Mobillal vezérelhető izzóval rukkolt elő a Samsung (is)

A Smart Bulb dizájndíjas ruhát öltött magára, de csak Bluetooth kapcsolattal lesz önállóan vezérelhető.

Mobillal vezérelhető izzóval rukkolt elő a Samsung (is)

Az LG után a Samsung is bemutatta az okosizzóját, ami amellett, hogy rendkívül energiahatékonyra sikeredett, még nagyon szép is lett. A vállalat nem bízott semmit a véletlenre, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy az LG Electronics terméke összességében talán meggyőzőbb képességek birtokában van.

A Smart Bulb irányítása okostelefonnal vagy táblagéppel történhet, a kapcsolattartásra viszont Wi-Fi-t nem, csak Bluetooth modult használ. És hogy akkor ez mégis miként tud majd beilleszkedni egy komplex automatikus otthon rendszerébe, és lesz távolról is irányítható? Nos, erre a célra a ZigBee Bluetooth HUB jelentheti a megoldást, ami képes lesz kezelni a különböző Bluetooth-os izzók sokaságát. A Smart Bulb egyik legnagyobb pozitívuma az, hogy ipari mennyiségű villanykörtét is felügyelet alatt lehet tartani a hozzá tartozó alkalmazás segítségével. A Samsung elmondása alapján akár 64 lámpatesttel is elbánik az applikációja, ami minden eddigi megoldáson túlmutat. A Smart Bulb színeket ugyan nem tud képezni, azonban nem is fix fehér árnyalatot állít elő. Meleg és hideg színhőmérsékletekkel operál 2700 és 6500 kelvines értékek között, ezen felül pedig a világítás intenzitása is szabályozható minimum 10 százalékos szinttől indulva tízes léptékkel.

Az eszköz tervezésekor a mérnökök nagy figyelmet szenteltek a megjelenésre, még akkor is, ha „ez csak egy izzó”, és ennek meg is lett az eredménye: a Smart Bulb máris bezsebelte az első dizájndíját az iF Designtól. Az izzó foglalata E27-es, ezáltal a legtöbb helyen egyszerűen használatba vehető majd. Az izzó a gyártó elmondása alapján nagyjából 10 éves élettartammal bír. Hasonló becsléssel állt elő korábban az LG is, ám míg a kisebbik dél-koreai gyártó hozzávetőlegesen 18 ezer órával számolt, addig a Samsungnál „mindössze” 15 ezer órás üzemidőről van szó. Egy egyszerű LED-es villanykörte egyébként kb. 20-25 ezer órányi folyamatos világítást élhet túl, így ezek az okos megoldások némi kompromisszummal járnak az élettartamot tekintve.

A Samsung Smart Bulb bevetéséről egyelőre nem esett szó. Sem a megjelenés dátumáról nem szólt a fáma, sem pedig az ajánlott fogyasztói árat nem tüntették fel a sajtóközleményben. Az ilyen villanykörték egyébként széles skálán mozognak az árat figyelembe véve. Az egyik legjobb a Philips Hue, ami közel kétszáz dollárért vásárolható meg hármas készletben, míg az LG már ~30 dollárért is kínál okosizzókat (de azok sem változtatják a színüket).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward