MSI 990FXA-GD80: lencsevégen a csúcsalaplap

Az ASUS AMD 990FX lapkakészlettel ellátott alaplap különlegességéről a tegnapi nap folyamán már érkeztek hírek, de ezzel az AMD felsőkategóriás lapkakészletével felszerelt alaplapok sora még véletlenül sem ért véget. Most az MSI megoldását is sikerült lencsevégre kapni, ami az ASUS termékéhez képest nem egy extravagáns megoldás, viszont cserébe valószínűleg olcsóbb is lesz, mint a Sabertooth 990FX.

MSI 990FXA-GD80: lencsevégen a csúcsalaplap

Az ASUS AMD 990FX lapkakészlettel ellátott alaplap különlegességéről a tegnapi nap folyamán már érkeztek hírek, de ezzel az AMD felsőkategóriás lapkakészletével felszerelt alaplapok sora még véletlenül sem ért véget. Most az MSI megoldását is sikerült lencsevégre kapni, ami az ASUS termékéhez képest dizájn tekintetében nem egy extravagáns alaplap, viszont cserébe valószínűleg olcsóbb is lesz, mint a Sabertooth 990FX.

A 990FXA-GD80-as típusjelzéssel ellátott MSI csúcsalaplap az AMD hamarosan megjelenő Zambezi processzorait fogadja majd, amelyek a gyártó FX sorozatában kapnak helyet. A Socket AM3+-os processzorfoglalat könnyedén megbirkózik a négy-, hat- és nyolcmagos processzor újdonságokkal. Az alaplap egyébként 140W-os TDP értékig fogadja majd a processzorokat.

A Military Class II-es komponenseket alkalmazó újdonság tízfázisú tápellátással gazdálkodhat és természetesen OC Genie II-es szolgáltatást is kínál, amelynek köszönhetően egy gombnyomás hatására tuningolható a rendszer. A Socket AM3+-os processzorfoglalat mellett négy darab DDR3-as memóriafoglalat is helyet kap a deszkán, ezekben pedig DDR3-2133 MHz-en ketyegő memória modulok is elhelyezhetőek lesznek.

Az AMD 990FX típusú északi híddal és SB950-es déli híddal rendelkező alaplap összesen négy darab PCI Express 2.0 x16-os bővítőhelyet kínál, amelyekhez mind CrossfireX, mind pedig SLI támogatás jár. A lapkakészlet sajátosságai miatt a videokártyák számára 32 PCIe sáv áll rendelkezésre, amelyek  kétkártyás rendszer esetén x16-x16, négykártyás multi-GPU konfiguráció építésekor pedig x8-x8-x8-x8 módon könnyedén, automatikusan eloszthatóak. Az említett bővítőhelyek mellett találunk még egy PCI slotot és két PCI express x1-es csatlakozót is. SATA 6 Gbps-os portokból összesen hatot kapunk, USB 3.0-s csatlakozókból pedig két előlapi és két hátlapi áll rendelkezésre, vagyis összesen néggyel gazdálkodhatunk.

Az alaplap ezen kívül THX Studio Pro támogatással ellátott nyolccsatornás HD audió vezérlővel, Gigabites Ethernet vezérlővel és két darab eSATA porttal is fel lesz szerelve, sőt, a kínálatban még bekapcsoló-, reset és OC gombokat is találunk. 

Az audió vezérlőhöz a már megszokott 3,5 mm-es analóg jack audió csatlakozók mellett mind optikai, mind pedig koaxiális audió kimenet jár. Annak érdekében, hogy a rendszer indulásakor esetlegesen fellépő hiba okát vagy okait könnyedén kideríthessük, a termék még kétszer hétszegmenses debug-LED kijelzőt is kínál.

Az MSI 990FXA-GD80-as alaplapja már előrendelhető, ára pedig 173,15 euró körül helyezkedik el. A fotók a TCMagazine hasábjairól származnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward