulhat, hogy egyesek az utolsó lehetőségnek örülnek majd.

[/list]

Képprofilok

A monitor képprofiljait a MagicBright részlegben találjuk meg, lehetőségeink pedig a következők: Standard, Game, Cinema, Dynamic Contrast.

Szemmel vizsgálva a Standard és DynamicContrast profilok képe egész jó. Utóbbi sem viszi túlzásba a kontrasztot, de a grafikonon láthatjuk, hogy azért messze nem tökéletes. A Game profil estében a kontraszt túl magas, ami azt eredményezi, hogy a fehér részletek „kiégnek”, valamint a színek is torzulnak, a kép enyhén kékes tónusba húz. Cinema módban ugyanez a helyzet, plusz ilyenkor némi élesítéssel is számolnunk kell, ami csak rövidtávon látványos. Ezért érdemes ezért a Standard profilnál maradni, vagy ha tehetjük, inkább alkalmazzunk egyéni képbeállításokat.

A kalibrálás során mi mindig 6500K színhőmérsékletre, 2,2 gammára és 120 cd/m^2 fényerőértékre törekszünk, ezúttal sem történt ez másképp.

Amikor csupán a monitor beállításaira hagyatkoztunk (megfelelő kontrasztértéket és színhőmérsékletet alkalmaztunk), akkor már jó eredményre jutottunk. Ahhoz, hogy a színek a helyükre kerüljenek, be kellett tölteni az egyedi icc képprofilt is, így már minden rendben volt a monitorral. Érdemes a lap alján látható adatokból kiindulni, de mivel a legyártott példányok közt is lehetnek eltérések, ezek legfeljebb kiindulási alapnak jók.

10. Samsung C27A550U - Képminőség

Képminőség

Ezek után lássuk a képminőségbeli teszteket. A monitor színvilága kellemes és élénk, és nincsenek zavaró kiemelései, így a színátmeneti gradienseken sem látható sávosodás. A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatok mind láthatóak és csak a legsötétebb bújik el. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 311 cd/m^2, a legkisebb 32 cd/m^2 volt az adott képbeállítások mellett. Ez egy nagyon széles skála, ami már bőségesen elég ahhoz, hogy a kijelző napsütésben is olvasható legyen és egy sötét szobában is szemkímélő tudjon maradni.

A betűk élessége a monitor digitális bemenetein (HDMI, USB) nagyon szép. Az USB bemenet sebessége viszont hagy némi kívánnivalót maga után, USB 3.0 alatt nem is érdemes próbálkozni vele. USB 2.0 kapcsolat esetében gyors mozgásnál számolnunk kell vele, hogy a képminőség leromlik és a mozgás szaggatottá válik, ami nem csoda, főleg ha a hálózat, a hangkártya és a bill+egér páros is USB-n keresztül kommunikál gépünkkel. A VGA bemenet gyengébb a többinél, ilyenkor némi szellemképpel is számolnunk kell. Ha az egyik video bemeneten megszűnik a jel, akkor eldönthetjük, hogy a kijelző önálló keresésbe kezdjen vagy várjon a kézi kapcsolásra (ezt a menüben tudjuk beállítani). Ha az egyik bemenet képét beállítottuk, akkor a másikon is ugyanazokat az értékeket fogjuk találni, tehát nem függetlenek egymástól (ez zavaró lehet, amikor több PC-t használunk egyszerre vagy konzolt is csatlakoztatunk a monitorhoz, egyébként nincs jelentősége).

A készülék interpolációs képessége egyszerűen remek, számos alacsony felbontást találtunk, amely akár szövegolvasáshoz is megfelel. Ilyenek például az 1440*900, 1280*800, 1280*720, 1152*864 és az 1024*768-as felbontások. Játékra az 1680*1050, 1280*1024 és az 1280*960-as képméretek ajánlottak, amik kicsit homályosabbak az előbbieknél, de még egészen jó a minőségük. A képarány kezelés nagyszerűen működik és mindegy milyen képméretet veszünk elő, a kijelző az összeset megfelelően lekezeli. A 16:10 aránytól sem riad vissza, és a többivel sem akad gondja, az 5:4 és 4:3 arányokkal ugyanilyen jól elboldogul. Ráadásul ezt automatikusan teszi, minden helyzetben felismeri, hogy melyiket kell alkalmaznia.

A monitor betekintési szögei átlagosak. Oldalirányban szinte változatlan a kép, ilyenkor csak kis sötétedést láthatunk, de nincs jelentősebb színtorzulás. A panelen felülről erős kontrasztcsökkenés jelentkezik, de nagyjából 30 fokig még megtartja minőségét, ezért nem zavaró a jelenség. Alulról kb. 20 fokig marad olvasható a kép, ami jól hangzik, viszont ilyenkor a minőség jóval gyengébb annál, amit szemből láthatunk. A vöröses elszíneződés már 1-2 fokban alulról elkezdődik, de mivel csak lassan romlik, innen is nézhető a kép. Ennek köszönheti a monitor, hogy szemből nézve a képernyő teteje és alja is majdnem egyforma az egyszínű képernyőn.

A monitor háttérvilágítása erősen foltos és bevilágításai is vannak, főleg alulról. Ez szerencsére nem látszik világosabb tartalmaknál, de a sötétebb filmjeleneteknél zavaró lehet, különösen, ha extra szélesvásznú mozit nézünk.

A kijelző válaszidő-gyorsítással is rendelkezik, mely három fokozatban szabályozható (Normal, Faster, Fastest). Normal beállításnál picit fürgébb a monitor, mintha egy átlagos 5ms-os kijelző lenne, a gyorsítás már ilyenkor is dolgozik. Faster módban az utánhúzás lecsökken és zavaró mellékhatások sem láthatók, mint pl. fehér szellemkép, ami a gyorsított monitorokra jellemző. Fastest módban az utánhúzás tovább csökken, de az említett szellemképből is láthatunk már valamit. Még ezzel együtt is érdemes a Fastest módot választani, mert a bemeneti késés érezhetően lecsökken, ami az irányításra van jótékony hatással. A monitor válaszidő-gyorsítását tehát érdemes a legmagasabb fokozaton használni, ha szükség van a közvetlenségre, de a legtöbb helyzetben a közepes (Faster) mód a megfelelő választás.

11. Értékelés

Acer S273HLbmii

Az Acer dizájnmonitora látványos, a talprész pedig ötletes, de sajnos a kijelző a képminőséggel nem a felsőkategóriát vette célba. Játékra jól használható, mert a kijelzőnek egészen kicsi a bemeneti késése és az interpolációs képessége is jó, de az árnyalja a képet, hogy a kikapcsolhatatlan gyorsítás miatt némi szellemkép is látható gyors mozgások esetén. A kissé fakó színei és a gyenge betekintési szögei miatt a monitor filmnézésre csak korlátozottan ajánlott, de legalább a háttérvilágításra nem mondhatunk semmi rosszat. Jó pont, hogy a készüléknek három használható video bemenete van, ebből pedig kettő HDMI. A monitort azoknak ajánljuk tehát, akik egy látványos készüléket keresnek játékra vagy irodába.

Vásárlás: Acer S273HLbmii

Hivatalos honlap

Philips 273E3SB

A Philips kijelzője egészen jól szerepelt. Itt már a látószögeket elfogadhatónak, a színeket szépnek találtuk. A háttérvilágítással sem volt gond, ami pedig a fényerőt illeti, nehéz lenne olyan monitort találni, ami nagyobb tartalékokkal rendelkezne. Bár nem játékmonitornak szánták, a kijelző e célból is egy jó választás. Sebességét tekintve nem lehet vele kifogásunk, az viszont némileg rontja az összképet, hogy a monitor képarány kezelése már elavult (az állandó felbontás váltás miatt egy intelligensebb megoldás kellene, így csak az 1280*720 marad az egyetlen szép felbontás, amit kényelmesen használhatunk). Továbbá nem szerencsés, hogy a készüléknek csak két video bemenete van, egy HDMI igazán elfért volna még rajta, de a meglévők legalább szépek. A pozitívumok közt megemlíthetjük még a jó ergonómiát és a pofás küllemet, és az sem utolsó szempont, hogy a monitor a CCFL háttérvilágítás ellenére sem fogyaszt túl sokat (44W).

Vásárlás: Philips 273E3SB

Hivatalos honlap

Samsung C27A550U

A mezőnyben a Samsung készüléke volt a legérdekesebb és a legerősebb is, de ez utóbbi sajnos nem azt jelenti, hogy képminőség szempontjából egy kivételes monitorral lenne dolgunk. Sok gond szerencsére nincsen, a színek szépek, a kontraszt jó, a digitális bemenetek élesek (HDMI, USB), egyedül a háttérvilágítást találtuk szokatlanul foltosnak. A betekintési szögek átlagosak, de még így is ez volt az egyetlen 27 colos monitor ma, amin szemből nézve legalább kb. ugyanúgy néz ki minden pixel, nem színeződik el a képernyő alja vagy teteje (esetleg mindkettő). A monitor nem esik zavarba a játékoktól, mert nagyon szépen interpolál, a képarány kezelése szokás szerint remek, a kifinomult gyorsításnak köszönhetősen pedig a sebességre sem lehet panasz. A küllem szép, az ergonómiával sincs gond, viszont a megépítés minősége helyenként jobb is lehetne.

A csatlakozókkal nem bántak szűkmarkúan (HDMI, VGA, 4db USB, fejhallgató kimenet), de a video bemenetek közül csak a digitálisak szépek, a VGA-t jobb elfelejteni. A monitor igazi különlegessége, amiért a felárat is kérik, hogy használható dokkolóként egy notebookhoz. Egyetlen USB 3.0-s kábellel összekötve a monitort a géppel, az hozzájuthat a hálózathoz (ezért van hálózati csatlakozó a monitor hátulján), egy USB hub-hoz, amin már rajta lóghatnak a perifériák, egy hangkártyához, ha kell (ez mondjuk nem a legjobb minőségű) és persze magához a kijelzőhöz. Persze ha a képet is USB-n akarjuk küldeni akkor mindenképpen 3.0-s kimenetre lesz szükség gépünkön, az elődje egyszerűen gyenge ekkora adatforgalom lebonyolításához.

Végeredményben azt kell mondanunk, dokkolóként használható, játékra is tökéletes monitort ismertünk meg, ami egy személynek még filmnézésre is jó. A kijelző még felírhat magának egy jó pontot azzal, hogy 3 napos pixelhiba-garanciát is kapunk hozzá, ahogy minden Samsung monitorhoz. Jobb háttérvilágítással és egy kicsit jobban átgondolt tervezéssel biztosan ajánlott vétel lenne, de még így is érdemes rajta elgondolkodni, nem tobzódunk ilyen monitorokban.

Vásárlás: Samsung C27A550U

Hivatalos honlap

A monitorokat a CHS Hungary Kft.-től és a Cédrus Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward