MSI EX600X

Az MSI nemrég családokba sorolta notebookjait és új jelzésekkel látta el őket. Megnéztük jelent e ez bárminemű változást az eddigiekhez képest.

MSI EX600X

EX600 - Csomagolás és specifikáció

Az MSI nemrég frissített egyet notebook szériáin, különböző családokba sorolva őket lecserélték az eddigi jelzéseket. Így lett például a szubnoteszes S változatokból PR (professional), míg az Entertainment (szórakoztatás) kategória új gépei az EX előtagot tekinthetik mostantól sajátjaiknak. Utóbbiakból vendégeskedett nálunk a legkisebb EX600-as változat. Eléggé testhezálló, 15.4-eshez képest mondhatni apró dobozban érkezik, így egy pillanat erejéig megijedtünk jó gép érkezett-e. A matrica szerint igen. Miután befejeztük a találgatást elfér-e benne, kinyitottuk. A szokásos kép fogadott minket, még ha kicsit tömörítve is: még egy doboz, amin belül a notebook támasztékai között pihent, és egy vékony doboz a tartozékokkal. Nagyon praktikus az egész, mert a hónunk alá tudjuk vágni (a belső doboznak füle is van).

Sajnos ez a minimalista felfogás a kiegészítő dobozban is érezhető. A működéshez szükséges dolgokon kívül ugyanis mindössze abban merülnek ki az extráink, hogy a garanciával kapcsolatos papírokat ezer példányban megkapjuk különböző nyelveken. Hát, sebaj, ezt a traumát még képesek vagyunk túlélni, úgyis maga a gép a lényeg. Foglaljuk is gyorsan össze mit kapunk a pénzünkért:

Processzor: Intel Core 2 Duo Mobile T7100 (1800 MHz, 800 MHz FSB, 2 MB L2 cache, 65 nm, EM64T)

Memória: 1 GB Transcend DDR2-667 SO-DIMM (CL5-5-5-15, Dual Channel)

Chipkészlet: PM965

Videokártya: nVidia 8400M G 256MB memóriával

Hangkártya: Realtek ALC888/S/T HD Audio

Merevlemez: Western Digital WD1600BEVS-22RST0 (160 GB)

Kijelző: 15,4” 1280x800 (Samsung LTN15X3-L01)

Optikai Meghajtó: HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20N ATA

Hálózati vezérlő (LAN): Realtek RTL8111 PCI-E 1000 Mbit/s

Hálózati vezérlő (WLAN): Intel 4965AGN

Modem: Agere Systems HDA modem

Akkumulátor: 4800mAh

Operációs rendszer: FreeDOS

Bár a billentyűzet alatt található matrica büszkén hirdeti, hogy valahol alatta egy 8400GS dolgozik, nem hihetünk neki. Ha EX700-unk lenne, akkor igaza lenne, de így be kell érnünk a shader oldalon fele olyan erős G variánssal. Szegény matricázó ember már biztos álmos volt.

EX600 - Külső

Sajnos kezdünk hozzászokni, hogy kevés nagyon jó billentyűzet található notebook fronton. Ebből nem nehéz kitalálni, hogy az MSI sem fog díjat vinni a szokásos kialakításával. Míg az Asus a spacebar mellé pakolgatja a hosszú í karakterét, addig az MSI elrejti a már így is anorexiás iránygombok mellé. Őkelme és környezete a legnagyobb problémája a klaviatúrának. A jobb shift nem nagyobb, mint az átlag betűk és az enter is elég karcsú lett. Garantáltan sokszor fogjuk félreütni. Leszokhatnának erről az MSI-nél. Ha arányosan csökkentenék az összes billentyű méretét, akkor nem lenne ez a probléma, mert különben a numerikus rész nagyon jóra sikerült.

A szokásos, „fn” lenyomása által elérhető gyorsbillentyűkön kívül még kapunk négy extrát levelezéshez, böngészéshez, WiFi-hez és a webkamerához, merthogy az is van ám. Az 1.3MPixeles apróság szokásos helyéről, a monitor tetejéről szemléli a világot és minket, kizárólag meredten előre. A hozzá tartozó mikrofon a billentyűzet felett van elrejtve.

A tapipaddal elégedettek voltunk, a felülete tökéletes és a gombjai is megfelelő erősségűek, jó helyen elhelyezve, ideális nyomásponttal lévén akárhol nyomogathatjuk őket, az a gomb le lesz nyomva.

Csatlakozókkal rendesen el vagyunk látva. Van összesen 4 usb és 1 firewire portunk. LAN, modem, S-video és D-sub tarkítja a képet egy bővítő hellyel karöltve. A tápcsatlakozó a megszokott hátsó hely helyett jobbra került. Az elülső audio ki- és bemenetek elhelyezése csak azért érdekes, mert akár 5.1-es kimenetként is funkcionálhatnak, ám így oldalt logikusabb lett volna kihelyezni őket. Ráadásként még egy memóriakártya olvasó is helyet kapott rajta.

A kijelzővel is meg voltunk elégedve, megfelelő betekintési szögek mellé egész tűrhető színek társultak. Az Everest szerint Samsung gyártmány még 2004-ből. Ez így egy erős közepes, de általában a laptopokat nem szokták elkényeztetni kijelző fronton.

EX600 - Teljesítmény dióhéjban

Az EX600 kifejezetten csendes jószág alapjáraton, még 1-2 óra használat után is. Komoly terhelés alatt már megjön a hangja, de ott sem süvít.

A 8400M G grafikus vezérlő a leggyengébb DX10-es megoldás az nVidia kínálatában, és sajnos ezt éreztette is. Bár erősebb, mint az integrált megoldások, de csodákra ne számítsunk tőle. Régebbi játékokra tökéletes, és kompromisszumokkal egy WoW szintű MMO-val is megbírkózik.

A beépített Western Digital merevlemez sebességével elégedettek voltunk, és a többször futtatott terhelés teszt után sem akart odaégni.

Nem igazán okozott meglepetést a beépített LG optikai meghajtó sem. Az MSI-nek tonnányi lehet raktáron. Mivel a minőségével nincs gond, ezért mi nem bánjuk.

EX600 - Akkumulátor idő és összegzés

A mondhatni szokásos 4800mAh-s akkumulátor csak a terheléses tesztben okozott negatív meglepetéseket, ahol is alulról súrolta az 1 órát, míg a könnyedebb Hamlet olvasgatás alatt majdnem kihúzta a hármat. Ezek az értékek azért közel vannak az átlaghoz, ritka, hogy erősebb akkumulátorral szerelik ebben az árkategóriában a notebookokat (az Asus F3 szériáiban találhatóak 7000mAh felettiek).

Összesítve az itt leírtakat az EX600X nem lenne egy rossz notebook ha… és ez a ha megpecsételi egy kicsit. Ha végre el tudnák felejteni ezt a borzasztó billentyűzetet, és ha árban jobban pozícionálták volna. Ugyanis jelenlegi bruttó 260 körüli ára mellé már igazán társíthattak volna egy 8400M GS-t vagy egy operációs rendszert. Ezektől eltekintve viszont elégedettek voltunk az MSI noteszével, kíváncsian várjuk, hogy a többi kategóriában mi újat alkottak.

Hivatalos honlap: MSI EX600

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward