Nagy lehetőségek rejlenek az apró robotokban

Az új projekt keretén belül speciális robotok készültek, amelyek a nyomtatott áramköri lap mentén mozogva végzik el a rájuk bízott feladatokat. Irányításuk mágneses mező segítségével történik.

Nagy lehetőségek rejlenek az apró robotokban

Az SRI International érdekes projekten dolgozik, ami része a Darpa által támogatott Open Manufacturing Programnak. A projekt keretén belül apró robotok készültek, amelyek a nyomtatott áramköri lapok mentén mozogva különböző feladatokat tudnak elvégezni, méghozzá meglehetősen precízen és viszonylag gyorsan.

Az apró robotok nagyon gyorsan tudnak mozogni mind horizontálisan, mind pedig vertikálisan. Irányításuk mágneses mező segítségével történik, ahogy az a lenti videóból is kiderül.

A pici robotok többféle területen, többféle feladathoz is alkalmazhatóak lesznek a nem is oly távoli jövőben. A szerkezetek "csapatmunkára" is képesek, így a feladatmegosztásnak köszönhetően hatékonyan és gyorsan tudnak dolgozni. Segítségükkel nagyon gyorsan lehet majd különböző, magas minőségű prototípusokat készíteni, de a hibrid, optikai és elektronikai komponenseket egyaránt tartalmazó áramkörök építésénél is jól jöhetnek majd, sőt, a biotechnológia területén is be lehet őket vetni. Az apróságok a hadsereg és az űrkutatás számára is hasznosak lehetnek. A robotok persze nem csak a gyártás területén jönnek majd jól: diagnosztikai feladatokra, különböző felszerelések vizsgálatára, illetve felület-karbantartásra is képesek lesznek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward