Nagy siker a Xiaomi olcsó újdonsága

A Redmi Note forgalma percek alatt elérte a százezres határt, és vélhetően nem fog hamar lankadni az érdeklődés iránta.

Nagy siker a Xiaomi olcsó újdonsága

A távol-keleti, feltörekvő okostelefon-gyártók között a Xiaomi az egyik legjobban teljesítő vállalat, ami az Androidnak köszönhetően tett szert nagy elismertségre. A Xiaomi ráadásul azon kevesek közé tartozik, akik egyedileg készített androidos ROM-okkal is foglalkoznak, tehát nem csak egy vasat tartanak a tűzben.

Ezúttal azonban nem a MIUI néven fejlesztett operációs rendszernek köszönhető a siker, hanem a legújabb hardverüknek, ami Redmi Note, illetve Hongmi 2 neveken vált ismerté. Ez a készülék egy jó középkategóriás modell képességét szállítja jelentősen alacsonyabb árért cserébe, úgyhogy ennek fényében talán nem is számít akkora meglepetésnek, hogy pillanatok alatt elkapkodták a készleteket a rajtot követően. A Xiaomi által kiadott adatok szerint a vállalatnak 34 perc alatt sikerült értékesíteni az első 100.000 darabot, ami bizony kiemelkedő teljesítmény. Érdekességképpen viszont megjegyezendő, hogy mégsem számít rekordnak a gyártó háza táján, azt ugyanis az elődje, a 2013 novemberében elrajtolt Redmi (Hongmi) tartja egészen elképesztő 4 perccel – ugyanilyen példányszám mellett. Vélhetően egyébként most másként számolhatták össze az eladásokat, ugyanis a különbség indokolatlanul nagy, miközben az ár-érték arány még talán jobb is most, mint a korábbi esetben. De mit is kaphatnak kézhez az új okostelefonnal a vásárlók, miért számít ennyire jó vételnek ez a modell?

A Redmi Note két különböző kivitelben kerül a boltok polcaira. Egy 130 és egy 160 dolláros változat létezik belőle, és ezek egy kicsit eltérő hardvert tartalmaznak. Az olcsóbb 1 GB-nyi rendszermemóriát és 8 GB tárhelyet szállít, a SoC órajele pedig 1,4 GHz. A 30 dolláros felárért cserébe már 2 GB RAM, 16 GB-os háttértár és hasonló, ám már 1,7 GHz-es központi chip jár. Azoknak, akik nagyon intenzíven használják a mobiljukat, mindenképpen érdemes a nagyobb RAM-ért és órajelért fizetni, de egyébként a 130 dolláros összegért kínált gépezettel is jól el lehet boldogulni. A tárhelyből eredő különbségek nem annyira relevánsak, mivel van a hátlap mögött microSD kártya hely, így mindkettő tetszés szerint bővíthető. A Redmi Note egy 5,5 hüvelykes, 720p-s felbontású, IPS technológiát használó panelnek ad otthon, így a phabletek között áll rajthoz (a nevét is innen kapta). A szívében egy nyolcmagos MediaTek lapka dolgozik (MT6592 és MT6592M), mely Cortex-A7 magokkal és egy Mali-450 MP4 grafikus egységgel van ellátva. Az operációs rendszer szerepét a nagy változtatásokon átesett MIUI v5 tölti be, ami alatt mélyen az Android 4.2.2 Jelly Bean található. Összességében tehát egy jól átgondolt konfigurációról van szó, és ez jellemzi az akkumulátort is, hiszen egy 3200 mAh-s telep került bele, amivel kiemelkedően jó üzemidőre van kilátás.

A Xiaomi Redmi Note (Hongmi 2) egyelőre csak Kínában vásárolható meg, de amint bírja a vállalat kapacitással, elkezd terjeszkedni a világ többi részén is. Talán néhány hónapon belül már az eladási toplistákat is megkörnyékezi a Xiaomi? A Lenovo például hasonló cipőben jár, mint a szóban forgó cég (az eladásaik java Kínában történik), és láthatjuk, hogy hol tartanak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward