MSI VR600X-011HU - a numerikus belépő

Aki első notebookja megvásárlása előtt áll, illetve aki olcsón szeretne egy időtálló hordozható számítógépet a nappalijába, annak érdemes lesz odafigyelnie az MSI VR600X-011HU notebookjára.

MSI VR600X-011HU - a numerikus belépő

MSI VR600 - Ismerkedés

Az MSI V-szériája az alsókategóriát célozza meg modelljeivel, ez a VR600-as esetében sincs másképp, mely rengeteg extrával rendelkezik, így bőven van olyan opcionális kiegészítője, melyet a gyártó akár le is felejthet róla. A VR600X-011HU esetében, rendesen kispóroltak mindent, azonban megtartották a belépő szinthez szükséges és a vásárlók kegyeit meggyőző kis extrákat, melyek adott esetben tényleg komoly választás elé állíthatják a kedves vevőt.

Előbb azonban vegyük jobban szemügyre, hogy mit is rejt a csomagolás, melynek oldaláról a főbb paramétereket már le is olvashatjuk: fekete színű, 15,4”-os WXGA (Glare Type) kijelző, Celeron M430-as processzor, 80GB-os SATA winchester, 1x1GB DDR2 memória, DVD Super-Multi író, 802.11 B/G vezeték nélküli hálózati kártya, magyar billentyűzet és 6 cellás 4400mAh-os akkumulátor. Mindezek után, meg se lepődünk a csomag tartalmán, hiszen előkerült a fekete notebook és a 6 cellás akkumulátor is, természetesen a hálózati adapter valamint a vaskos papírköteg sem hiányozhat, akárcsak a driver CD.

Mivel az akkumulátort külön csomagolták, vélhetően egy csepp energia sincs benne (nem is volt), ezért először töltsük fel a notebook-ot teljesen, aztán a mobiltelefonoknál jól ismert teljes lemerítés javasolt, majd ismételt 100%-os feltöltés. Az akkumulátort két kapcsoló tartja a helyén, melynek nyitási és rögzítési folyamatát kis piktogramokkal ábrázolták. A különböző részegységek elérhetőségét is jól elosztották.

A notebook tetejét egy eltávolítható matrica védi, mely csak a közepén lukas, ahol is az MSI emblémája díszeleg. Ez a logó, akárcsak egy Apple Macbook esetében, üzem közben világít, szerencsére csak halvány fénnyel, így nem tudjuk az éjszaka közepén zseblámpának használni.

MSI VR600 - Közelebbről

Felnyitva a monitort, elénk tárul a 15,4” kijelző valamint egy teljes értékű, numpaddal ellátott billentyűzet. Először mindig a billentyűzetet szoktuk tesztelés alá vetni, hiszen ha már itt megbukik a hordozható számítógép, akkor nagy valószínűséggel le is mondunk róla. Ezért nem is tudjuk, hogy mit írjunk, mivel nagyon vegyesek voltak az élményeink.

Az angol abc betűi és a numpad gombjai teljes értékűek, amik elhelyezkedése és nyomás pontja az átlagosnál egy picit jobb, ezért nagyon jó érzése a gombokat nyomogatni, azonban a billentyűzet közepén a káosz uralkodik. Félbevágott gombok (ékezetes karakterek, shift) és összesűrített elrendezés (irány billentyűk) fogadja a kezünket, melytől rögtön meg is rémültünk. Az irány billentyűk szinte teljesen használhatatlanok, akárcsak az itt található shift gomb. Arról már nem is beszélünk, hogyha valaki magyarul akar gépelni, akkor az kerülje az „í”karaktert, vagy térjen át az „ALT Gr + J” kombóra, mert a lehető legszerencsétlenebb helyre került e becses betű.  Amit még megemlítenénk, hogy a jobb alsó sarokba szintén nem a CTRL gomb található, hanem a funkció billentyű, amit azért meg lehet szokni.

A bekapcsoló gomb és a 4 egyértelmű gyorsindító gomb anyagválasztása nem a legsikeresebb, ráadásul a Power gombot elég erősen meg kell nyomnunk, hogy a VR600 életre keljen. A bekapcsolást követően egy éles, kék fény veszi körbe az „alma” gombot, mely sötétben zavaró és sajnos nem lehet kikapcsolni. A különböző kapcsolók és eszközök állapotát, valamint aktivitását, zöld és kék ledek sora jelzi egymás mellett a gép jobb oldalán, alul. Mivel a fények nincsenek egymástól elválasztva ezért nagyon összemosódnak és ember legyen a talpán aki egy pillantás alatt megmondja, hogy egy bizonyos kapcsoló épp aktív vagy sem.

A középtől egy picit balra tolva találjuk a tapipadot, amely picit érdes felülettel rendelkezik. A pad jobb szélső sávja scrollozásra alkalmas, az esetek többségében ezt jól érzékelte a VR600-as. A 2 nyomógomb ugyanolyan műanyagból készült akárcsak a felső gyorsindítási gombok, de ezek nyomáspontja egyenesen rémes, ráadásul hangosan is kattognak. Középen kis bemélyedés segítené az ujjunkat a pozícionálásban, ám ez inkább hátrány, mint előny.

Az „F” billentyűk fölött találunk egy beépített mikrofont és szintén a felső sorban és annak is a két szélében találhatóak a parányi és viszonylag jól szóló hangszórók.

A gép bal oldalában találjuk a DVD±RW meghajtót, amely a mai szabványokkal simán megbirkózik.  Ugyanitt találunk még 2 USB kaput, valamint a Gigabites hálózati és az 56K-s modem csatlakozókat.

Elől találjuk a beépített négy az egyben kártyaolvasót, valamint a szokásos hangkártya csatlakozásokat (Line-In, Microphone, Headphone).

A baloldalon a maradék csatlakozási pontok csoportosulnak, azaz egy IEEE1394-es firewire, két USB kapu, egy S-Video és D-Sub kimenet, valamint a hálózati csatlakozó.

MSI VR600 - Konklúzió

Az MSI ajánlása szerint ez a gép képes elvinni egy Vista operációs rendszert, ezért kapva kaptunk az alkalmon és megkínáltuk a VR600-ast egy Ultimate Edition-nel. Pikk-pakk feltelepült a rendszer, ami közben meg tudtuk állapítani a DVD-író halk, zümmögő működését. A kijelző fényerőssége 8 fokozatban állítható és még a legalacsonyabb üzemmódban is kellő háttérvilágítással rendelkezik. Az MSI-től szokatlanul jó a kijelző színvilága és még a betekintési szögek is egy picit magasabbak az átlagosnál.

A szoftver mellékletet dicséri, hogy a fel nem ismert eszközökhöz találunk megfelelő Vista drivert a mellékelt CD-n, melyek gond nélkül települtek is. Rendkívül jól szólt a Realtek HD Audio hangkártyája (ALC883) és az integrált GMA950 is elboldogult a maga 8MB-jával, amit az 1GB-os modulból csent el. Az Intel 945-ös chipszetre épülő rendszer lelkét az Intel i940GML északi híd, valamint Intel ICH7-M déli híd adja. Ezeket egy 1733MHz-en járó Celeron-M processzor hajt meg, mely Yonah-os létére 1MB L2 cache gyorsítótárral rendelkezik.

Természetesen már alig vártuk teljes rendszer tesztelését, amit már csak a szokásos tesztprogramok telepítése előzött meg. Kíváncsian vártuk, hogy ez az olcsó Yonah-os rendszer mire lesz képes, hiszen az árképzése nagyon közel áll a bűvös 150ezres határhoz.

A tesztek végére két következtetést tudtunk levonni:

1. Az integrált videokártya grafikai teljesítménye játékok alatt harmatgyenge és ezen az sem segít, ha további MB-okat áldozunk be a közös memóriából. Sajnos a GMA950-et nem arra találták ki, hogy azon játszunk.

2. A mobil Celeron-ok ezen fajtája rendkívül erős, nagyon jó számolási képességgel rendelkezik, bevalljuk, mi jóval gyengébb eredményekre számítottunk.

Az MSI VR600X-011HU notebookot rengeteg extrától megfosztották, köztük az egyik legfájóbb pont az 1,3MPixeles webkamera, de mindezen extrák hiánya miatt lesz igazán vonzó az ára (165ezer Ft). A belépő kategóriában igazán ritka az 1GB memória és a teljes numerikus billentyűzet. Mindezek mellé rengeteg USB-t, Firewire-t és Gigabites hálózatot kapunk, megfűszerezve egy mindent evő DVD-íróval. Hab a tortán a kiemelkedően szép képpel rendelkező 15,4” Glare Type kijelző. Azonban ezeknek az extráknak áruk van, méghozzá kézzel fogható. A felhasznált anyagok minősége hagy maga után némi kívánni valót és a billentyűzet középső része szinte használhatatlan. Mindezek ellenére mégis egy nagyon jó vétel lehet annak, aki első notebookját keresi, hiszen a legújabb Microsoft-os operációs rendszer is probléma nélkül elfutott rajta. Ha játékra nem is, de internetezni és irodai feladatokat elvégezni ideális társ lehet az MSI VR600X-011HU.

Köszönjük a tesztgépet az Expert Computer Kft-nek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward