MS vs Yahoo: Vihar előtti intrikák

Tavalyhoz képest csökkent a Microsoft bevétele az első negyedéves eredmények szerint, valamint azt is fontolgatják, hogy otthagyják a Yahoo-t - miközben az amerikai Igazságügyi Minisztérium a Yahoo-Google együttműködést vizsgálja... miközben holnapra várható a Microsoft Nagy Lépése.

MS vs Yahoo: Vihar előtti intrikák

Nem sokkal a Yahoo után a Microsoft is közzétette az első negyedéves eredményeit - amelyek, meglepő módon(?) nem túl jók. A Windows-ok eladásai jelentősen megzuhantak (24%-os csökkenés a tavalyi első negyedévhez képest); az Office még úgy-ahogy tartja magát, de az online szolgáltatások igen veszteségesek. A helyzetet lényegében csak a szórakoztató részleg menti meg valamennyire, mivel a Zune-okból és az Xbox-okból származó bevételek 68%-ot ugrottak. A végeredmény, mindent összesítve, azonban még így is mintegy 11%-os bevétel-csökkenés tavalyhoz képest.

Emellett tettek egy olyan bejelentést is, miszerint 44,6 milliárd dollár bizony igen sok pénz - amely megállapítás nyilván nem ért senkit meglepetésként -, és amennyiben az érintettek még ezt is keveslik, úgy ők a maguk részéről "felkészültek arra, hogy egyedül menjenek tovább, a Yahoo nélkül". Hogy ez pontosan mit is jelent, azt illetően több találgatás kapott szárnyra. Az egyik vélekedés szerint egyszerűen csak egy újabb sakkhúzás-jellegű fenyegetésről van szó, hogy ezzel is felrázzák a Yahoo Microsoft-párti részvényeseit. Mások szerint a Microsoft saját alkalmazottai is nyugtalankodnak egy esetleges Yahoo-fúzió miatt, míg egy harmadik irányzat szerint a Microsoft fontosabb személyiségei tartanak attól, hogy egy esetleges egyesülés elvonná a vezetés figyelmét a cég elsődleges és fő üzleti ügyeiről.

Mindeközben azonban a Google és a Yahoo sem ülhet nyugodtan a babérjain, mivel az amerikai Igazságügyi Minisztérium - legalábbis a Reuters hírügynökség egy forrása szerint, bár ez még nem nyert hivatalos megerősítést - jelenleg épp azt vizsgálja, hogy a két nagy kereső két héttel ezelőtt megkezdett részleges együttműködése nem sérti-e meg az amerikai trösztellenes törvényeket. Ez már csak azért is lenne meglepő és váratlan, mivel mind a Google, mind pedig a Yahoo már jó előre szóltak az érintetteknek a tervezett kísérletükről, és akkor még legalábbis nem úgy nézett ki, mintha elleneznék a tervet.

Láthatólag tehát egyre jobban forrósodik a hangulat - de az igazi megmérettetés még így is várat magára... egész pontosan holnapig, amennyiben a Microsoft állja a szavát és beváltja a fenyegetését.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward