Monitor különlegességek

A mai alkalommal megismerkedünk a BenQ 120Hz-es kijelzőjével, a Samsung 27 colos játékmonitorával és a gyártó 24 colos tv-tuneres/multimédiás készülékével.

Monitor különlegességek

1. Bevezető

Különleges monitorokat teszteltünk a BenQ és Samsung műhelyéből. A mai alkalommal megismerkedünk a BenQ 120Hz-es kijelzőjével, a Samsung 27 colos játékmonitorával és a gyártó 24 colos tv-tuneres/multimédiás készülékével.

 

2. BenQ XL2410T - Áttekintés

BenQ XL2410T

Haladjunk ABC sorrendben és kezdjük a tesztet a BenQ kijelzőjével. Főbb tulajdonságai a 120Hz-es képfrissítés (mely azt jelenti, hogy kompatibilis az nVidia 3D szemüvegével), a ledes háttévilágítás és az FPS mód, ami közvetlenebb megjelenítést ígér. De ne szaladjunk ennyire előre, előbb csomagoljuk ki a monitort.

A monitorra pillantva a G szériára jellemző vonásokkal találjuk magunkat szemben. Annak ellenére, hogy a monitornak beépített tápegysége van, az enyhén lekerekített káva igen vékonyra sikerült, és a robosztus talp szintén ízléses, semmilyen kirívó részletet nem látható rajta. A monitornak tehát nagyon impozáns megjelenése van, a formatervezése inkább visszafogott, mint divatos, ami a konzervatívabb ízlésűeknek fog tetszeni. A káva borítása fekete, de nem a fényes fajtából való, matt festése miatt a port csak mérsékleten gyűjti. A felhasznált műanyagok jók, a borítás vastagsága kitűnő, a készüléket nagyon masszívnak érezzük, mert semmi nyekergése nincs döntögetés közben.

A kijelző menüvezérlő gombjai jobb oldalt, a panel alján kaptak helyet, ami sokkal jobb megoldás, mintha a monitor oldalán lennének. A kezelésben segít, hogy kiálló dudorok vannak rajtuk, így könnyebb kitapintani a gombokat. Erre szükség is van, ugyanis a tájékoztató piktogramok nappal is alig láthatóak, a gomboknak pedig megvilágításuk sincs. Gyorsgombokban sem bővelkedik a monitor, csak a képarány módokat (Smart-Scaling), bemenet váltást és az automatikus kalibrációt (VGA bemenetnél) tudjuk egy-egy gombnyomással előhívni, sajnos a képprofil váltás és a fényerőállítás lemaradt, pedig ezek igazán hasznosak lettek volna. A kikapcsoló gomb mellett egy állapotjelző led is helyet kapott, ennek fénye bekapcsolva (zöldessárga) és készenlétnél (narancs) sem zavaró, ami jó, ugyanis letiltani nem lehet.

A monitor stabil, a könnyen összeszerelhető talp egyáltalán nem csúszkál az asztalon. A készülék a nemrég tesztelt BL széria nagy tudású állványát kapta meg. A talp és maga az állvány is súlyos, ennek köszönhetően nagyon robosztus, így a panel egyáltalán nem inog. A kétszer 45 fokos elforgatás és a porté mód nagyon kellemes extrák, és különösen tetszett, hogy a panel könnyen fordítható, ezért nem esik nehezünkre ezt beállítani.

A magasságállítás széles határok közt lehetséges (13cm), és az állványt alul, egy ponton még rögzíteni is lehet. Természetesen a panel bólogatásra is képes, erre előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban nyílik lehetőség.

Amikor egy olyan kijelzőt vásárolunk meg, aminek ennyire nagyon tudású állványa van, ritkán szeretnénk falra szerelni, ha mégis erre lenne szükség jó hír, hogy az állvány kicsavarozással falra is felszerelhetjük a készüléket a VESA 100 szabvány szerint. Kábelkötegelő is tartozik a monitorhoz, ezt az állvány hátulján, alul találjuk meg. A csatlakozók választéka közepes, de a legfontosabbak így is megvannak, hátul egy VGA, DVI és egy HDMI bemenet is helyet kapott. Beépített hangszórók nincsenek, de a kijelző oldalán van egy fejhallgató kimenet, ami a HDMI audio sávját választja le nekünk. A mellékletben találtunk egy driver CD-t a monitorhoz és egy nVidia driver CD-t. Utóbbin a 3D Vision szoftver is megtalálható, ami a monitor 3D meghajtója, de a 3D megjelenítéshez természetesen szükség van még a szemüvegre és a megfelelő videokártyára is. Ezeken kívül egy kézikönyvet, tápkábelt, VGA kábelt és egy Dual-Link DVI kábelt is találunk a dobozban. A digitális madzagról tehát előre gondoskodtak, nem kell külön megvennünk a monitorhoz.

 

3. BenQ XL2410T - OSD és Képprofilok

OSD

A képernyőmenünél a BenQ megszokott szisztémáját alkalmazták. A grafikus OSD a jó tagoltságnak hála, könnyen átlátható, így viszonylag gyorsan konfigurálható a monitor. A menüben megtaláljuk a Senseye profilokat is, így az alapvető képbeállításokon felül extra színezést is elérhetünk velük. A színhőmérsékleti profilok (Normal, Reddish, Bluish, User Mode) és az élességállítás továbbra is elérhető, de a menüben néhány extrát is találtunk, ezek a következők:

[list type="unordered"]

[*]AMA: Válaszidő gyorsítás. Szabályozni nem lehet, csak ki és bekapcsolt állapota van.

[*]Display mode: Képarány kezelési módok. Lehetőségeink: Full (teljes képernyős), Aspect (teljes képernyős megjelenítés helyes képaránnyal, fekete csíkokkal oldalt), 1:1 (a képernyő közepén skálázás nélkül jeleníti meg a képet). Újdonság a 17”, 19”, 19”W és 22”W megjelenítési formák. A kijelző a felsorolt méretekben és arányokban jeleníti meg a képet, tehát a 17 és 19 colos normál, továbbá a 19 és 22 colos széles TFT szabványok szerint.

[*]PBP: Kép a kép mellett mód, vagyis a bemenetek egymás mellett láthatók, többnyire fixen 4:3 képaránnyal. Ez alól kivétel a 720p, ezt helyes képaránnyal jeleníti meg, de a többit mindig 4:3-mal. Ez a megjelenítési forma igen hasznos, ha nem alkalmazunk túl nagy felbontást. Lehetőségeink: HDMI/VGA és HDMI/DVI, értelemszerűen a HDMI bemenettel kombinálhatjuk a DVI vagy VGA bemenet képét (ebből következik, hogy a VGA és DVI együtt nem megy). A fő bemenetre lehet kötni például a kamera képét HDMI-n vagy valami video lejátszó eszközt, míg a második ablakban használhatunk egy még olvasható 1024*768-as felbontást (de jobban járunk a 800*600-as képmérettel, csak a monitor interpolációja ilyenkor lehetne kicsivel jobb).

[*]Instant mode: Csökkenti a bemeneti késést. A legjobb az egészben, hogy ilyenkor az extra szolgáltatásokról sem kell mondanunk (képarány kezelés, válaszidő-gyorsítás) egyedül PBP módban nem lehet használni.

[*]Smart Scaling: Ez gyakorlatilag egy zoom, a csúszkán lehet állítani a nagyítás mértékét.

[*]HDMI auto switch: Ha a HDMI bemeneten megszűnik a jel, akkor a monitor keresésbe kezd a kék képernyő helyett.

[*]Auto power off: Egyszerű kikapcsolás időzítő. Lehetőségeink: 10 perc, 20 perc, 30 perc.

[/list]

Képprofilok

A Senseye profilok közül bátran válogathatunk. A hagyományos Standard, Movie, Photo, sRGB és Eco sémák közül biztos megfelel majd valamelyik.

Bár a Standard kicsit világosabb, mint amit hosszútávon el tudnánk viselni, erős napsütésnél még biztosan hasznát vesszük. Az Eco egy ehhez nagyon hasonló séma, fényereje miatt viszont sokkal alkalmasabb huzamosabb időre is, és a színei is egészen jók (legalábbis szemre). A Movie és Photo módok harsányabbak, ezekkel az adott helyzetekben látványos hatást érhetünk el, de mi hamar meguntuk a kapcsolgatást, internetezéshez, szövegolvasáshoz és egyéb munkához pedig kevésbé ajánlottak.

Újdonság, hogy az FPS, User-Game1, User-Game2 profilok is megjelentek. A három profil testre szabható, ezekben lehetőségünk van bekapcsolni a Senseye Demo-t (félképernyős összehasonlítás a Standard sémával), a dinamikus kontrasztot, a profilok megjegyzik a képarányt és külön-külön bekapcsolhatjuk az Instant módot. Ezeknek a sémáknak alaphelyzetben nincs túlságosan szép képük (egyébként csak kontrasztban és gamma értékben különböznek egymástól), de saját beállításokkal rengeteget javíthatunk rajtuk. A színeket FPS módban nem, de a User-Game profilokban átállíthatjuk, így ezek szépek is lehetnek. Akik a beállításokkal nem szeretnek sokat pepecselni, a Standard, sRGB és Eco módok is megfelelnek, de ha ráérünk, akkor érdemes némi időt szakítani az User-Game profilok beállítására is, ha már vannak, használjuk ki ezeket is.

Mi ezúttal is a 6500K színhőmérsékletet, 2.2 gamma értéket és 120 cd/m^2 fényerőt céloztuk meg, minél pontosabb színvisszaadással. Amint ez a grafikonon látszik, a türelmesebbeknek érdemes tovább csiszolni a monitor beállításain, mert egy jól beállított Standard móddal a kijelző képességeit teljes mértékben kihasználhatjuk, a különbség szemmel látható lesz.

 

4. BenQ XL2410T - Képminőség

Képminőség

A kalibrálás során általában nem kell sokat változtatni a BenQ monitorain, a gyári kontrasztérték (50) ezúttal is jónak bizonyult. A kontrasztskála világos elemei mind elkülönülnek egymástól, a szürkék közül csak a legsötétebb bújik el. A fehér képernyőn az adott beállításokkal 95 cd/m^2 legkisebb és 267 cd/m^2 legnagyobb fényerőt mértünk. Ez elég széles tartomány ahhoz, hogy napsütésnél is lássuk a monitor képét, de egy sötét szobában már előfordulhat, hogy a kontraszton is csökkentenünk kell, ha szemkímélő használatot szeretnénk. A monitor színei kellően élénkek és színátmeneti hibáktól sem kell tartani, a gradienseken folyamatos az átmenet.

A digitális bemenetek (HDMI, DVI) élességére nem lehet panaszunk, a szöveg tökéletesen éles, és ha videokártyánk is úgy akarja, akkor a VGA bemenet sem lesz sokkal rosszabb ennél. A bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, tehát nincs lehetőségünk más-más fényerő/kontraszt/szín értékeket használni rajtuk, de a User-Game profilokkal trükközhetünk.

Az alacsonyabb felbontások minősége nem rossz, de némi kompromisszummal is számolnunk kell. Szövegolvasásra az 1440*900, 1360*768, 1280*800 és az 1024*768-as felbontások alkalmasak. Játékra az 1680*1050, 1280*1024, 1280*960, 1280*720 és az 1152*864-es képméretek is ajánlottak. Ezek kicsit homályosabbak, de még jól lehet bennük játszani. Bár nem találtunk egyetlen olyan felbontást sem, amiben a monitor nagyon gyengélkedne, sajnos majdnem minden képméretet csak fekete kerettel hajlandó megjeleníteni, ezzel némileg csökkentve a képméretet (de a keret nem sokat vesz el a képből). Ahogy korábban említettük, a monitor számos megjelenítési formát ismer, de a legcélszerűbb az Aspectet választani. Ilyenkor a kijelző minden esetben felismeri, hogy 4:3, 5:4, 16:9 vagy 16:10 arányú képet kap, és ennek megfelelően jeleníti meg. Ha nem számít a kis méret, akkor válasszuk az 1:1 megjelenítési módot, ilyenkor a kép tűéles, nem kell a monitor (vagy saját videokártyánk) interpolációjára hagyatkozni.

A monitor látószögei átlagosak, ami azt jelenti, hogy szemből és oldalról aligha lesz kifogásunk a képpel, de ezt csak szűk tartományban képes megtartani a kijelző. Ha oldalra is ültethetünk néhány embert, nekik kicsit kontrasztszegényebb lesz a kép, de színtorzulás ilyenkor sincs. Függőlegesen már rosszabb a helyzet: felülről erős kontrasztcsökkenés látható, alulról sötétedés és vöröses tónust kap a képernyő. Ez azt jelenti, hogy nem kellenek extrém helyzetek sem ahhoz, hogy észrevegyük a hibákat, de a panel látószöge egy személynek még így is elég lesz.

A fekete szín sötétsége nem rossz egy TN paneltől, a filmek sötét jelenetei is egészen jól láthatók. A monitor ledes háttérvilágítására nincs különösebb panasz, foltosodás nem látható szemmel, de alul, vékony sávban van egy halvány bevilágítás.

A monitor sebességében rejlik igazi ereje: a specifikáció szerint 2ms válaszidővel rendelkezik, de nem ez az egyetlen különlegessége. Alaphelyzetben is jól lehet vele játszani, és amikor bekapcsoljuk a válaszidő-gyorsítást (AMA) és lecsökkentjük a bemeneti késést (az Instant móddal vagy csak egyszerűen átkapcsolunk az FPS profilba), akkor tovább nő a közvetlenség, ráadásul, ha 120Hz-es képfrissítéssel használjuk a monitort, akkor látszik igazán a sebességnövekedés. Ez már az akciódúsabb mozgásokhoz is megfelel, bár megfigyelhetünk némi túlvezérlési hibát is, főleg ha 120Hz-en használjuk. A sárgás szellemkép jól látható, így viszont sajnos nem sokat érünk el a gyorsítással, mert az elmosódást felváltja az említett túlvezérlési hiba. Bár a válaszidő-gyorsítás sikerülhetett volna jobban, ezzel együtt is öröm játszani a monitorral. A 120Hz-es frissítés nagy előny a 60 és 75Hz-es kijelzőkkel szemben, az FPS mód kis bemeneti késést garantál, a monitor interpolációja átlagon felüli, képarány kezelés módjai szintén üdítően hatnak, mindent összevetve az XL2410T egy érdekes színfolt a játékmonitorok palettáján.

 

5. Samsung P2770FH - Áttekintés

Samsung P2770FH

Következő tesztalanyunk a Samsungtól érkezett. A gyártó 27 inches monitora, a P2770FH szintén a játékkedvelőket próbálja meggyőzni, ugyanis az FH végződés a beépített válaszidő-gyorsítást jelöli. Nem kisebb dolgot állítanak a Samsungnál, minthogy ez a monitor 1ms-es válaszidővel rendelkezik.

A P szériás kijelző elegáns, kávája megnyerő látványt nyújt, ezért munkaasztalunkon és nappalinkban sincs okunk szégyenkezni vele. A felhasznált műanyagok jók, a káva masszív, apró kellemetlenség viszont, hogy a panel döntögetése közben halk nyekergést hallat.

A menüvezérlés érintőgombok segítségével történik. Ha nem szeretnénk kattintgatni, akkor is jól járunk, mert az érintőgombok tapintására a menü viszonylag gyorsan reagál, bár joggal gondolhatnánk, hogy sima felületük miatt szürkületnél ezeket már nem egyszerű megtalálni. Szerencsére az érintőgombok megvilágítással is rendelkeznek, melyek sötétben különösen jól jönnek, hogy megtaláljuk az áhított funkciót. A megvilágításnak kettős feladata van, visszajelzés gyanánt érintéskor a fények egy pillanatra kialszanak. Ez egy ötletes megoldás. Az állandó megvilágítást egy ötös skálán szabályozhatjuk, de akár ki is kapcsolhatjuk, ha zavarna minket. Az állapotjelző led állandóan világít (vörösen), azonban fénye halvány, ezért egyszer sem akartuk kikapcsolni, igaz, ha akarnánk, sem lehetne.

A nagyméretű talp összeszerelése az odakészített csavarral nem okozhat problémát. Az óriási ovális alakú kellék bár megtartja a panelt, kis inogás azért előfordul. A készülék egyszerű állványa 0 és 20 fok között állítható be, fix magassága pont megfelelő (egy ilyen nagy kijelzőt már egyébként sem lenne értelme tologatni), és extraként a készülék nagyjából 275 fokban forgatható meg saját maga körül, mely társaságban még jól jöhet.

A monitor hátul is fénylik, a zongoralakk fekete festésből mindenhová jutott, emiatt nagyon szép a látvány, de a praktikusságról megfeledkeztek, a falra szereléshez nincsenek VESA szabványú lyukak. A csatlakozók csak a legfontosabbakra szorítkoznak, de a meglévő kettő legalább digitális: egy HDMI és egy DVI. Szerencsére azoknak sem kell búslakodni, akik a VGA bemenetet szeretnék használni, ugyanis a monitorhoz kapunk egy VGA->DVI átalakító kábelt is. A HDMI bemenet audio sávját analóg (3,5mm jack) és optikai digitális formában is leválasztja nekünk a monitor, így azt továbbvezethetjük a hangszórókhoz vagy fejhallgatót dughatunk rá (bár kicsit kényelmetlen, hogy a fejhallgató kimenet hátul van, egy oldalsó csatlakozó jobban kézre esne). A monitorhoz kapunk használati útmutatót, egy tápegység kábelt, az említett VGA->DVI madzagot, DVI kábelt és egy telepítő CD-t. Ezen a monitor drivere, a szoftveres menüvezérlő (MagicTune) és egy képernyőfelosztó program (MultiScreen) foglal helyet, továbbá kapunk a készülékhez egy mikroszálas törlőkendőt, mellyel a monitor karcmentesen tisztítható.

 

6. Samsung P2770FH - OSD és Képprofilok

OSD

A monitorban a gyártó megszokott fekete-szürke színű grafikus képernyőmenüje található, ami átlátható, lehetőségeit pedig tematikusan elválasztva találjuk meg benne. A menü extrái közt a régebbi hasznos funkciók mellett az újdonságok is felbukkannak. A már megszokott kikapcsolás időzítőt és ColorEffect-et ismerjük, utóbbi Grayscale, Green, Aqua, Sepia módjai fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra, ha unatkoznánk. A MagicColor színkezeléssel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni, de mesterkélt színeket okoz, ezért a valódi megjelenítést kedvelőknek nem ajánlott, a látványos extra inkább filmeknél jöhet jól. A PC/AV mode AV állásnál a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett (overscan), viszont a PC módtól eltérő képi beállításokat (szín, fényerő, stb.) használhatunk. Az egyedi gyorsgomb (Customized Key) beállításánál a következők közül választhatunk: MagicBright (képprofil váltás), MagicColor, ColorEffect, Image Size (képarány kezelés módja). A nemrég bevezetett MagicAngle, látószögjavító lehetőség nincs meg a monitorban.

Képprofilok

A MagicBright képprofilok színhelyességét ezúttal is megvizsgáltuk, a diagramokon a Text, Internet, Game, Sport, Movie és Dynamic Contrast mérései láthatók.

Bár a mérések alapján egyik profilnál sem lehetünk nyugodtak afelől, hogy helyes a színmegjelenítés, változtatás nélkül választhatjuk bármelyik profilt, mert szemre nem sok különbség van köztük. Ezek szépek, rikító színektől és túlélesítéstől sem kell tartani. Egyedül a Sport profil esetében láthatunk kisebb változást, ennek hideg tónusa van. Az utolsó profilban a dinamikus kontraszt lehetőségét is kihasználhatjuk, így érhető el az elméleti 70000:1 kontraszt, de ennek nem sok haszna van a gyakorlatban, ezért mi továbbra is egy jól beállított Custom profilra esküszünk.

A kalibrálással nem meglepő módon tovább javíthatunk a monitor színein, az átlagos és a legnagyobb színeltérést is sikerült szépen leszorítani.

 

7. Samsung P2770FH - Képminőség

Képminőség

Lássuk a beállított monitor képminőségét. A kijelző egészen jól viselkedik a kontrasztskálán: a világos elemek közül mindet szépen elkülöníti egymástól, a szürkék közül a legsötétebb már elbújik, de ez még nem tragédia. A fehér képernyőn 53 cd/m^2 legkisebb és 295 cd/m^2 legnagyobb fényerőt mértünk a megadott beállításokkal (fényerő, kontraszt, színhőmérséklet). Ez egy rendkívül széles tartomány, tehát a monitor fényerejét erős napsütésnél és egy sötét szobában is megfelelően beállíthatjuk. A kijelző színei szépek és a színátmeneti gradienseket is folyamatosan tárja elénk, ami dicséretes egy TN paneles monitortól.

Ahogy említettük, a monitort nemcsak a digitális bemenetein, hanem a mellékelt átalakítóval a DVI-t analóg bemenetté átalakítva is használhatjuk. A kijelző a HDMI és DVI bemenetein tű éles szövegmegjelenítéssel rendelkezik, ha pedig VGA jelet küldünk neki, attól sem riad vissza, mert ezt is szépen jeleníti meg (ráadásul az automatikus kalibráció gyors és pontos). A bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, és ha valamelyiken megszűnik a jel, akkor a monitor automatikus keresésbe kezd, amit le is tilthatunk a menüben.

Most pedig lássuk a monitor interpolációját, melyre akkor van szükség, amikor alacsonyabb képméreteket használunk. Az 1680*1050, 1440*900 és 1024*768-as felbontások nagyon szépek, ezért akár szövegolvasásra is alkalmasak. Az 1280*1024, 1280*960, 1280*800, 1280*720 és 1152*864-es képméretek játékra megfelelőek, lehetnének kicsivel szebbek, de az enyhe homályosság ilyenkor még nem feltűnő. Az 1360*768-as felbontást fekete keretben jeleníti meg a monitor, ezzel a trükkel ennek is egészen jó minősége van. Szerencsére olyan felbontásokat nem találtunk, amelyeket jobb lenne elkerülni, a kijelző minden képméretet legalább közepes vagy jobb minőségben képes megjeleníteni. Az viszont sajnáltuk, hogy az 1280*720 esetében csak közepes a minőség, a Full HD monitorok általában ezt nagyon szépen interpolálják. A monitor képarány kezelése a szokásos: attól függően, hogy Wide vagy Auto módot állítunk be, a kép teljes képernyőn széthúzva vagy helyes képaránnyal fog megjelenni. A kijelzőnek a 16:10, 5:4 és 4:3 arányokkal sem akad gondja, ezeket megkülönbözteti egymástól, ráadásul a képarány kezelés automatikusan történik.

A monitor látószögei viszonylag jók. A panel oldalról némileg veszít kontrasztjából, plusz leheletnyi sárgás színezetet kap, de ez még nem látszik annyira, hogy zavaró legyen. A kép tehát így is bőven olvasható marad. Felülről is élvezhető marad a kép, az extrém helyzetektől eltekintve színtorzulás ilyenkor sem látható. A kontrasztcsökkenéssel viszont számolnunk kell ilyenkor is, nagyjából 45 foktól válik zavaróvá a jelenség. Alulról 6-7 fokig lehet nézni a képet, és nagyobb szögben is „csupán” sötétedéssel kell a számolnunk, mert a színtorzulás ilyenkor is csak extrém szögből látszik. A Samsung újabb szériáinál már megtalálható a MagicAngle funkció, vagyis a látószögjavítás lehetősége. Ahogy említettük, ez a P szériánál még hiányzik, de a monitor enélkül is körbeülhető és tisztességes minőségben képes kiszolgálni a felhasználókat, akár filmnézéskor is.

A kijelző CCFL háttérvilágítással rendelkezik, ehhez képest az átlagos 50W-os fogyasztás nagyon baráti, főleg egy 27 colos monitortól. De lássuk, mennyire homogén a kép. A szürke és barna tesztképeken már látszik, hogy a monitor enyhén foltosodik. A jelenség csak akkor látható, ha oldalról nézzük a panelt, ettől eltekintve szemmel nem láthatunk semmilyen egyenetlenséget vagy bevilágítást.

A monitor válaszidő-gyorsítással is rendelkezik, mely három fokozatban szabályozható (Normal, Faster, Fastest). Ez meg is látszik rajta, a túlvezérlés nélküli 5ms-os változatokhoz képest lényegesen gyorsabb a kijelző, ráadásul odafigyeltek arra is, hogy ne lássunk túlvezérlési hibákat. Míg egyes monitoroknál sárgás utánhúzást láthatunk, addig a P2770FH esetében az intenzívebb gyorsításnál (Fastest) sincsenek zavaró mellékhatások, így nyugodtan kihasználhatjuk a monitor eme képességét. Ha szőrszálhasogatók akarunk lenni, akkor sem láthatunk túlvezérlési hibákat, ez pedig ritkaság, a készülék tehát valóban játékmonitornak készült. Ebben erősít meg minket az is, hogy a kijelző bemeneti késése nagyon kicsi (ezt kapcsolgatni sem kell), ennek hála az irányítás közvetlen, ezért nagyon pontosan tudunk célozni.

 

8. Samsung FX2490HD - Áttekintés

Samsung FX2490HD

A végére hagytuk a Samsung sokoldalú, ledes, tv-tuneres és médialejátszós monitorát, az FX2490HD-t.

A monitor formaterve meglepő: a káva modern, a talp viszont retro stílusban készült, de a vegyes látványvilág bizonyára tetszeni fog az erre fogékony közönségnek. A fényes, lakkozott káva szép látványt nyújt tiszta állapotban, a Touch of Color dizájn és a sötétbarna festés nem rossz választás. Az átlátszó díszkeret és krómozott talprész is jól harmonizálnak egymással, az összkép nagyon látványos. Az anyagminőségre kár, hogy nem fordítottak ekkora gondot, mert a műanyagok nem túl vastagok, döntögetés közben hallatszik némi nyekergés.

A kijelző érintőgombokat kapott, melyek a káva elején, a jobb alsó sarokban találhatóak, az állapotjelző led és az infrás vevő mellett. Az érintőgombokat eleinte késsé macerás használni, de ha tudjuk, hol kell megérinteni őket, akkor pontosan reagálnak. Az érintési pontok egybevágnak az átlátszó díszkeretre festett piktogramokkal, amik nappal még látszanak, de szürkületnél gondban lehetünk velük, ugyanis megvilágításuk nincs. Szerencsére a készülékhez egy komfortos távirányítót is kapunk, ahogy ez egy tv-tuneres monitorhoz illik, erre még később visszatérünk. A kijelző gyorsgombokkal is rendelkezik, hogy a legfontosabb funkciók miatt ne kelljen a főmenüben tallózni. A dedikált gombok: bemenetváltás, csatornaváltás és hangerőszabályzás. Ami hiányozhat egy monitornál, az a fényerőállítás, de a készülék inkább televízióként szeretne kényelmes lenni, a felsorolt gyorsgombok pedig éppen ezt segítik elő. A power led szúrós vörös fénye zavaró lehet, ezt sajnos nem lehet letiltani a menüben.

A monitor négyágú krómozott állványa stabil és nagyon látványos. Annak ellenére, hogy egyszerű típus, némi forgatásra is képes, kb. kétszer 20 fokban. Magasságállítás nincs, bár a gyárit sikerült tökéletesen belőni (nem tennénk egy milliméterrel sem arrébb), és ettől órákon keresztül is kényelmes nézni a kijelzőt. A panelt normál tartományban lehet döntögetni, előrefelé kb. 2 fokban, hátrafelé nagyjából 25 fokban.

A monitort csak egy külön megrendelhető szerkezettel lehet falra szerelni, alap kiszerelésben nem támogatja a felfüggesztési lyukakat. A hátlap viszont szép, a nagy, fényes, fekete felületen csak a márkajelzés látható, ha ezt eltávolítjuk, akkor a csatlakozók garmadája is előkerül.

A bemenetek egy vonalban sorakoznak egymás mellett, jól tagoltak, ezért átláthatóak, és a menüben el is nevezhetjük őket (pl. SCART -> videomagnó, HDMI -> DVD lejátszó). Köztük találjuk a HDMI csatlakozókat (2db), a VGA bemenetet, a komponens és kompozit video bemeneteket (utóbbiakat kombinálták, és egy-egy átalakító kábellel választhatjuk szét a video és audio jeleket, attól függően, hogy melyiket akarjuk használni). A monitornak egy SCART csatlakozója is van, ehhez szintén átalakító szükséges, amit megtalálunk a csomagban (az EXT(RGB) feliratú csatlakozóba kell dugni). A készüléken audio kimenetek is vannak, egy optikai digitális, valamint egy 3,5mm jack fejhallgató kimenet. Kicsit kényelmetlen lehet, hogy ez szintén hátul található meg, egy oldalsó csatlakozó jobban kézre esne. A kijelzőn található egy USB bemenet, erre egy pendrive-ot lehet csatlakoztatni, a monitor ugyanis médialejátszóként is funkciónál (erre még visszatérünk). A készülék egy CI kártyaolvasóval is rendelkezik az előfizetéses, kódolt adások feloldására.

A beépített hangszórók miatt a kijelzőnek van egy analóg audio bemenete is (3,5mm jack). A 2*5W-os csipogók jobban szólnak, mint általában a monitorba épített hangszórók, de ne várjunk tőlük túl sokat, a középhangokat kellemetlenül felerősítik, amin a beépített equalizer sem segít. További kellemetlenség, hogy aki analóg adást szeretne nézni, és koaxiális kábelt csatlakoztat, annak meggyűlhet a baja az antenna bemenettel, a csatlakoztatáskor ugyanis meglehetősen szűk a hely. A kellékek közt számos vezeték található meg (SCART, komponens, kompozit, audio), de monitor kábelnek csak egy VGA-t kapunk, a digitális madzagról magunknak kell gondoskodni. Erre megfelel egy HDMI vagy DVI -> HDMI kábel, a monitornak ugyanis nincs DVI bemenete. Apró figyelmesség, hogy a monitorhoz kapunk egy kábel kötegelőt, amivel a madzagok kuszaságán lehet enyhíteni, és egy telepítő lemezt, amin a driver található.

 

9. Samsung FX2490HD - OSD, Televíziós képességek, Képprofilok

OSD

A Samsung kijelzője saját tévéinek grafikus menüjét örökölte, és a beállítások rendszerezése is ennek megfelelően történt. A monitor a magyar nyelvet is ismeri, az egyszerűség kedvéért mi most meghagytuk az angol nyelvet.

A kép a szokásos beállításokkal finomítható (háttérvilágítás, kontraszt, fényerő, szín, élesség), és még képprofilok közül is választhatunk. Tévézéskor a Standard, Dynamic (világos környezethez) és Movie (sötét környezethez) profilok állnak a rendelkezésünkre.

Televíziós képességek

Mivel a tévében DVB-C/T tuner található, természetes, hogy a készülék az analóg műsorokon és rádióadásokon felül a digitális MPEG4-es adásokat is kezeli. Ezeket a csatornalistában, összeszedve találjuk meg, ha lefuttatjuk a telepítő varázslót, de lehetőség van kézi hangolásra is. A lista átlátható, a rádióadókat, analóg adásokat és digitális csatornákat egymás után felsorolva vagy három részre tagolva kezelhetjük. A rendszerezésnél nemcsak a mozgatás, törlés, kedvenc listába való felvétel, hanem a csatornák átnevezése, időzítése és zárolása is megtalálható.

A távirányító viszonylag kényelmes. A navigációs gombok, hangerőszabályzás és a program léptető gombok helyzetét jól eltalálták, ha középen fogjuk meg a távkapcsolót, akkor kézre esnek. Mivel a távirányító hosszúkás, nem lehet minden funkciót rögtön elérni, de cserébe a gombok nagyok és a feliratok is jól olvashatók rajta. Nagyon tetszett, hogy a gyakran használt funkciók egyedi gombot kaptak, így a képarány állítás, hangsávok és feliratok váltása miatt nem kell a menüben tallózni. A kevésbé gyakran használt funkciók is dedikált gombot kaptak, ezek elrendezése is logikus, így nem csoda, hogy elégedettek voltunk a távirányítóval. A tévé reakciója nagyon gyors, ezért ha egymás után több csatornát szeretnénk váltani, nyugodtan nyomva tarthatjuk a léptetés gombot, ilyenkor a készülék azonnal reagál. A rálátás jó, friss elemekkel a szobán belül bármilyen helyzetben tarthatjuk a távkapcsolót, a tévé mindig reagál.

A készülék a képarányok széles skáláját ismeri. Tévé módban a fix 4:3 és 16:9-es képarányok mellett egyénileg is beállíthatjuk, hogy mekkora képrészlet legyen levágva a 4:3-as műsorból (Zoom mód). Auto Wide módban, ha széles adás jön 4:3-ba csomagolva, akkor széthúzza, egyébként marad a 4:3 arány. A Wide Zoom módot extra szélesvásznú filmeknél kell elővennünk, így torzítatlanul nézhetjük a filmet a képernyő kitöltésével. A képbeállítások egyik hasznos extrája a képzaj csökkentés, ami jól jön, ha analóg antennás adást nézünk, ezzel csökkenthető a kép szemcsézettsége. A monitorba már a gyártó MagicAngle látószögjavító opciója is bekerült, amivel kiterjeszthetjük a kijelző látószögeit. Valójában ettől nem lesznek szélesebb betekintési szögei a panelnek, de bizonyos helyzetekben (pl. amikor ágyból, néhány fokban alulról nézzük a monitort) jól jön ez a lehetőség, mert így a sötét részletek is láthatóvá válnak. Szintén a kép finomhangolására szolgálnak az olyan különleges opciók, mint az élek kiemelése, fekete szín tónusa, az árnyékok részletessége és a dinamikus kontraszt szabályzás, bár utóbbi szerintünk csak egy felesleges extra.

Ahogy említettük, a lefelé sugárzó hangszórók minősége nem vészesen rossz, de hallottunk már náluk jobbat. A monitorba integrált hangsémákkal némileg korrigálhatjuk a dobozhangzást (Standard, Music, Movie, Clear Voice, Amplify), de érdemi változást sajnos nem hoznak. Lehetőségünk van külső hangszórókat csatlakoztatni, ezt analóg és digitális csatlakozón keresztül is megtehetjük. Az automatikus hangerőszabályzás, öt sávos equalizer, valamint a térhangzás (Virtual Surround) is megtalálható a készülékben, utóbbival hallhatóan jobb eredményt érhetünk el a sztereo hangzáshoz képest.

Az extra funkciók közt gyerekzár, időzítő és teletext található, valamint egy nagyon hasznos PiP (kép-a-képben) funkció. Az ablak méretét és helyzetét is megadhatjuk, de nagy mozgásterünk nincs, ez minden esetben valamelyik sarokban lesz látható. A kis ablak forrása a tv-tunerből származik, miközben valamelyik bemenet képét nézzük a fő képernyőn. A készülék a Samsung új szabványát, az Anynet+ kommunikációs csatornáját is ismeri, így azok a készülékek, melyek ezt támogatják, együttműködnek egymással (pl. egyszerűbb programozás, közös vezérlés).

Essen néhány szó a kijelző egyik különlegességéről, a médialejátszóról is. Nagyon kényelmes lehetőség, hogy a számítógép bekapcsolása nélkül (ami plusz zajt és energiafogyasztást okozna) lehet filmet, zenét lejátszani és fotókat nézegetni egy MSC eszköz segítségével, pl. pendrive-val vagy kártyaolvasóval (az USB-s merevlemezeket nem támogatja a készülék). A médialejátszó gyakorlatilag mindennel elboldogul, az xvid és divx filmeken kívül a H.264 kodekkel készült, MKV konténerbe csomagolt formátumot is ismeri. Ahogy az audio sávok, úgy a magyar feliratok kezelése sem okoz neki gondot, ráadásul ehhez még időzítést is beállíthatunk. Apró figyelmesség, hogy a JPEG fotók nézegetése közben is lehet zenét hallgatni. A támogatott audio formátum az MP3, de a készülék csak a DRM védelem nélküli fájlokat engedi lejátszani. A médialejátszó által támogatott összes formátum:

A látottakat összegezve, a Samsung FX szériás kijelzője televízióként nagyon kellemes benyomást tett ránk. Ezek után lássuk a képprofilokat.

Képprofilok

Ha a készüléket monitorként akarjuk használni, akkor a HDMI bemeneten (HDMI -> HDMI kábellel) a tévézéshez hasonlóan a Standard, Dynamic és Movie profilokból választhatunk. Ezek közül csak a Movie sémát tartjuk hosszútávon is nézhetőnek, a többitől túlélesített és túlszínezett képe miatt hamar elmehet a kedvünk.

A VGA bemeneten és a HDMI bemeneten (DVI -> HDMI kábellel) a képprofilok választéka kibővül, ilyenkor az Entertain, Internet, Text és DynamicContrast sémák várnak minket. A méréseket ezekről is elvégeztük, de az adatok alapján nem sok jóval kecsegtetnek minket. Szemmel vizsgálva nem ennyire rossz a helyzet, az Internet és Text módok hosszútávon is kellemes látványt nyújtanak. Ezeket változtatás nélkül is használhatjuk, még fényerejük is vállalható. A DynamicContrast élénk képe fényképnézegetéskor jön jól, az Entertain sémát viszont harsány képe miatt szokni kell. Természetesen egyedi (Custom) profilban lehet a legjobb eredményt elérni.

Amint a grafikonon is látszik, a monitor képe tökéletesre csiszolható egyedi beállításokkal, a tesztpéldány értékei pedig a következők:

 

10. Samsung FX2490HD - Képminőség

Képminőség

Most pedig lássuk a kijelző képminőségét. A készülék monitorként sem vall szégyent, a színek szépek és kellően élénkek, a színátmeneti gradiensek is szép folyamatosak. A kijelző a kontrasztskála világos elemeit jól elkülöníti egymástól, a sötéteket viszont nem képes megkülönböztetni egymástól (és ezen csak a MagicAngle tud segíteni, a világos elemek rovására). A monitor fényerőtartaléka megfelelő, egy fehér képernyőn 226 cd/m^2 fényerőt mértünk, ami többi is lehetne, de a matt felületű panelen napsütéses időben is jól olvasható a szöveg. A fényerő csökkentésével sincs gond, a legalacsonyabb fokozatban mért 67 cd/m^2 fényerő megfelelő a szemkímélő használathoz, így a sötétebb kép érdekében nem kell csökkentenünk a kontraszton. A monitorban nincs szenzoros fényerőállítás, mely meggyőző extra lehetett volna, de ez legyen a legnagyobb bajunk.

A digitális bemenetek (HDMI) szép élesek, arra viszont nem árt odafigyelni, hogy az alaphelyzeti extra élesítést kikapcsoljuk a monitoron. A VGA bemenet sem vészesen rossz, de az élessége elmarad a digitális bemenetekétől, enyhe szellemkép is látható a betűk körül. A bemenetek külön képbeállításokkal rendelkeznek, így függetlenek is egymástól, ez egy nagyon hasznos lehetőség.

A monitor remek interpolációs képességét a felbontás csökkentésekor élvezhetjük, ami játékoknál fontos, hiszen nem mindig tudunk Full HD felbontásban játszani. Az 1680*1050, 1440*900 és 1360*768, 1280*800-as felbontások nagyon szépek, kár, hogy a monitor ezeket csak széthúzva (16:9 módban) vagy összenyomva (4:3 módban) tudja megjeleníteni, ami ront az összképen. Az 1152*864 és 1024*768-as képméretek gyönyörűek, szövegolvasásra is alkalmasak, képarányuk okán a monitor ezeket helyesen jeleníti meg. Az 1280*1024-es felbontás minősége szintén remek, csak a monitor ezt a 4:3-asokhoz veszi, ezért oldalról picit széthúzza. Az 1280*960 képméret csak játékra alkalmas, minősége nem rossz, de kicsit homályos. A skálázás főleg az 1280*720-as képméretben jó, ezt a felbontást nagyon szépen tárja elénk a kijelző, ezért a natív felbontás után ezt ajánljuk leginkább. A képarány kezelés monitor módban csak a 16:9 és 4:3 arányokra terjed ki (kézzel kapcsolható), a HDMI bemeneten és tévé módban viszont a korábban említett beállítások széles tárháza áll a rendelkezésünkre.

A panel betekintési szögei egészen jók (TN paneles viszonylatban), ami nem véletlen, hiszen a monitort televíziónak szánták. Felülről csak enyhe kontrasztcsökkenés látható, a színtorzulás fentről és oldalról is minimális. A kijelzőt nyugodtak körbeülhetjük, az oldalt ülők is jól láthatják a képernyőt. A legjobb, hogy néhány fokban alulról is élvezhető marad a kép, ilyenkor inkább csak sötétedés látható, a színtorzulás csak nagyobb szögben jön elő. Ahogy említettük, a Samsung próbálkozik a látószögek javításával. Az újabb szériáinál már megtalálható a MagicAngle funkció, ami az FX2490HD modellből sem maradhatott ki. Lényege, hogy a betekintési szögeket bizonyos irányból feljavíthatjuk, és a kapcsolgatás sem túl körülményes, a Tools gyorsmenüben lehet megadni a javítás irányát. A probléma inkább azzal van, hogy a javulásért cserébe a másik oldal romlásával kell fizetnünk, de a többi monitorral szemben itt legalább van lehetőségünk állítani (például ha ágyban fekve, lentről nézzük a monitort, ez sokat segíthet).

A monitor ledes háttérvilágítása kitűnő, egyik irányból sem láthatók bevilágítások, a foltosodás minimális. A szürke és barnateszten van némi egyenetlenség, de szabad szemmel ebből sem látunk semmit.

Sebesség szempontjából a tévé-monitor kombók általában gyengék, de nem az FX2490HD. A kijelző 5ms-os válaszidővel rendelkezik, tehát nincs benne válaszidő-gyorsítás, de a tv-tuneres monitorok közt erre egyébként sincs példa. Utánhúzása ettől még egyáltalán nem rossz, hozza a kategóriában elvárt szintet, sőt, az elmosódásból csak gyors mozgásnál látszik valami. A kijelző bemeneti késése nagyon kicsi, ami a jót tesz a közvetlenségnek. A készülék tehát játékra is ajánlott, ami a tv-tuneres monitoroknál ritkaság.

 

11. Értékelés

BenQ XL2410T

A BenQ kijelzője képminőség szempontjából helytállt, ezért ha valaki 120Hz-es monitorban gondolkodik, érdemes vetnie rá egy pillantást. Egyetlen komolyabb gyengesége, hogy csak átlagos látószögei vannak, ami problémás, ha többen is szeretnénk körbeülni, mert a panel hamar elveszti kontrasztját (egy személyt viszont tökéletesen kiszolgál). Ettől eltekintve mindennel elégedettek voltunk, a monitor hozza a gyártó szokásos színvonalát, szép színei, kellően nagy fényerőtartaléka és éles képe miatt irodába, és egy személynek filmnézéshez is ajánlott. A készülék egy remekbeszabott állványt is kapott, ergonómiailag tehát nem lehet vele semmi kifogásunk. A túlvezérlési hiba ellenére a készülék játékmonitornak is bevált, legfeljebb nem kapcsoljuk be a gyorsítást, a 120Hz-es képfrissítés már önmagában is nagy előny a többi monitorral szemben. Ehhez jön még az Instant mód, ami nagyban csökkenti a bemeneti késést. Interpolációja szintén jó, ráadásul a kijelző a képarány kezelési módok széles skáláját is ismeri. A bemenetek közt HDMI is van fejhallgató kivezetéssel, a Dual-Link DVI bemenethez pedig a kábelt is mellékelték nekünk. Mindent összevetve, az XL2410T jó alternatíva a 120Hz-es monitorok közt, kár, hogy vételára egyelőre még kicsit borsos (jelenleg 102 ezer Ft) és nem jár hozzá a 3 napos pixelhiba-garancia.

Webshop: BenQ XL2410T

Hivatalos honlap

Samsung P2770FH

A monitor képminőségével nagyon elégedettek voltunk, szinte csak jót mondhatunk róla. A kijelző színvilága szép, ahogy az átmenetek is, fényerőtartaléka óriási, a bemenetek pedig élesek. A monitor ráadásul jó képminőséget viszonylag nagy szögben képes megtartani, ami különösen fontos egy ilyen nagyméretű kijelzőnél. A készülék emellett egy valódi játékmonitor. Sebessége, kis bemeneti késése és jó interpolációja miatt egyértelmű választás azoknak, akik kedvező áron szeretnének egy nagyméretű játékos kijelzőhöz jutni. Az ergonómiai képességek nem olyan szélesek, mintha a készüléknek különleges állványa lenne, de az alapvető döntögetésen kívül a monitort forgatni is lehet, ami jól jöhet bizonyos helyzetekben. A bemeneteket nem vitték túlzásba, de a HDMI megvan, a DVI pedig átalakítható a mellékelt kábellel VGA bemenetté, ha szükség lenne rá. A kijelzőhöz a 3 napos pixelhiba-garanciát is megkapjuk.

Bár a P2770FH egy remek kijelző, érdemes mérlegelni, hogy a gyors válaszidőt inkább egy beépített tv-tunerre (és távirányítóra) cseréljük, mert a gyártó P2770HD modellje ugyanennyibe kerül és hasonlóan jó képminősége van. Játékosoknak tehát az FH ajánlott, azoknak viszont, akik tévézni szeretnek, a HD végződésű modell való.

Webshop: Samsung P2770FH

Hivatalos honlap

Samsung FX2490HD

A Samsung újdonsült tv-tuneres kijelzője nem hibátlan, de összességében jó képminősége van. Ahogy széles látószögei és szép színvilága, úgy remek háttérvilágítása miatt is dicséretet érdemel. A betűk élessége a digitális bemenetein remek, kár, hogy az analóg VGA jelet kicsit szellemképesen jeleníti meg, és hogy a sötét jelenetekkel gondban van. Óriási előny a többi tv-tuneres monitorral szemben, hogy a készülék játékra is alkalmas, és ez nem csak az alkalmi játékosokra vonatkozik. A kijelző utánhúzása nem vészes és nagyon fontos, hogy bemeneti késése is kicsi, továbbá a monitor interpolációja is szép. A Samsung FX szériája televízióként is nagyon kellemes benyomást tett ránk. Képminősége, rengeteg szolgáltatása (pl. PiP: kép a képben), a kezelt formátumok széles skálája (MKV, H.264, feliratok késés beállításával), az átgondolt menürendszere és távirányítója miatt azt gondoljuk, hogy az FX2490HD a tv-monitor kombók mezőnyében egyértelműen az élvonalban van. Egyetlen kifogásunk a beépített hangszórók minőségével volt, de az igényesebbek külső hangszórókat is csatlakoztathatnak, ezzel kivédhető az említett probléma. A Samsung kijelzője szintén nem olcsó (jelenleg 98 ezer Ft), ám némileg enyhít rajta, hogy megkapjuk hozzá a 3 napos pixelhiba-garanciát is.

Webshop: Samsung FX2490HD

Hivatalos honlap

A monitorokat a Cédrus Számítástechnikai Kft-től és a Samsung magyarországi képviseletétől kaptuk tesztre, köszönjük!

 

                                    

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward