Monitortrió a Philipstől

Mivel viszonylag ritkán járnak nálunk Philips monitorok, így a mai alkalommal hármat is elővettünk egy teszt erejéig.

Monitortrió a Philipstől

1. Bevezető

Mivel viszonylag ritkán járnak nálunk Philips monitorok, így a mai alkalommal hármat is elővettünk egy teszt erejéig.

2. Philips 245P – Áttekintés

Philips 245P

A Philips monitorai közül elsőként a P-line széria egyik példányával ismerkedünk meg. A széria jellegzetességei közé tartozik a nagy tudású állvány, és az 1920*1200-as felbontás, melyek az irodai felhasználást könnyítik meg.

Első pillantásra valóban egy irodai monitorral állunk szemben, de gyorsan hozzá kell tegyük, hogy a dizájn a szebbek közül való. Annak ellenére, hogy mellőzték a fényes kávát, a kijelző szerintünk bármely lakásban jól mutatna, és főleg a konzervatívabb ízlésűek tetszését nyerheti el. Az összeszerelési minőséggel elégedettek voltunk, viszont a káva megfelelő vastagsága ellenére döntögetés közben kellemetlen neszek is előfordulnak.

A kijelzőt nyomógombokkal lehet vezérelni, amik a szokásos helyen, a káva jobb oldalán találhatóak. Ezek jól kitapinthatóak, kellően távol vannak egymástól, nyomáspontjuk megfelelő és kattogásuk sem vészes. A használhatóság tehát rendben van. A szürke káván lévő fekete feliratok nappal könnyen olvashatóak, egy teljesen sötét szobában azonban tapogatóznunk kell, ugyanis gombmegvilágítás nincs. A kijelző néhány gyorsgombbal is rendelkezik, azért, hogy ne kelljen annyit tallózni a menüben. Ezekkel fényerőt és hangerőt tudunk állítani, továbbá ott a képprofil váltás és a PowerSensor (automatikus fényerőcsökkentés) gombja is. A monitor támogatja a szoftveres menüvezérlést is, ezzel teljes egészében kiválthatjuk a gombokat. A monitor elején található infravörös érzékelők az említett PowerSensor funkciót támogatják: a kijelző ezek segítségével tudja eldönteni, hogy előtte ülünk-e még, és ha nem, akkor lesötétíti, majd kicsit később kikapcsolja a képernyőt. Nagyon hasznos funkció, amikor gyakran állunk fel a kijelzőtől. Ilyen módon energiát spórolhatunk, anélkül, hogy állandóan a monitor kikapcsoló gombja után kellene nyúlnunk. Az érzékelők közt látható az állapotjelző lámpa. Ez önmagában is egy szép dizájnelem, és az a legjobb benne, hogy fehér fénye egyáltalán nem zavaró. Akit mégis zavar, annak jó hír, hogy ezt a menüben akár nulla fényerőig is leszabályozhatjuk.

A mellékelt állványt a monitorral összenőve találjuk meg a dobozban, így a szerelés gondját is levették vállainkról. A talapzat egy igen súlyos és hatalmas példány, ennek hála a kijelző betonstabilan áll az asztalon. A konfigurációs lehetőségek tárháza igen széles, az állvány képességei közt az összes funkció megtalálható, amit csak kitaláltak eddig. A döntögetési tartomány kellően széles, a panelt előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban lehet elmozdítani. Az állványt egészen magasra is feltolhatjuk, és nekünk a legalacsonyabb állás is megfelelő volt (egyes monitorokat, pl. a Dell kijelzőit alacsonyabbra is beállíthatjuk, de nekünk ez nem hiányzott). Bár a magasság nem fixálható le, ezúttal ezt nem éreztük problémának, ugyanis az állvány nyakánál fogva arrébb tehetjük a monitort, így a magasságot nem kell újra beállítanunk. Az állvány a porté módot is támogatja. Ezt függőleges helyzetben könnyen túlforgathatjuk, ezért nekünk kell megkeresni a tökéletes pozíciót. A talpforgatás képessége jól jöhet, erre 65 fokban képes a monitor, méghozzá mindkét irányba.

A kijelzőt fali konzolokra is felszerelhetjük (VESA 100). Az ehhez szükséges felfüggesztési lyukak megtalálhatóak hátul, miután eltávolítottuk az állványt. A kijelzőn nincs HDMI kapu, csak az alapvető DVI és VGA bemenetekkel találkozhatunk hátul. A monitor viszont rendelkezik beépített hangszórókkal. Ezekhez hátul egy audio bemenet, a káva alján pedig egy fejhallgató kimenet társult. Hangjukat egy noteszgép hangszóróihoz tudnánk hasonlítani, mert erősen a középhangokra koncentrálnak, de legalább nincs dobozhangjuk. A káva bal oldalán egy USB csatlakozó is helyet kapott, a bemenő ágat pedig hátul csatlakoztathatjuk. Mivel a kijelzőnek ez az egyetlen USB csatlakozója, ezt nem nevezhetjük elosztónak. Ilyen formában ennek semmi értelme, hiszen ehelyett egy USB hosszabbítót is használhatunk (ha már úgyis kell egy plusz kábel a monitorhoz). A készülék melléklete a következőkből áll: használat útmutató, telepítő lemez (driver, SmartControl), DVI-, VGA-, audio-, és egy tápegység kábel. Ezekből főleg a DVI kábel hasznos, sajnos egyre többen spórolják ki.

3. Philips 245P – OSD és Képprofilok

OSD

A monitorban egy nagyon szép grafikus képernyőmenü van, de a lehetőségek tárháza szinte csak az alapvető képbeállításokra terjed ki. A monitorban rejlő képességeket a fényerő, kontraszt beállításával, valamint a színcsatornák egyéni hangolásával tudjuk teljesen kiaknázni. A színbeállítás történhet a gyári sémák alapján (5000K és 11500K közt), vagy a színcsatornák egyéni hangolásával, plusz ott van még az ipari sRGB profil is. A dinamikus kontrasztszabályzást képprofiltól függetlenül kapcsolhatjuk be (Smart Contrast). Aki szereti ezt, boldog lesz vele, ugyanis a kontrasztszabályzás nagyon gyorsan végbemegy. A PowerSensor funkció az automatikus fényerőcsökkentésért felel. Az időzítőt egy 4-es skálán lehet beállítani, annak megfelelően, hogy milyen gyakran állunk fel a monitortól. Ezzel tökéletesen elégedettel voltunk, mert nem tapasztaltunk anomáliát. Egyes monitorok ugyanis olyankor is lesötétítik/ kikapcsolják a kijelzőt, ha mozdulatlanul ülünk előtte, rosszul mérik fel a távot. Az egyéb beállítások közt megtalálható még a korábban említett Power LED beállítás is, amivel az állapotjelző lámpa fényerejét tudjuk lecsökkenteni, vagy akár ki is kapcsolhatjuk azt.

Képprofilok

Most lássuk a monitor képprofiljait, melyek a SmartImage fantázianevet kapták. A választékban megtalálható a szemkímélő Office mód, mely a kalibrált állapothoz képest, enyhén zöldes árnyalattal rendelkezik, de legalább hosszútávon is nézhető, mert fényereje nem túl magas és élesítést sem használ. A Photo egy ennél sokkal látványosabb séma: itt már a színhőmérsékletet is rendben van, a kép kontrasztosabb, a színek élénkek, plusz némi élesítés is látható. Ez a profil nem a pontosság mintaképe, mert a túlzásba vitt kontraszt miatt a világos részletek „kiégnek” és az élesítés zavaró lehet szövegolvasáskor. Viszont ezt nem is erre találták ki, családi fotók nézegetésekor pedig valóban jól jön a megnyerő látvány. A Movie erre még rátesz egy lapáttal, de a jóból is megárt a sok. A túlzásba vitt élesítés már kellemetlen, ezért filmnézéskor is érdemes inkább az előbbit választani. A Game enyhén vörös tónusa nekünk nem tetszett, ez a profil magas fényereje és túlzó élesítése miatt szerintünk már rövidtávon is hanyagolható. Az Economy séma a gazdaságosság jegyében születhetett. Ez egy alacsony fényerejű profil, ami szemre az Office-ból származik. Nekünk ez a séma sem nyerte el tetszésünket, ezért ajánlott egyéni beállításokkal kísérletezni, vagy némi kompromisszummal választhatjuk megnyerő profilnak a Photo sémát.

A mérések alapján a monitornak alaphelyzetben van a legpontosabb képe, amikor egyik SmartImage profil sincs bekapcsolva. Az Office majdnem ugyanilyen pontos, ráadásul fényereje közelebb van a szemkímélő 120 cd/m^2-es értékhez. Bár a többi profilnak sem vészesen rossz az átlagos színeltérése (mert mindegyik 5 alatt van), egyes színeknél durvább kilengések is előfordulnak és a gamma értéke is sem éppen ideális (de ezeknek a profiloknak úgysem a tökéletes színmegjelenítés a feladatuk). Leteszteltük a gyári színhőmérsékleti profilokat is (kikapcsolt SmartImage módban), ezek meglepően pontosnak bizonyultak. Mindegyikük megfelelt a megadott értéknek, legfeljebb 100K eltérés fordult elő, ami mérési pontatlanságnak is betudható.

Ezek után megpróbáltuk egyéni értékekkel kihozni a monitorból, amit lehetett. Célunk ezúttal is a 2,2 gamma érték, 6500K színhőmérséklet és a 120 cd/m^2 fényerő volt.

Amikor csupán a monitor hardveres beállításaira hagyatkoztunk (bal oldali grafikon), még bőven akadt kompenzálnivaló a megjelenítésen. A kalibrálási folyamat után létrehozott egyedi színprofil betöltésével (jobb oldali grafikon) már sikerült helyrehozni a monitor színeit, de ezt szinte bármelyik monitornál sikerrel tehetjük meg. A végszó az, hogy a monitor gyári profiljai közt vannak használható példányok (Office és Photo), de a tökéletesség érdekében ezek helyett inkább egyéni beállítást kell alkalmaznunk.

4. Philips 245P – Képminőség

Képminőség

Most foglalkozzunk bővebben a monitor képminőségével. A kijelzőnek nincs különösebben megnyerő színvilága (fakónak még így sem mondanánk), viszont bekalibrálva legalább pontosak és valószerűek a színek. A színátmeneti gradienseken egyáltalán nem látható sávosodás (amelyik monitornál van, az a képszerkesztési munkáinkat zavarhatja). A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatok jól megkülönböztethetők, viszont a legsötétebbek már feketének látszanak. Ez például filmnézéskor jelenthet hátrányt, mert így elvesznek a sötét részletek. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 218 cd/m^2, ami nem túl nagy érték, de még elég ahhoz, hogy a matt bevonattal ellátott panel erős napsütésben is olvasható legyen. A panelen mért legkisebb fényerő 51 cd/m^2-nek bizonyult. Ennek azért örültünk, mert így a monitor fényerejét anélkül tudjuk szemkímélőre csökkenteni, hogy a kontraszthoz vagy a színcsatornákhoz hozzá kellene nyúlni.

Mivel a kijelzőnek csak két video bemenete van, úgy gondoltuk, mindent megtettek annak érdekében, hogy az élességgel egyik bemeneten se legyen kifogásunk. Ezzel szemben a VGA kapun a betűk körül némi szellemkép is látható volt. Ezért jobban járunk, ha mindig a digitálist választjuk, a DVI bemeneten ugyanis makulátlan volt a szövegmegjelenítés. A bemeneteken ugyanazokat a képbeállításokat találjuk, ezért nem állíthatunk be rájuk pl. különböző fényerőt vagy színhőmérsékletet. Ha az egyiken megszűnik a video jel, akkor a monitor automatikusan átkapcsol a másikra, ami bizonyos helyzetekben jól jöhet, de még jobb lenne, ha ezt a lehetőséget letilthatnánk a menüben.

A monitor számos képarány kezelési módot ismer, egyetlen problémánk volt csak vele, mégpedig az, hogy a megfelelő helyzetben nem kapcsol át magától. A széles választékban megtalálható a Wide Mode (teljes képernyős megjelenítés), a 4:3, 16:9, valamint az 1:1 megjelenítési forma. Ez utóbbi pixel pontos megjelenítést tesz lehetővé, így bármilyen képméret esetén éles képet kapunk, csak a kép mérete változik. A skálázás minősége összességében nagyon jó, mert a kijelző a felbontások nagy részét gyönyörűen interpolálja. Az 1680*1050, 1440*900, 1280*960, 1280*720, 1152*864 és 1024*768-as felbontásokat annyira szépen tárja elénk a kijelző, hogy ezeket szövegolvasásra is használhatjuk. Az 1280*1024 és 1280*800-as képméreteket viszont átlag alatti minőségben, ezért inkább a fentiek közül válogassunk. Bár ezek lehetnének szebbek és az automatikus képarány kezelést is hiányoltuk, a monitor interpolációs képessége még ezekkel együtt is megérdemli a jó minősítést, mert sok felbontáson kíváló a képe, és a pixelarányos megjelenítés is ritka.

A panel betekintési szögei átlagosak. Oldalról nézve nincs elszíneződés, csak kis kontrasztcsökkenéssel kell számolni. Felülről nagyobb a kontrasztcsökkenés, de a normál nézési tartományt még ez sem zavarja. Alulról már néhány fokban enyhe vörösödés látható, de a panel nagyobb szögben is olvasható marad. Amikor a képernyőt szemből nézzük, akkor egy homogén fehér kép esetén a képernyő teteje és alsó része is majdnem egyforma színben pompázik.

A monitor háttérvilágítása nem teljesen homogén, de világos tartalmaknál szerencsére semmi sem látszik a hibákból. Filmnézés közben a sötétebb jeleneteknél már láthatóvá válnak a bevilágítások a képszélek felől. Némi foltosodás is rontja a képet, ez a homogén szürke és barnateszten látható. Ahogy említettük, ezek a hibák normál használat közben nem látszanak, de kritikus helyzetben kellemetlenek tudnak lenni.

A sebességgel elégedettek voltunk, bár gyorsítással és bemeneti késés csökkentő szolgáltatással sem rendelkezik a monitor. Gyorsítás hiányában az 5ms-os válaszidőnél többre nem számíthatunk, ám ez is elég volt arra, hogy gyors mozgásnál csak kisebb mértékű utánhúzást kelljen látnunk. Bemeneti késése sem számottevő, ugyanis célzáskor sem éreztük sokkal lomhábbnak a többi 5ms-os monitorhoz képest. Ez a fanatikus játékrajongókat zavarhatja, nekik mindenképpen valamelyik gyorsított készülék javallott, de a többiek jól ellesznek vele.

5. Philips 234CL – Áttekintés

Philips 234CL

Második versenyzőnk a C-line szériából érkezett. A monitorral az olyan otthoni felhasználókat célozták meg, akiknek kiemelten fontos a küllem, mi azonban reméltük, hogy a monitornak a képminőségével sem kell majd szégyenkeznie.

A kijelzőt nyugodtan besorolhatjuk a dizájnmonitorok táborába, hiszen a vékony kávájú, fényes fekete festéssel ellátott monitor bármilyen nappaliban szép látványt nyújtana. A minőségérzet is megvan, a vékony káva ellenére a monitor minden porcikája masszív.

A készülék talpán találhatóak az érintőgombok és a csatlakozók. A kijelző szép kék megvilágítással ellátott érintőgombokat kapott, de nem voltunk velük maradéktalanul elégedettek. Az érintőmezők ugyanis nem mindig reagáltak, a monitor átlagosan minden harmadik érintést figyelmen kívül hagyta. A gyorsgombok közt megtalálható a képprofil váltás, a hangerőszabályzás, valamint a válaszidő-gyorsítás kapcsolója is. Szerencsére, ha akarjuk, mellőzhetjük az érintőgombok használatát, mert a kijelző támogatja a szoftveres menüvezérlést. A látványos állapotjelző lámpa és az érintőgombok egy jó dizájnelem, kék fényük ugyanis beragyogja a sötét szobát. Ha ez zavarna minket, jó hír, hogy a led lámpa fényerejét akár teljesen lecsökkenthetjük a menüben.

A monitor talpát előre összeszerelték nekünk, ezért használat előtt csak ki kellett hajtogatni. Ez nem egy súlyos példány, méretre viszont nagy, ezért a kijelző stabilan állt az asztalon. Az egyszerű állvány nem sok extrával kecsegtet minket, magasságállítás, porté mód nincs, de még a sokszor hasznos talpforgatás lehetősége is kimaradt. A panelt ráadásul csak szűk tartományban, előre 3 fokban, hátrafelé 14 fokban lehet megdönteni. A fix magasságot viszont jól eltalálták, ezért hosszútávon is kényelmes volt nézni a monitort.

A kijelzőt fali konzolokra is felszerelhetjük, az ehhez szükséges felfüggesztési lyukak a talp alján vannak (VESA 75). A csatlakozók közt egy VGA és egy HDMI bemenetet található, ez utóbbihoz egy audio kimenet is tartozik. A készülék mellékletével kicsit szűkmarkúan bántak, a csomagban ugyanis nincs digitális kábel. A telepítő lemeznek (amin a driver és a SmartControl szoftver található), tápegység kábelnek, valamint egy törlőkendőnek viszont sikerült helyet szorítani.

6. Philips 234CL – OSD és Képprofilok

OSD

A monitorban ugyanaz a szép grafikus képernyőmenü található, mint az előző oldalakon ismertetett típusnál. Az alapvető képbeállítási funkciókon (fényerő, kontraszt, gamma) kívül megtalálható benne a képprofiloktól független színhőmérséklet állítás, válaszidő-gyorsítás (SmartResponse), és dinamikus kontraszt (SmartContrast) szabályzás. Ez utóbbi gyors átmenettel válaszol a fényerőváltozásokra.

Képprofilok

A képprofilok a SmartImage részlegben találhatók meg. Az Office mód kissé fakó, a képernyő pedig világos, ezért egyáltalán ajánlott hosszútávon nézni. A Photo séma ennél is világosabb, némi túlszínezettség és élesítés jellemzi. Fényképnézegetésre és filmnézésre is inkább a Movie vagy Game profilt ajánljuk, mert ezeknél is van némi élesítés, de a színek jóval élénkebbek. Az Economy egy szemkímélő séma, aminek képe nem igazán megnyerő, de legalább hosszútávon is nézni lehet.

Ha a mérési eredményekre tekintünk, akkor azt láthatjuk, hogy a monitor a gyári profilokkal igencsak távol áll a helyes színmegjelenítéstől. Az előre beállított színhőmérsékleti profilok viszont nagyjából pontosak, a menüben ezt egyébként 5000K és 11500K között állíthatjuk be.

Egyéni próbálkozásaink célja ezúttal is a 2,2 gamma érték, 6500K színhőmérséklet és a 120 cd/m^2 fényerő volt.

A bal oldali grafikon csupán a monitor hardveres beállításaival elért eredményt mutatja, a jobb oldalon látható grafikon esetében ehhez még saját színprofilunkat is betöltöttük. Már előbbinél is egész jó eredményről számolhatunk be, ami biztató azok számára, akik nem rendelkeznek otthon hardveres kalibráló eszközzel. Igaz, a tökéletes kalibrációhoz az egyedi profilt is be kellett töltenünk, de ezután már nem volt szemmel látható különbség. Összefoglalva, a gyári profilok egyáltalán nem a pontosságról híresek, de a monitor színei kézi beállítással könnyen helyre pofozhatók. Ha pedig nem szeretnénk egyéni képbeállításokkal foglalkozni, akkor a Movie, Game vagy Economy profilok közül választhatunk.

7. Philips 234CL – Képminőség

Képminőség

A kijelző színei szépek, kellően élénkek, és még a színátmeneti gradienseken sem látható sávosodás. A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatok kivétel nélkül megmutatták magukat. A sötétek nagy része viszont elbújt, mert ezek is feketének látszottak. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 215 cd/m^2 volt, ami még éppen elég nyári napsütéshez. A legkisebb fényerő 48 cd/m^2 volt, ez megfelelően sötét ahhoz, hogy egy sötét szobában is szemkímélő maradjon a kijelző.

A betűk élessége a HDMI bemeneten remek, és a VGA csak alig homályosabb ennél. Ha az egyiken megszűnik a video jel, akkor a kijelző önállóan átkapcsol egy másikra. Ha az egyik bemenet képét beállítottuk, akkor ugyanazokat az értékeket fogjuk találni a másikon is, tehát nem függetlenek egymástól.

A kijelző az alacsonyabb felbontásokat közepes minőségben skálázza. A szövegolvasásra alkalmas alacsony felbontások listája kimerül az 1024*768-as képméretben, a szokásos 1280*720 ezúttal csúnyácskának bizonyult. Az 1280*1024, 1280*960 és 1152*864-es felbontások játékra is alkalmasak, a minőségromlás ezekben még kicsi. Az 1680*1050, 1440*900 és 1280*800-as képméretek is szépek, de ezeket csak torzítva, teljes képernyőn tudja megjeleníteni a monitor. Vagy pedig 4:3 arányra összenyomva, ugyanis a kijelző csak ezt a két megjelenítési formát ismeri. A készülékben található képarány kezelés egyébként is elavult már, hiszen ezt minden felbontás váltáskor kézzel kell átkapcsolnunk.

A panel átlagos betekintési szögekkel rendelkezik, ami egy személynek még megfelelő lehet. Oldalról nem igazán jelentős a minőségromlás, mert csak némi kontrasztcsökkenéssel és enyhe sárgulással kell számolnunk. Felülről erősebb kontrasztcsökkenés jelentkezik, alulról vöröses színtorzulás látható. Szemből nézve már nulla fokban is van némi vöröses színtorzulás a képernyő tetején, de szerencsére ez a betekintési szög csökkentésével csak lassan romlik tovább.

A háttérvilágítás nem túl egyenletes. A sötét képernyőn a képszélek felől bevilágítások láthatók, valamint a barna és szürke tesztképeken némi foltosodás is észrevehető. Képszerkesztési munkára tehát nem ideális a monitor, de átlagfelhasználásra tökéletesen megfelel, mert az említett hibák csak kritikus helyzetben látszanak.

A monitorban beépített válaszidő-gyorsítás van, így papíron 2ms-os sebességgel büszkélkedhet. Kikapcsolt gyorsítás mellett az 5ms-os kijelzőknél megszokott mértékű utánhúzás látható a képernyőn, amitől még nyugodtan lehet játszani, de a profikat már zavarhatja. Bekapcsolt gyorsításnál láthatóan lecsökken az elmosódás, de cserébe némi szellemkép lép a helyébe. Ezért azt kell mondanunk, hogy a SmartResponse funkció nem sokat adott a kijelző értékeihez. A gyorsítás mértéke kicsi, de a nagyobb gyorsítással sem járnánk jobban, mert a látottak alapján a zavaró túlvezérlési mellékhatások is erősebben jelentkeznének. A végszó tehát az, hogy a monitor még így is alkalmas játékra, de sebessége alapján mi nem sorolnánk a 2ms-os kijelzőkhöz.

8. Philips 237E – Áttekintés

Philips 237E

Végül ismerkedjünk meg a Philips IPS paneles kijelzőjével, mely az otthoni prémium felhasználásra szánt E-line széria tagjait gyarapítja.

A monitort vastag keretes kávája alapján nem sorolnánk be a divatosan vékony kijelzők közé. A formaterv viszont még így is csinosnak mondható, a Philips monitorokra jellemző stílusjegyek is megtalálhatóak rajta. Az anyagminőség is egész jó, a panel megdöntése közben nincsenek zavaró neszek, de a tökéletesség érdekében a kávát mi kicsivel erősebb műanyagból készítettük volna el.

A kijelző sajnálatos módon érintőgombokat kapott. Ez önmagában még nem lenne probléma, de rosszul reagálnak az érintésre, ezért csak végszükség esetén érdemes nyomkodni őket. Megvilágításuk nincs, ezért sötétben egyébként is nehezen tudnánk használni ezeket. A gyorsgombokkal képprofil váltást, valamint bemenet váltást intézhetünk, továbbá a jelenlét érzékelő szenzorokat tudjuk bekapcsolni velük. Szerencsére a monitor a szoftveres menüvezérlést is támogatja, ezért a képbeállításokat idegkímélő módon is elvégezhetjük. Az állapotjelző lámpácska még készenlétnél is alig látható, de ha zavar minket, akkor fényét lecsökkenthetjük vagy akár teljesen kiiktathatjuk a menüben, ez egy hasznos funkció a Philips monitorainál.

A monitorhoz egy közepes méretű talp tartozik, ami még kellően stabilan tartja meg a kijelzőt. Az egyszerű állvány nem sok extrával kecsegtet minket. A magasság fix (de legalább jó helyen van), a porté módot nem támogatja, és a konfigurációs lehetőségek közül még a talpforgatás lehetősége is kimaradt. A monitor csak az alapvető döntögetési metódusra képes, a panelt előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban lehet elmozdítani, ami normál körülményekhez még mindig elég.

A kijelzőt nem lehet fali konzolokra felszerelni, ugyanis az ehhez szükséges felfüggesztési lyukak nincsenek meg rajta. A csatlakozók közt találunk egy VGA és két HDMI bemenetet. Ez utóbbiról leválasztották az audio sávot és egy fejhallgató kimenetre kötötték, ami a káva aljára került, hogy a csatlakozás kényelmesebb legyen. A készülék mellékletében csak egy VGA kábel és egy tápegység madzag található. Ezzel kicsit szűkmarkúan bántak, mert így a digitális kábelt nekünk kell biztosítani a monitorhoz. A csomag része még egy telepítő lemez, ezen a monitor driverét és a szoftveres menüt (SmartControl) találjuk meg.

9. Philips 237E – OSD és Képprofilok

OSD

Bár a képernyőmenü funkcióit ebben a monitorban is az eddigiekhez hasonló szisztéma alapján rendezték el, a fekete-fehér színhasználat miatt a látvány lehangolóbb. Az alapvető képbeállítások mellett beállíthatjuk a színhőmérsékletet a gyári sémák alapján vagy a színcsatornák segítségével. Továbbá a dinamikus kontrasztszabályzást is bekapcsolhatjuk (Smart Contrast) a monitoron, ez a funkció ezúttal is gyors átmenettel reagált a fényerőváltozásra. A válaszidő-gyorsítás a SmartResponse almenüben, a fénymérő érzékelők időzítője pedig a PowerSensor részlegben található meg. Ez utóbbit egy 4-es skálán lehet beállítani, annak függvényében, hogy a monitor mennyit várjon a képernyő kikapcsolásával, ha nem ülnénk vele szemben. Az extra funkciók közt még a Power LED beállítás is megtalálható, amivel az állapotjelző lámpa fényerejét tudjuk lecsökkenteni vagy kikapcsolni.

Képprofilok

A monitor három beépített képprofillal rendelkezik (Standard, Internet, Game), amikhez csak a kijelző gyorsgombjával férünk hozzá, ugyanis a főmenüben nem találjuk meg ezeket. A képprofilok egymástól függetlenül testre szabhatók, ezek tárolják egyéni fényerő, kontraszt és színbeállításainkat, illetve alaphelyzetben a gyári beállításokat.

A Standard profil színei már gyárilag nagyon pontosak, ezt világos környezetben hosszútávon is el tudnánk képzelni (csak fényereje és színhőmérséklete szorul korrekcióra, ugyanis kicsit világos és enyhén meleg tónusa van). Az Internet és Game profiloknál túl magas a kontraszt, ami kellemetlen színtorzulást okoz, a világos részletek „kiégnek”. Látványra a Game profil szebbnek, színesebbnek bizonyult, ezért érdemes ezt választani, ha megnyerő képet szeretnénk. Ez a séma némi élesítést is használ, viszont ez játéknál nem feltétlenül hátrány.

Ezek után egyéni értékekkel kihoztuk a monitorból, amit lehetett. Célunk ezúttal is a 2,2 gamma érték, 6500K színhőmérséklet és a 120 cd/m^2 fényerő volt.

A bal oldali grafikon csupán a monitor hardveres beállításaival elért eredményt mutatja, a jobb oldalon látható grafikon esetében ehhez még saját színprofilunkat is betöltöttük. Mindkét esetben megnyugtató eredményre jutottunk, a kijelző nagyon szépen szimulálja az sRGB színteret. Ha nem szeretnénk a kézi finomhangolással foglalkozni, akkor szövegolvasásra nyugodtan választhatjuk a Standard profilt (némi fényerőcsökkentéssel), a látványos megjelenítésre pedig ott a Game profil.

10. Philips 237E – Képminőség

Képminőség

A készülékben egy butított IPS panel van, ennek megfelelően „csak” az sRGB színtér lefedésére képes a monitor. Mivel ára miatt a kijelzőt TN paneles monitorokhoz hasonlítjuk, érthető hogy a sebességet leszámítva szinte mindenben megveri őket. Színei fantasztikusan élénkek, anélkül, hogy zavaró kiemeléseket használna, így a színátmeneti gradienseken sem látható sávosodás. A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatok kivétel nélkül megmutatták magukat, és a sötétekből is csak a legsötétebb olvadt bele a fekete háttérbe, ami még mindig szép eredmény. A monitor fényerejét széles skálán tudjuk állítgatni. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 260 cd/m^2, ami egy magas érték, és tökéletesen elég ahhoz, hogy a kijelző bármilyen erős napsütésben olvasható legyen. A legkisebb fényerő 58 cd/m^2 volt, ez pedig megfelelően sötét ahhoz, hogy egy sötét szobában is szemkímélő maradjon.

A betűk élessége a HDMI bemeneteken kifogástalan, ráadásul még a VGA minősége sem gyengébb náluk, így a monitornak három teljes értékű bemenete van. Ha az egyiken megszűnik a jel, akkor a kijelző önállóan átkapcsol egy másikra, ezt nem tudjuk letiltani a menüben. A video bemenetek nem függetlenek egymástól, ezért ha az egyik képét beállítottuk, akkor ugyanazokat az értékeket fogjuk találni a másikon is.

A kijelző az alacsonyabb felbontásokat összességében közepes minőségben skálázza. Szövegolvasásra csak az 1024*768-at vehetjük elő, az 1280*720 minősége kicsit gyengébb az átlagnál. Az 1280*1024, 1280*960 és 1152*864-es felbontásokat játékra még elővehetjük, minőségük megfelel ehhez. Mivel a kijelző csak a teljes képernyős megjelenítést és a 4:3 arányt ismeri, az 1680*1050, 1440*900 és 1280*800-as képméreteket torzítva tudja megjeleníteni, mindenképp törekedjünk a 16:9-es felbontások használatára. A képarány kezelés kapcsolgatása pedig kényelmetlen, ezt minden felbontás váltáskor nekünk kell megtennünk a monitor helyett.

A betekintési szögek borzasztóan szélesek, a panel láthatósága annyival jobb, hogy nem lenne értelme egy TN paneles kijelzőhöz viszonyítani. Szemből nézve a színek a képernyő bármely részén tökéletesen egyformák, ezért a monitor ideális képszerkesztésre is. Ha nagyon szigorú szemmel vizsgáljuk, akkor kisebb hibákról is beszámolhatunk. Oldalról enyhén kékes tónust kap a panel, de ez alig észrevehető, és szemmel látható kontrasztcsökkenés sincs. Felülről és alulról némileg sötétebb képet láthatunk, mint szemből, más minőségbeli probléma viszont nincs. Ezek említésre sem méltó apróságok, az általunk tesztelt e-IPS, C-PVA, valamint A-MVA paneles kijelzőkön ennél jóval súlyosabb hibákat láttunk. Ezért kijelenthetjük, hogy látószög tekintetében a monitor a rendes prémium panelekkel (IPS, S-PVA) is felveszi a versenyt.

A háttérvilágítás nem ennyire makulátlan, de még így sem lehet okunk a panaszra. A képszélek felől minimális bevilágításokat észleltünk, a homogén tesztképeken pedig enyhe foltosodást, de mivel alig látszanak, nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani nekik.

A kijelző beépített válaszidő-gyorsítással is rendelkezik. Ami újdonság, hogy ezt szabályozni is lehet, ilyet viszont prémium monitornál még nem láttunk. A monitor sebessége alaphelyzetben kicsivel rosszabb, mint egy átlagos 5ms-os kijelzőé, gyors mozgásnál némi utánhúzásra lettünk figyelmesek. A gyorsítást 3 fokozatban lehet szabályozni, de az átmeneteket nem érdemes használni, mert túlvezérlési hiba még a legdurvább fokozaton sem látható. A kijelző maximális sebességén úgy viselkedik, mint egy 5ms-os kijelző, ami nagyon szép eredmény egy prémium paneles monitortól. A bemeneti késés is alacsony, így játékra is jó a készülék.

11. Értékelés

Philips 245P

A kijelző irodai monitorként remekül helytállt. A jelenlét érzékelő szenzorok hibátlanul működtek, egyszer sem fordult elő, hogy tévedésből kikapcsolta volna önmagát monitor miközben ott ültünk előtte. A masszív állvány is jól tette a dolgát, a széleskörű konfigurációs lehetőségek számos helyzetben jönnek jól. A menükezelő gombok is jól működtek, ráadásul a kijelző menüje szoftveresen is vezérelhető. Még beépített hangszórókkal is rendelkezik a kijelző, amik szükség esetén elfogadhatóan szólnak. A képminőséget leszámítva mindennel elégedettek voltunk. A monitor gyengéi olyankor bukkannak elő, amikor valaki magasabb igényeket támaszt a megjelenítéssel szemben. Az átlagos látószögek és a néhol foltos háttérvilágítás miatt a monitor nem kifejezetten filmnézésre termett, ráadásul a sötét jeleneteknél a fekete szín is inkább szürkének látszott. A képprofilok közül választhatunk egy látványos és egy nagyjából pontos példányt, de igazán jó eredményre mi csak kézi beállítással jutottunk. Játékban hozta az elvárható szintet a monitor: csak kisebb mértékű elmosódást láttunk és a bemeneti késés sem volt túlzottan nagy. A skálázás akadályát is kiválóan vette, a legtöbb alacsony felbontást gyönyörűen tárta elénk. A monitor a pixelpontos képarány kezelést is ismeri, kifogást csak a felbontások felismerésénél találtunk, ezt kényelmetlen volt mindig kézzel kapcsolgatni. A bemeneteknél egy USB kapu is megtalálható, csak kár, hogy ehhez mindössze egyetlen kivezetést kapunk, ezért a monitort elosztóként nem tudjuk használni. A video bemeneteknél csak az alapvető DVI és VGA-nak jutott hely, de legalább a digitális kábelért már nem kell felárat fizetnünk, mert ez is megtalálható a csomagban.

Összefoglalva, a monitor irodába ajánlott és olyan helyzetekhez, amikor szükség van az 1920*1200-as felbontásra. Filmnézésre találhatunk ennél jobbat is, játékban viszont ezt a monitort sem éreztük gyengébbnek a többinél.

Webshop: Philips 245P

Hivatalos honlap

Philips 234CL

A formatervezett készülék a megvilágított érintőgombokkal valóban jól mutat szobánkban, csak kár hogy a képminőségre nem fordítottak ekkora figyelmet. Ilyen szempontból kicsivel az átlag alatt maradt a monitor, különösen a sötét részletek megjelenítésével adódott problémája. A háttérvilágítás néhol foltos, a betekintési szögek átlagosak, de a színek legalább szépnek bizonyultak. A kijelző képprofiljai közül néhányat megnyerőnek találtunk, de a pontosságot hírből sem ismerik, ezért ha a valós megjelenítésre törekszünk, akkor kézi beállításra lesz szükség. A monitor filmnézésre sem rossz, de a látószögek és a sötét részletek gyenge megjelenítése miatt erre csak korlátozottan alkalmas. Ami a készülék sebességét illeti, nincs miért szégyenkeznie, de a gyorsítás miatt többet vártunk tőle, a 2ms-os kijelzőkhöz képest ugyanis gyengébbnek bizonyult. Az alacsony felbontásokat közepes minőségben interpolálja, ráadásul a monitor képarány kezelése is elavult, ezt ugyanis kézzel kell kapcsolgatni. A video bemenetek szépnek bizonyultak, csak kár, hogy a digitális kábelt nekünk kel biztosítani a monitorhoz. Az állvány keveset tud, de legalább stabil és szép. A monitor anyagminősége is kitűnő, a látványra és tapintásra valóban odafigyeltek.

Összességében viszont a kijelző sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeinket, legértékesebb kvalitásai a küllemben merülnek ki. A közepes képminőség önmagában még nem probléma, mert ha ehhez egy alacsony vételár társul a jövőben, akkor a monitor könnyen népszerűvé válhat, de addig van jobb alternatíva.

Webshop: Philips 234CL

Hivatalos honlap

Philips 237E

A Philips otthoni prémium paneles kijelzője meggyőző teljesítmény tudott felmutatni képminőségével. A monitor színei gyönyörűek, a rendkívül széles látószögek miatt pedig bárhonnan nézhetjük a kijelzőt, az minden helyzetből megtartja remek képminőségét. A sötét jelenetek miatt sem kell aggódnunk, a monitor többnyire ezeket is szépen tudja megjeleníteni. A képprofilok már gyárilag jók, a pontos és a látványos megjelenítésre is kapunk egyet-egyet. A háttérvilágítás elég jó, csak alig látható foltok vannak, ezért a kijelző filmekhez erősen ajánlott. Azoknak sem kell aggódniuk, akik félnek a prémium monitorok sebességétől, ugyanis a kijelző játékra is tökéletesen alkalmas. A beépített gyorsításnak köszönhetően a készülék eléri az 5ms-os kijelzők sebességét. A gyorsítást ráadásul szabályozni is lehet, de ennek nem éreztük szükségét, ugyanis zavaró túlvezérlési hibát nem láttunk. Ami a skálázás képességét illeti, a kijelző egyes alacsony felbontásokat szépen tud megjeleníteni. De nem mindegyiket, ezért ha sebességnövelés céljából csökkentünk felbontást (mert pl. nem elég gyors a videokártyánk), akkor körültekintően kell választanunk közülük. Nekünk nem tetszett, hogy a monitorban található képarány kezelés már kissé elavult, ezt ugyanis minden felbontás váltáskor kézzel kell átkapcsolnunk. A jelenlét érzékelő extrája nagyon hasznos, különösen azért, mert hibátlanul működött. A video bementek tárházában két HDMI és egy VGA található meg. Ezek közül még az analóg is gyönyörűen éles, ezért a monitor három teljes értékű bemenettel rendelkezik. Ami a látványt illeti, a kijelző nem büszkélkedhet szépségdíjas tervezéssel, az állvány csak a legegyszerűbb konfigurációs trükkre képes, de legalább stabil, és a monitor anyagminőségét is rendben találtuk. Egyetlen fájó pont a digitális kábel hiánya, ezt ugyanis nekünk kell biztosítani a monitorhoz.

A kijelző tehát nem makulátlan, de összességében nagyon jól szerepelt, és a kedvező vételár bőségesen feledtetni tudja velünk a felsorolt apróbb hibákat. Bár a készüléknek léteznek alternatívái, ár/képminőség arányban az otthoni prémium kijelzők közt egyelőre nem ismerünk jobb megoldást ennél.

Webshop: Philips 237E

Hivatalos honlap

A monitorokat az Expert Zrt.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

  

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward