Monitor különlegesség a HP-tól: LP2275w

Fehér holló érkezett a 22"-es mezőnybe! Az S-PVA panellel szerelt különlegesség nagy hiányt kíván pótolni, jelenleg ugyanis csak két hasonló készülék kapható hazánkban.

Monitor különlegesség a HP-tól: LP2275w

1. Bevezető

A Hewlett-Packard legújabb monitorjával nagy űrt kíván betölteni a 22”-es prémium megjelenítők piacán, ugyanis jelenleg ilyen méretben csak a Lenovo L220x (mely felbontását tekintve kakukktojás), a köztudottan drága EIZO S2231W és a hamarosan (szintén borsos áron) megjelenő NEC P221W modellje kapható hazánkban. Mivel sikerült egy teszt erejéig megkaparintanunk a nyomtatóiról híres gyártó készülékét, a következő oldalakon néhány napos tapasztalatainkról fogunk beszámolni az LP2275w típusáról.

Mindenekelőtt tisztáznunk kell, hogy mit várhatunk el egy ilyen készüléktől a magas vételárért cserébe. A prémium kategória feltétele, hogy a monitor IPS vagy valamilyen VA végződésű panellel készüljön (MVA, PVA, illetve ezek továbbfejlesztett változatai: P-MVA, A-MVA, S-PVA, S-IPS, H-IPS, stb.), ez garantálja nekünk, hogy magas kontrasztarány mellet is széles látószöget kapunk. Emellett olyan színhűségre is számíthatunk, melyre még a Wide Color Gamut minősítéssel ellátott TN+Film panelek sem képesek, ugyanis a 8 bites technológiának köszönhetően valódi 16,7 milliós színvisszaadásról beszélhetünk. Ezzel szemben a TN panelek képpontonkénti 6 bites megjelenítésével csak 262 ezer különböző színt lehet előállítani, de némi trükközéssel („Dithering”, Hi-FRC technológia) a környező képpontok segítségével emulálni lehet a 16,2 illetve 16,7 millió színt. A legújabb ilyen készülékek színhűsége már igen meggyőző, de még mindig látható a különbség, ha egymás mellé teszünk egy TN+Film és egy S-IPS panellel szerelt monitort. A prémiumok további előnye még, hogy fényáteresztő képességük is szélesebb skálán szabályozható, így mélyebb fekete megjelenítés érhető el velük, ami a sötétebb árnyalatok megkülönböztetésekor jön jól.

Az ilyen készülékeket a magas elvárások miatt elsősorban grafikai munkához szokták ajánlani, ahol a pontos megjelenítés és magas színhűség az elsődleges szempont. A kedvező vételár mellett viszont egyvalamiben még mindig a TN panelek győzedelmeskednek, ez pedig a reakcióidő. Az elmúlt néhány évben ilyen téren sokat fejlődtek a prémiumok, túlvezérlő eljárással akár az 5 ms-os válaszidő is elérhető, viszont emellé legtöbbször valamilyen árnyékoló hatás is társul („ghosting”, „blending”). Ami még ennél is zavaróbb lehet, az input lag, ami olyan késés a megjelenítés során, melyet a specifikációban sem találunk meg. Szélsőséges esetben olyannyira megszűnik a közvetlenség egerünk és a képernyő közt, hogy az asztalon lévő ikonokat is nehezen találjuk el - ez viszont szerencsére nagyon ritka jelenség.

Ezek után lássuk a gyári specifikációkat:

2. Küllem

A méretes és rendkívül nehéz dobozt kibontva egy masszív talpszerkezetre bukkanunk, mellette pedig a működéshez nélkülözhetetlen tápkábel, valamint video jelkábelek foglalnak helyet.

A DVI vezeték mellett az újdonságnak számító DisplayPort madzagja is megtalálható, a csak analóg kimenettel rendelkező videokártyánkkal való összeköttetéshez pedig egy VGA-DVI átalakító vezetékkel gondoskodtak. A telepítő CD-n a driveren és színprofilon kívül megtalálható a menüvezérlő alkalmazás (HP Display Assistant Utility), Pivot Pro a porté módhoz, LiteSaver a képernyő ki- és bekapcsolásának időzítéséhez, kalibráló minta, valamint némi felhasználói irodalom digitális és papír formában.

A csatlakozásánál figyelni kell arra, hogy a DisplayPort mellett csak egy DVI bemenettel rendelkezik a megjelenítő, viszont kapunk hátul és oldalt is kettő-kettő USB kivezetést, melyek az asztalon elhelyezett kisebb nyomtatók, rövid vezetékkel ellátott egerek vagy egy pendrive gyors csatlakoztatásakor jön jól. A szintén hátul megtalálható tápkapcsolóval gondoskodhatunk arról, hogy hosszabb pihenők esetén áramtalanítsuk a készüléket, ugyanis a monitorok készenléti módban is fogyasztanak némi energiát, ezen kívül a tápkábel csatlakoztatásánál előforduló sercegés is elkerülhető vele.

Masszív talpszerkezetét a monitorral rátolásos módszerrel tudjuk egyesíteni, a leszerelésről pedig egy oldalra billenthető mechanika gondoskodik, ha szállításra kerülne sor. A panel dönthetősége ésszerű keretek közt, de viszonylag széles határok közt lehetséges, határozott, de még nem megerőltető mozdulatok kíséretében. Magasságállítása fokozatmentes, a legalacsonyabb pozíciót pedig rögzíthetjük arra az esetre, ha az asztalon új helyet keresnénk a megjelenítőnek (ráadásul ehhez még egy fület is kapunk hátul). Talpa körüli megforgatásra mindkét irányban 45-45 fokban van lehetőségünk, a porté mód pedig szintén nem maradt ki a képességek közül. Az alul elhelyezett gumikorongoknak hála nemcsak üveg, hanem fa felületű asztalon is rendkívül stabilnak bizonyult a szerkezet, így elcsúszásra még véletlenül sem ad esélyt a készülék. A panelt viszont ütközésig forgatva sem sikerült tökéletesen vízszintes helyzetbe állítanunk, melyről a tesztfotók is tanúskodnak.

A szürke-fekete matt színhasználat és szögletes formaterv komoly megjelenést kölcsönöz a monitornak, ujjlenyomataink csak alig látszanak meg rajta. A minőségérzetet a vastag káva és az erős műanyagok csak tovább erősítik bennünk, ráadásul sehol sem hallani reccsenést vagy ropogást a készülék testreszabása közben. A menüvezérlő gombok kitapintása sötétben ráérzésre történik, mivel nincsenek egymástól jól elkülönítve, nagy méretük és remek nyomáspontjuk viszont kárpótol minket érte. Az állapotjelző LED a gyártótól megszokott módon továbbra sem zavaró, ennek ellenére menüből is kikapcsolhatjuk.

3. OSD és Képminőség

Képprofilok terén nem bővelkedik a megjelenítő, ugyanis abból egyet sem találtunk, hozzátesszük erre komolyabb készülékeknél nincs is szükség. A képarány kezelése minden igényt kielégít az 1:1, teljes képernyős és képarány megtartással (Aspect) történő megjelenítési módokkal. Extraként ki- és bekapcsolás időzítést kapunk, valamint lehetőséget arra, hogy az automatikus video jelválasztást manuálisra cseréljük, melynél a dedikált jelválasztó gomb is segítségünkre van.

A fényerő és kontraszt értékeket maximális állásban használva is igen sötét képhez jutottunk, mely az alacsony gamma értéknek tudható be, ezt viszont menüből sem tudunk megváltoztatni. Szerencsére a legtöbb videokártya drivere támogatja a megjelenítés finomhangolását, így valamennyire kompenzálni tudtuk ezt a hibát.

Sajnos a betűk kirajzolása során nagy pontatlanságot fedeztünk fel, mely fehér háttér előtt fekete szöveget olvasva tűnik fel legjobban. A betűk körül látható elmosódás messziről homályosságot okoz, ami ráadásul enyhe szellemképpel is társul. Ezt egy éppen a képminőségéről híres paneltől nem vártuk volna.

A valós 16,7 milliós színképzés viszont megtette jótékony hatását, ugyanis ragyogó és jól megkülönböztethető színárnyalatokat volt alkalmunk megtapasztalni. Olyan részleteket láthatunk egy ilyen készülékkel, melyeket a szűkebb színskálán működő panelek már összemosnak. Reakcióidő tekintetében szintén nincs miért szégyenkeznie a készüléknek, ugyanis némely TN panellel szerelt típusokat is megszégyenítő sebességgel rendelkezik, így utánhúzást alig tapasztaltunk. A túlvezérlésből fakadóan is csak némi enyhe fehér árnyékot tudtunk felfedezni a mozgó alakzatok szélein, ami még játékos kedvű felhasználóknak sem lehet zavaró (input lag-ját viszont szokni kell, de mértéke még egyáltalán nem vészes). A remek látószögek, ahogyan azt vártuk, kiváló megjelenítést tettek lehetővé még extrém helyzetekből is, anélkül, hogy minőségromlás következett volna be - mindössze enyhe világosodás tapasztalható minden irányból.

A háttérvilágítást vizsgálva elégedettséggel nyugtáztuk, hogy egyik oldalról sem látható bevilágítás, így a filmek megtekintése is kiváló minőségben történhet. Ezt a mély fekete megjelenítés csak tovább fokozza, a sötét színek árnyalatai jól megkülönböztethetőek egymástól.

4. Értékelés

A HP az LP2275w típusával egy nagyon jól testreszabható, minőségi anyagokból igényesen összeszerelt képernyőt alkotott. Betekintési szögei várhatóan jól alakultak, reakcióideje pedig várakozáson felüli, már játékra is ajánljuk alig észrevehető utánhúzása miatt. A remek színvisszaadás és háttérvilágítás szintén legjobb tulajdonságai közé sorolható a készüléknek, kényelmi extraként pedig USB kivezetéseket is kapunk, ráadásul a legújabb video szabvány, a DisplayPort is támogatott. Az összkép viszont nem ilyen rózsás, ugyanis egy nagyon fontos szempontból egyáltalán nem remekelt a készülék, ez pedig a szövegmegjelenítés. A elmosott betűk és a körülöttük lévő enyhe szellemkép egyáltalán nem kedvez a grafikai alkalmazásoknak, így ez nekünk fájó pont az értékelésnél, ugyanis ezen a területen vártuk a legtöbbet a képernyőtől.

Pro:

[italic]•    jó anyagminőség

•    masszív talpszerkezet

•    széles testreszabhatóság

•    jó menükezelő gombok + menüvezérlő alkalmazás

•    kiváló látószög

•    kiváló színhűség

•    jó reakcióidő

•    diszkrét és kikapcsolható LED[/italic]

Kontra:

•    pontatlan szövegmegjelenítés (csak az SPG054-es rev. változatnál)

[italic] •    videokártyánk driveréből korrigálni kell a képet (gamma)

•    a képernyőt nem lehet tökéletesen vízszintes helyzetbe állítani[/italic]

A készüléket játékra, filmekhez és alapvető irodai használatra tudjuk javasolni, grafikai alkalmazásokhoz viszont kevésbé. Ebből kifolyólag, valamint a tény, hogy a borsos vételár nem foglal magába pixelhiba garanciát, nem teszi lehetővé, hogy megkapja tőlünk az ajánlott vétel minősítést. A készülék ennek ellenére a későbbiek folyamán még elkönyvelhet mérsékeltebb sikereket, de csak az olcsóbb TN paneles mezőnyben, egy szolidabb árcédulával ellátva.

[bold]A fórumon hívták fel a figyelmünket arra, hogy az SPG054-es rev. verzió után kijavították minden "gyermekbetegségét" a monitornak, és már jó a szövegmegjelenítés. Nálunk még az első verziók egyike járt. Az értékelés így már jóval pozitívabb, ezért az ajánlott vétel jelző is kijár a készüléknek, ugyanis főként emiatt nem kaphatta meg ezt korábban.

[/bold]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward