MSI GX710: Hűvösebb GX700?

A GX700-at ért nem túl pozitív értékelés után kíváncsian vártuk, hogy valamivel gyengébb és olcsóbb GX710 mire lesz képes, tartalmazza e azokat a bakikat amiket az MSI a másik notebooknál elkövetett. A tesztből kiderül mire jutottunk

MSI GX710: Hűvösebb GX700?

GX710 - Bevezető

Anno már volt szerencsénk az MSI játékosoknak készült GX szériáiból egy 700-as példányhoz, melynek negatív értékelése heves vitákat váltott ki fórumunkban. Emlékeztetőül, akkor a következőket írtuk:

„Az MSI GX700 egy béta állapotú notebook, ehhez kétség sem férhet. Ilyen terméket piacra dobni egyszerűen tilos. A különböző ergonómiai problémák mellett a túlmelegedés és a klaviatúra jobb oldalának forrósodása a két legordítóbb probléma. A gyenge akkumulátort már meg sem említjük, hiszen ahhoz, hogy minősítsük, egy használható gépet kéne alá rakni: a GX700 nem az. Már a piacon van a GX710, amely vélhetőleg jelen alanyunk utódja. Hamarosan megpróbáljuk közelebbről is megnézni, addig is annyit tudunk tanácsolni, hogy aki 17”-os játéknotira vadászik, az maradjon az Asus G1 és G2 szériánál. Akit a képernyő mérete nem annyira befolyásol, az pedig továbbra is bátran csapjon le az Acer 5920G-re, mert a GX700 távolról sem ajánlható vétel.”

Nos, valóban kemény szavak, de nem ok nélkül írtuk őket. Akkor ígéretet tettünk arra, hogy amint lehetőségünk lesz rá, megvizsgálunk közelebbről egy GX710-est, hogy miben jobb vagy esetleg rosszabb, mint az előd. Eljött az idő, vessünk egy pillantást a GX710 jelenleg kapható konfigurációjára, mely nálunk járt (MSI - GX710PX-008HU Performance Edition):

Processzor: AMD Turion X2 TL-58 (1.90 GHz, 2x512KiB L2 cache, 65 nm)

Memória: 2x1 GB DDR2-667 SO-DIMM (667 MHz, CL5-5-5-15)

Videokártya: ATI Mobility HD2600 (DX10, 65 nm, 450/350(700)MHz (?) , 512 MB)

Hangkártya: Realtek ALC888 HD Audio 7.1

Merevlemez: Western Digital WD2500BEVS-22UST0 (250 GB, 5400 rpm, 8 MB cache, ATA-100)

Kijelző: 17,1” Glare-Type WSXGA+ (1680x1050)

Optikai meghajtó: LG GSA-T20N (SuperMulti DVD-RW, 2 MB cache, ATA-100)

Hálózati vezérlő (LAN): Realtek RTL 8168/8111 PCI Gigabit

Hálózati vezérlő (WLAN): Atheros 802.11b/g vezérlő (54Mbit/s)

Modem: Agere Systems HDA Modem

Akkumulátor: 6 cellás 4800 mAh

Operációs rendszer: nincs

Mint látható a legnagyobb különbség, hogy a GX710-es széria AMD processzorra és ATI grafikus vezérlőre épít, míg a GX700-nál ez Intel-nVidia páros volt. Az órajeleknek köszönhetően ez azt jelenti, hogy a mostani alanyunk lassabb, mint a GX700-asok általában, ám azoknál jóval kedvezőbb árat kapott. Méghozzá nem is kicsivel, bő 60-70 ezer forint a különbség, miközben a merevlemez mérete az épp maximális 250GB.

No de lássuk mit is kapunk a pénzünkért a gépen kívül. A GX700-nál mi hiányoltuk az egeret és a hátizsákot, melyet a fórum alapján néhány vásárló már a dobozában talált, így biztosan alapfelszereltség lett. A jó hír, hogy a GX710 esetében sincsen ez másképp, kedvezőbb ár ide vagy oda, mindkettőt megkapjuk. Nagyon elégedettek voltunk velük, az egér rémesen emlékeztet az A4Tech X-750 szériájára, így valószínűleg ahhoz volt szerencsénk, MSI-s borításban.

A telepítés alatt belefutottunk egy apró hibába. A Mobility Radonokhoz ugyebár nem használhatjuk az asztali társaikhoz járó drivereket, ám az ATI oldalán a Mobility meghajtó részlegben egy darab HD sincs. Ezen felbátorodva mégis megpróbálkoztunk az asztali 2600-asokhoz szánt driverrel, de közölte, hogy ne erőltessük, nem talált semmit a gépben, amit ő kezelni tudna. Semmi baj, irány az MSI oldal, azonnal megtaláljuk a notebookhoz való legfrissebb meghajtókat. Kicsit lassan ugyan, de leér a jó 100MB-os szeretetcsomag csak azért, hogy közölje velünk: valószínűleg rossz géppel próbálkozunk, mert ő nem ismert fel egy Radeon-t se a gépben. Körülbelül ez volt az a pillanat, amikor ráébredtünk, nem ér ennyit az egész, és a feltelepítettük a CD-n található 2 hónapos driver-t, ami viszont minden probléma nélkül felmászott. Remélhetőleg azért ezt idővel orvosolni fogják.

GX710 - Teljesítmény

Mi is lehetne fontosabb egy neve alapján játékra termett laptopban, mint annak teljesítménye. A GX700-nál komoly probléma volt a melegedés. A processzor elérte a 100 fokot, majd visszavette órajelét nehogy odaégjen, és ezzel megbélyegezte eredményei egy részét. Ráadásul, ha mindez nem lett volna elég, még kezünk fűtéséről is gondoskodott, amely télen talán előny, de nyáron kifejezetten idegesítő volt. A GX710 nem rendelkezik ezekkel a problémákkal. A processzor mindkét magját teljesen leterhelve és a VGA-t is izzasztva sem sikerült 75-78 fok fölé vinnünk a Turion-t (nyáron azért ehhez nyugodtan hozzáadhatunk 10 fokot). Valamint, bár enyhén melegedett a billentyűzet, ez egyáltalán nem volt zavaró, mint anno. Egy jó pont ide, amit csak egy kicsit halványít el, hogy ilyen mértékű terhelés mellett azonban már megjön a hangja is az alapjáraton halk masinának (fejhallgató használata javasolt :) ).

Mielőtt kitérnénk az eredményeinkre, sajnos el kell mesélnünk egy komoly hibát, mely miatt nem tudtuk a gépen az összes tesztet végrehajtani. Telepítés után minden flottul működött, röpködtek a 3DMark és PCMark pontszámok, majd varázsütésre minden hihetetlenül belassult. Kiderült, hogy a processzor beállt 800MHz-re, és akárhogy terheltük, nem akart visszalépni 1900-ra. Sebaj. Energiagazdálkodás Vistában kikapcsolva, ide nekünk a maximális teljesítményt. Semmi. Következő megálló az igen puritán BIOS, PowerNow kikapcsol, újraindít, semmi… Ekkor már kezdtünk aggódni. Végső kínunkban még a rendszert is újrahúztuk zéró sikerrel (XP-vel is próbálkoztunk, a kezdeti Vista helyett). Külföldi fórumokon turkálva nem találtunk hasonló esetet, így remélhetőleg egyedi esetről van szó. Mivel igen ellentmondásos információk keringenek arról is a neten, hogy a HD 2600 órajelei milyen magasak, ezért mi ráeresztettünk AtiTool-tól RivaTuner-ig mindent, hátha még egy kis tuning is belefér. Mindegyik program iszonyatosan kiakadt, és nem tudta mire vélni, hogy mi található alatta. Szerencsére a Catalyst információs füle elárulta nekünk, hogy szerinte 450/350(700)-en ketyeg a mag és a memória. Kicsit többre számítottunk, de az eredmények igazolják ezeket az órajeleket.

Játékokban az sajnos alap, hogy a modernebb címek között a natív felbontás szóba sem jöhet. Ám pont ezért jó hír, hogy a GX710 kijelzőjével kifejezetten elégedettek voltunk. Széthúzásnál nem lettek nagyon mosottak a képek, tökéletesen élvezhető volt a játék rajta. Bár 3DMark05-ben nagyon elpáholják a 8600GT-vel szerelt masinák, 3DMark06-ban még valamennyire helytáll. Elmondható, hogy átlagosan 20-30%-kal lehet lassabb, és ismerve az RV630-akat, az élsimítást jobb, ha nem erőltetjük.

A merevlemez viszont nem elég, hogy óriási, még veszett gyors is, miközben halkan teszi a dolgát. Az egyik legelőnyösebb pontja a GX710-nek.

GX710 - Külsőségek

Külsőségekben nem sok változás történt. Tulajdonképpen leszámítva pár változtatást a gép a GX700-as ikertestvére (összehasonlításul a GX700-as bemutató linkje: klikk). A legszembetűnőbb ezek közül a billentyűzet körüli borítás lecserélése, mely csillogós mélyfekete lett (ami elvileg az Extreme Edition tulajdonsága). Szép, amíg nem érünk hozzá, utána viszont egy jó nyomolvasó azt is elmondja hogyan vittük végig az aktuális Doom-ot. Szerencsére, ha nem verőfényes napsütésben vagyunk, akkor azért valamelyest rejtőzködő magatartást tanúsítanak ujjlenyomataink, nehezebb észrevenni őket. A billentyűzet maradt a régi, ami egyfelől jó, mert ekkora helyen bizony már elfér a numerikus rész, másfelől viszont rossz, mert az MSI a nála szokásos, enter és környékét tömörítő eljárást alkalmazta, hogy ez megvalósulhasson. Elég sokat kell szokni, hogy ennyire eltér a billentyűk mérete, ha gépelünk. Amíg csak FPS mániánknak hódolunk addig nincs baj, a WASD környék rendben van.

Aminek örültünk, hogy a GX700 az átlagnál jobb hangszórókat kapott. Persze csodákat így se várhatunk, de mégse az a borzasztó hangja van, mint a legtöbb notinak.

A touchpad felülete nagyon jóra sikerült, ami a gombjairól sajnos nem mondható el. Nagyon rossz a nyomáspontjuk és rossz helyen is érzékeli a nyomást, szokni kell. Még jó, hogy a géphez adott egér gyorsan feledteti ezt.

A második változtatásba akkor futunk bele, ha körbejárjuk a gépet. A kicserélt belső ugyanis csak egyetlen ponton változtatta meg a külsőt: az eddigi PCI-E-s bővítési lehetőség mellé kapunk egy PCMCIA-sat is, ami dicséretes dolog. A többi maradt. Bal oldali szokásos LG meghajtó két USB porttal, hátul modem és hálózati csatlakozó, míg elöl egy firewire (IEEE1394) és három audio csatlakozó várja, hogy kihasználjuk őket, egy memóriakártya olvasó társaságában. Jobb oldalt D-sub, HDMI és egy USB csatlakozó fogad minket a már említett bővítési lehetőségekkel és a szellőzőráccsal, melyen már nem lehet grillpartit rendezni. Mindent összevetve egy rossz szavunk se lehet a gépre csatlakozási fronton, mindent nyújt, amire igazán szükségünk lehet, talán csak az S-video kimenet fog hiányozni pár helyen.

Amiről még mindenképpen érdemes szót ejteni az a remek kijelző. Láttunk már az MSI-től több gyenge kijelzőt is, ám a GX710-é a jobb TN panelek egyike, amit notebookokba pakolnak. Ráadásul a nem natív felbontásokat is szépen jeleníti meg, meglehetősen éles képet biztosítva. A felette lévő webkameráról már nem lehet dicshimnuszokat zengeni, egy sima kis olcsó darab, chatelgetni jó lehet, de önéletrajzi könyvünk borítójára ne ezzel készítsük a képet.

GX710 - Értékelés

Az akkumulátor, még ha nem is sokat, de nőtt a GX710 óta. Ez mindössze plusz 400mAh-ban manifesztálódik, de ebben az árfekvésben ez elfogadható. Az üzemidő is szinte ugyanaz mint a testvéré, ~2 óra csökkentett fényerővel és terhelés nélkül, míg 45-50 perc terheléssel.

Elcsépelt sorok, de nehéz ítéletet mondani a GX710-ről. Az egyik oldalon ott áll a jó kijelző, az ebben a kategóriában kiváló ár, a csatlakozók széles tárháza, valamint a hasznos kiegészítők (egér, táska), míg a másikon az apróbb problémák és az, hogy ez maximum egy belépő konfiguráció a játékos notebookok között. Munkára a távolról sem tökéletes billentyűzet miatt nem ajánlanánk, ám multimédiás gépnek és gyenge játékgépnek még jó lehet, hisz ez az egyik legolcsóbb 17-es ilyen paraméterekkel. Hogy még jobban bemérhessük a teljesítményét, érdemes kitekinteni az előző heti VGA-s tesztünkre, az ottani 2600Pro sebességének 75%-ra képes körülbelül. Ha egy komoly játékgépet szeretnénk, mindenképpen érdemes valamivel feljebb nézelődni, ha pedig alternatívát keresünk, mely tovább húzza akkumulátorról, akkor érdemes az Asus F3KA sorozatára vetni egy pillantást, mely kisebb kijelzővel, ám nagyobb akkumulátorral rendelkezik. Mindent összevetve, bár nincs az a melegedési problémája mint a GX700-nak volt, mégsem ítéljük oda neki az „Ajánlott vétel” cetlit. Úgy gondoljuk, itt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a cikkben említett hátrányokkal együtt tud-e élni. Mindenesetre most egy kicsit pozitívabban tekintünk az MSI notebookok jövőjére.

Köszönjük a tesztgépet az Expert Computer KFT-nek!

Webshop: MSI GX710

Hivatalos oldal: MSI

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward