Nagyméretű Full HD monitorok a terítéken

Ma nagyméretű Full HD-képes megjelenítőkkel foglalkozunk, méghozzá az Acer belépőszintű monitorával, az Asus jó ár/érték arányú kijelzőjével, és végül az LG W53 szériájának 27”-es tagjával ismerkedünk meg.

Nagyméretű Full HD monitorok a terítéken

1. Bevezető

A mai alkalommal nagyméretű Full HD felbontású megjelenítőket veszünk górcső alá. Az Acer belépőszintű monitorával, az Asus jó ár/érték arányú kijelzőjével, és végül az LG W53 szériájának 27”-es tagjával ismerkedünk meg.

2. Acer V243Hb

Acer V243Hb

Az Acer V243Hb típusa a belépőszintet hivatott biztosítani számunkra a 24 colos Full HD monitorok világába.

A típus a gyártó újszerű formavilágát örökölte, ahol a szögletesség és egyszerűség dominál, azonban a letisztult külső egyesek szemében esetleg puritánnak tűnhet. A mai divattal dacolva matt fekete műanyag borítást használtak fel, melyek viszonylag jól elnyelik az ujjlenyomatokat, és a port is csak mérsékelten gyűjtik a tükröződésmentes felületek. A felhasznált anyagok minősége elfogadható, a közepesen vastag műanyagok viszonylag pontosan illeszkednek egymáshoz. Az viszont nem tetszett, hogy a kijelző döntögetése közben kellemetlen ropogás hallatszik.

A kisméretű menükezelő gombok a káva jobb alsó sarkában foglalnak helyet, így könnyen elérhetők. A jó tervezésnek hála használatuk kényelmes, kellően elkülönülnek egymástól, nyomáspontjuk határozott, alakjuk miatt pedig könnyen kitapinthatóak. A segéd piktogramok - melyek festés helyett véséssel kerültek a kávára - csak erős fényben láthatók, ezért szürkületnél a kitapogatós módszerre vagy a szoftveres menüvezérlésre hagyatkozhatunk. Szerencsére a telepítő lemezen ezúttal is megtalálható az ADM (Acer eDisplay Management), így a tökéletesen kényelmes beállíthatóságnak már ez sem szab gátat. A gyorsgombok repertoárja igen kicsi, az automatikus kalibráció és a képprofilok váltásán kívül mással nem büszkélkedhet a monitor. Örültünk volna, ha a fényerő/kontraszt beállítását és a bemeneti video jelváltást egy-egy gombnyomással előhívhattuk volna, azonban így csak a főmenüben mászkálva találjuk meg ezeket. Az állapotjelző led a monitor működése alatt kéken világít, mely nappal nem vonja el figyelmünket a lényegről, ám sötétben a készenléti folyamatos narancs fény már zavaróvá válik. Ilyenkor jobb, ha kikapcsoljuk a monitort, ugyanis ezt a funkciót nem tilthatjuk le a menüből.

A kijelző egyszerű állvánnyal rendelkezik, mely mindössze a szűk keretek közti döntögetésre hivatott, ráadásul erre sem képes igazán gördülékenyen. A képernyő átlójához mérten a monitor talpa túlságosan kicsire sikerült, ezért stabilitása csak elégséges. A könnyű korong nem képes igazán jól megtartani a monitort, a kijelző állítgatása közben némi inogással számolnunk kell. A fix állvány magassága megfelelő.

A monitor falra szerelhetőségét a VESA szabványú lyukak teszik lehetővé, melyek kendőzetlenül látszanak a hátlapon. A formavilág puritánságához hozzátartozik, hogy díszítő elemet szinte semmilyen formában nem találunk a kijelzőn. A video bemenet környéke kissé esetlenül fest, tekintve, hogy a monitor egyetlen (D-Sub) csatlakozóval rendelkezik, a műanyag borításon viszont több vak nyílás is látható (más verziók számára).

Még ha csak belépőszintű modellről is van szó, sajnálatos, hogy egy Full HD-képes kijelző egyetlen digitális bemenettel sem rendelkezik. Beépített hangszórók és egyéb extrák (mint USB kivezetés) nincsenek.

Képminőség

A monitor óriási fényerőtartalékkal rendelkezik, így erős napsütésben sem esik zavarba. A kontrasztskálán egyedül a szélsőséges elemek olvadnak a háttérbe (leginkább a sötét részletek nem látszanak), viszont összességében a kijelző kontrasztértéke egészen jónak mondható. Már alaphelyzetben, színjavító profilok nélkül is jó színhűséggel számolhatunk. A szürkeátmeneti és színátmeneti gradiensek alig látható darabosságot mutatnak, a színátmeneteket tehát majdnem teljesen folyamatosan jeleníti meg a monitor.

A kijelző legnagyobb felbontásán viszonylag éles megjelenítéssel találkozunk. Ahhoz képest, hogy csak VGA bemenetről van szó ez dicséretre méltó, azonban a DVI vagy HDMI csatlakozó minőségétől még elmarad. A monitor interpolációs képessége nagyon gyenge. Az alacsonyabb felbontások nemcsak homályosan, hanem darabosan jelennek meg, ezért nemhogy szövegolvasásra, de még játékra sem alkalmasak. Egyedül az 1280*720-as felbontást találtuk elfogadhatóak, bár ez is csak végszükség esetén ajánlott. A kijelző képarány kezelési funkciója minden esetben a rendelkezésünkre áll, így ha régebbi játékokkal támad kedvünk játszani, akkor sem kell tartanunk a kép torzításától (egyik felbontásban sem).

A monitor háttérvilágítása átlag alatti homogenitással rendelkezik, a fekete képernyő alsó és felső bevilágításai, valamint a fénycsövek helye is jól látszik. A fekete mélysége viszont egészen jó (ahol nem rontják el a bevilágítások). A készülék betekintési szögei átlagosak, bár vízszintesen és függőlegesen is hamar látható a kontrasztvesztés, elszíneződés szerencsére nincs. A panel sebessége 2ms-os voltához képest gyengécske, de legalább gyorsítási hibákkal sem kell számolnunk. A gyakorlatban tapasztalt válaszidő alkalmi játékosoknak megfelelő, bemeneti késése átlagos.

Az informatív grafikus képernyőmenü a gyártó megszokott, átlátható rendszerét követi. Az előre elkészített gyári sémák az „eColor Management” címke alatt találhatók meg. A választható profilok csak fényerő, kontraszt és gamma értékükben különböznek egymástól, bár hatásuk így is látványos. A szövegmegjelenítésre alkalmas Text módot és a kontrasztosabb Graphics sémát találtuk megnyerőnek (utóbbi gammacsökkentést is alkalmaz). A „Movie” mód az imént említett beavatkozáson felül erős élesítéssel és a fényerő megnövelésével segíti elő a filmek élénk megjelenítését. Az általunk kikísérletezett beállításokat a „User” profil tárolja, ha pedig a sémák gyári értékein változtatunk, szintén átkerülünk ide, felülírva ezzel korábbi értékeinket. Az automatikus kontrasztvezérlést (ACM: Adaptive Contrast Management) alapértelmezésben kikapcsolva találjuk, ha pedig élni szeretnénk a funkcióval, akkor ezt a képprofiloktól függetlenül engedélyezhetjük. A monitor színhőmérséklete a Warm, Cool és User közül választható ki - egyéni módban a színcsatornák gyári alapértékei megfelelőnek bizonyultak. A nyelv kiválasztásán és OSD időzítésén kívül nem található egyéb extra a menüben.

3. Asus VH242H

Asus VH242H

Az Asus Full HD képes kijelzője szintén a kedvező árú szegmensben található, azonban a specifikációra tekintve a VH242H típus már korántsem tekinthető belépőszintnek.

Ami a monitor küllemét illeti, már időszerű volt, hogy ennyi idő múltán a gyártó némi újítással rukkoljon elő. A káva ezúttal kevésbé szögletesre sikerült, az alapvetően egyszerű formavilág sokkal barátságosabb lett. Ráadásul a káva egy fényes keretet is kapott, így összességében egy modern formatervről beszélhetünk. Az ujjlenyomatok elöl fokozottabban láthatóak, a hátlap matt felületei viszont jól tűrik a szennyeződéseket. Az anyagminőséget nagyjából rendben találtuk, a legtöbb helyen pontos illesztésekkel és közepesen vastag műanyagokkal találkozhatunk. A káva viszont kissé vékonyra sikerült, ennek tudható be, hogy a kijelző konfigurálása némi nesszel jár.

A vezérlés szintén megújult, azonban a káva elején található nyomógombok kevésbé jól használhatóak, mint eddig. A szoros elhelyezés megtette hatását, a kitapintás nehézkes. Nappal viszont a közepesen jól olvasható fehér feliratok segítenek a tájékozódásban. A gombok nyomáspontja határozott, és a menü is viszonylag gyorsan reagál. A kicsit nehézkes vezérlés miatt elvártuk volna a szoftveres menükezelést is, azonban ezt a lehetőséget még így is feleslegesnek találta a gyártó. Gyorsgombként fényerő- és hangerőszabályzást, képprofil váltást (Splendid), automatikus kalibrációt, valamint bemeneti video jelváltást kapunk. Így miután hozzászoktunk a gombokhoz, már a főmenü előhívása nélkül is könnyen előhívhatóak a legfontosabb funkciók. Az állapotjelző led szolid kék fénye nem vonja el figyelmünket a képről, a készenléti narancs fény pedig szintén nem zavaró a sötét szobában.

A kijelző talpa egyszerű jellegéből fakadóan nem sok mutatványra képes, de legalább könnyű összeszerelni. A megszokott kör alakján nem változtattak, kis súlyával még éppen elegendő stabilitást képes nyújtani a monitornak. Az állványt forgatni nem lehet, ám fa felületű asztalokon könnyen csúsztatható. A panel fix magassága ideális, dőlésszöge pedig széles határok közt állítható, kevés erőkifejtés mellett.

A panel hátulján megtalálhatók a felfüggesztési lyukak is, melyeket az esztétikusság jegyében gumi burkolatok takarnak. Kábelgyűrű helyett egy nyakban található nyílással kell megelégednünk, amely legalább olyan jól ellátja feladatát.

A kijelzőt a szokásos D-Sub és DVI mellett egy HDMI csatlakozóval is ellátták. Ez utóbbi audio sávját egy fejhallgató kimenetre (melyet szerencsésebb lett volna oldalra szerelni) és egy digitális (SPDIF) csatlakozóra is kivezették. Ha az aktuális video bemeneten megszűnik a jel, a monitor automatikusan átvált a következőre, mely funkciót sajnos nem lehet kikapcsolni. A beépített hangszórók viszonylag hangosak, minőségük elfogadható.

Képminőség

A kijelző maximális fényereje egy közepesen erős napsütéshez biztosít jó olvashatóságot. Kontrasztja szintén jónak mondható, azonban a legsötétebb és legvilágosabb árnyalatokat már nem képes jól kivehetően megjeleníteni. Színhűsége alaphelyzetben átlagos, de a Splendid színjavító profilokkal sokat javíthatunk a helyzeten. A színátmeneti és szürkeátmeneti gradienseken alig látható némi darabosság.

A natív felbontás élessége a digitális bemeneteken (HDMI, DVI) kiváló, analógon (VGA) csak kicsivel homályosabb a kép. A monitor interpolációs képessége elfogadható, az alacsony felbontások mindegyikét közepesen homályosnak találtuk, szövegolvasásra már nem ajánlottak. A kijelző képarány kezelési lehetőségei közül a 16:10 arány korrekt megjelenítését hiányoltuk - ilyenkor ugyanis vízszintesen enyhén széthúzza a képet -, a többi képarány torzításmentesen jeleníthető meg.

A monitor háttérvilágítása dicséretet érdemel, ugyanis a képszélek bevilágításai teljesen elhanyagolhatóak. Felhősödés csak a világosabb képen vehető észre, ám a használatban ez nem érezteti hatását. A fekete mélysége szintén a jobbak közé sorolható, így a filmek sötétebb részletei is kivehetőek. A panel látószögei egészen jók. A vízszintes és függőleges láthatóság is átlagon felüli, a kontrasztvesztés mérsékelt, színtorzulás pedig nem látható oldalról. A kijelző sajnos nem kapott válaszidő gyorsítást, így be kell érjük az 5ms-os válaszidővel. Ennek ellenére a gyors mozgások viszonylag jól követhetőek szemmel, így játékra is elégedetten vehetjük elő a monitort. Bemeneti késése átlagos.

A monitor színkezeléséért a gyártó Splendid motorja felel, mely igencsak megnyerő képet varázsol az alaphelyzetben átlagos színvilágból. Munkához vagy internetezéshez a Standard sémát érdemes választanunk. Ezen kívül előre beállított sémákat is kapunk, de a gyári profilok mindegyike megváltoztatható, ha azok nem nyernék el tetszésünket. A színekkel is játszó Theater, Night View és Scenery sémáknál a video és képi tömörítési hibák felerősödnek, viszont a Game mód amellett, hogy megtartja szép színeit, még jó kontrasztot is képes eredményezni. A gyárilag kikapcsolt automatikus fényerőszabályzást (ASCR) a profilok mindegyikében külön-külön aktiválnunk kell (mivel ezek egyenként konfigurálhatóak), a dinamikus fényerőszabályzás pedig az adott helyzetben nagyon gyorsan képes végbemenni, így hatása nem mondható zavarónak. A profilok váltogatása közben színhőmérsékleti beállításunk szerencsére változatlan marad, mely az előre eltárolt értékek közül (Cool, Normal, Warm, sRGB) választható ki, de lehetőségünk van egyedi színkeverésre is. Extraként a bőrtónus színét (Skin Tone) tolhatjuk el a sárga vagy vörös tartományba (Reddish, Natural, Yellowish), mely opció a különleges profilok kiváltsága, így a Standard beállítás esetén ezt kénytelenek vagyunk nélkülözni.

4. LG W2753V

LG W2753V

Ez alkalommal az LG igazán sikeresnek mondható W53 szériájának 27”-es tagjával ismerkedünk meg.

Bár a formaterv mit sem változott, a panel óriási mérete miatt az arányok megváltoztak, eredményül pedig a formaterv még inkább tekintélyt parancsoló lett. A zongoralakk fekete műanyag borítás mindenhol fényes, a szennyeződések és ujjlenyomatok meglátszanak rajta. Az anyagminőség közepes, a megépítés során néhol vékonyabb, néhol vastagabb műanyagokat használtak fel. Örömhír, hogy a monitor konfigurálása közben már egy nyikkanást sem hallani.

A szériára jellemző tetszetős menüvilágítás jó szolgálatot tesz, mikor sötétben a fehér piktogramok már nem látszanak. Az érintőgombok a Live Sensor segítségével viszonylag jól használhatóak, ugyanis már hamarabb kivilágosodnak, mielőtt még hozzájuk érnénk - bár a menü reakciója ezúttal kicsit gyorsabb is lehetne. Ha a szoftveres vezérlés hívei vagyunk, elővehetjük a gyári telepítő lemezt, melyen a Forte Manager 3.15-ös változata található meg. Ennek installálása nemcsak a menükezelés szempontjából fontos, hanem a kijelző bizonyos extráikhoz is elengedhetetlen. Gyorsgombok gyanánt egy bemeneti jelválasztót kapunk, valamint az f-Engine színkezelő képsémáit hívhatjuk elő. Az állapotjelző led halvány vörös fénye a monitor működése alatt egyáltalán nem zavaró. A készenléti villogás viszont kellemetlen, és sajnos a gyártótól megszokott módon a led-et csak a monitor bekapcsolt állapotában mellőzhetjük.

A kijelző ovális talpa egyszerű kivitelezésű, és összeszerelni sem bonyolult, mivel az alul található beépített csavarral könnyedén a monitorhoz rögzíthetjük. Az állványt 360 fokban lehet körbeforgatni, a kijelző fix magasságát pedig ideálisnak mondhatjuk. A monitor stabilitása viszont kicsivel jobb is lehetne, a nagyméretű kijelzőhöz már kicsivel nagyobb talpat illett volna párosítani. A panel döntögetése normál határok közt történik, könnyedén állítható, mégsem önállósítja magát.

A készülék hátuljáról lemaradtak a felfüggesztési lyukak, így a fali állványra való rögzítés nem lehetséges, és a kábelek rendezésére, valamint a csatlakozók takaró lemezére sem gondoltak.

A panel alján a VGA bemenet mellett a digitális csatlakozók (DVI, HDMI) is helyet kaptak, melyeknek sajnos korán örültünk (erről a képminőségnél írunk részletesebben). Ha a bemeneten megszűnik a jel, a monitor automatikusan vált - sajnos ezt a funkciót az LG készülékénél sem lehet kikapcsolni. Rajtuk kívül még egy fejhallgató kimenet is helyet kapott a HDMI audio sávjának kivezetése céljából. Audio bemenet és beépített hangszórók nincsenek a monitoron.

Képminőség

A kijelző olyan erős háttérvilágítással rendelkezik, hogy szövegszerkesztéskor a legjobb, ha nullára vesszük a fényerőt. A monitor képe még ilyenkor is jól látható marad, így bátran jelentjük ki, hogy az erős napsütés soha nem fog gondot okozni a kijelzőnek. A széria sajátossága, hogy a káván elhelyezett fényérzékelőjével képes minden esetben az ideális szintre beállítani a háttérvilágítást. Ez a funkció a dinamikus kontrasztvezérlés helyett került a készülékbe, mely elődjénél sokkal használhatóbb (ha nem tetszene nekünk, akkor kikapcsolhatjuk a Smart menüből). Kontrasztértéke jó, csak a skála legvilágosabb és legsötétebb elemei nem láthatók rajta. Már színjavító profilok nélkül is jó színhűségről, élénk színhasználatról számolhatunk be, de hozzá kell tegyük, hogy a színátmeneti skálákon sajnálatos módon jól látható darabosság is megfigyelhető.

A natív felbontás élessége a HDMI és DVI bemeneten is „csak” jónak mondható, ugyanis a digitális csatlakozók ennél élesebb megjelenítést szoktak eredményezni. Ez részben a nagy pixelméretnek is betudható, azonban így sem indokolt ilyen mértékű minőségromlás. A VGA bemenetet pedig jobb, ha elkerüljük, ugyanis ezt erős homályosság és csúnya szövegmegjelenítés jellemzi. A kijelző skálázási képessége átlag alatti, a felbontások zömében homályosság és néhol darabosság is előfordul. Az átmeneti (a 16:9-eseknél jobb híján használt) 1680*1050-es képméret minősége gyenge. Az 1280*720-as felbontást még elfogadható minőségben képes megjeleníteni, de szövegolvasásra már ez sem ajánlott. A régebbi játékoknál, melyek még nem ismerik a szélesvásznú felbontásokat, illetve 4:3 arányú filmjeinknél tesz jó szolgálatot a monitor „4:3 in wide” képarány kezelése. A torzításmentes képért a 16:10-eseknél és 5:4-eseknél viszont VGA kártyánkra kell, hogy bízzuk ezt a feladatot.

A monitor háttérvilágítása kitűnő, a fekete képernyő teljesen homogén. Szemmel vizsgálva hibátlan, de az elkészített fényképeken sem látható felhősödés vagy jelentős bevilágítás - ilyenkor ugyanis a képi hibák jobban észrevehetők. A fekete mélysége határozottan jó. A monitor látószögei viszonylag szélesek. Nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is meglepően jó marad a panel láthatósága, azonban némileg ront a helyzeten, hogy oldalról vöröses színtorzulás is látható. A monitort kikapcsolható válaszidő gyorsítással is ellátták (RTA - Response Time Acceleration). Ennek előnye ugyan látható a gyors mozgásoknál, azonban a mellékhatások elkerülésének érdekében a gyorsítás mértékét nem vitték túlzásba. Játék szempontjából azért még így is egy viszonylag jó monitorról beszélhetünk. Az alacsony mértékű bemeneti késésnek hála közvetlen irányításról számolhatunk be, mely játékosok körében lehet fontos.

A kijelző színhőmérsékletét három fokozatban állíthatjuk be 6500K és 9300K között, elérhető továbbá az sRGB szabvány és az egyedi, színcsatornánkénti beállítás is. A monitor f-engine színkezelő motorja csak kézi beállításokkal képes igazán javítani a vizuális élményen, gyári profiljai (Movie, Internet) továbbra sem kimondottan jók. A játékos képi sémák (Movie, Game, User, Sports, Standard) egyedi beállításai közt a HUE és Saturation opciók is elérhetők, segítségükkel a szín telítettsége állítható be. A képernyőmenü extrái közt a gyártó megszokott funkciókon kívül a W53-as sorozat jellemzői is megtalálhatók.

Fun (Fün) almenü:

Az „EZ Zooming” opció az aktuális felbontáshoz képest eggyel alacsonyabb méretbe teszi asztalunkat.

A „4:3 in wide” képarány kezelési funkció hasznossága az olyan régi játékoknál nyer különösebb jelentőséget, ahol szélesvásznú monitoron is torz a kép.

A „Photo Effect” fényképek nézegetésekor lehet hasznos. Három opció közül választhatunk: Gaussian Blur (mely némileg elmossa a képet), Sepia és Monochrome (utóbbi kettő adja magát, barnássá vagy fekete-fehérré tehetjük vele a képet).

Smart almenü:

Legfontosabb újdonsága a „Cinema Mode”, mely internetes videók nézegetésekor lesötétíti az ablakon kívül eső területeket, hogy figyelmünket a lényegre terelje. Ez csak a forte-Manager telepítésével működik, de nem automatikusan. Aktiválása után a zöld színű egérkurzorral keretezhetjük be a képernyő megfelelő területét.

Az „Auto Bright” immáron egyetlen feladatra hivatott: a kijelző szenzorjával a környezeti fényviszonyokat figyelembe veszi, és ennek megfelelően állítja be a képernyő fényerejét. Korábban ez a lehetőség csak a dinamikus kontraszttal összevonva volt elérhető, melyet ezúttal sikerült teljes mértékben száműzni a készülékből.

A „Time Control” egy olyan időzítő, mely beállítástól függően 1 vagy 2 óránként figyelmeztet minket a pihenésre (elsősorban irodai dolgozók számára készült).

A „Live Sensor” bekapcsolásával a menükezelő érintőgombok világíthatóak ki még azelőtt, hogy hozzájuk érnénk, így könnyítve meg a gyors beállításokat.

Végül az almenüben szereplő összes funkciót egyszerre ki- vagy bekapcsolhatjuk, ehhez mindössze a Smart módot kell átállítanunk.

5. Értékelés

Acer V243Hb

Az Acer kijelzője belépőszintű monitorként értékelhető. Mivel csak VGA bementtel rendelkezik, tökéletes élességről nem beszélhetünk, fényerejével viszont minden helyzetben képes helytállni, és kontrasztértéke is dicséretre méltó, a készülék tehát jó társunk lehet irodába. Ha komoly elvárásokat támasztunk felé, kicsit csalódottak lehetünk. A filmek területén ugyanis nem képes kimagasló teljesítményre, viszont alkalmanként elővehetjük játékra is a monitort. Ilyenkor azonban jobb, ha figyelembe vesszük a monitor kirívóan gyenge interpolációs képességét is, emiatt ugyanis csak natív (maximális) felbontáson lesz élvezhető a játék. A dobozban a működéshez szükséges tartozékok mindegyike megtalálható, a 3 napos pixelhiba garancia pedig opcióként vásárolható meg. Bár a monitor elfogadható teljesítményt volt képes felmutatni, a szoros mezőny miatt értékelése mindössze: 52/100.

Asus VH242H

Az Asus ezúttal egy kedvező ár/érték arányú kijelzővel rukkolt elő. A monitort a kiegyensúlyozottan jó képminőség jellemzi, mely minden felhasználási területen érezteti pozitív hatását. A jó színhűség, betekintési szögek és remek háttérvilágítás mind a készülék előnyére vált, melynek hála nemcsak egyszerű irodai elvárásainknak képes megfelelni, de még filmezésre is elégedetten vehetjük elő. Játékos kedvűek sem szomorkodhatnak, ugyanis a kijelző válaszideje gyorsítás nélkül is képes volt helytállni, és emellett skálázási képességei is elfogadhatóak. A monitor működéséhez szükséges tartozékok mindegyike megtalálható a dobozban, a 3 napos pixelhiba garanciát viszont opció formájában sem vásárolhatjuk meg. Mindent összevetve a készülék értékelése: 75/100, melyet a kedvező vételár tekintetében ajánlott vételnek tartunk.

LG W2753V

A teszt végére elmondhatjuk, hogy az LG W53-as széria nagyképű kijelzőjében sem kellett csalódnunk. Kiegyensúlyozottan jó képminőségének és számos extrájának hála (Cinema Mode, Auto Bright) irodai munkára és internetezésre is remekül használható. Mozivászonnak is befoghatjuk, ugyanis viszonylag széles betekintési szögei, jó színhűsége és kitűnő háttérvilágítása ezt lehetővé teszi. Válaszidejével sem szégyenkezhet, így ebből a szempontból játékra is jó választás lehet a monitor - bár hozzátesszük nagy képátlója és gyengébb skálázási képessége miatt inkább a magasabb felbontásokra kell törekednünk, mely igen költséges lehet. A dobozban minden szükséges kellék megtalálható, és a gyártó jó szokása szerint a 3 napos pixelhiba garanciát is felár nélkül adja. Mindent összevetve a monitor értékelése: 72/100.

                                 

A teszttermékekért köszönettel tartozunk a Cédrus Számítástechnikai Kft.-nek, az Expert Computer Kft.-nek és a Ramiris Kft.-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward