MWC: Fél tucat újdonságot jelentett be a ZTE

A hárombetűs kínai vállalat okostelefonokat és táblagépeket is leleplezett a Mobile World Congress alkalmavál, ráadásul nem csak a Google operációs rendszerének társaságában. Ezzel a felhozatallal a ZTE az egyik legkomolyabb résztvevő a kiállításon, ami persze a piaci részesedéséből fakadóan, mondhatni már kötelező is, mivel szorosan ott vannak az LG nyomában.

MWC: Fél tucat újdonságot jelentett be a ZTE

A hárombetűs kínai vállalat okostelefonokat és táblagépeket is leleplezett a Mobile World Congress alkalmavál, ráadásul nem csak a Google operációs rendszerének társaságában. Ezzel a felhozatallal a ZTE az egyik legkomolyabb résztvevő a kiállításon, ami persze a piaci részesedéséből fakadóan, mondhatni már kötelező is, mivel szorosan ott vannak az LG nyomában.

Az összesen hat új készülékből négy táblagép, kettő pedig okostelefon. A Windows Phone alapú készülék esetében félni lehetett attól, hogy a Tangonak hála végre összedobhatnak valamilyen olcsó Windows Phone-t, de erről szó sincs, nem a csökkenő rendszerigényre szabták a következő ilyen eszközüket. Az Orbit névre keresztelt telefon a Tania alá érkezik majd, és a középkategóriát fogja erősíteni. A megjelenítő szerepében egy 4 colos WVGA (800 x 480) felbontású panelt találunk majd, a kamera pedig 5 megapixeles fotók készítését teszi majd lehetővé, és a LED villanónak hála sötétben is előkaphatjuk. A mobiltelefon lelkét a Qualcomm szállítja majd, a lapka pontos típusa nem ismert, de mivel egyetlen 1 GHz-es mag köré épült, így feltehetően a Snapdragon S2 család egyik tagjával lesz dolgunk. Mellette 512 MB rendszermemória és a 4GB háttértár lesz. Az Orbit 7,2 Mbps-os HSDPA modemmel rendelkezik, továbbá kapott DLNA támogatással felvértezett WiFi-t, Bluetooth-t, NFC-t, GPS-t és egy FM Rádiót is.

Az Orbit megjelenésére a következő negyedévben kerül majd sor, de erről pontosabb felvilágosítást nem adott a gyártó, mint ahogy a pontos árral kapcsolatban is mélyen hallgatnak.

A ZTE hasonlóan a többi gyártóhoz, bemutatta első négymagos okostelefonját is, az Erát, ami valamivel szerényebb specifikációkkal bír majd, mint a többiek gépe, de panaszra egész biztos nem lesz okunk. A hátránya mindössze annyiban rejlik, hogy az Nvidia Tegra 3-as chipje a referencia órajelen üzemel majd, ez 1,3 GHz-es frekvenciát jelent, míg mások általában ezt egy kicsit feljebb tornászták. A lapka turbó módban 1,4 GHz-es órajelre kapcsolhat fel, készenlétben pedig az 500 MHz-es segédprocesszor hajtja meg. A SoC mellett 1 GB RAM és 8 GB háttértár kapott helyet. A kijelző qHD (540 x 960) felbontással operál majd, a kamera 8 megapixeles felbontással és LED villanóval rendelkezik, továbbá 1080p HD videók rögzítésére lesz alkalmas. A ZTE Erában találunk még egy Nvidia Icera 450+ HSDPA modemet, WLAN-t, melyen támogatott a DLNA, GPS-t, és Bluetooth 3.0-t is, ráadásul a mérnökök mindezt egy 7,8 milliméteres házba sűrítették össze, így a vállalat csúcsmobilja minden szempontból egy penge eszköznek számít majd. Az Android verziók közül természetesen a 4.0 lesz rajta már induláskor.

A táblagépeket két részre bontva lehet bemutatni legegyszerűbben. Kezdjük a PF100-zal és a T98-cal, mivel ezek hasonlóan az imént leírt okostelefonhoz, az Nvidia Tegráját használják majd fel, viszont ezeknek az esetében már 1,5 GHz-re növelték az alap órajelet. Egyéb változás azonban nem lesz a telefonokhoz képest, még az Icera 450+ modem is megmaradt, viszont a háttértár sajnos nem lesz bővíthető, így a gyárilag felhasznált 16 GB-os eMMC chipek tárkapacitását kell beosztanunk. Mind a két táblagép 5 megapixeles fő és 2 megapixeles fixfókuszos másodlagos kamerát kapott, a főkamera 720p HD felvételek készítésére ad lehetőséget. A különbségek a kijelző méretében és a hálózatok támogatásában keresendő, amíg PF100 10,1 hüvelykes képátlóval és 1280 x 768 (WXGA) pixeles felbontással üzemelő kijelzőt kap, addig a T98 csak 7 colosat, viszont a felbontás már ismét egyezik, így a nagyobb pixelsűrűség, és az élesebb kép a T98 produktuma lehet. A nagyobb tábla négysávos GSM és UMTS hálózatok kezelésére szakosodott, míg a kistestvére a kétsávos GSM-et és TS-SCDMA-t támogatja.

Végül az utolsó két delikvens a V96 és a V9S neveken érkezik majd, ezek között is több hasonló vonást lehet találni, például mind a két készülék 10,1 colos, WXGA felbontású megjelenítővel rendelkezik, a kamerák felbontása pedig itt is 5 és 2 megapixeles lesz. A táblák lelke mind a két esetben egy Qualcommtól érkező kétmagos SoC, viszont ezek típusa, és innentől szinte minden különbözik. A V96 a jelenleg elérhető talán legerősebb lapkakészlet birtokában lesz, ez pedig nem más, mint az S4 családból származó 28 nm-es MSM8960, ami két darab 1,7 GHz-en üzemelő Krait magot, egy Adreno 225 grafikus processzort, 1 GB rendszermemóriát és 16 GB háttértárat rejteget. Az adatkapcsolatok terén is a legjobbat hozza ki magából, lesz LTE támogatás és a HSDPA+ sem tabu, maximális le és feltöltési sebessége eléri a 100 és 50 Mbps-ot. Ezzel szemben a ZTE V9S az MSM8260-ra épít, ami az előző generáció tagja, ebben 1,2 GHz-en dolgozó Scorpion magokat találunk, amihez egy Adreno 220 grafikus egység, 1 GB memória és 16 GB háttértár tartozik. Az egyszerű HSDPA modem mellett, WLAN, Bluetooth, A-GPS is lesz a képességeinek tárházában.

A ZTE V96 az Android Ice Cream Sandwich társaságában érkezik majd, de a V9S már nem kapja meg ezt a kitüntetést, itt a táblagépekre optimalizált Honeycomb (3.2) rendszert találjuk majd. Sajnos a megjelenési dátumot és az árakat egyik eszköz esetében nem mondta el a cég, így egyelőre marad a türelmes várakozás a többi információra.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward