MS Hohm: ösztönözzük az energiatakarékosságot

A Microsoft egy, a cég által még nem érintett szegmensben próbálkozik Hohm nevű szolgáltatásával, mellyel az ígéretek szerint mindenféle különleges eszköz vagy berendezés nélkül, könnyedén figyelemmel követhetjük a háztartásunk energiafogyasztását és még javaslatokat is kaphatunk a hatékonyság növelésére.

MS Hohm: ösztönözzük az energiatakarékosságot

A Microsoft egy, a cég által még nem érintett szegmensben próbálkozik Hohm nevű szolgáltatásával, mellyel az ígéretek szerint mindenféle különleges eszköz vagy berendezés nélkül, könnyedén figyelemmel követhetjük a háztartásunk energiafogyasztását és még javaslatokat is kaphatunk a hatékonyság növelésére.

A CNET News Craig Mundie-val, a Microsoft fő kutató és stratégiai vezetőjével készített interjút, melyből számos információ kiderült a hamarosan bevezetésre kerülő szolgáltatásról. A Hohm-mal a Microsoft főként az otthoni háztartásokat célozza meg, ugyanis ez a szektor felelős az energiafogyasztás feléért, illetve itt van még hely a terjeszkedésre. "A nagy ipari cégek már réges régen kötöttek speciális szerződéseket a szolgáltatókkal, bizonyos fokig nincs is szüksége ezeknek a cégeknek ilyen termékekre."

A Niagara kódnéven futó Hohm körülbelül két évnyi munkának az eredménye, valamint ez az első kereskedelmi szolgáltatás, mely a múlt évben bemutatott Windows Azure-ra, a Microsoft számítási felhőjére alapuló operációs rendszerére épül. A szolgáltatás elterjedésének azonban fontos feltétele, hogy érdekelje az embereket és valóban használják azt. Ebben a kérdésben, hogy az emberek törődnek-e azzal hogy mennyi energiát használnak a háztartásukban vagy sem, még nincs konkrét válasz. "Szerintem senki sem tudja megmondani, ezért teszünk egy próbálkozást." - nyilatkozta Mundie.

A piackutatók és szakértők azonban nem érzékelnek túlzottan pozitív hozzáállást az amerikai lakosság részéről. Martin Reynolds, a Gartner elemzője szerint láthatók az érzéketlenség és a tudatlanság jelei amikor az energiafogyasztás csökkentéséről esik szó. Szerinte még ha háromszorosára növekednének az üzemanyagárak az Egyesült Államokban, a legtöbb amerikai inkább fizetne többet mint hogy drasztikusan változtasson az energiafelhasználási szokásain. Azt is hozzátette Reynolds, hogy ez a hozzáállás saját környezetében is megfigyelhető amikor barátságtalanul fogadják ötletét miszerint inkább vegyen fel egy pulóvert a családtagja, mint hogy fentebb kapcsolja a fűtést.

A Microsoft teljesen ingyenesen bocsátja a nyilvánosság számára a szolgáltatást, azonban az alkalmazott üzleti modell még nem lett tisztázva. Mundie szerint valódi lehetőségek és jövedelmek vannak ebben a szegmensben hirdetések formájában, ugyanis egy ilyen portálon sokkal könnyebb összehozni az energiacsökkentéső berendezéseket és szolgáltatásokat a potenciális vásárlókkal, mint bármely más oldalon.

A másik ok, amiért a Microsoft erre a területre merészkedik, az a fő ellenség, a Google hasonló lépése. A vállalat PowerMeter nevű szolgáltatásával szintén ilyen energiafogyasztást-monitorozó funkciót nyújt teljesen ingyen, azonban a mérésekhez szükség lesz valódi berendezésekre is, melyeket egyre több gyártótól vásárolhatunk meg. A PowerMeter egyenlőre még csak egy pár felhasználónak érhető el, de még idén tervezi a vállalat a szolgáltatás kiterjesztését.

A Microsoft szolgáltatása abban üt el főként a konkurensekétől, hogy alapjában véve nincs szükség plusz technikai berendezésre, smart plug-okra vagy egyéb eszközökre, azonban természetesen ha van ilyenünk, akkor együtt tud működni azokkal a Hohm. "Nem akarjuk nagy infrastruktúrális változtatásokba hajszolni a felhasználót." - közölte Mundie. A Microsoft több (feltehetőleg tengerentúli) áramszolgáltatóval köt partnerséget, melynek értelmében az energiafelhasználási adatok automatikusan bekerülnének a Hohm-ba. Ha ilyenre nincs lehetőség, akkor a felhasználó magától be tudja vinni a számláról az adatokat. Mindkét esetben a rendszer kérdéseket tesz fel a lakásról illetve az energiahasználási szokásokról, melyre alapozva tesz ajánlásokat a Hohm. "Válaszolhat csupán egy, vagy akár száz kérdésre is." - tette hozzá Mundie.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward