Monitorok az Acertől, akár érintőképernyővel is

Ezúttal az Acer műhelyéből érkezett hozzánk két kijelző: egy ügyes állványos és egy érintőképernyős óriásmonitor.

Monitorok az Acertől, akár érintőképernyővel is

1. Bevezető

Ezúttal az Acer műhelyéből érkezett hozzánk két monitor. A 24 colos egy remekül testreszabható állvánnyal rendelkezik, viszont csak TN paneles, míg a 27 colos óriást már a Windows 8-ra készítették fel, ugyanis érintésérzékeny felülete van.

Most pedig lássuk a szokásos táblázatot, melyben a kijelzők specifikációi olvashatók:

 

2. Acer B246HL - Áttekintés

Acer B246HL

A TN paneles kijelző legfőbb különlegessége, hogy egy mindentudó állvánnyal rendelkezik. Mielőtt azonban ezt megnéznénk, előbb még körbejárjuk a monitort. Első pillantásra kijelenthetjük, hogy a matt fényezésű, szürke-fekete színű kijelző alapvetően a Dell formavilágát idézi. Ha elkezdjük használni a készüléket, akkor kiderül, hogy a látvány becsapós, mert ez esetben némileg gyengébb anyagminőséget kapunk. Jóllehet, ezzel sem volt különösebb gond, mert a káva elfogadhatóan vastag, ám az állvány állítgatása közben kellemetlen zajok is előfordultak, ami kicsit illúzióromboló.

A menü nyomógombjai nagyon kényelmes helyen, a káva elején, jobb oldalt vannak, ami a legkönnyebb kezelhetőséget biztosítja a képbeállításokhoz. A káván nincsenek feliratok, de tájékozódásban az OSD piktogramjai segítenek nekünk, így a kezelhetőséggel semmilyen problémát nem találtunk. A fürgébb képbeállítás érdekében a monitor gyorsgombokat is kapott, ezekkel képprofilt, hangerőt, bemenetváltást, valamint automatikus képbeállítást lehet végezni (utóbbit VGA jel esetén). Itt egy fényerőállítást még el tudtunk volna viselni, így egy kicsit tallózni kellett a menüben. Bosszantó tud lenni, amikor egy szép monitort egy erős fényű állapotjelző lámpa ront el. Szerencsére a kikapcsoló gomb melletti apró led fénye nem volt zavaró, ezért azt sem tartjuk problémának, hogy ezt nem lehet letiltani a menüben.

A monitor legfőbb erénye, hogy egy nagyon jól konfigurálható állvánnyal rendelkezik, mely kétszer 60 fokos elforgatásra, magasságállításra, és portré módra képes. Ez utóbbi viszont lehetne pontosabb, mert a panel vízszintes és függőleges állapotban is korrekcióra szorul, ugyanis mindkét pozícióban néhány fokkal túlfordítható (ami jól jöhet, ha például egy ferde asztalon használjuk, de más esetben nem tudjuk elképzelni, miért lehet erre szükség). A repertoárból természetesen a dönthetőség sem maradhatott ki, és bár pontos adatok nincsenek megadva, erre előrefelé nagyjából 5 fokban, hátrafelé 20 fokban képes az állvány.

Ha hátulról is megvizsgáljuk a készüléket, akkor láthatjuk, hogy az állvány egyszerű módon, egy gomb benyomásával eltávolítható. Ha ezt megtesszük, akkor a kijelző fali állványokra is felszerelhető, mégpedig a VESA100 szabvány szerint, így a praktikumról sem kell lemondanunk a széles konfigurálhatóság rovására. A video csatlakozóknál egy DVI és egy VGA található meg, ezekből egyet-egyet kapunk, sajnálatunkra a HDMI kimaradt a bemenetek közül. Extraként vannak beépített hangszórók is. Ezek csak nagyon mérséklet hangerővel szólaltak meg, és esetükben térérzetről, valamint mélyhangokról sem beszélhetünk, de a magas hangok elfogadható minőségben cincogtak. Mivel HDMI bemenet nincs, egyedüli hangforrásként csak a hátul megtalálható PC bemenet (3,5mm) szolgál. A kijelzőhöz VGA és DVI kábel is jár, ezért a digitális kábelre külön már nem kell költeni.

3. Acer B246HL - OSD és Képprofilok

OSD

Tekintsük át a kijelző menürendszerét. Az alapvető képbeállítások közt a legfontosabbak, mint a fényerő- és kontrasztállítás megtalálhatók benne, de pl. élességállítás nincs, és a gammaállítás lehetőségét is hiányoltuk. A színhőmérsékletet viszont nemcsak a gyári sémákból választhatjuk ki (Cool, Warm), hanem egyéni színkeverést is használhatunk, amit a 3 színcsatorna segítségével adhatunk meg. Ezen kívül a teljes képernyős megjelenítést (Wide Mode) kapcsolhatjuk be (ami tulajdonképpen az automatikus képarány megtartást jelenti), valamint az automatikus kontrasztvezérlést is aktiválhatjuk (ACM). Ez utóbbi lassú átmenettel változtatta meg az értékét, ezért a gyakorlatban nem sok értelme van.

Képprofilok

A készülékben képprofilok is megtalálhatók, melyek arra jók, hogy aprólékos kézi beállítás helyett gyors és látványos változást tudjunk velük elérni.

Szemre nem minden esetben nyújtottak kellemes látványt, mert némelyiküknél túl magas volt a kontraszt, ami színtorzulást okozott. A leglátványosabb hatást a Graphics-szal lehet elérni, mert nagy fényereje van, de a Movie is egy látványos séma, ám ezeknél színtorzulás látható. A Standard és ECO már jóval kiegyensúlyozottabb képprofilok, közel ideális beállításokkal rendelkznek, és ez utóbbi alacsonyabb fényereje miatt már a szemnek is kellemesebb.

Ezek után megkerestük a kijelző számára optimális beállításokat. Itt már leheletnyivel jobb eredmények születettek, de nagy változás nem történt, a kijelző a kalibárlás után sem lett olyan pontos, mint szerettük volna.

4. Acer B246HL - Képminőség

Képminőség

Az olcsóbb prémium paneles kijelzők elterjedése miatt szerencsére ma már egyre ritkábban kényszerülünk TN paneles monitorok tesztelésére, azoknak lassan már tényleg csak a leggyorsabb monitorra vágyó játékosoknak kedveznek. Na de most lássuk először a színeket. A kijelző színvilága szép és élénk volt, ennek ellenére sávosodást nem láttunk rajta. A sötét részletek egy részét azonban elnyelte a monitor, ami gyakorlatilag minden felhasználási területen éreztette hatását. A monitornak van némi fényerőtartaléka is, így az erős napsütés sem okozott neki problémát, különösen úgy, hogy a panel matt bevonatot kapott. A háttérvilágítás fényerejét egészen pontosan 270 cd/m^2-ig lehetett feltornázni (amit egy homogén fehér képernyőn mértük meg), csökkenteni pedig 50 cd/m^2-ig tudtuk az adott beállítások mellett.

A szövegmegjelenítéssel is jó tapasztalatokat szereztünk, a kép nemcsak a DVI, hanem a VGA bemeneten is tűéles volt. Ez dicséretes, mert így a monitorról elmondható, hogy 2 telejes értékű bemenete van.

A monitor kivételesen jó skálázási képességgel lett felruházva. Gyakorlatilag mindegy milyen képméretet veszünk elő, akár mind alkalmas lehet szövegolvasásra, de a legszebbek az 1280*720, 1024*768 és 1152*864-es felbontások voltak. Az 1680*1050, 1440*900 1280*1024, 1280*960 és az 1280*800-as képméret csak alig volt homályosabb, ezekben kiválóan játszhatunk, ha az előbbiek nem lennének megfelelőek számunkra. A monitor képarány kezelése szintén remek. Ha célunk a képarány megtartás, akkor elég egyszer átkapcsolni Aspect módba, a kijelző onnantól kezdve tudja a dolgát, és kivétel nélkül mindegyik felbontást helyes képaránnyal jelenít meg (az 5:4, 4:3 és 16:10 arányú képméretekkel egyformán jól elboldogul).

A panel betekintési szögei nemrég a TN paneles viszonylatban még jónak számítottak volna, ám az olcsóbb prémium panelek előretörésével ezt már mi is szigorúbb szemmel nézzük, így kategórián belül hiába számítanak szélesnek, korlátaikat nem léphetik át, és egy VA paneles kijelző mellett már csak átlagos a látvány. A monitornak nemcsak felülről, hanem oldalról is van kontrasztcsökkense, bár durva színtorzulást alulról csak nagyon extrém szögből lehetett látni. Szemből nézve a kép nem volt homogén, ugyanaz a szín felül kicsit más árnylatú volt, mint a képarnyő alján, összességében tehát nem annyira rózsás a kép.

A háttérvilágítás viszont jó, csak nagyon halvány egyenetlenségeket fedeztünk fel a sötét képernyőn.

A fénymérési adatok szerint a képszéleken sötétedés van, bár ez még bőven belefér a normál tartományba, és szabad szemmel ebből semmi sem látszik.

Gondolhatnánk, hogy végre eljött a montior ideje, hiszen a TN paneleket éppen sebességük (és áruk) miatt szeretjük a legjobban, a készülék azonban nem rendelkezik válaszidő gyorsítással (amire egyébként az 5ms-os specifikációból is következtetni lehet, TN paneles kijelzőknél ugyanis általában ez az alap). Megnéztük, hogy mennyire lehet hinni a száraz adatoknak. Célzáskor a kijelzőt egyáltalán nem éreztük lomhának, lövéseink pontosak voltak, a bemeneti késés tehát nem szab gátat sikereinknek. Kisebb utánhúzása viszont van a monitornak, ami lassabb játékmenet esetén nem feltűnő, de ha felpörögnek az események, akkor észre lehet venni az elmosódást. Egy nagyjából 1 órás játék után azonban elmondhatjuk, hogy ez egy kellemes játékos monitor, amit csak a profi 1 és 2ms-os változatok hagynak le, ezért nyugodtan lehet rajta játszani.

5. Acer T272HL - Áttekintés

Acer T272HL

Végül lássuk tesztünk nagyobb monitorát, melynek különlegessége, hogy érintőfelülettel rendelkezik.

Amikor egy 27 inches kijelzőhöz ülünk le teszteni, minden alkalommal meglepődünk, hogy milyen óriási is tud lenni egy ekkora monitor, és a kibontás után ezúttal sem maradt el a meglepetés. A nagy méret illúzióját kelti még az is, hogy az állvány speciális kialakítása miatt egy nagyon vastag kávát kapott a kijelző. Ez szerintünk nem szép látvány, de az érintő kijelző miatt a tervezők részéről ez egy célszerű megoldásnak tűnhetett. Amint látható, a kijelzőt akár fésülködőtükörnek is lehet használni, ugyanis a világon minden visszatükröződik róla. Ennek következménye, hogy erősen gyűjti az ujjlenyomatokat, amik borzasztóan meglátszanak rajta. Hogy valami jót is mondjunk, a monitor anyagminősége kiváló, így legalább a minőségérzet megvan.

A képbeállításokat a monitor nyomógombjaival tudjuk elvégezni, amik káva oldalán találhatók meg. Ezek szintén a látvány miatt kerülhettek oda, mert így nem zavarják meg a folytonosságot. A tájékozódásban az OSD piktogramjai segítenek nekünk, és a gyorsabb képbeállítás miatt a gyorsgombok sem maradhattak le. A gombok használhatóságával alapvetően nem lenne gond, mert remekül nyomhatók, és nem is kattognak, de az elhelyezés miatt végeredményben nagyon kényelmetlen használni ezeket.

A készülék egy olyan ék alakú állvánnyal rendelkezik, lényege, hogy a panelt annyira meg tudjuk döntheni, hogy az szinte egy síkba kerül az asztallal, ilyen módon könnyebben használhatjuk a monitor érintőkijelzőjét. A konfigurációs lehetőségek igencsak behatároltak, mert ezenkívül mást nem tud, de a fix magasság legalább jó, ezért a monitort hosszútávon sem volt fárasztó nézni. Az állvány egyébként elég masszív ahhoz, hogy stabilan megtartsa a panelt, így emiatt nem kell aggódnunk.

Ha fali állványra szeretnénk használni a kijelzőt, annak sincs akadálya, mert a készülék VESA 100 szabványú konzolokra szerelhető fel. Ha a kijelző bemenetei felé vesszük az irányt, akkor HDMI, DVI és VGA kapukkal találkozhatunk, ebből egy-egyet találunk hátul. A monitoron USB 3.0 elosztó is megtalálható, ami 3 kivezetéssel rendelkezik oldalt. A készülékben hangszórók is vannak, de gyatra minőségük okán ezek netes videonézegetésre is alkalmatlanok. A tesztpéldányhoz csak egy külső tápegység és egy USB 3.0 kábel érkezett, de a rendes példányokhoz remélhetőleg video kábel is jár.

6. Acer T272HL - OSD és Képprofilok

OSD

A kijelző menürendszere az alapvető képbeállítások mellett a színhőmérséklet hangolására ad lehetőséget. Választhatunk a gyári sémákból (Cool, Warm), vagy egyéni színkeverést is alkalmazhatunk a 3 színcsatorna segítségével. Képarány kezelési funkciót nem találtunk a monitorban, ezért ha 16:9-től eltérő képerányt küldünk rá, akkor a skálázást videokártyánkra kell bízni, mert csak széthúzva, teljes képernyőn tudná megjeleníteni a képet. A menüben extraként képprofilok is vannak (ezekkel alat foglalkozunk részletesebben), USB töltési lehetőség (a monitor kikapcsolt állapotában is), valamint az automatikus kontrasztvezérlést kapcsolhatjuk be (ACM). Mivel azonban az ACM funkció a képi tartalomra lassú átmenettel válaszolt, a gyakorlatban nem sok hasznát vehetjük, csak papíron tornázza fel a kontrasztértéket.

Képprofilok

A képprofilok választéka a következőkből áll: Standard, ECO, Graphics, Movie.

Szemre csak az első kettővel voltunk elégedettek, ezek hosszútávon is kellemes látványt nyújtottak. Utóbbiak magas fényerejük miatt bár látványosabbak voltak, túl magas kontrasztértéket használtak, ami színtorzulást okozott a megjelenítésben.

Ahogy az várható volt, a képbeállítás után javulak az eredmények, de csodát a kalibrálás után sem láttunk, a kijelző még így is csak átlagosan pontos volt. Éppen ezért nem feltétlenül éri meg bekalibráltatni, elég ha valamelyik gyári profilt kiválasztjuk, például az ECO-t.

7. Acer T272HL - Képminőség

Képminőség

Ami a képminőséget illeti, két komolyabb hibát is tapasztaltunk, egyiket a fekete szín megjelenítésével kapcsolatban. A szürkeátmeneti gradiensen a legsötétebb szürkék beleolvadtak a fekete háttérbe, ami azt eredményezte, hogy a filmek sötét jelenetei nem látszottak rendesen. A színátmeneteknél sávosodást nem láttunk, a kijelző színvilága megfelelő volt. Ez a fajta visszafogott élénkség azoknak kedvez, akik a természetes megjelenítést kedvelik. A monitor nagy fényerőtartalékkal bír, amire szüksége is van, mert a panel erősen tükröződik. A jól beállított tesztpéldánynál mi 283 cd/m^2 fényerőt értünk el egy fehér képernyőn. A szemkímélő használat érdekében a monitor fényerejét 40 cd/m^2 értékig tudtuk lecsökkenteni, ami pedig szürkületnél jön jól. A készülék extrái közt még érdemes megemlíteni, hogy a monitor érintésérzékeny kijelzővel rendelkezik, amit Windows 8 rendszereken tudunk kihasználni, így a monitort asztali tabletként is használni lehet.

Lássuk a bemenetek élességét. A kijelző ebben nem jeleskedett, ez a készülék második komolyabb hibája. Nemcsak a VGA, hanem a digitális bemenetek is csúnyák voltak, ami részben a nagy képponttávolságnak, részben a gyenge képminőségnek tudható be.

Mivel a monitornak nincs képarány kezelése, torzítatlanul csak az 1280*720-as és 1600*900-as felbontás nézhető (a natívon felül persze), ami a régebbi játékok miatt lehet probléma. Ez viszont annyira szép, hogy akár szövegolvasásra is használni lehet (ha videokártyánk skálázási képességére hagyatkozunk, akkor a többi felbontás is torzítatlanul nézhető, de a monitorok általában szebben interpolálnak, ezért érdemes inkább rájuk bízni a feladatot).

A betekintési szögek oldalról, felülről és alulról is jónak bizonyultak, fejünk mozgatásával a színek csak alig változtak meg. A minőségromlás egyedül a kontrasztcsökkenésben mutatkozott meg, de szemből nézve a képernyő alsó és felső része is tökéletesen egyforma színű volt.

A háttérvilágítással nagyon elégedettek voltunk, ami szabad szemmel szép egyenletes volt, csak a fénymérésnél tűnt fel, hogy a panel alsó része némileg sötétebb a felsőnél.

A teszt végén egy kisebb meglepetés ért minket, mert a kijelző nagyon gyorsnak bizonyult. Az 5ms-os válaszidő nem túlzás, a monitorban gyorsítás is megtalálható. Ennek szerencsére csak az előnyét láttuk, mert túlvezérlési hiba nem volt, és elmosódásból is csak keveset láttunk. Ráadásul a bemeneti késés sem volt nagy, ami a pontos célzást segítette. Végszóként kijelenthetjük, hogy a monitor egy átlagos 5ms-os TN paneles kijelzővel is felveszi a versenyt, tehát ez már játékra is jól használható.

8. Értékelés

Acer B246HL

A TN paneles monitorok ideje sajnos (vagy inkább szerencsére?) leáldozott, az Acer 24 inches példánya is ezt bizonyítja. Képminőség tekintetében csak kevés hibát találtunk, de azok nagyok. A látószögek ma már szűknek mondhatóak, és a kijelző a sötét részletek megjelenítésében sem jeleskedik, éppen ezért filmnézésre könnyen találhatunk nála jobb kijelzőt. A készülék szövegmegjelenítése egyébként nagyon szép, és színei is rendben vannak. Ha nem tervezünk vele fotós munkát, akkor kalibrálni sem kell, mert a gyári profilok közt többnek is megfelelő színhűsége van (igaz, többet nem is lehet belőle kihozni). A monitoron jól lehet játszani, mert kicsi a bemeneti késése, és csak kevés utánhúzása van, skálázása pedig kivételesen jó, ezért az alacsony felbontások is remek minőségben nézhetők rajta.

Az állvány csodás, mert széleskörűen lehet konfigurálni, és felszerelni sem nehéz, itt negatívumként egyedül a portré mód pontatlanságát említenénk meg. Az anyagminőség helyenként lehetne jobb, és extrákban sem bővelkedik a monitor, de a látvány szép, és a menüvezérlő gombok is kézre állnak.

A tapasztalatok tehát elég vegyesek, mert a monitor valamennyi felhasználási területen használható, de igazán sehová sem tökéletes.

Webshop: Acer B246HL

Hivatalos honlap

Acer T272HL

Az Acer óriáskijelzője szintén vegyes érzéseket keltett bennünk. Amit a mérleg pozitív oldalára tehetünk, azok a széles látószögeik, az egyenletes háttérvilágítás, a jó anyagminőség, a pofás küllem, a Windows 8-on használható érintőkijelző, valamint az ötletes állvány, ami a tabletként való használatot segíti. A képminőséggel kapcsolatban azonban több aggasztó problémát is találtunk, mint a gyenge minőségű szövegmegjelenítés, a képarány kezelés hiánya, és az, hogy a monitor a sötét szürkeárnyalatok egy részét elnyeli. A kalibrálás során nem igazán tudtunk jobb eredményt elérni a gyárinál, ami pedig annak a következménye, hogy a színmegjelenítés sem igazán pontos.

Az extrák sorában a beépített hangszórókat és az USB 3.0 kapukat lehet megemlíteni, valamint az, hogy a kijelző 3 video bemenettel is rendelkezik.

A felsorolt hibák ellenére a készülék alkalmas például játékra, mert ahhoz képest, hogy prémium panel van benne, nagyon fürgének bizonyult. Ha pedig a fenti kompromisszumokat is figyelembe vesszük, akkor a kijelző filmnézésre is alkalmas. Összességében tehát nem egy rossz konstrukcióról van szó, de a gyermekbetegségeket mindenképpen javítani kellene ahhoz, hogy a kijelző komolyan labdába rúghasson, mert így csak a (prémium paneles) mezőny végén kullog.

Webshop: Acer T272HL

Hivatalos honlap

Az Acer monitorokat az Acer hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward