Nagy előrelépést tesz a Qualcomm új belépő mobilplatformja

Az olcsó okostelefonokba szánt rendszerchip ezentúl sokkal határozottabban érvényesülhet majd, mint az elődei.

Nagy előrelépést tesz a Qualcomm új belépő mobilplatformja

A Qualcomm a vezető vállalat az okostelefonokba szánt rendszerchipeket tekintve, és ezt részben annak is köszönheti, hogy a teljes kínálatban jelen van, bármilyen ársávról legyen szó, biztosít valamilyen alternatívát. A csúcson a Qualcomm dominanciája egészen elképesztő mértékű lett mostanra, az alsóbb árszegmensekben viszont a MediaTek sikerrel tud érvényesülni, a belépő szinten pedig minden bizonnyal meg is előzi a riválisát. És ez ellen szeretne most végre tenni a Qualcomm a 215 bevezetésével.

Ez az új mobilplatform az abszolút alvéget célozza meg, és bár a Qualcomm 2-es széria kapcsán aligha van bárkinek is jó emléke, ez a lapka most valami egészen új. A vállalat végre elszánta magát arra, hogy jelentős előrelépést tegyen ezen a fronton, hátra hagyta a jól bejáratott 32 bites alapokat, és már itt is a 64 bit került az előtérbe. A régi Cortex-A7 magoknak a helyét végre Cortex-A53 magok vették át, és maradt a feldolgozók száma, szóval négy ilyen ARM egység lett egymás mellé rendezve a CPU-ban. Az órajelet nem különösebben módosították a tervezők, 1,3 GHz-es frekvencia elérésére lesz képes a termék. A processzormagok leváltásának köszönhetően egészen jelentős, 50 százalékos teljesítménybeli előrelépés helyezhető kilátásba. Így már a Qualcomm 2-es széria felkeltheti majd az olcsó mobilok tervezőinek a figyelmét.

Galéria megnyitása

A grafikus feladatokért felelős egység terén is történt érdemi előrelépés, megjelent az Adreno 304 IGP helyén a Snapdragon 4-es szériából már ismert Adreno 308 egység. Ez továbbra sem egy nívós grafikus egység, de a tempóban érezhető előrelépést fog biztosítani. 28 százalékos gyorsulást lehet kilátásba helyezni az integrált GPU cseréjének köszönhetően. Azok a mobilok, amik ezt a platformot fogják megkapni, LPDRR3 memóriát használhatnak majd, másfajta modult ugyanis nem támogat a memóriavezérlője a Qualcomm 215-nek. A háttértárat tekintve pedig kizárólag az eMMC 4.5 modulok jöhetnek majd szóba, más nem. A memóriakártyák közül az UHS-I alkalmazása sem jelent gondot, és az alkalmazások futtatására ajánlott (A1/A2) megoldásokat is be lehet majd itt vetni.

A Qualcomm ezt a lapkát már úgy alkotta meg, hogy számolt a különleges képarányok alkalmazásával, a maximálisan elérhető felbontás papíron 1560 x 720 képpontos. A HD minőség ennek a chipnek köszönhetően végre elterjedhet a legalsóbb árkategóriában is. A 215-ös mobilplatform le tudja majd kezelni a duálkamerás modulokat is az új képi jelfeldolgozóval, és több extra lehetőséget is nyújtani fog a képalkotók kapcsán. Kettő 8 megapixeles kamera dolgozhat majd itt össze, magányosan pedig legfeljebb egy 13 MPixeles kamerát lehet majd alkalmazni. Ha mozgóképfelvételek megörökítésére kerül majd a sor, akkor pedig Full HD minőséggel lehet majd kalkulálni, ami mindenképpen örvendetes. Az 1080p-s anyagok lejátszását többféle kódolás mellett meg tudja majd oldani a lapka, adott a H.264, a H.265 (HEVC) és a VP8 is, csak a VP9 hiányzik.

A kapcsolati opcióknak a sorát már a 4G LTE hálózati modem nyitja, amit mindenképpen jó látni, még úgy is, hogy csak 150 Mbps-os letöltési sebesség érhető itt el maximum (Qualcomm Snapdragon X5 modem). Támogatott a VoLTE és a VoWiFi is, és van LTE mobilhívás kontinuitás, HD és Ultra HD hang (EVS) lehetőség is. A Dual-SIM képesség is alapból biztosítva van Dual LTE eléréssel együtt. Rengeteg különböző hálózati technológiát ismer a lapka, így globálisan bevethető lesz. A Qualcomm szolgál még 802.11ac WLAN opcióval is (433 Mbps), és van Bluetooth 4.2 modul (BLE), A-GPS vevő GLONASS-szal és BeiDouval, valamint NFC chip előkészítés is.

Galéria megnyitása

Támogatott a Quick Charge technológia is, de ennek csak az első verziója adott itt, ami 10 wattos töltést tesz lehetővé, szóval az ennél nagyobb teljesítményű megoldások továbbra is a drágább termékek kiváltsága lesz. Sajnos a gyártástechnológiai korszerűsítésre tovább kell várni, itt még továbbra is a 28 nanométeres eljárást használja a Qualcomm. Ez persze azon az árszinten, amit célba kíván venni, nem jelent majd túl nagy gondot, így sem kell attól tartani, hogy nagy étvágya lesz majd a lapkának.

A Qualcomm 215 megjelenésével kapcsolatosan túl pontos információt nem kaptunk, ami biztos, hogy még ebben az évben számítani lehet olyan készülékre, ami ezt alkalmazva fog bevetésre kerülni. Az nem kérdés, hogy ez a mobilplatform 100 dollár alatti okostelefonokban érvényesülhet majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap