Mobilokra szabott 4K-s kijelzőn dolgozik a Sharp

Az 5,5 colos panelnek a szédületesen nagy felbontásból fakadóan 806 PPI-s lesz a pixelsűrűsége.

Mobilokra szabott 4K-s kijelzőn dolgozik a Sharp

Az elmúlt években töretlenül növelték a kijelzőgyártók az okostelefonokba tervezett megjelenítők felbontását. Tavaly már olyan mobilok kerültek a boltok polcaira, amelyek Quad HD panellel lettek ellátva, és ezeken már annyira sűrűn voltak a szomszédos pixelek, hogy az egészséges emberi szem még egészen közel hajolva sem tudta elkülöníteni egymástól a képpontokat. Nos, ha valaki arra számított volna, hogy most már lassítanak a vállalatok a pixelsűrűség növelésével, akkor tévedett.

A Sharp legújabb fejlesztése megint új szintre emeli a részletgazdagság fogalmát, miután ez már natív 4K-s. Az új kijelző pixelsűrűsége a gyári adat szerint 806 PPI-s lett, ebből pedig máris ki lehet következtetni, hogy hozzávetőlegesen 5,5 hüvelykes méretet öltött. A Sharp egyelőre nem túl sok információt hozott nyilvánosságra az új fejlesztéssel kapcsolatosan, de azt már megtudhattuk, hogy ezúttal is az IGZO technológiát próbálják népszerűsíteni vele. Az IGZO panel a megváltoztatott összetevők (indium, gallium, cink és oxigén) révén más tulajdonságokkal bír, mint a versenytársai, és az egyik pozitívuma nem meglepő módon éppen az, hogy könnyebben lehet vele elérni magasabb pixelsűrűséget. Az egyes alpixelek mindössze 10,5 mikronos méretűek – viszonyításképpen ez egy 4,7-es 720p-s kijelzőnél még 27 mikron, tehát csaknem akkora, mint itt egy teljes pixel. A megjelenítő nem kifejezetten a keretnélküli eszközöket fogja célba venni, ugyanis egészen nagy a kávája; a beépítési mérete 68 x 121 milliméteres.

Ennek az eszméletlenül magas, 806 PPI-s pixelsűrűségnek szimplán az okostelefonokban nem sok értelme van már. A felhasználó talán érzékel valamit abból, hogy magasabb a szeme elé táruló felbontás, de kiemelkedő minőségi váltásról egyáltalán nem lehet beszélni. Azonban egy új „felhasználási módnak” köszönhetően mégis nagy haszna lehet a Sharp termékének. Nem másról, mint a VR szemüvegről van szó, amelynél a felhasználók orra előtt van a mobilnyi méretű kijelző. A jelenlegi VR headseteknél általánosságban problémát jelent az, hogy még a Quad HD felbontású kijelzők sem eléggé élesek, ezeknél is folyamatosan látható a pixelrács. Nos, ilyen téren a 4K érkezése igen is szükség van a megfelelő eredmény elérés érdekében.

Érdekességképpen érdemes egy kicsit visszapillantani a közelmúltba, hogy milyen felmenőket követhet a Sharp újdonsága. A „felbontásdömpinget” lényegében az Apple indította el igazán, mikor bemutatta az első Retina kijelzős okostelefont, az iPhone 4-et, amit még Steve Jobs emelhetett a magasba. Ez mindössze 3,5 colos volt, de a 960 x 640 képpont 326 PPI-s pixelsűrűséget szült. A következő megállót már Galaxy Nexus jelentette, mely 720p-s felbontást hozott 4,65 hüvelykes méretben, ezzel pedig 316 PPI-s eredményt jelentett. Ezután a jelentősebb lépcsőfok az 1080p eljövetele volt, ami a HTC Butterfly-jal köszöntött be, ez 440 PPI-s képpontsűrűséggel büszkélkedhetett, amit 5 colos felületen értek el a tervezők. A jelenleg csúcsot jelentő Quad HD felbontást elsőnek a Vivo Xplay 3S mutatta fel, megelőzve az Oppo Find 7-et és az LG G3-at. A Vivo okostelefonja olyan kijelzővel érkezett, ami 490 PPI-s pixelsűrűséget hozott 6 hüvelykes méretben. A részletgazdagságot tekintve persze már vannak ennél jobbak, a Samsung például 5,1-es méretben is kínál 2560 x 1440-es felbontást a Galaxy S6 modellek, és bizonyos Galaxy S5 kivitelek keretében is. Azt egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy melyik vállalkozó szellemű gyártó lesz az, aki az első 4K-s mobillal előáll, de az már biztos, hogy a Sharp kínálni fog erre a feladatra alkalmas panelt.

A Sharp arról egyelőre nem beszélt, hogy a fejlesztés mely fázisában járnak a mobilos 4K kijelző esetében. Az egyik grafikon tanúsága szerint úgy számol a japán gyártó, hogy az első kész termék 2016-ban kerülhet bevetésre, ebből pedig arra a következtetésre juthatunk, hogy most még eléggé korai stádiumról van szó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward