MWC: Kamerák előtt a Blackphone 2

A Silent Circle leleplezte a Blackphone új generációját, és beharangozta a Blackphone+ táblagépet.

MWC: Kamerák előtt a Blackphone 2

A Silent Circle egyike azoknak a vállalatoknak, akik kvázi nyertek az elmúlt évek lehallgatási és kémkedési botrányaival. Ez a vállalat felel a tavaly bemutatott Blackphone-ért, ami a biztonságos okostelefon címén híresült el.

A Silent Circle-nek úgy fest, hogy valóban bejött a biznisz. A cég elnöke, Mike Janke elárulta, hogy a vállalat 750 millió dollár összértékben vett fel megrendeléseket a Blackphone-ra. Ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a Mobile World Congressen bemutatkozott a Blackphone új generációja, ami a Silent Circle reményei szerint még az elődjénél is jobban teljesít majd.

A Blackphone 2 jelentős modernizáláson esett át. A készülék előlapját egy 5,5 hüvelykes megjelenítő uralja, ami Corning Gorilla Glass 3 üveg oltalma alatt áll, így remélhetőleg jól bírja majd a fizikai megpróbáltatásokat is. A felhasznált panel IPS technológiás, így széles betekintési szögekkel, jó színhűséggel és magas fényerővel rendelkezik, a natív 1080p-s felbontással pedig eléri a 401 PPI-t a pixelsűrűsége. A telefon kamerarendszerét két egység alkotja. Az előlapjára már egy 5 megapixeles megoldás került, a főkamera pedig 13 MPixeles fényképek alkotására használható. Rossz fényviszonyoknál dupla LED-es villanó segítheti a munkáját.

A motorházban Tegra 4i központi chip helyét már egy 64 bites, nyolcmagos megoldás vette át. A Snapdragon 615 besorolású Qualcomm MSM8939 áll a háttérben, ennek megfelelően Cortex-A53 magokról beszélhetünk, amelyek 1, illetve 1,5 GHz-es órajelen tevékenykednek. A grafikus feladatokat egy Adreno 405 feldolgozó egység látja el. A rendszert nem kevesebb mint 3 GB-nyi memóriával vértezték fel a mérnökök, így ilyen tekintetben valószínűleg soha nem lesz probléma a Blackphone 2-vel. A háttértár kapacitása 32 GB-os, és microSD kártyával bővíthető. A kapcsolati lehetőségek terén egyedül a 4G LTE hálózatok támogatását emelték ki, ennek hála gyors adatátviteli lehetőséget garantál a készülék mobilinternet-kapcsolat mellett is. Az is kiderült még, hogy egy 3060 mAh-s akkumulátor felel majd az üzemidejéért, amit beépítettek a szakemberek, az újratöltés pedig nem vesz majd sok időt igénybe, mert gyorstöltési eljárást is támogat.

Az újdonságon az Android operációs rendszer van jelen, viszont a PrivatOS 1.1 köntösébe bújtatva, ami gyökeres változtatásokkal jár együtt. A PrivatOS 1.1-es kiadásának legérdekesebb megoldása a Spaces névre hallgató virtualizációs funkció, mely lehetőséget biztosít arra, hogy a készüléket lényegében két részre ossza fel a tulajdonosa. Ki lehet alakítani például egy vállalati (Enterprise Space) és egy magánéleti (Personal Space) részt a telefonon, amelyek egymástól minden tekintetben el vannak szeparálva. A Blackphone 2 egyébként saját alkalmazásbolttal is rendelkezik a Silent Store személyében, ahol olyan programok találhatóak, amik a privát élet védelmét szolgálják.

PrivatOS 1.1 - Spaces

A Silent Circle a jövőbeli terveiről is beszámolt. Kiderült például, hogy a vállalat már nem csak okostelefont szeretne forgalmazni, hanem egy 7 colos, Qualcomm chippel hajtott táblagépen is dolgozik. A tabletről egyelőre pontosabb részleteket nem árultak el, viszont megtudtuk, hogy az érkező szerkezet a Blackphone+ azonosítóval futhat majd be. Nem valami logikusan hangzik ez a párosítás, de nem kizárt, hogy egy telefonálásra is alkalmas megoldásról lesz szó, ez rögtön megmagyarázná a nevét.

A Blackphone 2-höz visszakanyarodva: a készülék ugyanannyiba fog kerülni, mint az első generációs mobil, tehát 650 dollárt kell majd érte kifizetni. Az ára nem éppen baráti, de ebben már számos olyan szolgáltatás díja is benne van, amik a személyes adatok védelméért felelnek, és önmagukban is jelentős összegbe kerül a használatuk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward