Monitoreső májusra

Ez alkalommal 24 colos monitorok közül válogattunk. Egy szép AOC monitort, az Asus újdonságát és egy tévének is használható BenQ kijelzőt tettünk próbára.

Monitoreső májusra

1. Bevezető

Ez alkalommal 24 colos monitorok közül válogattunk. Egy szép AOC monitort, az Asus újdonságát és egy tévének is használható BenQ kijelzőt tettünk próbára.

 

2. AOC e2437Fh - Áttekintés

AOC e2437Fh

Az AOC monitora árát tekintve még a kedvező kategóriában indul, ám ennek ellenére egy gazdagon felszerelt kijelzőről beszélhetünk, amihez még kapunk némi luxust is, hiszen formaterve is látványos.

Valóban az, a lakkozott fekete káva körül ugyanis egy átlátszó műanyag keret is helyet kapott, ettől pedig egy kicsit úgy tűnik, mintha a monitor lebegne. Mivel a burkolat lakkozott, a monitor némileg gyűjti az ujjlenyomatokat is, de az összhatás ezzel együtt is jó, nekünk különösen az elegáns fehér hátlap tetszett. A felhasznált műanyagokkal sincs gond, a káva egészen jól van összerakva, és a monitor döntögetésekor sem hallat holmi nyekergő hangokat. A káva alján, baloldalon látható a monitor egyik extrája, a fénymérő szenzor (ezzel még később foglalkozunk).

A káva alján, középen találjuk az érintőgombokat. Nagyon hasznos, hogy ezek megvilágítással rendelkeznek, és csak olyankor villannak fel, amikor szükség van rájuk (megérintjük őket). Egyéb esetben csak az állapotjelző lámpa ég, illetve az asztali megvilágítás, ami a billentyűzetet is bevilágítja nekünk ha egy szinten van a monitorral. Találkoztunk már hasonló megoldásokkal (pl. az LG-nél), de eddig ez a leghatékonyabb közülük, mert azon kívül, hogy megvilágítja a billentyűzetünket, nem zavaróan világos, nem vonja el a figyelmünket. Az érintőgombok egyébként nagyon jól reagálnak és érzékenységük is éppen jó. Az állapotjelző lámpa egyben a kikapcsoló gomb is, hosszan tartva kikapcsolhatjuk vele a monitort, röviden nyomva előjön a menü. A nyilak gyorsgombként is funkcionálnak: lehetőségünk van hangerőszabályzása, képprofil váltásra, bemenet váltásra és automatikus kalibrációra (VGA bemenetnél). A fényerőállítást sajnos a főmenüben kell megkeresnünk, ám ezt a kis apróságot leszámítva mi elégedettek voltunk a menüvezérléssel. A kijelzőt a mellékelt i-Menü szoftverrel is beállíthatjuk, így aki kényelmetlennek találja az érintőgombokat, az használhatja az egerét is. Az állapotjelző lámpát nem lehet kikapcsolni, de fénye elég halvány, az asztali megvilágítás pedig szabadon kapcsolgatható.

A monitor kicsomagoláskor kicsit meglepődtünk az állvány méretén, mert az szinte nincs is neki. A talp egy hátulról lelógó kis pöcök, ami bármily meglepő, de stabilan megtartja a monitort. Az összeszerelés sem nagy kunszt, a pöcök egy fémszerkezetben végződik, amit egyszerűen csak be kell tolnunk a monitor aljába (a kiszerelés sem bonyolultabb ennél). A kijelző a gumi tappancsoknak hála, nem csúszkál az asztalon, és a panel megdöntése is ideális ellentartással történik. A döntögetési korlátok egyébként nem túl szélesek (hátrafelé 4 és 14 fok között lehet elmozdítani), de ettől még jól lehet látni a képernyőt. Az állványtól tehát ne várjunk extra képességeket, mint pl. porté mód vagy elforgatás, de legfontosabb feladatát (azt, hogy megtartsa a monitort), elvégzi.

A hátlap egyszerű és tetszetős, ezért ha irodában használjuk, akkor az előttünk ülők is szép látványban részesülhetnek. Felfüggesztési lyukak nincsenek rajta, a monitort nem lehet fali konzolra szerelni, de ez ilyen vastagságnál nem meglepő. A csatlakozók közül szinte semmi sem hiányzik, kapunk egy VGA, egy DVI és egy HDMI bemenetet. A monitoron egy 3,5mm-es audio bemenet is helyet foglal, mely a beépített hangszórók miatt szükséges. A csipogók szinte csak dísznek vannak, gyenge minőségük miatt nem ajánlott ezeket használni, de olyankor jól jöhetnek, amikor nincs a közelben rendes hangfal vagy fejhallgató. A kellékekkel nagyvonalúan bántak, minden szükséges vezetéket megtaláltunk köztük. Az audio kábel, VGA kábel, DVI madzag és a HDMI vezeték éppúgy része a csomagnak, mint a külső tápegység. A monitorhoz jár egy kézikönyv és egy telepítő CD is, ez utóbbin a monitor driverét és más segédprogramokat (i-Menü, SRS, e-Saver szoftverek) találunk.

 

3. AOC e2437Fh - OSD és Képprofilok

OSD

A monitorba épített OSD kicsit kusza, a szöveg nélküli piktogramos kialakítás miatt kicsit nehezebb kezelni a szoftveres változatnál (i-Menu). A belbecs viszont ugyanaz, mindkét esetben a monitor megszokott funkcióival találkoztunk. Az AOC monitoraira jellemző extrákat ezúttal is megtaláltuk a menüben, melyek ismerősek lehetnek a NEC kijelzők menüjéből is. A Color Boost funkcióval különleges színezést érhetünk el a következő opciók által: Sky-blue, Green Field, Nature Skin, valamint ezek kombinációja az Auto Detect (ilyenkor a monitor dönti el, hogy milyen színkiemelést használjon) és Full Enhance (minden kiemelés bekapcsolva). A természetes megjelenítésről viszont ilyenkor le kell mondanunk, ugyanis erős, rikító színeket kapunk, akármelyiket is kapcsoljuk be. További csemege a Picture Boost szolgáltatás, mely a képernyő egy részletét emeli ki képmanipuláló eljárásokkal. A képkocka pozícióját, méretét, fényerejét és kontrasztértékét is kedvünkre konfigurálhatjuk. A monitor egy fontos extrája az i-care opció, mellyel a káva elejébe beépített fényerőszenzort tudjuk bekapcsolni. A fényerőcsúszka ilyenkor inaktívvá válik, a monitor ezt innentől kezdve magának állítja be. A fényerő nekünk mindig ideális volt, a kijelző ugyanis minden esetben a környezeti viszonyoknak megfelelően szabályozta magát, az átmenet pedig folyamatos volt, nem voltak idegesítő, hirtelen váltások.

Képprofilok

Az Eco képprofilok mindössze a fényerőt változtatják meg, egyéb beállításokhoz nem nyúlnak. A Standard, Text, Internet, Game, Movie, Sports sémák közül csak a legelsőben állítható be a fényerő és kontraszt, ez pedig magyarázat arra, hogy miért csak a Standard ajánlott, a többi ugyanis túlerőlteti a kontrasztot. A színhőmérsékletre négy előre beállított profilt kapunk (Normal, Warm, Cool, sRGB), de ha nem nyerné el tetszésünket a normál, meleg, hideg és a szabványos sRGB mód valamelyike, akkor színcsatornánként állítgathatunk mindent szokás szerint. Mi meghagytuk a gyári Standard profilt és úgy választottuk ki az említett színhőmérsékleti sémákat a mérésekhez. A viszonyítás 6500K színhőmérséklethez, 2,2 gammához és 120cd/m^2 fényerőhöz ment.

A grafikonok közepesen pontos színhűségről tanúskodnak, a kijelző egyik gyári profilja sem nyerte el tetszésünket (a Standard-ot leszámítva mindegyik profilban színtorzulás látható a magas kontraszt miatt, ezért nem is érdemes kísérletezni a többivel). A színhőmérsékleti profilok hívek a nevükhöz, mert mindegyikük a megfelelő helyen van a Kelvin skálán. Az viszont probléma, hogy mindegyik képprofilnál enyhe élesítés látható, ami ironikus módon rontja a látványt, és ezt sajnos kikapcsolni sem lehet.

A kalibrálás során 6500K színhőmérséklet, 2,2 gamma és 120cd/m^2 fényerőérték volt a célunk. Az ellenőrzéskor megnéztük, hogy a monitor mennyire pontos az sRGB színskálán, és bár lehetne jobb, szemre ez is elmegy. Miután betöltöttük az ehhez készített színprofilunkat, szokás szerint leellenőriztük a beállítások eredményességét, de ettől sem lettünk elégedettebbek. Most pedig lássuk, milyen a monitor képe a gyakorlatban.

 

4. AOC e2437Fh - Képminőség

Képminőség

A kijelző színei alaphelyzetben sem rosszak, de csak az említett ColorBoost funkcióval tudunk igazán szép képet előcsalogatni a monitorból. Az ehhez hasonló színekkel trükköző eljárások velejárója, hogy a színátmeneti gradienseken sávosodás látható, ám ez itt sajnos a ColorBoost nélkül is megvan, ezért ez ne tartson vissza senkit a használatától. A megjelenített tartalomtól függ elég erősen, hogy mennyire tűnnek mesterkéltnek a színek, így ízlés kérdése, hogy bekapcsoljuk-e, egy próbát megér, mert nem olyan durva a helyzet mint néhány egyéb gyártó képjavító eljárásánál. A kontrasztskála elemei közül a legsötétebbek elbújtak, ami a filmek sötét jeleneteire van rossz hatással, de a helyzet nem tragikus, a lényeg így is látszik a képernyőn. A legmagasabb fényerő, amit egy fehér képernyőn mértünk 185 cd/m^2 volt. Ez nem túl magas, a kis fényerőtartalék miatt erős napsütésnél bajban lesz a monitor. A kontrasztérték növelésével jelen esetben a fényerőn is növelhetünk, ezt viszont a színtorzulás miatt nem ajánlott megtenni. A legkisebb fényerő, amit egy fehér képernyőn mértünk 69 cd/m^2 volt, ami viszont megfelelő ahhoz, hogy egy teljesen sötét szobában szemkímélően tudjuk használni a monitort.

A monitor bemenetei nem rosszak, de az említett élesítés miatt minimális szellemkép látható az összes bemeneten. Ez nem egy drasztikus hiba, mert csak közelről látszik, de a többi monitorhoz képest kicsit zavaró. A video bemenetek egyébként egyforma képbeállításokat használnak, és ha valamelyiken megszűnik a jel, akkor a kijelző villámgyorsan átkapcsol egy másik bemenetre.

Az alacsony felbontásokat viszonylag jó minőségben interpolálja a monitor, ezért akkor is tudunk vele játszani, ha videokártyánk nem bírná szuflával. Játékra az 1280*1024, 1280*960 és 1152*864-es felbontásokat érdemes elővenni. Az 1280*720-as felbontás szép, de a kijelző ezt egy fekete kerettel jeleníti meg. Szövegolvasás céljából egyedül az 1024*768-as képméretet ajánlott elővenni, ezt egészen jó minőségben tárja elénk a monitor. Az 1680*1050, 1440*900 és 1280*800-as képméreteket viszont nem kezeli le rendesen (pedig ezek szintén nem csúnyák), mert a kijelző a 16:10 arányú felbontásokat csak teljes képernyőn hajlandó megjeleníteni. A képarány kezelés tehát kissé hiányos. A menüben található Image Ratio 4:3-ra állításával a monitor csak a 4:3 és 5:4 arányú felbontásokkal boldogul el. De ezt legalább automatikusan teszi meg, minden helyzetben felismeri, hogy melyiket kell alkalmaznia.

A látószögek átlagosak, ami a legtöbb helyzethez elég lesz. Oldalról a kontrasztcsökkenésen kívül sötétedés is látható, színtorzulás viszont alig van. Felülről már viszonylag kis szögben elkezd csökkenni a kontraszt, ezen kívül enyhe kékes színtorzulással is számolnunk kell, ezek a képminőségre vannak rossz hatással. Az alsó látószögek elfogadhatóak, de a panel teteje már szemből nézve sem az igazi, mert kicsit zöldebb a kép, mint máshol. Összességében ezek nem drasztikus hibák, de el tudnánk viselni a szélesebb betekintési szögeket.

A monitor egyedül szép háttérvilágításával győzött meg minket. A fekete képernyőn csak minimális foltosodás látható, és a kép szabad szemmel a szürke és barna teszten is többnyire homogén.

Válaszidő tekintetében sem rossz a helyzet. A gyors mozgásnál látható enyhe utánhúzás miatt a sebesség átlagos, de a rendkívül kicsi bemeneti késésnek köszönhetően a kijelző nagyon közvetlen. Ez jót tesz az irányításnak, különösen célzáskor vesszük hasznát. A monitor tehát a gyorsítással ellátott készülékekkel ugyan nem tudja felvenni a versenyt, de az említett okból kifolyólag még így is nyugodtan játszhatunk vele.

5. ASUS VE247H - Áttekintés

ASUS VE247H

A tesztet az Asus 24 inches újdonságával folytatjuk, amely az előzetes hírek alapján ígéretes monitornak tűnt, ezért kíváncsian vártuk milyen lesz.

Bár újdonságról van szó, a gyártó kijelzőjét a jól megszokott, kissé lekerekített, de alapjaiban véve szögletes formájú, zongoralakk fekete kávába csomagolta. Mivel ez elől-hátul fénylik, gyorsan begyűjti a port, de tiszta állapotában még nagyon jól mutat. A készülék anyagminőségével sem vall szégyent, sehol sem sír a műanyag, állítgatás közben nincs nyekergés vagy ropogás.

A menüvezérlő nyomógombokat a káva alján találjuk, jobb oldalon. Ezeket dudorszerű formájuk miatt könnyen ki lehet tapintani, a káván látható feliratok pedig jól olvashatóak. A menü gyorsan reagál, a gombok nem kattognak, és pontosak, nem fordult elő velük dupla "kattintás". A könnyebb kezelést gyorsgombok segítik, amelyek között ott van kedvencünk, a fényerőállítás is, amit sajnos sokan le szoktak spórolni. A további gyorsgombok közül egy a képprofilok előhívásáért felel (hosszan tartva automatikus konfigurálás a VGA bemenetre), eggyel hangerőt tudunk állítani, eggyel pedig a bemenetek között tudunk váltani. Az állapotjelző led helyét annyira jól eltalálták, hogy csak akkor látszik, ha kicsit hátradőlünk a székben, így soha nem zavar minket használat közben. Működés közben kék, készenlétnél narancs színnel világít, de mivel fénye nem túl erős, azt sem tartjuk problémának, hogy nem lehet letiltani a menüben.

Bár a monitor állványa nem kimondottan terebélyes, súlya az van neki, a monitor pedig ennek köszönheti, hogy stabilan áll az asztalon. Az állvány érdekessége, hogy bár a specifikáció szerint csak -5 és +20 fok közt lehet megdönteni a panelt, előrefelé akár 45 fokig is lehajtható, ha épp a csatlakozókhoz szeretnénk hozzáférni. Az egyszerű állvány ergonómiája jó, fix magasságát jól eltalálták. A talpat elforgatni nem lehet és más egyéb különlegességre sem képes, a meglévő döntögetési metódust viszont simán, ugyanakkor kellő ellentartás mellett tudja.

Aki mégsem szeretné használni az állványt, az örülhet, hogy a monitort fali állványokra is felszerelhetjük. A készülék csatlakozói közt nemcsak az alapvető DVI és VGA bemeneteket találjuk meg, még egy HDMI kapunak is sikerült helyet szorítani. Ehhez egy fejhallgató kimenetet is kapunk, hogy az audio sáv is hallható legyen, de a monitornak egyébként beépített hangszórói is vannak. Ezek minősége nem rossz, némi equalizeres finomítással pedig meglepően szépen szólnak, csak kár, hogy ezt borzasztó halkan teszik. A csipogók lehalkítására nincs szükség olyankor, amikor ezeket nem használjuk, mert nem zúgnak. A kellékek közt minden fontosabb vezeték megvan (DVI, VGA, audio és tápkábel), egyedül a HDMI vezetéket hiányoltuk, ezt nekünk kell megvennünk a monitorhoz.

 

6. ASUS VE247H - OSD és Képprofilok

OSD

A monitorban a régebbi, jól bevált Asus menü található meg. A Splendid részlegben találjuk meg a különleges profilokat, amik némileg feljavítják a színeket (ezekkel mindjárt foglalkozunk). A profilok egyenként konfigurálhatóak, így lehetőségünk van átírni (és egyenként visszaállítani) a gyári értékeket. A gyárilag kikapcsolt dinamikus kontrasztot (ASCR) a profilok mindegyikében külön-külön aktiválnunk kell, ha szeretnénk használni. A dinamikus fényerőszabályzás az adott helyzetben nagyon gyorsan képes végbemenni, így hatása nem mondható zavarónak. Az viszont nagyon kellemetlen, amikor a monitor a sötétebb jeleneteknél teljesen lesötétíti magát (valószínűleg az alacsony fogyasztás miatt), ezzel használhatatlanná téve a funkciót. Az élességállítás (Sharpness) inkább a VGA bementen bír nagyobb jelentőséggel, de a digitális bemenetekre is alkalmazhatjuk, ha markánsabb éleket szeretnénk. A profilok váltogatása közben színhőmérsékleti beállításunk szerencsére változatlan marad, mely az előre eltárolt értékek közül (Cool, Normal, Warm, sRGB) választható ki, de lehetőségünk van egyedi színkeverésre is. Örültünk annak, hogy a színtelítettség (Saturation) opció is megtalálható a lehetőségek közt, így nem kell egyenként bíbelődnünk a színcsatornákkal, ha teltebb színeket szeretnénk. Extraként a bőrtónus színét (Skin Tone) tolhatjuk el a sárga vagy vörös tartományba (Reddish, Natural, Yellowish), mely opció a különleges profilok kiváltsága. A Standard beállítás esetén ez utóbbit, az ASCR-t és a színtelítettséget kénytelenek vagyunk nélkülözni, de ezek nem létfontosságú funkciók.

Képprofilok

Ha nem szeretnénk foglalkozni a képbeállítással, akkor a gyári profilok közül érdemes választanunk. A lehetőségeink közt a Standard, Theater, Game, Night View és Scenery módok szerepelnek. Nekünk mindegyik tetszett, bár ez nem nagy újdonság, hiszen az Asus monitorai ebben mindig jók voltak. A fényerőt viszont mindegyik profilban kicsi magasnak találtuk, még jó, hogy van lehetőség korrigálni.

A Standard egy általános felhasználásra szánt profil, ami a valós színvisszaadás miatt minden területre alkalmazható. Az extra színhatású profilokat (Theater, Game, Night View, Scenery) fotók és filmek nézegetésére, valamint játékra szánták, de még ezeket is kulturált módon állították be nekünk, mert egyik sem használ zavaró élesítést vagy más kirívó effektet. Ha pedig mégis szeretnénk felturbózni ezeket, akkor testre szabhatjuk a külön bekapcsolható extra élesítéssel, továbbá a színtelítettséget is feltolhatjuk rajtuk.

A manuális beállításokkal a legtermészetesebb színvisszaadást akartuk elérni, így a kalibráció során ezúttal is a 120cd/m^2 fényerőt, 2,2-es gammát és 6500K színhőmérsékletet céloztuk meg. Csupán a monitor helyes beállításával nem voltunk igazán sikeresek, ezért az egyénileg elkészített színprofilt is betöltöttük hozzá, de a monitor az sRGB színteret így is csak átlagos pontossággal képes szimulálni.

 

7. ASUS VE247H - Képminőség

Képminőség

A kijelző a teszt elején szépen vette az akadályokat. A monitor színvilága már alaphelyzetben is szép volt, a megnyerő profilokkal pedig ezt tovább fokozta. Ráadásul úgy, hogy ezek a színátmenetekre sem voltak rossz hatással. A kontrasztskála viszont kifogott a monitoron. A sötét szürkeárnyalatok közül a legtöbb beleolvadt a fekete háttérbe, de legalább a világosak tökéletesen megkülönböztethetők voltak rajta. A monitor fényerőtartaléka egyébként elég nagy (fehér képernyőn 270 cd/m^2 fényerőt mértünk), ami jól jön napsütéses időben. A tesztpéldány beállításaival legfeljebb 79 cd/m^2 fényerőig sikerült lemennünk, de már ez is kellően alacsony ahhoz, hogy egy sötét szobában szemkímélő módon tudjuk használni a monitort.

A digitális video bemenetek (DVI, HDMI) szép élesek. A tökéletes szövegmegjelenítés miatt jobb is, ha ezeknél maradunk, mert a VGA bemenet képe már láthatóan homályosabb náluk. A video bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, ezért nincs lehetőségünk eltérő képet beállítani rajtuk. A bemenetek közt automatikus jelváltás van (ezt kikapcsolni sem lehet), ezért amikor valamelyiken megszűnik a jel, a monitor átkapcsol a másikra.

Most lássuk a monitor interpolációs képességét. Az 1024*768-as felbontás szövegolvasásra is alkalmas, ez különösen szép. Jó minőségük okán az 1680*1050, 1440*900, 1280*1024, 1280*960, 1280*720 és 1152*864-es képméreteket játékra érdemes elővenni. Az 1280*800-as felbontás a felsoroltakhoz képest kicsit homályosabb, de még mindig van olyan jó, hogy játszani tudjunk benne. Szerencsére csúnya felbontásokat nem találtunk, az összképen csak az ront, hogy a monitor az 1280*720 felbontást egy fekete kerettel jeleníti meg. A képarány kezelés a Full és 4:3 módokra terjed ki (a beállítást a menüben Aspect Control néven találjuk meg). A Full minden esetben teljes képernyős megjelenítést jelent, viszont érdekes módon a 4:3 beállítást nem csak a 4:3 arányú felbontásoknál alkalmazhatjuk. Ez az 5:4 és 16:10-es képméreteknél is bekapcsolható, a monitor minden esetben a helyes képarányt fogja alkalmazni, ezért találóbb lenne rá az Aspect elnevezés. A kijelző tehát nemcsak szép interpolációval, hanem intelligens képarány kezeléssel is büszkélkedhet, amit elég egyszer beállítani, onnantól kezdve tudja a dolgát.

Lássuk a panel betekintési szögeit. Ezek nem túlságosan szélesek, már oldalirányból is látható némi színtorzulás, a kép enyhén lilássá változik. Felülről erős kontrasztcsökkenés és kékes elszíneződés rontja a képet, alulról pedig szintén lilulás látható. Bár a monitor alulról egészen sokáig olvasható marad, a színek megváltozása miatt nem túl nagy élmény innen nézni a monitort. A képernyő színei pedig a panel tetején és alján már szemből nézve sem egyformák, ezért sajnos ezt egy egyszemélyes monitornak kell tekintenünk.

A háttérvilágítás legalább jó, bevilágítás szinte sehol sem szűrődik be. Csak némi foltosodás látható halványan a fekete képernyőn, de ez filmnézés közben egyáltalán nem zavaró. A foltosodás a szürke és barna képernyőn sem vészes, a tesztfotókon látható színelváltozás pedig a gyenge látószögek miatt van.

A monitort válaszidő-gyorsítással is ellátták. Ezt a menüben szabályozni vagy kikapcsolni nem lehet, ami nem lenne probléma, ha a gyorsításnak nem lennének jól látható mellékhatásai. A túlvezérlésből fakadóan ugyanis színes elmosódás van a kontrasztosabb képi tartalmaknál, ez pedig semmivel sem jobb a „hagyományos” utánhúzásnál. Így végeredményben van egy 2ms-os monitorunk, ami nagyjából egy 5ms-osnak felel meg. A bemeneti késés viszont kicsi, ezért a közvetlenség megmarad játékokban.

8. BenQ E24-5500 - Áttekintés

BenQ E24-5500

A BenQ TV-tuneres monitoraiból már volt szerencsénk gyengébb és jobban sikerült típusokhoz is. Kíváncsian vártuk, vajon hogyan szerepel az E24-5500 modell, hiszen egy újdonságról van szó, így a gyártónak volt alkalma hasznosítani a korábban szerzett tapasztalatokat. A tévé-monitorban egy beépített médialejátszó is helyet kapott, és természetesen a kijelző az MPEG-4 kódolású adásokat is kezeli, ami fontos szempont, hiszen lassan már hazánkban is búcsúzunk az analóg műsorszórástól (és itt az MPEG-4 szabvány van érvényben digitális adások esetén). A monitor további különlegessége, hogy MVA panel található benne, ezért a képminőség értékelése során a prémium monitorokhoz viszonyítunk, ezt nem árt észben tartani.

A küllem egészen jól sikerült, a kijelző tévéként és monitorként is helytáll. A káva zongoralakk fekete festésével és az ezüstös díszléc berakással aligha lesz gondja a nagy többségnek, és valószínűleg a gyártó is azért csinálta ilyenre, mert így biztos befutó lesz a monitor. A szép visszatükröződő felületek hátránya, hogy gyorsan piszkolódnak, azonban a csicsás monitorokkal ellentétben itt a minőség is megvan. A káva ugyanis nagyon masszív, annyira vastag, hogy döntögetés közben sem nyekereg rajta semmi.

A kijelző menükezelő nyomógombjai oldalt találhatók meg, általában ez jellemző a tv-tuneres monitorokra. Sajnos ezek egyáltalán nem esnek kézre, és nehezen lehet leolvasni a gombok jelentését, ezért a kitapogatós módszerre kell hagyatkoznunk. Szoftveres vezérlés nincs, de nem is egy tévéről lenne szó, ha nem kapnánk egy távirányítót is a kijelzőhöz. Ezzel már jóval könnyebb a dolgunk, hiszen egy igazán kezes távkapcsolóról van szó (de erről később). Az infravörös érzékelő mellett található az állapotjelző led. Ez bekapcsolva kéken, készenlétnél narancsszínű fénnyel világít, és fénye sem túlzottan erős, ezért az sem baj, hogy nem lehet letiltani.

A kijelző egyszerű állványt kapott, csupán a döntögetés képességével rendelkezik. A panel előrefelé 7 fokban, hátrafelé 17 fokban lehet késztethető bólogatásra, ami elég ahhoz, hogy jól beállítsuk a kijelzőt (különösen úgy, hogy a képminőség ilyenkor alig változik, de erről is később). Egy tévé-monitornál elvárható lenne még a talp körüli forgathatóság, amivel nem rendelkezik a monitor, de cserébe legalább a stabilitással nincs gond. A monitor ugyanis a menügombok nyomkodása közben sem inog, a masszív talapzat miatt magabiztosan áll az asztalon.

A készülék hátulján felfüggesztési lyukakat is találtunk, ez különösen fontos egy tévé esetében. A csatlakozók táján rendkívüli a választék. HDMI bemenetből kettő található rajta, ebből az egyiket oldalra tették, kényelmes helyre. Van tehát két digitális bemenetünk, amit tetszőlegesen alkalmazhatunk (pl. egy a PC-nek, egy a DVD lejátszónak), de a számítógépes csatlakozáshoz felhasználhatjuk még a VGA bemenetet is. A régebbi szabványokra is gondoltak, a monitor hátulján ugyanis megtalálható a kompozit video, s-video, komponens, SCART csatlakozó, továbbá egy jack és egy pár RCA audio bemenet, fejhallgató kimenet (oldalt) és egy digitális (SPDIF) audio kimenet is.

A kijelző hátuljára került a koaxiális antenna csatlakozó az analóg adásokhoz, a készülék oldalán pedig a CI (Common Interface) kártyaolvasót láthatjuk, ami a digitális adásokon kódolt, fizetős szolgáltatások miatt került a készülékbe. A bemenetek és kimenetek tárháza tehát óriási, ráadásul a monitor egy USB bemenetre csatlakoztatott pendrive-ról képes zenét, filmet lejátszani és fotókat vetíteni (erre még visszatérünk). A rengeteg csatlakozó ellenére a kijelzőhöz mindössze a tápkábel jár, pedig nem ez a legolcsóbb tévé-monitor a piacon. Még a VGA madzagról is nekünk kell gondoskodni, és a mellékelt lemezen is csupán a kézikönyv található meg. A dobozban ezeken felül csak egy kézikönyvet és egy pár elemet kapunk a távirányítóhoz.

 

9. BenQ E24-5500 - Televíziós képességek, OSD és Képprofilok

Televíziós képességek

Ahogy szinte minden tévé, úgy a tuneres monitorok is rendelkeznek „telepítő varázslóval” vagyis párbeszéd ablakokkal megtűzdelt automatikus hangolással és valamilyen szintű csatornarendszerezéssel. A BenQ monitora egy kicsit hosszúra nyújtotta a keresést, a tesztkörnyezetünkben elérhető 46 darab analóg tévécsatornát 15 perc alatt találta meg. A digitális csatornákra és rádióadókra rákeresve jóval több idő telik el, mi egy óra elteltével feladtuk a további keresést. A varázsló végigfuttatása után a csatornák feldolgozására is lehetőség nyílik, és dicséretes módon nemcsak a mozgatás és törlés, hanem az átnevezés is a rendelkezésünkre áll. Ezt ügyesen, a mobiltelefonokhoz hasonló módon, a számbillentyűkkel tehetjük meg. A listánkból így név alapján már könnyebb kiválasztani a kiszemelt csatornát, sőt, kedvenceinkből egy favorit lista is összeállítható (bár ez szinte mindegyik készüléknél megtalálható). Ami a tévézés élményét illeti, a BenQ tv-monitora egy kiforrott készülék, a menüje pedig annak ellenére, hogy rengeteg beállítással rendelkezik, mindig gyorsan reagált.

A távirányító egyszerű és nem túlságosan hosszú, éppen jól illeszkedik a kézbe. Nekünk nagyon kényelmes volt használni, a gombokat is ott találtuk, ahol elsőnek kerestük, minden logikus helyen van rajta. A csatornaváltás, hangerőszabályzás, a menü és navigációs gombok egy helyre kerültek, ami megkönnyíti a dolgunkat. A gombismétlés sebességét remekül eltalálták, a monitor és a távirányító gombjait hosszan lenyomva gyorsan lépkedhetünk a menüben, de nem túl gyorsan ahhoz, hogy ez már zavaró legyen (ha csak egyet akarnánk lépni). A távkapcsoló a káva elején található infravörös érzékelőnek küldi a jeleket (tehát nem rádiós). A próba során friss elemekkel sem mindig volt zökkenőmentes köztük a kapcsolat, a távirányítót a megfelelő helyre kellett irányítani, onnantól kezdve a monitor mindig azonnal reagált. A specifikáció szerint sincs túl nagy szabadságunk ilyen téren, a távirányítót 30 fokban, legfeljebb 6 méterről érzékeli a monitor szenzora. Még ezzel együtt is jó távirányítónak tartjuk a BenQ kapcsolóját, hiszen ergonómiai szempontból eddig ez a gyártó legjobban sikerült példánya.

A monitor látószögei rendkívül szélesek (erről bővebben a képminőségnél), így ez a vizuális élményben biztosan nem fog minket gátolni. A beépített képprofiloknak köszönhetően pedig a látvány tovább fokozható. A Vivid, Standard, Cinema, Eco és User profilokkal (és ezek magyar változataival) a megfelelő helyzethez igazíthatjuk a képet. Ezekkel a profilokkal nem foglalkozunk behatóbban, mert céljuk nem a színhűség, hanem az, hogy megnyerő képet tárjanak elénk, ezért csak szemeinkkel szerzett tapasztalatainkkal osztjuk meg az olvasókkal. A Vivid (Élénk) profil harsány képe miatt csak rendkívül világos környezethez ajánlott, míg a Standard (Szabvány) profil az átlagos nappali fényviszonyokhoz készült. A Cinema (Mozi) módot sötét környezetben érdemes elővenni, ilyenkor a színek teltebbek, a bőrszín pedig természetesebbnek látszik. Az Eco (Öko) profil egyetlen célja az árammal való spórolás, User (Felhasználói) módban pedig értelemszerűen saját beállításokat használhatunk. A legtöbbet a Senseye különleges képjavító eljárásaival hozhatjuk ki a monitorból, ezek a többfokozatú ACE beállításban, Vörös (bőrszín) tónus, DCR (dinamikus kontrasztállítás), Zajcsökkentés lehetőségekben merülnek ki. Ezekkel látványos hatást érhetünk el, de szerintünk ajánlott egy statikus kontrasztértéket beállítani és a zajcsökkentéssel is érdemes vigyázni, mert a túlzott használata elmosódást okoz.

Szintén a képbeállítások közt található a képarány kezelési részleg. A választékában a következők szerepelnek: Normal, Zoom1, Zoom2, Wide, Panoráma. A normál mód nem változtatja meg a bejövő jelet. A Zoom1 és Zoom2 teljes képernyős módok, a Wide egy fix 16:9-es képarány, amit értelemszerűen 16:9 arányú mozinál kell alkalmazni. A Panoráma mód 4:3 adás esetén is teljesen kitölti a képernyőt, csak a vízszintes torzítás mértéke fokozatosan változik. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a kép közepén az emberek feje normális, és csak a szélén lapos. Ezek a nagyítások értelemszerűen nem a PC-s használathoz vannak kitalálva, hanem a TV-zéshez, DVD-zéshez.

A készülék beépített hangszórókkal is rendelkezik, ezek már alaphelyzetben is jól szólnak, ami ismerve a mai tévék hangkeltőit, dicséretes. A hangszínre vonatkozóan számos előre gyártott profil található meg (Zene, Beszéd, Mozi, Normál), a Felhasználói profillal pedig lehetőségünk van 5 állásos equalizert vagy kétállásos hangszínszabályzót használni. Bár a gyári profilok sem rosszak, igazán jó eredményt ezekkel tudtunk elérni, az SRS térhangzás opció pedig csak hab a tortán. Ez utóbbi nemcsak a térhangzásra, hanem a hangszínre is hatással van, az eredményt pedig a rendes tévék is megirigyelhetnék (legalábbis az olcsóbbak). Emellett még egy hasznos opció is megtalálható az audio menüben, mégpedig az automatikus hangerő kiegyenlítés (ezt „Egyenletes hang” néven találjuk meg benne).

A monitor képét és hangját tehát számos beállítással tudjuk finomítani, de a kép a képben (PiP) funkciót hiába kerestük, ez nem szerepel a monitor lehetőségei között. Az óra beállítását követően rendelkezésünkre áll a monitor beépített időzítője, mely nemcsak elalvásra, hanem bekapcsolásra is programozható.

Említettük, hogy a monitor egy USB bemenetre csatlakoztatott pendrive-ról képes zenét (MP3) és filmet (MPEG 1,2,4, H.264) lejátszani, valamint képeket (JPEG) megjeleníteni. A készülék csak a FAT32-es fájlrendszerű flash meghajtókat kezeli. A médialejátszó részlegben először ki kell választanunk, hogy milyen típusú adatokat akarunk kezelni (film, zene, fotó) és csak utána képes azokat listázni, ami kicsit körülményes. Az MKV konténerbe csomagolt filmek közül a monitor az 1080p minőségűeket is folyamatosan lejátssza, de a feliratokat nem kezeli és az audio és video kodekek terén is válogatós. A videók minősége lehetne kicsit jobb, a filmek számítógépen nézve szebbek voltak, mint a médialejátszóval. Ezen a területen tehát még volna mit csiszolni, a zenelejátszással és a fotónézegetővel viszont nem volt probléma. A végére hagytuk a tévé egy nagyon hasznos képességét, a Time-Shift funkciót. Ezzel felvételeket készíthetünk a csatlakoztatott pendrive-ra, így némi időkésleltetéssel visszanézhetjük a futó műsorokat. A funkció csak digitális adások esetében működik, és legalább 1GB szabad hely, valamint 5MB/s-es írási sebesség kell hozzá.

Összefoglalva a kijelző a televíziós képességeivel egy nagyon összeszedett készülék benyomását keltette bennünk. Viszont ahhoz, hogy az E24-5500 típust egy médiaközpontnak tudjuk használni, a videó lejátszás minőségén javítani kellene és nem ártana frissíteni a beépített kodekeket is.

OSD

A monitor menüje ugyanúgy néz ki, mint a tévé menü: látványos és sok opciót tartalmaz, ezért most csak azokat a lehetőségeket említjük meg, melyekkel még nem foglalkoztunk. A képi sémák csak a színhőmérsékletre vonatkoznak (Normál, Hűvös, Meleg), melyek azoknak készültek, akik nem szeretnek bíbelődni a kontraszt, fényerő és élesség beállításaival. A legjobb eredmény érdekében most is jobb, ha ezeket egyénileg (Felhasználói profil) állítjuk be.

Képprofilok

A HDMI bemeneten lehetőségünk van Video és Grafika mód közül választani. Előbbinél a televíziós részlegben ismertetett profilok találkozhatunk (Élénk, Szabvány, Mozi, Öko, Felhasználói), tehát a kijelző úgy viselkedik, mintha tévéadást kapna. Ezt érdemes a DVD és Bluray lejátszókhoz tartogatni, ilyenkor a Senseye különleges képjavító eljárásokat is aktiválhatjuk. Mivel mi a készüléket most kijelzőként szeretnénk használni, a Grafika módot kell választanunk. A képprofilok terén ilyenkor jóval szűkebb a választék. Már csak a színhőmérsékletre vonatkozóan találunk néhány módot, ezúttal a Normál, Hideg, Meleg és Felhasználó beállítások közül választhatunk.

Ezekről méréseket is készítettünk. Szemre nincs nagy különbség köztük, a nevükhöz híven csak színhőmérsékletben különböznek egymástól, szerencsére még élesítést sem használnak.

A mérések alapján viszont látható, hogy a monitor nem igazán a színhelyes megjelenítésre törekszik, és sajnos a kalibrálás után sem javult a helyzet. Szerencsére az, amit látunk nem rossz, szemre nincs baj a készülékkel.

 

10. BenQ E24-5500 - Képminőség

Képminőség

A monitor színeit már alaphelyzetben is rendben találtuk, sem a meleg, sem a hideg irányba nem húz el. Színvilága szép, de sajnos a színátmeneti skálákon sávosodás is látható. Ez tévézés közben és normál kijelzős használatnál nem probléma, de a monokróm képeken kellemetlen látványt okoz. A monitor kontrasztskálán nyújtott teljesítménye lehangoló, pedig a monitor MVA panellel rendelkezik, egy VA paneltől pedig elvárható lenne, hogy a sötét szürkeárnyalatok is jól látszódjanak rajta. Ennek ellenére a szürke sötétebb árnyalatai közül a legtöbb elbújt. A gyakorlatban ennek az a következménye, hogy a filmek sötét jelenetei nem látszanak. A kijelző fényerejét egy fehér képernyőn mértük le, a tesztpéldány beállításaival a leggyengébb háttérvilágításnál 49 cd/m^2 fényerőt mértünk, ami elég szemkímélő. A legmagasabb érték a 205 cd/m^2 volt, ami viszont lehetne kicsivel több (bár nappali filmnézéshez még ez is épp elég). Ezt orvosolhatjuk azzal, hogy a monitor kontrasztját megemeljük, de mivel a világosszürke színárnyalatok ilyenkor már nem látszanak, ezt nem érdemes megtenni.

A digitális bemenetek (HDMI) minősége nagyon jó, az élesség hibátlan. A képminőség a VGA bemenet esetén sem vészesen rossz, de képe kicsit homályosabb a digitális bemeneténél és némi szellemkép is rontja a helyzetet. A video bemenetek egymástól eltérő beállításokat használnak, ami nagyon jó, hiszen így más-más képet állíthatunk be PC-hez és DVD lejátszóhoz. Ha az egyik bemeneten megszűnik a jel, akkor a monitor nem vált magától, hanem kézzel kell átkapcsolnunk (szerintünk ez jobb, mintha magától kapcsolgatna). A monitort használat előtt be kell kapcsolni, csakúgy, mint egy tévét, és amikor kikapcsoljuk a számítógépet, akkor VGA bemenet esetén azonnal készenlétbe kapcsol (ahogy egy monitornál szokás), viszont a HDMI bemeneten erre kb. 10 percet kell várnunk, vagy marad a kézi kikapcsolás.

A monitor skálázási képessége egész jó. Szövegolvasásra az 1280*720, 1152*864 és 1024*768-as felbontásokat is elővehetjük. Játékra az 1680*1050, 1440*900, 1280*1024 és 1280*800-as felbontások egyaránt jók lennének, ha a monitor lekezelné az 5:4 és 16:10 képarányokat. Ugyanis ezt a HDMI és a VGA bemeneten sem képes megtenni, mindössze a Teljes képernyős és 4:3 lehetőségek vannak. Ezt ráadásul minden esetben kézzel kell átkapcsolnunk, a monitor felbontás váltáskor és bemenet váltáskor sem ismeri fel, hogy mikor melyiket kell alkalmaznia. Alapvetően tehát néhány felbontás elég szép, de csak 16:9 és 4:3 arányú felbontásokat érdemes használni. A HDMI bemeneten egyébként Overscan és Underscan opció is van. Amikor PC-vel használjuk a monitort, utóbbit kell választanunk, ezzel elkerülhetjük a gyenge minőségű, nagyított megjelenítést.

A kijelző betekintési szögei fantasztikusak, ha a TN paneles mezőnyhöz viszonyítjuk. A látószögek azonban még a prémium mezőnyben sem számítanak rossznak, hiszen oldalról csak némi kontrasztcsökkenés látható, egyéb minőségromlás, pl. színtorzulás nincs. Felülről szintén csak kontrasztcsökkenéssel kell számolni, a színtorzulás ilyenkor is csak minimális (enyhén kékessé válik a kép). Alulról ugyanez látható, az enyhén kékes színtónuson és kontrasztcsökkenésen kívül más zavaró hiba nincs a képernyőn. Ez a TN paneles monitorokkal szemben óriási előny, hiszen míg azoknál teljesen megváltozik a kép, addig ennél a kijelzőnél csak alig.

A fekete képernyőn látható, hogy bevilágítások szinte egyáltalán nincsenek, mindössze a képszélek felől kicsit világosabb a kép (ez a panel látószögei miatt van). A foltosodás sem mérvadó, csak ha nagyon szigorú szemmel nézzük, akkor láthatunk némi egyenetlenséget oldalról. Ez viszont soha nem fog nekünk problémát okozni, ezért a háttérvilágítást közel tökéletesnek mondhatjuk, a szürke és barna teszt is erről tanúskodik.

Elérkeztünk a monitor gyenge pontjához, ez pedig a sebesség szempontjából már elavultnak mondható MVA panel nagy válaszideje. A 8ms-os kijelző némi kompromisszummal játékra is alkalmas, de az elmosódástól sajnos nem menekülhetünk meg, ezt szokni kell (a specifikációban szereplő 25ms a teljes válaszidőre vonatkozik, táblázatunkban gray-to-gray értékek szerepelnek). A kevésbé gyors mozgásoknál nem annyira szembetűnő a jelenség, de ne ezzel akarjunk headshot bajnokok lenni. Ráadásul a monitornak van némi bemeneti késése is, ami tovább ront a helyzetén, így az egér kicsit később reagál a mozdulatokra, mint szeretnénk. Végeredményben, ha muszáj, ezzel is tudunk játszani, de a kijelző elsősorban munkára és tévézésre van kitalálva.

11. Értékelés

AOC e2437Fh

Az AOC monitora egy közepesen jól sikerült példány. A küllem és az anyagminőség jó, a menügombok megvilágítása pedig egy látványos és hasznos extra. A fura állvány nem sok lehetőséget rejt magában, de a minimális döntögetési tartományhoz ez is elég, a stabilitással pedig nem volt gond. Ami a képminőséget illeti, a helyzet nem tragikus: a kijelző színei szépek, a háttérvilágítás egyenletes, de a látószög tartomány lehetne kicsit szélesebb. A legégetőbb probléma viszont a kijelző kikapcsolhatatlan élesítése volt, ami kellemetlen látványt okozott. Ezt a sasszeműek kifogásolni fogják, de a legtöbben a normál nézési távolságból aligha veszik észre. A monitor jó választás az olyan játékosoknak, akik szeretik a közvetlen irányítást, a kijelzőnek ugyanis szokatlanul kicsi a bemeneti késése. Utánhúzása átlagos, összességében mégis jól lehet látni, hogy mi történik játék közben. Az alacsony képméreteket viszonylag szépen interpolálja a monitor, és a képarány kezelés miatt sem kell aggódnunk. A kijelző egy fontos extrája a fényérzékelő szenzor. Ezzel szintén elégedettek voltunk, mert a kijelző minden helyzetben a megfelelő fényerőt alkalmazta. Szintén jó pont, hogy a monitor összes kábelét mellékelték, ezért ezeket már nem kell külön megvennünk hozzá.

Webshop: AOC e2437Fh

Hivatalos honlap

ASUS VE247H

Az Asus kijelzője ezúttal nem tette magasra a lécet. Az összeszerelési minőséggel, a gombok használhatóságával és az ergonómiával nem volt gondunk, a képminőséggel viszont akadt némi probléma. A panel betekintési szögei bizony nem túl szélesek, ezért a monitornak hiába szépek a színei, ha az oldalt ülők ebből nem sokat élvezhetnek. A sötét jeleneteket nem kedveli a monitor, a finom árnyalatokat még az e célra készült Night View profillal sem képes megjeleníteni. Ráadásul a készülék ASCR módban ahelyett, hogy ezt megpróbálná ellensúlyozni, idegesítően lesötétíti a képet. A háttérvilágítás viszont jó, de ez sajnos ez kevés ahhoz, hogy megmentse a monitort attól, hogy egyszemélyes mozivászonnak tituláljuk. A játékkedvelők azért örülhetnek, mert a kijelző szépen skáláz és képarány kezelése is tökéletes. A sebességgel sincs komolyabb probléma, de a gyorsításnak nem sok hasznát vesszük. Összességében a monitor még így is játékra ajánlott leginkább, bár irodába sem rossz választás, hiszen a digitális bemenetei élesek és a monitor fogyasztása sem magas. A vételár szintén kedvező, ezért pozitívum, hogy az alapszintű monitorhoz a digitális kábelt nem kell külön megvennünk.

Webshop: ASUS VE247H

Hivatalos honlap

BENQ E24-5500

A BenQ tv-tuneres monitorának vannak bizonyos kompromisszumai, de többnyire jól teljesített, ezért mi összességében elégedettek voltunk vele. A kijelzőre nem rossz ránézni és az anyagminőséggel sem vall szégyent, ritka, hogy ez a két dolog egyszerre teljesül. A monitor pedig le sem tagadhatná, hogy tévézésre született. A kényelmes távirányító, az átlátható és gyors kezelőfelület, valamint a logikusan megtervezett kép és hang funkciók egy kiforrott készülék benyomását keltik. Még a beépített hangszórókkal sem volt semmi bajunk, ami ritkaság. A monitornak rengeteg bemenete van, így még azoktól az eszközöktől sem esik zavarba, amelyek régebbi szabványt alkalmaznak. A médialejátszón viszont lehetne még csiszolni: bár a video lejátszás folyamatos, a képminőség lehetne jobb, és a monitor a kodekek terén is válogatós. A tévé Time-Shift funkciója nagyon hasznos, ennek bizonyára sokan hasznát veszik majd. A kijelző PC-hez sem utolsó, persze vannak apróbb hibái, de itt újra felhívnánk a figyelmet arra, hogy a képminőség értékelésekor a prémium mezőnyhöz viszonyítottunk. A digitális bemenetek élesek, ezért jobb, ha ezeknél maradunk, az analóg már láthatóan gyengébb náluk. A monitor filmnézésre nagyon jó választás, hiszen mindegy honnan nézzük, az élénk színek megmaradnak, a képminőség minden oldalról szinte egyforma. Egyetlen problémánk a sötét jeleneteknél van, ezek ugyanis összemosódnak, viszont más zavaró elem (pl. foltosodás vagy bevilágítás) nem rontja a látványt. Az igazi kompromisszumot játék közben kell megkötnünk. Bár a monitor interpolációja nagyon jó (ezért az alacsonyabb felbontásoktól sem esik zavarba), bizony nem ez a legfürgébb monitor, amivel mostanában találkoztunk. Éppen ezért a kijelző csak alkalmi játékosoknak ajánlott, ami nem azt jelenti, hogy használhatatlan lenne. A készülékhez ajánlott valamilyen monitor kábelt is venni, mert az nem jár hozzá a csomagban.[link target="_blank" href="/webshop/product/_benq_e24_5500/175486"]

Webshop: BenQ E24-5500[/link]

Hivatalos honlap

A monitorokat az ASUS Magyarországtól és a Cédrus Kft-től kaptuk a teszthez, köszönjük!

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward