MSI EX310: Új vizeken

Az MSI első 13,3"-os noteszgépe járt a kezeink között, hogy megmutassa mire képes a kategória legjobbjaival szemben.

MSI EX310: Új vizeken

I. Bevezető és specifikáció

Az MSI is belépett a 13,3”-os noteszgépek piacára, az első fecske az EX300/EX310 páros, amelyből az előbbi az Inteles, az utóbbi az AMD-s változatot jelenti. Nálunk a második járt, méghozzá elég meggyőző specifikációval és a szokásos MSI árcédulával.

 

Processzor: AMD Turion X2 QL-60 1,90 GHz (65 nm, 1 MB cache)

Memória: 4 GB Transcend DDR2-667 CL5-5-5-15

Chipset: ATI RX781M+SB700

Videokártya: AMD Mobility Radeon HD3450 256 MB (40 shader, 500/1400 MHz, 55 nm)

Hangkártya: Realtek ALC888 HD Audio

Kijelző: 13,3”(1280x800, Glare-Type)

Merevlemez: Western Digital WD2500BEVS-00UST0 (250 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA-II)

Optikai meghajtó: Optiarc AD-7560S DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8168/8111 Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Atheros 802.11n max. 108 Mbit/s

Mobil internet: nincs

Modem: van

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: nincs

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 8 cellás 69Wh

Operációs rendszer: nincs

Tömeg: 2,00 kg (8 cellás akkumulátorral)

Ár (a cikk publikálásakor): 201 ezer forint

 

Kétmagos processzor, 4 GB memória, külön videokártya, nagy tárhely, N-es WiFi, webkamera, 8 cellás akkumulátor, mit kívánhatnánk még? Esetleg egy operációs rendszert, ami a gyártó weblapja szerint jár a készülékhez, itthon mégis FreeDOS-szal kerül forgalomba, ami magyarul annyit tesz, hogy ugyanúgy semmire nem tudjuk használni a gépet, mintha nem lenne.

Az MSI igen bőkezű velünk, ugyanis egy divatos fekete notebook védőtokot és egy miniatűr optikai egeret is mellékel a noteszgép mellé, a Windows XP-hez és Vista-hoz való drivereket és alkalmazásokat pedig az egy szem CD-n találjuk.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Bekapcsolást követően a gépezet egész csöndben kel életre, persze egy pillanatra felsüvítenek a ventilátorok, de azután elhalkulnak. Tekintettel arra, hogy a notebookhoz nem jár operációs rendszer, így a jól bevált Windows Vista Business-t tettük rá, amely ugyan alig 20 perc alatt felment, de utána a frissítések kb. másfél órát vettek igénybe (ez természetesen nem a gép hibája).

Mint látható a rendszer két leggyengébb pontja a videokártya és a processzor. Míg utóbbi nem olyan fontos egy ilyen kaliberű gépnél (kivéve a fogyasztási mutatókat), addig az előbbi bizony alaposan bele tud harapni a telepbe. Nem igazán értjük az MSI mérnökeit, hogy miért ragaszkodtak ennyire a HD3450-hez, amikor sebessége nem sokkal jobb a Puma platform új integrált Radeon HD3200-as vezérlőjétől, cserébe viszont többet kér az akkumulátortól. Multimédiás megoldásnak ettől függetlenül remek, HDMI és D-Sub kimenettel is rendelkezik (akárcsak a többi HD szériás Radeon), és előbbin hangot is képes továbbítani képen kívül, így TV-re kötve gyorsan házimozi élményt varázsolhatunk a szobába. Hőmérsékletét sajnos sem a videokártyának, sem a rendszer többi komponensének nem tudtuk megnézni, az egyedüli kivételt a merevlemez jelentette. Tekintettel arra, hogy egyelőre egyik diagnosztikai program sem támogatja az ATI RX781-es chipet, így megkérünk minden leendő tulajdonost, hogy mellőzzék az Everest és a HW Monitor alkalmazások használatát, mert könnyen kiakaszthatják velük a rendszert (ahogy nekünk is sikerült nem egyszer). A hűtésért felelős rendszer korrekt módon tette a dolgát, bár ezt számokkal nem tudjuk alátámasztani az előbb említett okok miatt, folyamatos 100%-os terhelés mellett vált csak látványosan hangossá, de ilyen körülményeknek nem sokan fognak kitenni egy hordozható gépet. Internetezés alatt viszonylag halkan tette a dolgát.

A merevlemez régi jó ismerős, a híres 250 GB-os Western Digital diszk ezúttal is remekül teljesített, igaz sebessége hagyott némi kívánnivalót maga után, de hűvös és halk volt cserébe.

 

MSI EX310-016 teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 3401

PCMark05 (Graphics): 2753

PCMark05 (HDD): 3900

Cinebench10: 2887 (5 perc 6 másodperc)

III. Ergonómia

Ami elsőre feltűnő az MSI legújabb gépén az az, hogy egész könnyű. Ugyan ez a 8 cellás akkumulátor miatt nem annyira érződik, de magát a gépet kézbe véve bizony magunk is tapasztalhatjuk, hogy alig 1,7-1,8 kg. A fedlap elég érdekes, az MSI-től szokatlan formatervet követ, a képen látható piros verzión kívül kéket választhatunk, ám utóbbi még nem elérhető hazánkban (pontosabban az Inteles verzióból (EX300) van, viszont ott a piros hiánycikk). Strapabíróságát szerencsére nem volt alkalmunk kipróbálni, de az biztos, hogy rendesen gyűjteni fogja az ujjlenyomatokat és a karcokat is.

Essünk túl a szokásos negatívumon, amelyen az MSI képtelen változtatni évek óta: ez pedig továbbra is a billentyűzet. Röviden: zsúfolt, hosszú í rossz helyen van. Újságírók és főiskolás gyorsjegyzetelők így hát kerüljék, ettől függetlenül nincs vele gond, csak győzzük megszokni. A klaviatúra felett található gyorsgombok elég furcsán viselkedtek, ugyanis balról jobbra haladva egyre csökken a nyomáspontjuk, így a jobb szélen található power gombról gyakorlatilag visszajelzést sem kapunk, hogy megnyomtuk-e vagy sem (bekapcsolásnál ez látszik, kikapcsolásnál nem igazán). Újabb probléma ezzel a gombbal, hogy ha nem kapjuk el azonnal az ujjunkat, miután kikapcsoltuk (mondjuk egy rendszermegállás miatt), akkor bizony ő úgy érzékeli, hogy megint megnyomtuk, így a gép életre kel fél másodpercen belül. Bármennyire is díszesen néz ki a notebook ezen része, sajnos a girbe-gurba piros vonalak nem világítanak, így sötétben semmivel nem vagyunk előrébb.

A touchpad nagyon apró és ez nem csak a múltkori MacBook trackpad-je után tűnik annak (nagyjából ugyanekkora a Lenovo Thinkpad SL300-nak is). A gombok elég kemények, agresszívabb nyomást kívánnak a siker érdekében, az ujjlenyomatolvasó kicsit rossz helyen van, jó hír, hogy le lehet tiltani, ha nem akarjuk használni (mint minden más noteszgép esetében).

Két oldalt katonás rend sorakozik. Néha olyan érzésünk volt, hogy megfordították a gépet és felcserélték az odalakat, hiszen bal szélen találjuk a DVD-írót (amely nem rezonál, de viszonylag hangos), a vezetékes hálózati csatolót, az analóg videokimenetet és egy darab USB-t. Ezzel szemben a jobb fertályon foglal helyet a HDMI, a maradék két USB, a kártyaolvasó, a bővítőkártya hely és a modem is. Jobbkezeseknek hátrány, hogy a f szellőzőnyílás is itt található, igaz mostanság olyan hűvös van, hogy ez télen inkább előny, mint hátrány.

 

A kávába épített webkamera képe nemcsak zajos, de fakó is, ráadásul a fehéregyensúly hiába van benne a menüben, állítani nem lehet rajta. Az optika a mozgó objektumokat nagyon lassan követi le, így videófelvételeket aligha fogunk vele készíteni.

 

Ezzel szemben a kijelző igencsak jó. Látószöge a szokásos notebook TN+film panelre jellemző, de a színvilág és a fehéregyensúly már sokkal jobb, ráadásul a maximális fényerő meglepően nagy. Ami fájó pont, hogy egyrészt a káva, amibe beépítették nem túl minőségi anyagból készült, másrészt a minimális fényerő túl magas a többi géphez képest.

IV. Üzemidő és értékelés

A hátlap alatt/mögött dolgozó 8 cellás akkumulátor minimális fényerőn 4 óráig tudta etetni a gépet internetezés esetén, ugyanez az érték maximális fényerővel 3 és negyed, míg teljes terheléssel másfél-két órára csökkent. Ilyenkor látszik igazán, hogy mennyit számíthatna egy integrált videokártya, hiszen használatával akár az 5 órás üzemidő is elérhető lenne.

Az MSI első 13,3”-os noteszgépében picit csalódtunk, amely a szokásos billentyűzet problémán kívül a hardverválasztásnak (azon belül is a  videokártyának) köszönhető. Ha a cég emberei maradtak volna az integrált megoldásnál, akkor vagy könnyebb akkumulátorral érthették volna el a 3-4 óra közti üzemidőt vagy a mostani súllyal mehetett volna akár egy órával tovább a gép. Mindezek mellett a 4 órával semmi probléma nincs, ahogy a specifikációkkal sem, a belépő szintű processzor teljesítmény a mindennapokban elég, a 4 GB memóriára egyre többen kezdenek rászokni (nagyon helyesen), helyből sosem elég és minden körülmény adott a multimédiás felhasználáshoz (webkamera, kártyaolvasó, HDMI). Az EX310-nek egyetlen igazán komoly gyenge pontja van, ezt a pontot pedig Lenovo Thinkpad SL300-nak hívják, amely az operációs rendszer árával drágább konkurensénél, igaz inkább az üzleti, biztonságosabb felhasználásra vágyóknak ajánlott, mintsem a multimédiára éheseknek. Ha az MSI mérnökei a sokadik fohászkodás után végre hajlandók lennének megreformálni a billentyűzetet és integrált megoldásokkal piacra dobni egy hasonló kaliberű gépet, akkor komoly szerep juthat nekik a 13,3”-os notebookgyártók között, az EX310 az első lépés volt efelé.

 

Az MSI EX310-et az Expert Computer Kft.-től kaptuk tesztelésre.

 

Hivatalos honlap: MSI

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward