Módosult a GSM-irányelv

Módosult a GSM-irányelv

A Miniszterek Tanácsa július 27-én jóváhagyta a GSM-irányelv módosítására tett javaslatot, amely megnyitotta az utat a 900 MHz-es frekvenciasáv széles körű hasznosításához. Az új irányelv az október 20-ai közzétételtől számított huszadik napon lépett hatályba.

Az eredeti irányelv a 900 MHz-es sávot csak a GSM-rendszerek számára tartotta fenn, de a technológiai fejlődés, a szélesebb sávú rendszerek (UMTS és más földfelszíni technológiák) használata iránti növekvő igény kikényszerítette a sáv gazdaságosabb hasznosítását. Az új irányelv mindazon technológiák és szolgáltatások használatát lehetővé teszi, amelyek nem okoznak zavart a GSM és UMTS mobilkommunikációs szolgáltatásban. Lehetővé teszik a harmadik generáción túlmutató (negyedik generációs), nagy sebességű szélessávú technológiák alkalmazását is abban az esetben, ha azok nem zavarják a jelenlegi alkalmazásokat, illetve szolgáltatásokat.

Az új irányelvvel egy időben tették közzé a bizottság határozatát, amely előírja a 900 és 1800 MHz-es sávokban üzemeltetett rendszerek műszaki összeférhetőségét. Az alapvető műszaki jellemzőket (a releváns szabványok, a párhuzamosan üzemeltetett rendszerek által használt spektrumrészek közötti elválasztó frekvenciasáv) a határozat melléklete tartalmazza. Ugyancsak előírja a határozat az egészségvédelmi szempontok érvényesítését.

A bizottság közleménye kitér az új irányelv szektorra gyakorolt pozitív gazdasági hatására, a verseny elősegítésére és a spektrum hatékony kihasználása során megtakaríthatónak vélt 1,6 milliárd euróra is - olvasható a Nemzeti Hírközlési Hatóság honlapján.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward