MSI GX600E: Nem mind arany, ami fénylik

Bíztunk benne, hogy az MSI kisebb méretben talá meg tudja azt csinálni, ami nagyban nem sikerült. Tévedtünk.

MSI GX600E: Nem mind arany, ami fénylik

I. Specifikáció és kellékek

Sajnos eddig nem sok MSI notebookkal tudtunk hosszabb távon jóbaráti viszonyt kialakítani, talán a PR210X kerülhetne fel erre a virtuális listára. A játékosoknak szánt G szériával eddig nagyon nem volt szerencsénk (vagyis jó tapasztalatunk), a GX700 tragi-komédia volt, a GX710 valamelyest javított a renomén, de a használhatóságtól igencsak távol állt. Most – részben olvasói kérésre – megnéztük mi újság a 15,4”-os gamer notebookok világában, vajon sikerül-e végre felnőnie az MSI-nek az Acer hasonló tudású Aspire-je mellé vagy marad a szokásos sereghajtó szerep, tesztünkből kiderül.

A szokásos barna kartonpapírból elég böszem dolgok bújtak elő, először ez a hatalmas fekete doboz, ebben találjuk a gépet és a hozzávaló kellékeket is egyaránt.

Processzor: Intel Core 2 Duo T7700 2.40 GHz (800 MHz FSB, 4 MB L2 cache)

Memória: 2x1 GB Transcend DDR2-667 (CL5-5-5-15)

Chipset: Intel GM965

Videokártya: Nvidia GeForce 8600M GT 512 MB (513(1026)/800 MHz, DX10)

Hangkártya: Realtek ALC888/S/T HD Audio

Kijelző: 15,4” (1680x1050, anti-glare)

Merevlemez: Western Digital WD2500BEVS-00UST0 (250 GB, 5400 RPM, 8 MB cache, ATA-133)

Optikai meghajtó: Optiarc BC-5500A DVD-RW + BD-ROM ATA-133

Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8168B/8111B PCI-E Gigabit Ethernet

Hálózati kártya (WLAN): Intel(R) Pro/Wireless WiFi 4965ABG max. 54 Mbit/s

Modem: Agere Systems HDA Modem

Webkamera: van (1.3 MPixel)

FireWire: van (Ricoh RL5C832)

Bluetooth: van

Infravörös port: van

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 53Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium

Papíron szuper jól hangzik minden: nagy felbontású kijelző, brutális mobil processzor, sok memória, nagy merevlemez, erős videokártya és Blu-Ray lemezeket olvasni képes DVD-író. Kár, hogy mindez csak papíron hangzott jól…

A gépezet mellé igencsak sok mindent kapunk, gyakorlatilag minden adott egy jó kis LAN Party-hoz, egér, amivel osztjuk a frageket, mikrofonos füles, amivel kommunikálhatunk csapattársainkkal és egy szép nagy táska, amibe a géppel együtt ezt az egész kócerájt belevarázsolhatjuk. A sok-sok lemezen a rendszervisszaállítást, a Blu-Ray kompatibilis PowerDVD lejátszóprogramot és a drivereket találjuk.

II. Hardver

A GX600E tesztelése semmilyen nehézséget nem okozott, ezen meg is lepődtünk a GX700 gyászos szereplése után. A processzor alapjáraton 50 fok környékén mozog, ilyenkor a gép zajszintje kifejezetten jónak mondható, ha nem nagyon maceráljuk, akkor csöndben marad ebben biztosak lehetünk. Terhelésre már egészen más a helyzet, olyankor megjön a hangja, de azért az elviselhető határon belül marad, egy zsúfolt LAN Party-n a mellékelt fülessel a fülünkön biztos nem fogunk belőle hallani semmit. A legforróbb pillanatokban a bivaly erős T7700 bizony megközelítette a 75 fokot, ám ez teljesen átlagos eredménynek számít, a GX700-nál tapasztalt túlmelegedés itt abszolút nem jelentkezett.

Érdemes pár szó erejéig kitérni a BIOS beállításokra, ahol gamer notebook révén megpiszkálhatjuk a processzor rendszerbuszának órajelét egészen 260 MHz-ig, ám vigyázzunk, mert CMOS Clear-t notebookoknál nem vagy csak nagyon nehezen lehet véghez vinni. Mi nem kísérleteztünk a tuningolással, elkerülvén az előbb említett problémát, annyit viszont elárulunk, hogy a T7700-as processzorok kivétel nélkül G0 steppinggel rendelkeznek, amelyek feszültségemelés nélkül mennek 3 GHz környékén, így a 250-es FSB elképzelhető, hogy fogható.

A tuninghoz kevésbé értőknek az MSI egy igazi retro dologgal kedveskedik, méghozzá az anno a 486-osokon megtalálható volt Turbo gombbal, amelyet benyomva a processzor 8%-kal magasabb órajelre kapcsol és a videokártya is valamelyest begyorsul (valószínűleg az előző oldalon közölt specifikációkban az eredeti 475(950) MHz-es érték helyett ezért szerepel 513(1026) MHz, amely szintén 8%-kal van a gyári értékek felett). Fontos tudni, hogy a Turbo fokozat aktiválásakor a ventilátor kapásból eggyel magasabb fordulatszámra kapcsol, így ennek használatát csak zajos összejövetelekkor vagy hangszórórendszeres játékoknál alánljuk. Nem mellesleg ez az apró tuning az összeteljesítményt is kb. 6-8%-kal tudta megdobni, ami nem sok vizet zavar, de poénnak jó.

A merevlemezről csak jókat tudunk mondani, nagyon gyors, rettentően hűvös és még csendes is, kár, hogy nem SATA csatlakozós. IDE interfésze ellenére viszont processzor terhelése túlságosan nagy (igaz ezt leginkább a Silicon Image chipnek köszönheti, mivel az Intel GM965-ös chipset nem támogatja a párhuzamos ATA interfészt).

Nagyon megörültünk a Blu-Ray feliratnak a beépített optikai meghajtó oldalán, ám kiderült, hogy pusztán olvasásra jó, írásra nem. A Sony és a NEC közös gyermekeként megszületett Optiarc cég első notebookokba építhető meghajtója meglepően csendesen tette a dolgát (Blu-Ray lemezzel is).

[bold][italic]MSI GX600E teszteredmények:

[/italic][/bold]

PCMark05 (CPU): 6031

PCMark05 (Graphics): 5205

PCMark05 (HDD): 4339

Cinebench10: 4610 (3 perc 11 másodperc)

Memória olvasás: 5583 MB/s

Memória írás: 3637 MB/s

Memória másolás: 3926 MB/s

Memória késleltetés: 81,1 ns

CPU Queen: 10205

CPU PhotoWorxx: 21477

CPU Zlib: 31568 kB/s

CPU AES: 8841

FPU Julia: 9096

FPU Mandel: 4414

FPU SinJulia: 6633

III. Belsőségek és ergonómia

A negatív tapasztalatok miatt félve láttunk neki a gép tesztelésének, de szerencsénkre a GX600-at sokkal jobban összerakták, mint 17”-os nagytestvérét. Sajnos az anyagválasztás itt sem szerencsés, a játékos noteszgép gyakorlatilag mindenhol csillog, így – főként nyáron – baromi gyorsan összekoszolható a touchpad körüli rész az izzadt tenyereknek köszönhetően, de most se kellett hozzá fél óránál több, hogy a törölgető ruha után nyúljunk. Ennek mondhatni az ellentéte a kijelző és az őt körülvevő káva, amely tökéletesen matt. El is érkeztünk a gép egyik leggyengébb pontjához, ugyanis az 1680x1050-es felbontással rendelkező panel képe borzasztóan kásás volt, ráadásul fényere is az átlagnál gyengébbnek bizonyult még hálózatról való üzemeltetésnél is. A színvilág is nagyon félresikerült, igaz ezt az nVidia Control Panelben gyorsan orvosolni tudtuk – valamelyest. A látószöggel nem volt ennyi probléma, bevilágítást ugyan tapasztaltunk, de ennek mértéke igen csekély volt.

Rögtön itt a másik gyenge pont, ami már-már MSI védjegy: a billentyűzet. Soha nem fogjuk megérteni, hogy mi értelme van egy 15,4”-os noteszgépnél összesűríteni a klaviatúrát. A jobb oldalon elhelyezkedő gombok szokás szerint kezelhetetlenek voltak, némelyik mérete egy szubnotebookos társáénál is kisebb volt. Már csak hab a tortán, hogy a funkcióbillentyűk (Insert-Delete-Home, stb.) túlságosan a szélre kerültek, így különböző ujjgyakorlatok kellenek az elérésükhöz – feltéve, ha gyorsan akarunk gépelni.

A touchpad nagyon érdekesen működik, néha túl érzéketlen, néha meg túl érzékeny volt, ezen semmilyen beállítás nem segített. Külön hátrány továbbá, hogy a bal és jobb egér gombok csillognak, ráadásul a fedlap lecsukó rekesze is útban lehet (lásd kép).

A csatlakozók elrendezése elég zsúfolt, mivel az elnyújtott akkumulátor miatt hátulra semminek nem jutott hely. A bal oldalon mondhatni a szokásos két USB csatlakozót és a hálózattal kapcsolatos aljzatokat találjuk, míg a jobb oldalra gyakorlatilag minden mást összepréseltek. Videokimenetből három fajtát is találunk, ezek közül kettő analóg (D-Sub, S-Video), egy pedig digitális (HDMI). Külön kiemelnénk, hogy a gép sarka felé haladva találunk egy aranyozott színű kivezetést, amibe kiegészítő WLAN antennát tehetünk, ezzel biztosítva a jobb vételt.

A webkamera egy érdekes jelenség volt, a különböző azonnali üzenetküldö szolgáltatásokon kívül semmilyen más alkalmazással nem sikerült működésre bírnunk, saját alkalmazása illetve menüpontja nincs. A képe elég mosott volt, de a különböző fényviszonyokkal tisztességesen megbírkózott.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátorról sajnos semmi jót nem lehet elmondani, minimális terhelés és 50%-os fényerő mellett két óráig bírta a strapát, amint játékra került a sor ez az érték a felére csökkent, de inkább az alá. LAN Partyra és otthonra teljesen mindegy, mert ott úgyis hálózatról fogjuk üzemeltetni a gépet, de hordozásra nem igazán ajánljuk.

Az MSI GX600E egy papíron remek, ám a valóságban egy igencsak felejthető készülék, amelynek legfőbb előnye a sebes merevlemez és a Blu-Ray olvasásra is felkészített DVD-író. Legfájóbb pont talán a billentyűzet és a kijelző kettőse, ha ezek hoznák az elvárhatót, akkor akár még az ajánlott plecsnit is megkapná a gépezet, de így hamar feledésbe fog merülni.

Az MSI GX600E notebookot az Expert Computer Kft.-től kaptuk tesztelésre.

Hivatalos oldal: MSI GlobalVásárlás: Ipon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward