MotionX: okosórák akár több éves üzemidővel

Svájci órák, svájci technológiával.

MotionX: okosórák akár több éves üzemidővel

Az okosórák egy egészen új irányvonalával ismerkedhetnek meg hamarosan az emberek. A svájci Manufacture Modules Technologies egy olyan platformot hozott létre az okosórák számára, ami egészen új távlatokat nyit az üzemidő tekintetében, és három svájci óragyártó már be is nevezett ennek a használatára. Az újdonságok az évente megrendezésre kerülő Baselworldön, március 19. és 26. között kerülnek majd a kamerák kereszttüzébe.

Az Alpina, a Frederique Constant és a Mondaine (hozzá fűzhető a svájci vasút ikonikus órája) nevével fémjelzett órák akár 2 éven át is üzemelhetnek majd töltés, illetve akkumulátorcsere nélkül, miközben számos, okosóráknál megszokott funkcióval szolgálnak. Ezeknek a készülékeknek a létrejöttét az MMT által kifejlesztett MotionX platform tette lehetővé, amivel olyan okosórákat lehet létrehozni, melyek tényleg analógnak tűnnek, és persze részben azok is. A MotionX neve egyébként meglehet, hogy nem teljesen ismeretlen az olvasóink számára, ezzel a platformmal korábban a Jawbone és Nike fitneszkiegészítőknél lehetett találkozni.

A Mondaine a Helvetica No. 1 típusazonosítóval látta el a saját megoldását, amivel egy eddig is létező, analóg óránál már találkozhatott a közönség. A hagyományos és az okos funkciókkal bővített modell között a számlap alapján lehet majd különbséget tenni. Az eszköz egy szálcsiszolt acél tokba lett csomagolva, és valódi bőrből készült szíjjal látták el. A fehér számlapon az óramutató mellett egy kisebb számlap is helyet kapott, ez felel majd az lépésszámok és egyéb információk megjelenítéséért, és ez az, ami nincs az analóg variánson. Az óra védelméről zafír kristályüveggel gondoskodtak, így a karcok hosszú évek múltán is elkerülik majd. A Frederique Constant és az Alpina párosa összesen több mint tíz hölgyeknek és uraknak szánt okosórán dolgozik, és ezeknek nem is mindegyikéről beszéltek mostanáig, így itt nincs értelme belemenni a részletekbe.

Ezek a több hónapos vagy akár éves üzemidőt kínáló okosórák természetesen nem fognak alkalmazásokat futtatni, és testreszabhatóságról sem különösebben lehet beszélni, de ez még távolról sem jelenti azt, hogy fapadosak lennének. Bár a képességeikről egyelőre túl sok részletet nem árultak el a vállalatok, azt már most kijelenthetjük, hogy a fitneszkarperecek tudásával ezek is rendelkeznek. Van a fedélzetükön lépésszámláló, figyelik a mindennapos aktivitást, illetve az alvási ciklusokat is mérik, és mindent szorgalmasan „jegyzetelnek” a hozzájuk társított okostelefonra, így a későbbiekben is vissza lehet majd nézni az adatokat. A mobilon futó alkalmazás kiértékeli az óra által feljegyzett adatokat, és különböző ajánlásokat tud tenni a felhasználónak, szól például, ha ideje lenne már egy kicsit mozogni. Ezek egyébként ugyanúgy az alacsony fogyasztású Bluetooth 4.0 modult használják majd a kapcsolatteremtés során, mint a legtöbb eddig bemutatott okosóra. A támogatott operációs rendszerek terén a megszokott kép fogadja az érdeklődőket: van Android és iOS is, a Windows Phone pedig hiába kezeli már a Bluetooth LE-t, egyelőre nem kapta meg a bizonyítási lehetőséget.

Képernyőmentések az alkalmazásból.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor ezek az újdonságok nyáron, illetve ősszel kerülhetnek a boltok polcaira. Mivel svájci órákról van szó, senkit sem fog váratlanul érni, hogy magas árakkal kell számolni. Jelen állás szerint a legolcsóbb modellekért nagyjából 1000 dollárt kell majd kifizetni, de ennél jóval drágább példányok is feltűnhetnek a frontvonalban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward