Műanyag optikai szál: 25x sebesség

A koreai Institute of Science and Technology sikeresen kifejlesztett egy olyan, műanyagból készült optikai szálat, ami akár a 25-szörösére is növelheti az otthoni internetkapcsolatok sebességét.

Műanyag optikai szál: 25x sebesség

A koreai Tudományos- és Technikai Intézet (Korean Institute of Science and Technology) sikeresen kifejlesztett egy olyan, műanyagból készült optikai szálat, ami akár a 25-szörösére is növelheti az otthoni internetkapcsolatok sebességét.

A négy cég és 10 egyetem egyesített erőiből felálló kutatócsoport vezetője, Hwang Seung-sang elmondása szerint az új adatkommunikációs eszköz kifejlesztését hat évnyi kísérletezés előzte meg. Ezek a műanyag optikai szálak akár 2.5 gigabit/s sebességgel is képesek továbbítani az adatokat - ellentétben a hagyományos rézszálak 100 megabit/s-ével.

A műanyagszál tehát rendkívül prakzikus megoldásnak ígérkezik, városközti kábelösszeköttetés terén éppúgy, ahogy az otthoni számítógépek esetében is. Tulajdonságaikat tekintve valahol félúton helyezkednek el a réz- és az üvegszálak között: hajlékonyak és könnyen összeköthetőek egymással, sokkalta gyorsabbak a rézkábeleknél, bár az üvegszálaknál lassabbak - de még így is képesek másodpercenként akár 6.000 digitális telefonbeszélgetést is közvetíteni.

A japán Asahi Glass cég, valamint még néhány versenytársuk is piacra dobott már ugyan hasonló technikákat, de az új koreai fejlesztés minősége a kutatók szerint meghaladja a japán termékekét, miközben az ára csupán a harmadát teszi ki azoknak. Arról azonban nincs még információ, hogy mikor tervezik kereskedelmi forgalomba hozni az alkotásukat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward