Nácivadász a hálón

A nácivadászt Bill Graynek hívják, huszonnégy éves, amerikai és pár perc alatt elkapott öt mindezidáig eltűntnek hitt náci háborús bűnöst. Ráadásul egyedül.

Nácivadász a hálón

A nácivadászt Bill Graynek hívják, huszonnégy éves, amerikai és pár perc alatt elkapott öt mindezidáig eltűntnek hitt náci háborús bűnöst. Ráadásul egyedül. Természetesen a jenki joghallgató még egy valamire támaszkodhatott: a hálózatra.

Bill Gray diákként dolgozik a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központban, amely pár éve megindította az Utolsó Esély programot. Ez nem azt jelenti, hogy a bujkáló nácik kapnának még egy utolsó esélyt - ellenkezőleg, ez az utolsó esélyünk arra, hogy ezeket az emberfarkasokat, akik többnyire nyolcvan év fölöttiek, elkaphassuk.

Nincs értelme kíméletről, védett korról meditálni: a háborús és emberiség elleni bűntettek sosem évülnek el a nemzetközi jog szerint. De egyébként is: ha valaki több száz vagy több ezer, esetleg még több ember haláláért felelős, nem úszhatja meg a büntetést csak azért, mert öreg.

Gray is valahogy így vélekedhet: "Gondoljanak bele" - nyilatkozta - "ezek az emberek milyen hosszú ideje éltek boldogan az Egyesült Államokban!" Az Utolsó Esély program már eddig is több száz bűnöst talált meg, elsősorban a volt szocialista tömb országaiban, Ausztriában és Németországban, de az USA-ban eddig sikertelenek voltak. Éspedig azért, mert hiába kutakodtak a népességnyilvántartási adatok között, nem tudták azokat helyesen használni. Mármint a helyi adatbáziskezelő rendszereket.

Erre jó példa, hogy Gray egy litván háborús bűnös neve alatt először az elhalálozási bejegyzést találta meg. Utánanézett az ingatlanbejegyzések között is, ahol szintén halottnak tűnt a delikvens - ám érdekes módon a választói névjegyzékben mégis szerepelt! Ezen a nyomon elindulva percek alatt bukkantak nem csupán a személy, de sok eltitkolt tulajdonú ingatlan nyomára is. Ebből pedig az következik, hogy ahol öten voltak, lesznek többen is. Reszkessenek hát az Amerikában bújkáló nácik, mert a hálózat bárkit elér. Ha tudják használni...

Mellesleg, a festői Latin-Amerika legendás rejtőzködői is jobban teszik, ha időben bevásárolják az XXL-es pelenkákat, mert Gray és csapata idén feléjük fordítja mindent látó tekintetét. És - az edddigiekből okulva - helyi szakértők segítik őket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward