Mobilokban már olcsóbb lehet az AMOLED, mint az IPS

Elsősorban a mobilgyártók érzékelhetik ezt, tenyérnyi méretben már nem biztos, hogy kifizetődőbb LCD-t használni.

Mobilokban már olcsóbb lehet az AMOLED, mint az IPS

Évekkel ezelőtt, az AMOLED-ek megjelenésekor szinte mindenki azt prognosztizálta, hogy idővel olcsóbb lesz az OLED paneleknek a gyártása, mint a hagyományos LCD-knek, de mostanáig nem tudtuk pontosan, hogy mikor következhet a fordulópont. Az IHS Technology legfrissebb kutatása alapján most jött el az a pillanat, mikor már nem feltétlenül vezet minden fronton az LCD.

A koreai etnews adta hírül az IHS Technology aktuális felméréseire hivatkozva, hogy a Samsung termékpalettájából válogató partnerek esetenként már jobban járnak, ha AMOLED-et használnak a készülékek alapjául, mert ehhez férhetnek hozzá kedvezőbb áron. Az olcsó AMOLED panelek az okostelefonokat érintik elsősorban, ugyanis ennél a technológiánál egyelőre a képátló növekedésével drasztikusan kúsznak felfelé az árak. Szóval a pozitív hírek mellett azt is le kell szögeznünk, még jócskán odébb van, hogy a táblagépek, esetleg a notebookok erre álljanak át a költséghatékonyság jegyében, a televízióknál pedig még távolabbi ez a „cél”.

Az IHS Technology jelentése egészen pontosan kitér arra, hogy mely panelnek köszönhetően érkeztünk el ehhez a várva várt mérföldkőhöz: az elemzők az 5 hüvelykes átlót felvonultató Full HD kijelzőnél számolnak kedvezőbb árral – természetesen átlagolva jött ki az eredmény, szóval pontos rálátásunk nincs arra, hogy mekkora tételben való vásárlásnál értendőek az alábbi számok. 2016 első negyedévében az LTPS (low-temperature polycrystalline silicon) eljárással készülő LCD paneleket 14,6 dolláros áron számlázta a partnereknek a Samsung, míg a vállalat által Super AMOLED technológiásnak titulált – ezt a jelzőt a Samsung sok éve alkotta meg, és azokra az egységekre használja, melyeknél az érintést érzékelő réteg és a panel egybe van építve – OLED kijelzők darabja 14,3 dollárt kóstált. Az IHS Technology folyamatosan figyelemmel kíséri ezeket az árakat, így azt is tudjuk, hogy tavaly év végén még viszonylag nagy volt az LCD előnye. Egy negyedévvel korábban a Samsung 17,1 dollárért kínálta az OLED-es megoldást, míg az LCD-ért már akkor is csak 15,7 dollárt kellett fizetnie a megrendelőknek. (Érdekesség, hogy az OLED esetében az anyag és a gyártási költség kb. fele-fele arányban oszlik el a 14,3 dollárból, míg az LCD-nél majdnem 65% a hozzávaló ára, és csak 35% az előállítás.)

A Samsung azért tudja ilyen mértékben lentebb faragni az AMOLED paneljeinek az árát, mert egyre nagyobb volumenű megrendelések futnak be ezekre. A legjobban kihasznált gyártósorok már 95 százalékos termeléssel üzemelnek, ami nagyszerű a vállalat számára. Példának okáért így 16%-kal lehet faragni az értékesített panelek árát, ahhoz képest, mintha mondjuk csak 70 százalékos lenne a kihasználtság. A Samsung már azon is dolgozik, hogy újabb gyártósort állítson fel, ami ismételten jelentős árcsökkenéshez vezethet. Természetesen a vállalat nem hozza nyilvánosságra, hogy kiknek és mit szállít, de az etnews elmondása szerint kínai partnerek állnak sorban egyre nagyobb mértékben az AMOLED kijelzőkért, szóval nem kizárt, hogy egyre több ilyen megjelenítővel ellátott költséghatékony okostelefon fogja ellepni a piacot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward