MSI VR220X: A változatlanság gyönyörködtet

Az MSI legújabb sokszínű szubnotebookja járt nálunk. Nagyon sokáig bírja, az egyszer biztos.

MSI VR220X: A változatlanság gyönyörködtet

I.Bevezető és specifikáció

Az MSI mostanában minden ponton próbál megújulni, piacra dobták első 13,3”-os noteszgépüket, megérkezett karácsony előtt az első 16”-os 16:9-es olcsó gépezet is a VR630X személyében, ami egész barátságosra sikerült. Ezek után értetlenül álltunk a VR220X előtt, amely gyakorlatilag egyetlen téren sem változott meg elődjéhez képest és ez nem vet túl jó fényt rá.

A termék hasonló dobozban érkezett, mint annak idején a VR210X, ami jó előjel volt a kellékeket illetően.

 

Processzor: Intel Pentium Dual Core T3200 2,00 GHz 1 MB cache 667 MHz FSB

Memória: 4 GB DDR2-667 CL5-5-5-15

Chipset: Intel GL40

Videokártya: Intel GMA X4500MHD

Hangkártya: Realtek ALC888/1200 HD Audio

Kijelző: 12,1” (1280x800, Glare-Type, Samsung LTN121W1-L03)

Merevlemez: Fujitsu MHZ2250BH G2 (250 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA-II)

Optikai meghajtó: Optiarc AD-7560S DVD-RW

Hálózati kártya (LAN):  Realtek RTL8168C/8111C Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): 802.11bgn 1T2R 802.11

Mobil internet: nincs

Modem: van (Motorola SM56 Data Fax Modem)

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: nincs

Infravörös port: van

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 8 cellás 53Wh

Operációs rendszer: nincs (FreeDOS)

Tömeg: 1,8 kg (4 cellás akkumulátorral)

Ár (a cikk publikálásakor): 171 ezer forint

 

Akkumulátorral és memóriával alaposan el van eresztve az MSI legújabb szubnotesze, igaz tárhelyben sem szűkölködik. Operációs rendszert nem kapunk, továbbá kommunikációra alkalmas adatávitelből is mindössze a vezeték nélküli hálózat és a kártyaolvasó van jelen. Bár a 4 cellás akkumulátorral a cég szerint 1,8 kg a masina, a hozzánk érkezett 8 cellás változat simán megvolt 2,0-2,1 is.

A noteszgép mellé a szokásos kiegészítőket kapjuk: driver CD (Windows XP és Vista), leírások, törlőkendő és egy miniatűr egér valamint táska, amelyek a gép színvilágában pompáznak.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Bekapcsolás után pár másodpercnyi hangzavarral tudatta velünk a gép, hogy jelenti életre kelt - szerencsére gyorsan elhallgatott. Az operációs rendszer telepítése közben már jelezte, hogy halk működésre ne számítsunk, de a DVD meghajtó ilyenkor még elnyomta a hűtőrendszer hangját. Telepítés után magára hagytuk negyed órára a gépet, így mértünk üresjáratban 40 ill. 46 fokot (CPU felület, CPU dióda), amely folyamatos 100%-os terhelés hatására 82-86 fokig kúszott fel és a zajkeltő rendszer is beindult. Örömteli viszont, hogy ennek köszönhetően a gép alja és a billentyűzet alatti rész egyáltalán nem volt zavaróan meleg, így nyáron sem kell tartanunk attól, hogy megégetjük magunkat (viszont a processzor már bajban lehet egy 10-15 fokkal magasabb környezeti hőmérséklettől).

A processzor bármennyire újnak hangzik, sajnos nem az. Először is a régi 65 nm-es gyártástechnológiára épül, ráadásul lassú rendszerbusza (667 MHz) mellé mindössze 1 MB másodlagos cache memória társul, így hiába a viszonylag magas órajel (2 GHz), sajnos a mindennapokban semmivel nem gyorsabb, mint a régi T2000-es vagy T5000-es sorozat. Az alacsony órajelű rendszerbusz kihat a memória sávszélességre is, mint az a fenti képen jól látható.

A merevlemez elég hangosan dolgozott, sebessége viszont egész jó volt cserébe. Hőmérséklete nem érte el a 40 fokot, igaz ebben nagy szerepe volt a hideg időjárás miatti hűvös teszthelységnek is.

 

Bár az Everest szerint négy memóriafoglalat van a noteszgépben található alaplapon, sajnos ezt nem tudtuk ellenőrizni, ugyanis a hátlapi csavarok felett olyan matricák vannak, amelyek felsértése a garancia megvonását vonja maga után. Ettől függetlenül teljesen lényegtelen a kérdés, ugyanis az Intel GL40 chipset által maximálisan kezelt RAM mennyiség 4 GB, azaz megegyezik a gépben lévő két modul összegével.

 

MSI VR220X teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 5002

PCMark05 (Graphics): 1254

PCMark05 (HDD): 4729

Cinebench10: 3522 (4 perc 11 másodperc)

Memória olvasás: 4816 MB/s

Memória írás: 3002 MB/s

Memória másolás: 3374 MB/s

Memória késleltetés: 87,7 ns

CPU Queen: 8525

CPU PhotoWorxx: 6175

CPU Zlib: 26222 kB/s

CPU AES: 7421

FPU Julia: 3010

FPU Mandel: 1854

FPU SinJulia: 883

III.Ergonómia

Tesztelés előtt választhattunk a zöld, a kék és a bugyirózsaszín modellek közül, bevallom őszintén ha tudom, hogy a kék ilyen világos lehet a zöldet kértem volna:) Ami első pillantásra is látszott az a dizájn változatlansága, gyakorlatilag egy újracsomagolt VR210X-et kapunk, csak néhol rossz irányba mentek el a tervezők ezúttal...

A fedlap a szokásos vékony műanyagból készült, lehajtásnál egy mágnes húzza a klaviatúra alatti részhez, így biztosítva minket arról, hogy véletlenül nem fog kinyílni. Kapaszkodót nem taláunk rajta, így alá kell nyúlnunk, hogy ki tudjuk nyitni.

A billentyűzet első ránézésre szimplán furcsa (egyesek szerint egyenesen ronda), ami biztos, hogy a gombok mérete semmivel nem másabb, mint az eddigi MSI szubnoteszeknél. Hiába fehér, sajnos nem olyan a nyomáspontja és a stabilitása, mint a Windnek, ráadásul gépelésnél hangos is. Hiába, az MSI-nek van még mit tanulnia a klaviatúra készítésről (csak tudnánk, hogy a Wind után miért nem lehetett átültetni a technológiát a nagyobb méretű modellekbe is...).

A gyorsgomboknak sok funkciója nincs. A P1 a különböző energiagazdálkodási profilok között vált, a P2-vel pedig a webkamerát tudjuk ki-bekapcsolni (alapból le van tiltva). A harmadik gombbal értelemszerűen a vezeték nélküli hálózatot tudjuk (de)aktivizálni.

A touchpad kellemesen használható, a kis felületért cserébe kárpótol minket, hogy nincs görgetősáv, így a teljes részt kihasználhatjuk a kurzor navigálására. A bal és jobb egérgombok picit hangosak, de kényelmesen nyomhatók, nem igényelnek nagy erőfeszítést.

A VR210-hez hasonlóan a hangkártyához tartozó ki- és bemenetek ezúttal is elölre kerültek, a költséghatékonyság jegyében pedig a nem használható portok/csatlakozók egy szürke műanyag takarót kaptak, amit igen nehéz leszedni. A lépés érthető, hiszen így nem kell több fajta vázat is gyártani, de talán egy kicsit esztétikusabban is el lehetett volna takarni a használaton kívüli részeket. A DVD-író bal oldalra került, kiadó gombja pedig elég mélyen ül ahhoz, hogy keresgélni kelljen, ráadásul pont középtájt van, ahol az ember becsukja a tálcát (nem egyszer nyitottuk ki becsukás közben). A jobb oldalra költözött a hűtés kivezető nyílása, amely jobbkezeseknek nem túl jó hír. HDMI ezúttal nincs.

A webkamera egy nagyon belépő szintű QVGA felbontással rendelkező jószág, gyengén megvilágított szobában az átlagnál jóval zajosabb képet produkál, ráadásul még napfényben sem lehet elfogadhatóra belőni a fehéregyensúlyt.

 

A kijelzővel meg voltunk elégedve, a színek visszaadása egész elfogadható volt, a kép pedig éles. A natív felbontástól való eltérés viszont csúnya képminőség romlást eredményezett. Napos időben probléma lehet a maximális fényerő túlságosan alacsony értéke. A minimum ezzel szemben rendben van. A látószögek a kis méretű kijelző ellenére sem nevezhetők jónak, igaz semmivel nem rosszabbak az átlagnál.

IV.Üzemidő és értékelés

A gyárilag csomagolt 8 cellás akkumulátor megtette hatását minden téren. Egyrészt 2 kg közelébe emelte a szubnotebook kategóriába sorolható VR220X-et, másrészt meg is emelte azt, ezáltal az alsó ventilátorok picit több levegőt tudtak beszívni. Ami az üzemidőt illeti, minimális fényerőn nagyjából 5 és fél órát képes elmenni alacsony terheléssel a gép, Turbo Battery módban erre legfeljebb negyed órát tudunk rátenni pluszban. A maximális fényerő világosabb helységekben indokolt, ebben az esetben a 4 óra a sanszos. Ami feltétlenül jó hír, hogy akármennyire is terheltük a gépet, 2 óránál hamarabb nem tudtuk lemeríteni.

Összességében véve nem rossz gép a VR220X, bár személy szerint jobban örültünk volna, ha egy továbbfejlesztett billentyűzettel álltak volna elő a fejlesztők és meghagyták volna a VR210X színvilágát. A 8 cellás akkumulátor dícséretes, a kijelzővel sincs gond, a billentyűzet és a hűtőrendszer viszont lehetne jobb. Az Acer Aspire 2930 pont az operációs rendszer árával drágább és ott is jelentős pro-kontra érvek vannak, így a választás szimpátia kérdése. Véleményünk szerint nem jobb annyival a billentyűzete, hogy megérje a plusz egy-másfél órát feláldozni érte az üzemidőből. Arról nem is beszélve, hogy a touchpadben az MSI jobbat alkotott. A kiegyenlített küzdelem miatt bátran ajánljuk az MSI VR220X-et is.

 

Az MSI VR220X notebookot az Expert Computer Kft-től kaptuk tesztre. Köszönjük.

 

Hivatalos honlap: MSI

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward