Működő Carrizo alapú laptopot mutatott be az AMD

Úgy tűnik, az AMD háza táján minden a tervek szerint zajlik, azaz időben bemutatkozhat a Carrizo APU.

Működő Carrizo alapú laptopot mutatott be az AMD

Az AMD a CES alkalmával tartott bemutatóján sokakat meglepett, hiszen egy olyan notebook prototípust hozott magával a showra, amelyben már az új, következő generációs APU egység, a Carrizo dobog. A vállalat illetékesei sajnos fotók és videó készítését nem tették lehetővé, de gyártói képeket azért adtak, plusz néhány érdekességet is elárultak az újdonsággal kapcsolatban.

AMD Carrizo notebook-prototípus (Fotó: AnandTech/AMD)

A prototípus a jelek szerint egy korai lapkát alkalmaz, amely még csak néhány hete hagyta el a gyártósort, ám már működőképes állapotban van. Hab a tortán, hogy a cég mérnökei eddig több Carrizo alapú működő konfigurációt is építettek, amelyeken Windows fut. Egyszóval a Carrizo a jelek szerint rendben menetel a megjelenés felé.

Az új lapka egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy teljes támogatást nyújt a H.265-ös videók lejátszásának hardveres gyorsításához. Az AMD természetesen demonstrálta is a funkciót: a Carrizo prototípuson döccenés és képkocka-dobálás nélkül futott a 4K-s H.265-ös videó, míg a mellé helyezett Intel konfiguráción egyszámjegyű sebességgel zajlott a videó lejátszása, azaz az akadozás szembetűnő és zavaró volt, ami nézhetetlenné tette a videót.

AMD Carrizo notebook-prototípus (Fotó: AnandTech/AMD)

Arról nem szól a fáma, hogy az inteles rendszer pontosan milyen hardvert alkalmazott. A demó lényege nem is ez volt, hanem az, hogy az AMD APU egysége saját maga is képes megbirkózni a 4K H.265-ös videó lejátszásának feladatával, kiegészítő hardver nélkül, a tesztelt felsőkategóriás Intel processzorról viszont nem mondható el ugyanez.

A Carrizo prototípus esetében az órajelek még nem voltak véglegesek, így ezekkel egyelőre kár is foglalkozni. Az AMD a jelek szerint rövidesen olyan Carrizo notebook prototípust is készít, amely Dual Graphics támogatással is rendelkezik – a bemutatott példány még nem ilyen volt.

AMD Carrizo notebook-prototípus (Fotó: AnandTech/AMD)

A tesztrendszeren sajnos nem engedtek tesztprogramot futtatni, ami nem is csoda, hisz korai processzort alkalmazó konfigurációról van szó, amely rendszerint még képességei teljes birtokában. Az AMD a Carrizo esetében továbbra is tartja a megcélzott tervet, azaz az új APU egységek valamikor az idei év második vagy harmadik negyedévében rajtolhatnak el. Ekkor majd kiderül, mire képesek az új Excavator processzormagok éles bevetés alkalmával. A Carrizo videóvezérlője egyébként következő generációs GCN architektúra köré épül majd, és természetesen DirectX 12-es támogatást is kínál.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward