Mozgásérzékelés WiFi-vel?

Egyelőre ugyan még csak igen homályosan és rövid távon, de már átlátnak a falakon a Utah-i Egyetem kutatói, méghozzá egészen prózai módon: WiFi-jelek segítségével.

Mozgásérzékelés WiFi-vel?

Egyelőre ugyan még csak igen homályosan és rövid távon, de már átlátnak a falakon a Utah-i Egyetem kutatói, méghozzá egészen prózai módon: WiFi-s rádiójelek segítségével.

A technika az igen hangzatos variancia-alapú rádiótomográfiás képalkotás névre hallgat, és egy 34-node IEEE 802.15.4 vezetéknélküli hálózat jeleivel dolgozik - amit hagyományosan leginkább személyes hálózatokban, vagy otthoni automata rendszereknél szoktak alkalmazni.

A kutatók elmondása szerint az alapötlet igen egyszerű: a jelerősséget minden esetben mindama útvonalak összessége adja ki, amelyeken keresztül a rádióhullámok eljuthatnak a vevőhöz. Ha bármiféle változás következik be a jelek által lefedett terület térfogatában - amit okozhat például az, ha valaki megmozdul -, az nyomban meglátszik a jelerősségen is.

Így tehát a rendszerük gyakorlatilag nem csinál mást, mint "kifaggatja" az adott területen áthaladó, több különböző vevő által egyidejűleg rögzített jeleket és értelmezi a válaszokat - tényleges, bár egyelőre még valóban igen kezdetleges képet állítva össze belőlük.

Az eddigi tesztek során a rendszer egy méteren belül teljesített értékelhetően. Érdekes lesz megfigyelni, hova fog még fejlődni ez a technika - hatótáv és főleg láthatóság kérdéseben egyaránt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward