Nagy eséssel zárta a második negyedévet a videokártya piac

Az előző negyedévhez képest jelentős, 17,5%-os csökkenés mutatkozott a szállítási mutatókban, de a helyzet éves szinten nézve sem valami rózsás.

Nagy eséssel zárta a második negyedévet a videokártya piac

A videokártya piac idei második negyedéve nem alakult valami kedvezően, ugyanis a Jon Peddie Research elemzői szerint negyedéves szinten 17,5%-kal csökkentek a szállítási mutatók. Az elemzés minden olyan bővítőkártya forgalmát magában foglalja, amelyen GPU található, így nem csak az asztali számítógépekbe, hanem a munkaállomásokba, szerverekbe, illetve tudományos célokra szánt termékek forgalmát is tartalmazza. A teljes videokártya piacon az idei év második negyedévében már csak 11,5 millió videokártyát szállítottak le a szereplők. Ez éves szinten 5,5%-os csökkenést jelent, ami nem túl jó hír.

2008 első negyedévében még az asztali számítógépek 63%-a tartalmazott videokártyát, ám ez a szám az idei év első negyedévében már csak 44% volt, az előző, azaz a második negyedévben pedig 36%-ra csökkent. Az AIB piacon mára már csak négy "nagy" gyártó maradt, akik építenek és eladnak videokártyákat – igaz, szemmel látható eredményt már csak az AMD és az Nvidia tud felmutatni. A gyártókhoz összesen 50 AIB vállalat kapcsolódik, akik a cégek partnerei.

Ennél sokkal érdekesebb, hogy az elmúlt negyedév folyamán hogyan teljesített az AMD, illetve az Nvidia. Az AMD negyedéves szinten 10,7%-kal, az Nvidia pedig ugyanezen időszak alatt 21%-kal alacsonyabb szállítási mutatót ért el, azaz a csökkenés mértéke számottevő. Részesedés tekintetében az AMD az idei év második negyedévében a piac 37,9%-át uralta, az Nvidia pedig 62%-os piaci részesedést könyvelhetett el, ahogy az a fenti táblázatból is kiderül.

A másik két gyártó, azaz a Matrox és az S3 pici részesedése ebben a negyedévben is ~0%-on állt meg. Egy ősrégi G550-et 32MB DDR RAM-mal, valaki?

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward