MSI GX701X: Nomen est omen?

Az MSI 17"-os feltupírozott, de szemtelenül olcsó gamer notebookja járt nálunk.

MSI GX701X: Nomen est omen?

I. Bevezető és specifikáció

Szerencsére elég régen járt nálunk az MSI első 17”-os gamer notebookja ahhoz, hogy ne emlékezzünk minden nyűgjére. A GX700-at finoman fogalmazva is lehúztuk a sárga földig, persze minden okunk meg volt rá. Ezért aztán kifejezetten féltem, hogy az utód (vagy inkább átmeneti megoldás) is hozzám került, de próbáltam úgy hozzáállni a témához, hogy ez is csak egy notebook és bizony sokkal kevébé csalódtam benne, mint annak idején a GX700-ban, úgyhogy az MSI pártiaknak is többnyire kellemes négy oldal következik.

 

Processzor: Intel Core 2 Duo T5750 2.0 GHz (667 MHz FSB, 2 MB L2 cache, 65nm)

Memória: 3 GB Transcend DDR2-667 (667 MHz, CL5-5-5-15)

Chipset: Intel GM965

Videokártya: NVIDIA GeForce 9600M GT 512 MB (500(1250)/1600 MHz)

Hangkártya: Realtek ALC888 HD Audio

Kijelző: 17” (1440x900, Glare-Type, Samsung LTN170X2-L02)

Merevlemez: Toshiba MK2552GSX (250 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA-II)

Optikai meghajtó: LG GSA-T40N DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8168/8111 Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel Wireless WiFi Link 4965AGN max. 108 Mbit/s

Modem: van

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: nincs

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 53Wh

Operációs rendszer: nincs

 

Mint látható a gép mellé nem jár operációs rendszer, így arról magunknak kell gondoskodnunk. Ettől függetlenül le a kalappal az MSI előtt, hiszen az egyik legerősebb középkategóriás videokártyát sikerült belepakolni a GX701-be, ráadásul kapott egy elfogadható processzort is, elegendő memóriát és nagy kijelzőt. Merevlemezből és akkumulátorból csak egy nagyon átlagosra futotta, de bruttó 200 ezer forintért már így is kisebb csoda, amit a cég kínál.

A borzasztóan vastag doboz a képen látható kellékeken kívül egy funkciókban gazdag teljes értékű hátizsákot is magában rejtett, amivel rögtön feltűnést lehetne kelteni bármelyik forgalmasabb tömegközlekedési eszközön. Tekintettel arra, hogy az ember háta sokkal jobban terhelhető hosszú távon, mint a keze, így a közel 4 kilogrammos noteszgépet célszerű a táskában szállítani.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Bekapcsolás után elég gyorsan életre kelt a processzort hűtő ventilátor, viszonylag halkan ugyan, de jelezte, hogy számolnunk kell vele. Üresjáratban 50 fok körül mozgot a processzor hőmérséklete, amelyet mg a hétvégi nagy melegben mértünk, így többnyire elfogadható értéknek minősül. Terhelésre a ventilátor sokkal feljebb kapcsolt, ha valami 3D-s alkalmazást is betettünk mellé, akkor még a VGA légkavarója is beindult, fokozva az élményt. A netezés alatt mindössze 56 fokos videokártya simán felment 80 fokra, mire letoltuk a Gears Of War első pályáját, a processzor pedig 83 fokon állt meg, ami nem túl bíztató a 85 fokos maglassulási küszöbre nézve, de legalább nem melegedett túl olyan könnyen, mint az előd.

 

A hőelvezetés sajnos nem a készülék erőssége, hiába robotolnak keményen a ventilátorok. Ölbe lehetőleg soha semmilyen körülmények között ne vegyük a gépet, mert a videokártya környékén (billentyűzet jobb felső része alatti rész) szó szerint forró a burkolat.

A dedikált GeForce 9600M GT videokártya gyakorlatilag egy 8600M GT-nek felel meg 65 nm-en, minimálisan magasabb órajelekkel. Tesztjátékunk a Gears of War volt, amelyet natív felbontásban (1440x900) közepes részletességgel nagyon kellemesen játszható sebességgel vitt a kártya, a magas részletességnél sem volt még szörnyű a helyzet, csak úgy már sokkal lassabban haladtunk előre a történetben.

A merevlemez semleges érzéseket váltott ki belőlünk. Sebessége lehetett volna jobb is, cserébe viszont nem hangos, ami figyelembe véve a gép hűtőrendszerének zajosságát talán mindegy lett volna. Ettől függetlenül az elvárható sebességet hozza, pályabetöltésekre nem kellett túl sokáig várni.

 

MSI GX701X teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 4965

PCMark05 (Graphics): 6692

PCMark05 (HDD): 4113

Cinebench10: 3818 (3 perc 51 másodperc)

Memória olvasás: 4912 MB/s

Memória írás: 3026 MB/s

Memória másolás: 3416 MB/s

Memória késleltetés: 99,5 ns

CPU Queen: 8471

CPU PhotoWorxx: 6082

CPU Zlib: 26055 kB/s

CPU AES: 7392

FPU Julia: 3705

FPU Mandel: 1862

FPU SinJulia: 922

III. Ergonómia

Ergonómiai szempontból nem sok jóval kecsegtet az MSI gamer notebookja, vegyük a szokásos szempontokat szépen sorban.

 

A billentyűzettel ugyanaz volt a gondunk, mint anno, nevezetesen, hogy egymástól eltérő méretű gombokkal tarkított klaviatúráról van szó, ahol a fontosabb billentyűk vagy nagyon rossz helyen vannak vagy méretüknél fogva nehezen megtalálhatók (lásd Enter, jobb oldali Shift és hosszú “í” betű). A “WASD” négyes kényelmesen használható, a játékosoknak nagyjából úgyis erre a négy gombra lesz szükségük az esetek többségében (autós játékot pedig a kis méretű iránygombok miatt ajánlatos kontrollerrel játszani).

 

A touchpaddel sok gondunk volt, hiszen ha egy minimálisan is nedves vagy izzadt volt az ujjunk, akkor ezt ő össze-vissza működéssel díjazta, szinte lehetetlen volt irányítani a kurzort. Az egérgombok ezzel ellentétben hibátlanul tették a dolgukat.

 

A DVD-írót ezúttal bal oldalon találjuk, így legalább nincs útban a jobb kezeseknek (egy felmérés szerint a játékosok döntő többsége jobb kézzel használja az egeret). USB portból összesen hármat kapunk, viszont az analóg kimeneten kívül van HDMI is, továbbá nem maradt ki a PC Card bővítőhely sem. A memóriakártyaolvasó elölre került a FireWire-rel és a hangkártya csatlakozókkal egyetemben (fülhallgatót illetően okos döntés).

 

Az 1.3 MPixeles webkamera képét jónak találtuk, bár fehéregyensúlya automatikus állásban nem volt az igazi, de a mindennapos chat alkalmazásokhoz bőven megteszi.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátor 3 óráig bírta ki 50%-os fényerőn WLAN-on keresztüli internetezéssel, 80%-os fényerőn játék esetén az egy óra sem volt meg sajnos, így utazás közben is jobb, ha nem merészkedünk messze a konnektortól, ha ilyen irányú terveink vannak.

Összességében véve megint nem lehetünk elégedettek az MSI GX701X-szel, igaz az előd 700-as modellnél lényegesen jobb, márcsak azért is, mert nincs lelakkozva az egész belső borítás. Amire kitalálták, arra gyakorlatilag jó is, a nagy kijelzőt az erős videokártya pont kiszolgálja, a processzor ugyan lehetne újabb és gyorsabb, de nem éreztük komoly hátráltató tényezőnek. Amivel probléma van ismét az a melegedés és a hozzá szorosan tartozó hűtési rendszer, ami nagyon nem volt az igazi. Ha egyszer ezt is sikerülne kijavítani, akkor komoly szerepe lenne az MSI-nek a gamer notebookok között, addig csak “simán” csábító árakon kelleti portékáit. Amennyiben kizárólag játékra keresünk notebookot, akkor az MSI GX701X a maga 198 ezer forintos árával ajánlott vétel, ha ritkán óhajtjuk játékkal elütni az időt, akkor inkább másik modellek után nézelődjünk.

 

Az MSI GX701X notebookot az Expert Computer Kft.-től kaptuk tesztelésre.

 

Vásárlás: iPon webáruház

Hivatalos honlap: MSI

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward