MSI Cubi: új versenyző az apró asztali számítógépek piacán

Az MSI igényes újdonságokkal robbant be az apró asztali számítógépek piacára.

MSI Cubi: új versenyző az apró asztali számítógépek piacán

Az Intel NUC, illetve a Gigabyte BRIX sorozatú apró asztali számítógépei ugyan nem minden téren képesek teljes körűen helyettesíteni egy normál asztali számítógépet, mégis sok esetben lehetnek vonzóak – egyszerű mindennapi feladatok ellátásához pedig még talán sok is az a teljesítmény, amit kínálnak. Talán ez a két sorozat lett a leghíresebb az utóbbi években, de egyre több gyártó lát fantáziát az apró PC-kben.

A legújabb termékcsaládot az MSI mutatta be, Cubi néven. A kompakt asztali számítógépeket rejtő széria tagjai ugyan eltérő hardverkiépítéssel érkeznek, méret tekintetében mégis egységesek: minden apróság 114,3 x 111,76 milliméteres alapterülettel rendelkezik, magasságuk pedig egységesen 35,56 milliméter, azaz tényleg helytakarékosak.

A feketében és fehérben forgalomba kerülő Cubi mini-számítógépek többféle processzorral is elérhetőek lesznek, a repertoárban Core i5-5200U, Core i3-5005U, Intel Pentium 3805U és Intel Celeron 3205U modellek egyaránt szerepelnek. A központi egységek a Broadwell-U sorozatot erősítik, azaz 14 nm-es csíkszélességgel készültek. A rendszermemória szerencsére nem az alaplapra forrasztva érkezik, hanem két darab, So-DIMM slotba illesztett So-DIMM modul formájában. Az apróságok maximum 8 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es rendszermemóriával vértezhetőek fel. Az adattárolókat egy mSATA slot és egy 2,5 hüvelykes bővítőhely fogadja, a videóvezérlő szerepét pedig az adott SoC-ba integrált IGP tölti be.

Az Intel vPro támogatással is elérhető Cubi konfigurációk egyéb tulajdonságok tekintetében is érdekesek. Az újdonságok akár 802.11ac WiFi vezérlővel és Bluetooth 4.0-s támogatással is kérhetőek lesznek. A Cubi család tagjai nem csak az üzleti felhasználókat, hanem az otthoni felhasználókat is célba veszik, ugyanis ideális HTPC alapnak tekinthetőek. A Cubi sorozat tagjai egyszerre maximum két kijelzőt tudnak kezelni a HDMI és a mini-DisplayPort csatlakozó jóvoltából – utóbbin keresztül akár 4K-s kijelzőt is kapcsolhatunk rájuk, méghozzá 60 Hz-es képfrissítési ráta mellett.

Az elegáns apróságok előlapján a szokásos audió csatlakozók mellett két USB 3.0-s port is helyet kapott, a ház hátulján pedig további két USB 3.0-s port, egy RJ-45-ös csatlakozó, illetve a fentebb már említett két videó kimenet sorakozik. A tápellátást egy külső, 65 wattos teljesítményű tápadapter biztosítja. A Cubik igény szerint akár monitor hátuljára is szerelhetőek.

Az MSI Cubi sorozatának tagjai várhatóan a hónap végétől kezdve lesznek elérhetőek, de az egyelőre nem derült ki, hogy az egyes példányok pontosan mennyibe kerülnek majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward