MSI Adora24: All-in-One PC a legjavából?

Az MSI erős, érintőkijelzős gépe járt nálunk, ami igyekszik kihasználni a Windows 8-ban lévő összes lehetőséget.

MSI Adora24: All-in-One PC a legjavából?

Bevezetés

Írásunk címéből már nem nehéz kitalálni azt, hogy mi lesz a mostani témánk főszereplője, az All-in-One PC fogalma nehezen összekeverhető más dologgal. Anyanyelvünkben a kissé faramuci, jobb híján „egybegépnek” elnevezett személyi számítógépek megítélése még napjainkra sem egyértelmű, pedig már évek óta elérhetőek a piacon.

A statisztikák sajnos már régóta azt mutatják, hogy az eladott PC-k darabszáma csökken. A közelmúltat tekintve elsősorban a tabletek előrenyomulása okozza a problémát, hiszen sokan olcsó asztali gép helyett inkább még olcsóbb táblagépbe invesztálnak. Ez a trend a közeljövőben nem valószínű, hogy lényeges fordulatot venne, egy korábbi hírünk alapján talán majd a Windows XP támogatásának lejárta hozhat egy kis pezsdülést a piac e szegmensébe.

Arról sajnos se a globális, se a hazai viszonyokat tekintve nincsen kimutatásunk vagy információnk, hogy a PC-s eladások hány százalékát tehetik ki az All-in-One PC-k, de érzésünk szerint közel sem annyit, mint amennyit a gyártók szeretnének. A tőlünk nyugatra lévő országokban biztosan jobb a helyzet, de a magyarországi értékesítéseket tekintve meglepődnénk, ha nagy számokról lenne szó.

Vajon mik lehetnek ennek az okai? Nyilván az előnyök és a hátrányok, illetve azok súlya és aránya. Az egybegépek nagy fegyvere az, amiről a nevüket kapták. Egyetlen eszközben mindent megkapunk: adott valamilyen megjelenítő, amelyhez adott valamilyen hardver ugyanazon készülékházba építve, így nem kell egy plusz „dobozt” kerülgetni az asztalon vagy a lábunk mellett. Előny továbbá, hogy ezek a produktumok általában olyan kifinomult és naprakész dizájnnal bírnak, hogy bárhová büszkén ki lehet őket tenni, nem csak helytakarékosak, de megjelenésükkel a nappali vagy az iroda díszei is egyben. Döntő többségében nagyon kedvező fogyasztással rendelkeznek, ami azonban egy olyan jellemzőre vezethető vissza, ami már korántsem biztos, hogy mindenkinek pozitívum. Mivel a „gépház” általában a kijelző mögött van kialakítva, elég korlátozott az a hely, ami a komponensek rendelkezésére áll. All-in-One PC-ben nem nagyon fogunk találkozni XL-ATX alaplappal, ahogyan CrossFireX-be kötött Radeon HD 7970 párossal sem, sőt, mivel a megfelelő hűtés kialakítására sincs elég hely, az alkalmazott processzor típusában sem lehet „elszállni”. A hatalmas számítási és grafikai teljesítményről tehát le kell mondani egybegép esetén (kevés kivételtől eltekintve), egy bizonyos rétegnél már ez is kizáró tényező (főleg ha mellévesszük a limitált bővíthetőséget is). A gyártók a fent taglalt problémát jellemzően kétféle módon próbálják orvosolni. Vagy asztali, főleg kisebb teljesítményű komponenseket alkalmaznak, vagy a mobil vonalhoz nyúlnak, és izmosabb, mégis alacsony fogyasztású hardvereket építenek be, ezek azonban drágábbak, mint asztali társaik. Ha eltekintünk a kivételektől, akkor azt kell megállapítunk, hogy az All-in-One PC-k főleg irodai és multimédiás tevékenységre alkalmasak, játékra vagy grafikai munkálatokra nem. Ettől persze még van egy jelentős réteg, aminek az egybegép szegmens a látókörében maradhat.

A következő probléma véleményünk szerint az ár. A hazai piac kifejezetten árérzékeny, márpedig az egybegépekért elkért összeg sokszor túl magas ahhoz, hogy a kis helyigény, az alacsony fogyasztás és a dizájn kompenzálja ezt. Az emberek vagy összeraknak egy tudásban és erőben hasonló gépet érezhetően olcsóbban, vagy ugyanezért a pénzért egy erősebb konfigot állítanak össze. Maradnak tehát azok a potenciális vásárlók, akik kifejezetten az egybegépek által nyújtott előnyöket és jellemzőket keresik. Az All-in-One PC-k, illetve az őket gyártó cégek élete nem könnyű, legalábbis a hazai viszonyokat tekintve. Mi lehet a recept a sikerhez? Alacsonyabb ár, átlag feletti minőség, esetleg extra szolgáltatások? Mi sem tudjuk, de valószínűleg embere válogatja, hogy kinek mi a fontos, a gyártók pedig egyre szélesebb kínálattal próbálnak mindenki kedvében járni. Az egyik közülük az MSI, aki az egybegépek nem túl hosszú évekre visszanyúló múltjában már rutinos versenyzőnek számít, és most is az MSI az, aki egy új termékcsaláddal támadja a piacot. Ennek első képviselőjével ismerkedünk meg most közelebbről, amely az Adora24 névre hallgat.

MSI Adora24-001EU

A termék nevében nem jelentéktelen a 24 jelölés, ez ugyanis a kijelző méretére utal. A gépbe épített 24 hüvelyk (a gyakorlatban 23,6) átmérőjű panel egy LED-es háttérvilágítással rendelkező LCD, 1920×1080, azaz FULL HD felbontással. Egy All-in-One gép kapcsán mindig kiemelt fontosságú a megjelenítő, ugyanis egy hagyományos PC-vel ellentétben az itt fix dolog, nem tudjuk kedvünk szerint másikra cserélni, amit kapunk, azzal kell együtt élnünk. A méretválasztás az Adora24 esetében szerintünk megfelelő, ez az átmérő ideális otthoni és irodai használatra egyaránt, ahogy a FULL HD felbontás is. Ezzel a megjelenítővel a gép mérete 583,28 × 424,55 × 32,95 mm. Az MSI mérnökei ügyeltek arra, hogy elkerüljék, hogy a gép túlzottan vaskos hatást keltsen, az Adora24 inkább kellően kecses és vékony, bizonyos pontokon mindössze 21 mm.

Az MSI kiemel néhány dolgot a képernyővel kapcsolatban. A gyártó úgy hirdeti a gépet, mint „World’s 1st Flicker-Free All-in-One PC”, azaz a világ első villódzásmentes egybegépe. Bizonyos orvosi kutatások szerint egy átlagos monitor másodpercenként kétszázszor villan, melynek értelmében egy átlagos 8 órás munkanapot tekintve a szemünknek 5 millió villódzást kell elszenvednie, ami hosszú távon fáradáshoz vagy egyéb problémákhoz vezethet.

Az Adorába implementált Flicker-free technology (villódzásmentes technológia) stabilizálja a panel tápellátását, melynek eredményeként a villogás normális körülmények között gyakorlatilag szabad szemmel láthatatlanná válik, így a szem a hosszabb használat során sem fárad el. A technika pontosabb gyakorlati megvalósításáról nincsenek információink, a témát illetően maximum a saját tapasztalatunkat tudjuk közölni. A néhány órás használat alapján azt meg tudjuk erősíteni, hogy villogást valóban nem láttunk az Adora24 kijelzőjén, de azt is meg kell jegyezni, hogy nem tapasztaltunk semmilyen érezhető különbséget egy viszonylag modern, LG IPS237 monitorhoz képest (épp ez volt kéznél), szerintünk ez a technológia főleg a korábbi megjelenítőkhöz képest lehet érezhető előrelépés, vagy hosszas használat alatt érezhetjük előnyét.

Érdekes dolog a Blue Light Control (kék fény vezérlés). A kék fény hullámhossza a 381 nm és 500 nm közötti tartományban található. A kutatások szerint ez veszélyes lehet az emberi szem számára, szélsőséges esetben szürkehályog kialakulásához és retina degenerációhoz vezethet. Az Adora24 úgy vezérli a villódzásmentes kijelzőt, hogy hatékonyan csökkenti a kék fényt, miközben az nem vezet érezhető színtorzuláshoz. Őszintén szólva erről nem tudunk érdemi véleményt alkotni, hiszünk az MSI-nek, de szignifikáns különbséget itt sem tapasztaltunk a már említett LCD-hez képest.

Mivel az Adora család Windows 8 operációs rendszerrel együtt érhető el, az OS sajátosságaiból adódik a lehetőség az ujjakkal történő, érintés alapú vezérlésre. Ezzel természetesen az MSI is tisztában van és élt is vele. Azt nem tudjuk, hogy minden Adora termék érintőpanellel érkezik-e, de annyi bizonyos, hogy a nálunk járt típus kapacitív, 10 pontos multi-touch panellel van ellátva. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatokra később visszatérünk.

Az Anti-Glare Display egy opcionális lehetőség az Adora kapcsán. Mindannyian ismerjük azt a jelenséget, amikor egy fényes kijelző szinte tükörré változik, és mindent meglátunk benne. Az Adora24 elérhető egy tükröződés-gátló bevonattal is, amely segít kiküszöbölni a nem kívánt fényvisszaverődést a kijelző felületéről.

Megemlíthető még az Instant Display Technology (instant kijelző technológia), ami egy egyszerű, de hasznos szolgáltatás. Abban az esetben, ha az MSI Adorát egy külső megjelenítőhöz csatlakoztatjuk és a gép bekapcsolt állapotba kerül, az All-in-One PC saját kijelzője automatikusan lekapcsolásra kerül, nincs szükség manuális tevékenységre a művelethez. Csak egy apróság hangzatos névvel, de néha tényleg hasznos lehet.

Formavilág, csatlakozók, tartozékok

A gépet szemből vizsgálva olyan látvány tárul elénk, mintha csak egy multimédiás monitorral lenne dolgunk. A kijelző körüli keret viszonylag vastag, szürkés fekete színű, ez körülöleli a panelt.

A felső részen középre elhelyezett integrált webkamera (FULL HD, 2 megapixel) optikája olyannyira beleolvad a háttérbe, hogy alig észrevehető. A keretet alulról egy némileg sötétebb tónusú díszcsík követi, ennek a közepén pihen az MSI logója, a két szélén pedig a hangszórók kaptak helyet. Két darab, egyenként 5 wattos teljesítménnyel bíró hangkeltőről van szó, melyek Sound Blaster Cinema technológiával vannak megtámogatva. Alatta egy megint más színárnyalatú felület húzódik végig, majd a gép alja egy díszléchez hasonlítható (szálcsiszolt alumínium hatással, de az anyaga műanyag), ezüstös felületben végződik.

Összességében elmondható, hogy a külsőt tekintve az MSI támaszkodott az eddigi hagyományaira, a szubjektivitás ellenére mi azt mondjuk, az Adora24 egy modern dizájnnal megálmodott, szép egybegép. Mivel a külsejét fényes felületek uralják, az ujjlenyomatokat képes nem túl nagy nehézségek árán begyűjteni, így a rendszeres tisztítás elkerülhetetlen. Mivel jó eséllyel az érintőpanelt úgyis tapicskolni fogjuk, a kijelző felületét is tisztogatni kell majd, így a többi felület takarítása már nem is akkora probléma. A gép hátoldalát az ezüst szín uralja.

A hátlap felső része kapott egy méretes MSI logót, ami alatt a gépház kiszélesedik, ide kerültek be az Adora24 hardverének komponensei. Felül egy ponton, alul a két sarokban találunk szellőzőnyílásokat. A hátoldal VESA szabványos rögzítési helyekkel is el van látva, de ha a hagyományos, asztali elhelyezést preferáljuk, akkor a kitámasztó siet a segítségünkre. Ez kellően masszív, a dőlésszöge állítható, így magának a gépnek a dőlését is szabályozhatjuk. Maga a készülékház két oldalt egy-egy gumibakon ül, ami egyrészt védi a gép alját, másrészt a működésből fakadó rezgéseket is elnyeli, bár egy egybegép esetén nem kell nagy rezonanciával számolni.

A két oldalsó szellőzőrács között húzódnak meg a hátoldali kimenetek. Ezek alsó elrendezésűek, azaz a kábeleket alulról felfelé kell csatlakoztatni. Balról jobbra haladva elsőként a 120 wattos külső tápegység csatlakozóját láthatjuk, majd egy HDMI és négy darab USB 3.0 port következik. Ezeket az RJ45-ös LAN csatlakozó követi, majd a sort a két darab 3,5mm-es jack, a mikrofonbemenet és fejhallgató-kimenet zárja (utóbbit igazán rakhatták volna oldalra). Az Adora24 felső éle nem tartogat számunka érdekességet, ugyanakkor a gép két oldala igen. Szemből nézve a jobb oldalon egyetlen dolgot találunk, de lesznek páran, akik ennek nagyon örülni fognak. Ez nem más, mint egy slim (notebook) optikai meghajtó, egy Super Multi DVD-író.

A másik oldalon több mindenről lehet beszámolni, egyrészt idekerült a bekapcsoló gomb és az informáló LED-ek (HDD használat, üzemállapot), valamint a kijelző szabályozására, paraméterezésére szolgáló funkciógombok is. Alattuk egy 3 az 1-ben (SD, MMC, MS) kártyaolvasó és két darab USB 2.0 figyel, a mérnökök ügyeltek arra, hogy a memóriakártyát könnyen elérhető helyre lehessen bedugni és legyen könnyen elérhető USB felület is (de talán jobb lett volna oldalra kivezetni az USB3-as csatlakozókat és hátra a 2-eseket).

Ez tehát az MSI Adora24 külsőleg, de mi a helyzet a tartozékokkal? Mivel egy All-in-One gépről van szó, amatőr hiba lett volna a szükséges perifériák és kiegészítők elhagyása, az MSI ezt nem is tette meg. Maga a termék egy meglehetősen nagy, barna kartondobozban érkezett, ami már azelőtt elárul néhány dolgot, hogy kibontanánk.

A doboz tetejére egy fület is szereltek, így ha mi magunk cipelnénk haza új gépünket, viszonylag kényelmesen kivitelezhető a szállítás. A kellő védelmet nyújtó hungarocell-ölelésben tálalt gép mellett még két kisebb kartondobozt találunk. Ebből az egyik a billentyűzetet és az egeret rejti. Ami jó hír, hogy mindkét eszköz vezeték nélküli, így nem leszünk kábelekhez kötve. A billentyűzet viszonylag kis méretű, letisztult és egyszerű, extra gombokat nem találunk rajta (nem magyar nyelvű).

Az egérről is hasonlóakat lehetne elmondani, egy kicsi, optikai rágcsáló, mérete révén inkább egy kisebb női tenyérnek kényelmes, mintsem egy férfi kéznek, tömege is szerény, ne vele akarunk majd Counter Strike-ozni. A két periféria kapcsán azt lehet mondani, hogy viszonylag szerény minőségű és képességű eszközökről van szó, az MSI azt választotta, hogy mellékeli a szükséges minimumot, aki pedig ennél többre vágyik, az majd úgyis saját igényei szerint választ. Véleményünk szerint érdemes is lecserélni az alapcsomagot.

A másik doboz rejti a többi kiegészítőt, melyek közül kiemelendő a jó minőségű WiFi antenna (a gép aljára kell csatlakoztatni) és a szintén korrekt darabnak tűnő távirányító. Utóbbihoz elemeket is kapunk (ahogy az egérhez és a billentyűzethez is). Maga a távirányító fogásra és anyagra teljesen rendben van, a funkciókínálat is gazdag, gyakorlatilag TV-s opciók is elérhetőek vele (mini PCI-Express interfészen keresztül van lehetőségünk TV-tunert beépíteni).

Díszeleg rajta egy nagy Windows Media Center gomb is, ami jó dolog, ezzel kapcsolatban az egyetlen probléma, hogy a Windows 8 Pro-nak alapból nem része a Windows Media Center, egy külön megvásárolható bővítőkód segítségével lehet élesíteni az MCE-t. Ezek mellé természetesen kapunk kezelési útmutatót, egy poszter méretű gyorsbeállító segédletet, telepítő lemezt, valamint egy minőségi törlőkendőt is. Azt megállapíthatjuk, hogy a tartozékokat tekintve nem volt különösebb hiányérzetünk.

Tesztek, mérések, működés

Az Adora24 hardveréről eddig nem esett szó, most ez következik! Az MSI azt az utat választotta, hogy drágább, de viszonylag jó teljesítménnyel és alacsony fogyasztással bíró alkatrészeket épít be az egybegépbe (megjegyzés: elnézést a gyönyörű keretekért, a gyári rendszer hátterével és színbeállításával ezt kapjuk Win 8 alatt).

CPU-Z információk
CPU-Z információk

Ez a gyakorlatban azt eredményezte, hogy egy Core i5-3320M CPU-t használtak fel, amely egy 22 nm-en gyártott mobil Ivy Bridge két maggal és a HT-nek köszönhetően plusz két virtuális szállal. A harmadlagos gyorsítótár mérete 3 MB, az alapórajel 2,5 GHz, melyet a Turbo Boost 3,3 GHz-ig növelhet. A processzorban egy Intel HD Graphics 4000 IGP dolgozik, 650 MHz-es alap és maximum 1200 MHz-es turbó órajelen.

GPU-Z részletek
GPU-Z részletek

A processzor mellé 8 GB rendszermemóriát pakoltak az alaplapba, az pedig külön jó hír, hogy két darab 4 GB-os Hyundai modulról van szó, így a kétcsatornás üzemmód használatáról sem kell lemondani. A RAM-ok 1600 MHz-es frekvencián dolgoznak 11-11-11-28-1T időzítésekkel, ez utóbbi túl sok büszkeségre nem ad okot, de valószínűleg a kétmagos processzor mellé bőven elég.

AIDA64 cache és memória sebességmérés
AIDA64 cache és memória sebességmérés

A HD 4000-ről tudjuk, játékra csak nagyon korlátolt beállításokkal alkalmas, ugyanakkor multimédiás és irodai feladatokra tökéletesen elegendő. Az alaplapról annyit árultak el nekünk a diagnosztikai programok, hogy MSI MS-AE611 modell, HM77-es PCH-val a fedélzetén, a foglalat pedig socket 988B rPGA. A nálunk járt kiépítésben a háttértár szereplét egy 1 TB-os WD merevlemez látja el, amely egy 2,5”-os méretű, 5400 percenként fordulatszámmal dolgozó modell.

A rendszer részletei
A rendszer részletei

Ugyanakkor az Adora24 opcionálisan elérhető SSD-vel is, ezt a mondatot pedig érdemes megjegyezni a későbbiekre vonatkozólag. Ahogyan arra korábban már utaltunk, a gép nem tartalmaz beépített tápegységet, az energiát egy külső adapter segítségével nyeri, ami maximum 120 wattot képes leadni. A hardver egészét látva az körvonalazódott ki előttünk, hogy az MSI gyakorlatilag egy notebook belsőt épített bele az Adorába.

Windows élményindex
Windows élményindex

Természetesen az MSI Adora24 sem úszta meg azt, hogy a tesztpadon élesben is kipróbáljuk. A mobil komponensek alkalmazása és a 120 wattos tápegység ígéretes jellemző a fogyasztást tekintve, de egy i5-ös processzornál a teljesítménnyel sem szokott gond lenni, ennek bizonyítására megmutatjuk néhány mérés teszteredményét.

A táblázat adatai megerősítik, hogy a processzorerővel nem lesz probléma, a játékot viszont viszonylag gyors RAM-okkal és a friss Intel meghajtóval sem érdemes forszírozni a HD 4000 IGP-vel. Mivel nem játékos felhasználásra szánt gépről van szó, ezt nem tudjuk és nem is akarjuk hibának felróni, összességében a gép erejével meg voltunk elégedve.

Crystal DiskInfo - HDD részletek
Crystal DiskInfo - HDD részletek

Az erejével igen, de a tempójával már kevésbé, melyért a 2,5 hüvelykes notebook merevlemez tehető felelőssé. A Windows 8 nem egy lomha rendszer, egy megfelelő HDD-n is képes viszonylag pörgősen dolgozni, de az 5400 RPM már neki is sok volt. Nincs mit szépíteni, ezzel a háttértárral hosszas töltést követően indulnak a programok, az ablakok közötti váltások is óráknak tűnnek, a fájl és programkezelési lomhaság évekkel ezelőtti időket idéz, és hiába az erős CPU és a sok RAM, ez sajnos jelentősen lerontja a felhasználói élményt. Stopper alkalmazásával a boot időre (bekapcsoló gomb megnyomása és a Start képernyő megjelenése között eltelt idő) 45 másodpercet mértünk, míg a leállítás során 7 másodperc telt el addig, amíg a kijelző kikapcsolt, és újabb 12 addig, amíg a gép teljesen leállt.

Crystal DiskMark - HDD sebességmérés
Crystal DiskMark - HDD sebességmérés

A BootTimer nevezetű kis programmal eszközölt mérésünk 74,171 másodpercet mutatott. Nem tudjuk, az MSI miért nem inkább egy 7200 percenkénti fordulatszámú HDD-t alkalmazott, csodára az sem képes, de talán kevésbé rontotta volna le az összképet. Itt utalnánk vissza arra a mondatunkra, hogy az Adora24 SSD-vel is elérhető, érdemes elgondolkodni rajta ha nincs szükségünk 1TB helyre.

AIDA64 háttértár sebességmérés - read test suite
AIDA64 háttértár sebességmérés - read test suite

Ha éppen nem arra várunk, hogy a winchester töltsön, akkor az Adora24 szépen teszi a dolgát. A kijelző betekintési szögei egész kellemesek, a színhűséggel kapcsolatban sem láttunk különösebb problémát. Az érintőpanel hozza azt a szintet, ami 2013-ban már el lehet várni egy ilyen rendszertől.

Internetezés ujjakkal
Internetezés ujjakkal

A kifinomult kapacitív technológiának köszönhetően az ujjal történő használat pontos és könnyed, a panel jól, megfelelő érzékenységgel reagálja le az érintéseket, a multi-touch is hozza azt, amit ígér, rajzolgatni, satírozni, kombinált mozdulatokat végezni sem okoz gondot. Érdekes élmény egy 24 hüvelykes kijelzőt ujjal nyomogatni, és bár a Windows 8 abszolút partner ebben, értelmét otthoni felhasználás során csak kiragadott feladatok során látjuk, persze ízlések és pofonok.

Betekintési szögek

Zenehallgatás, filmnézés közben a sztereó hangszórók is korrekten teszik a dolgukat. Nyilván egy külső szett szintjét nem érik el, de egy notebooknál jobban és hangosabban is szólnak. Maximális hangerőn az Adora24 meglepően harsány, még egy nagyobb nappalit is képes megtölteni hangokkal. A torzítás maximális hangerőn már hallható, de nem kritikus, kicsit lejjebb véve a kakaót pedig el is tűnik. Ilyen hangkeltők kapcsán nem látjuk értelmét magas, közép és mély hangokról beszélni, a lényeg az, hogy az adottságokat és a lehetőségeket tekintve a Realtek ALC887 HD audio lapka által vezérelt audio alrendszer jóra vizsgázott.

A BIOS hagyományos, "karakteres" BIOS, mely a legalapvetőbb funkciókat kínálja a felhasználó számára:

BIOS fényképek

Fogyasztás, zajszint, összegzés

A specifikáció szerint a Core i5-3320M processzor fogyasztása maximum 35 watt, ehhez jöhet még hozzá a merevlemez, a RAM-ok, az alaplap, a hűtőventilátor és esetleg az optikai meghajtó fogyasztása, no meg persze a kijelzőé. A fogyasztás méréséhez egy hagyományos, fali csatlakozóba ültethető fogyasztásmérőt alkalmaztunk.

A műszer terheletlen állapotban 28 és 30 watt környékén ugrált, míg a 20 perces AIDA rendszer stabilitásteszt alatt (CPU, FPU, cache, RAM, HDD egyaránt terhelve) 46 wattos értéket mértünk. Ha emellé FurMark (Extreme burning mode) alkalmazásával az IGP-t is munkára fogtuk, akkor 63 wattot kaptunk, míg Youtube videolejátszás közben 33 wattot mutatott a készülék kijelzője. Ezek az értékek teljesen rendben lennének, ha egy külső kijelzős rendszerről lenne szó, ahol az LCD nem számít bele a gép fogyasztásába, így viszont kifejezetten jók.

Hogy biztosra menjünk, a méréseket többször megismételtük, de a számokban nem tapasztaltunk változást. Az nem vita tárgya, hogy az MSI Adora24 még a vártnál is kevesebbet fogyaszt. A hűtést sem tudjuk kritikával illetni, 2D-s üzem alatt vagy terheletlen állapotban csak teljes csendben hallható a ventilátor, terhelés alatt már magasabb fordulatra kapcsol, de még ekkor is egy átlagos notebook zajszintjét idézi, egy gyári hűtős PC-hez képest jóval csendesebb. A hűtés nem csak csendes, de hatékony is, a hőmérséklet egyik mag esetén sem ment 67 fok fölé a terhelés alatt.

Verdikt

Az MSI igyekezett egy modern All-in-One PC-t lerakni az asztalra. A külső megjelenéssel a gyártó korábbi egybegépeinél sem volt probléma, az Adora24 dizájnja is dicsérhető. A kimenetkínálat megfelelő, csak a portok elhelyezésével nem voltunk feltétlenül elégedettek. Kapunk rengeteg USB 3.0-t, vezetékes LAN-t és kártyaolvasót, valamint a HDMI sem hiánycikk, a dSUB (VGA) vagy a DVI hiánya viszont néhány vásárlónak gondot okozhat. Pozitívum a beépített WiFi a jó antennával, valamint az, hogy egy második mini PCI Express sínnek köszönhetően akár TV-tunert is építhetünk a gépbe. A mellékelt távirányítóval elégedettek voltunk, a billentyűzet és az egér viszont csak a belépőszintet képviseli.

MSI Adora24 Windows 8-cal
MSI Adora24 Windows 8-cal

Ezeket figyelmen kívül hagyva a körítés összességében méltó az Adora24-hez, melynek számítási teljesítményével is meg voltunk elégedve. Az 5400 RPM-es notebook HDD okán viszont a rendszer sebességével már kevésbé, erre a legjobb gyógyír, ha SSD-s konfigurációt választunk. Zajszintben rendben van a gép, nem fogunk tőle megsüketülni, a fogyasztás pedig egyenesen parádés, pestiesen szólva az Adora24 szinte már termeli az áramot. A kijelző az érintés érzékeny vezérlés tekintetében kifogástalan, a színhűséggel és a betekintési szögekkel sincs probléma. A Flicker-Free technológiát illetően annyit mondanánk, biztos jobb, ha van, mint ha nincs, de nagy dolgokat nem kell várni tőle, ahogy a Blue Light Controltól sem.

Összefoglalva az eddigieket, az MSI Adora24 egy kellemes és modern All-in-One PC, de még kérdés ugye, hogy mindezt mennyiért kínálják. Nem egy belépőszintű egybegépről van szó, így nem is vártunk alacsony összeget, úgyhogy nem ért minket meglepetésként, hogy 330 ezer forint környékén mozog az általunk tesztelt variáns ára. Ha beérjük egy Core i3-as processzorral és 2GB-tal kevesebb memóriával, akkor bő 50 ezer forintot spórolhatunk (aminek egy részét fordíthatjuk akár SSD vásárlására is).

Körbenézve azt láthatjuk, hogy több konkurens gyártónak is van hasonló áron gépe: HP, Dell, Lenovo, Samsung, csak hogy párat említsünk. Az MSI előnye (ezen az árszinten) a mobil processzor használata, aminek köszönhetően kecsesebb gépházat alkothattak, és a fogyasztás is nagyon kedvező. Aki értékeli ezeket az előnyöket az mindenképpen vegye figyelembe az MSI gépeit is, ha az egybegépek között nézelődik.

Az Adora24-et az MSI magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward