Működő TRIM támogatás RAID0-s SSD tömbökhöz?

A technológia hibátlanul működik, viszont használatának feltételei között van valami, ami sokakat kellemetlenül érint majd.

Működő TRIM támogatás RAID0-s SSD tömbökhöz?

A TRIM technológia lényege, erősen leegyszerűsítve

A TRIM támogatás elég régóta része a Serial ATA specifikációnak és manapság már szinte minden modern SSD képes kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. A TRIM funkció azért lényeges, mert segítségével az SSD vezérlő és az operációs rendszer együtt tud működni, ami hosszabb távon jótékonyan hat az adott SSD írási teljesítményére és a NAND Flash cellák várható élettartamára is. A régi módszer alapján a fájlok törlésekor az adott Flash lapok csak kaptak egy bejegyzést, hogy azok mostantól elérhetőek írásra, de a lap (page), illetve a blokkok tartalma nem törlődött, így ezeket a lapokat lassabban lehetett újra megtölteni tartalommal. A TRIM ennek a problémának vetett véget, ugyanis használatával az SSD meghajtó vezérlője már "tudja", mely blokkok és lapok szabadultak fel, így írás alkalmával ezek tartalma miatt már "nem kell aggódnia". Ennek köszönhetően a szemétgyűjtő algoritmus hatékonyabban működik, de ezzel együtt az elhasználódás-kiegyenlítés funkció számára is hasznos a TRIM eljárás, ugyanis az SSD vezérlő hatékonyan menedzselheti a rendelkezésre álló üres területet. Az eljárásról korábban már részletesebben is írtunk, így ezúttal nem térünk ki minden részletre.

A TRIM támogatás kiaknázásához tehát TRIM támogatással ellátott operációs rendszer és SSD meghajtó kell, ám akkor, ha az SSD meghajtókat RAID 0 tömbbe kapcsoljuk, le kell mondanunk a TRIM előnyeiről. Legalábbis sokáig ez volt a helyzet.

[bold]

TRIM eljárás RAID 0-s SSD tömböknél?[/bold]

Most az Intel ténylegesen elérhetővé tette a RAID 0 tömbbe kapcsolt SSD meghajtók számára a TRIM támogatást, ami sokaknak lehet jó hír. Az viszont már kevésbé örömteli, hogy a funkció zökkenőmentes kiaknázásához nem elég TRIM támogatással ellátott SSD meghajtókat alkalmazni, még 7-es sorozatú lapkakészlettel ellátott Intel alaplapra is szükség van. Be kell szerezni továbbá az RST driver 11.0-s vagy frissebb kiadását, operációs rendszerből pedig valamilyen Windows 7-es kiadást kell alkalmazni. Az Intel már a Windows 8 esetében is dolgozik a RAID 0-s SSD tömbök TRIM támogatásának életre keltésén, ám a legfrissebb operációs rendszer esetében is él majd a limit: a hasznos funkció RAID 0-s SSD tömbök esetében csak 7-es sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplappal fog működni.

Az AnandTech-en időközben megjelent egy teszt is, amely a RAID 0-s tömbök TRIM funkciójának működését vizsgálja. A teszt konklúziója nem túl meglepő módon az, hogy minden fentebb említett feltétel teljesülése esetében úgy működik a TRIM támogatás, ahogy az elvárható. Üröm az örömben, hogy a RAID 10 adattömbök esetében ugyanez már nem mondható el.

Örülünk is, meg nem is

Összességében tehát örülhetünk, hogy végre történt előrelépés a témában, viszont ugyanakkor szomorkodhatunk is, mert a gyártó csak a legfrissebb lapkakészletekkel szerelt alaplapoknál teszi elérhetővé a sokak számára hasznos támogatást. Mivel a hatos és hetes sorozatú lapkakészletek esetében ugyanazt az adattároló vezérlőt használta a gyártó, így elméletben nem lehet technikai akadálya annak, hogy a hatos sorozatú lapkakészletekkel ellátott alaplapokon is működjön a támogatás.

Ez persze nem az első eset, hogy az Intel megfeledkezett egy-egy friss újítás bevezetésénél a régebbi modellekről. Korábban a második generációs X25-M típusú SSD meghajtókhoz firmware frissítés keretén belül elérhetővé vált a TRIM támogatás, ám az elsőgenerációs modellhez, amely ugyanazt az SSD vezérlőt használja, soha nem érkezett hasonló firmware.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward