Nagy bírsággal sújtották a Telekomot

Nagy bírsággal sújtották a Telekomot

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tanácsa 100 millió forintra bírságolta a Magyar Telekomot, miután megállapította, hogy a szolgáltató nem az előírásoknak megfelelő kötbérszámítási módot alkalmazta azokkal az ügyfeleivel szemben, akik a határozott idejű szerződések lejárata előtt akarták felmondani vagy módosítani előfizetői szerződéseiket. Az NHH tanácsa még 2007-ben határozatban mondta ki a fogyasztók indokolatlan megkülönböztetésének tilalmát, azaz, hogy a vezetékes telefonpiacon a Magyar Telekom - valamint a többi jelentős piaci erejű szolgáltató - a határozott idejű kiskereskedelmi szolgáltatásainál csak olyan mértékű kötbért szabhat meg, amely az előfizetői szerződés teljesítésére fordított költségekkel vagy a teljesítés során nyújtott kedvezményekkel arányos és indokolható. A Magyar Telekom esetében a kötbér a nyújtott kedvezménnyel és a szerződés teljesítésére fordított költségekkel sem volt arányos - közölte az NHH. Az NHH szerint emellett a Telekom aránytalanul megnehezítette az előfizetők számára a szolgáltatóváltást. A vizsgálat szerint a jogsértés ténylegesen több ezer, potenciálisan pedig több százezer előfizetőt érinthetett.

A Magyar Telekom Nyrt. nem ért egyet a határozatban foglaltakkal, hisz az NHH korábbi határozatában előírt valamennyi kötelezettségét teljesítette, előfizetői között nem tett és nem tesz indokolatlan különbséget. A határozattal szemben jogorvoslattal élnek - közölték kérdésünkre a távközlési cég kommunikációs igazgatóságán.

A társaság tegnap rendkívüli közgyűlést is tartott, ahol a részvényesek elfogadták a T-Kábel Magyarország Kft. és a Dél-Vonal Kft. beolvadását a Magyar Telekom Nyrt.-be. Érthető módon nem volt túl sok részvényes, aki a társaságban való részvétel helyett a sajáttőke-értéken történő elszámolást választotta volna. Összesen ketten döntöttek így, 3072 részvénnyel, nekik a Telekom részvényenként az egy részvényre eső saját tőke összegét, 344 forintot fizet ki. A kiváló részvényesek döntése nehezen érthető az 582 forintos tőzsdei árfolyam fényében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward