Mobil Kaby Lake processzorokkal jelentkezett az Intel

Első körben hatféle mobil SoC válik elérhetővé, az asztali példányok pedig majd csak jövőre teszik tiszteletüket a piacon.

Mobil Kaby Lake processzorokkal jelentkezett az Intel

A mobil Kaby Lake processzorok érkezésére már egyre több és több pletyka tett utalásokat az elmúlt hetek folyamán, ma pedig végre hivatalosan is elrajtoltak a Kaby Lake sorozat alacsonyfogyasztású tagjai. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy első körben háromféle 4,5 wattos és háromféle 15 wattos TDP kerettel gazdálkodó újdonság közül lehet válogatni, amelyek mindannyian az ultravékony noteszgépek és a táblák szegmensét veszik célba.

A BGA tokozású újdonságok processzor-architektúra terén egy az egyben ugyanazok, valamint órajelenként végrehajtható műveletek frontján is ugyanazt nyújtják, mint Skylake alapú társaik, viszont fejlettebb gyártástechnológiával készülnek, amelyet az Intel csak 14 nm+ névvel emleget. Az új gyártástechnológia jóvoltából a maximális processzor-órajel mintegy 12-16%-kal kitolható, így a Turbo Boost órajel azonos TDP keret mellett 400-500 MHz-cel emelkedhet. Teljesítmény terén nagyjából hasonló javulás várható, természetesen alkalmazástól függően, így az energiahatékonyság összességében jobb lett. Fejlődött a Skylake processzoroknál bemutatott SpeedShift technológia is, ami finomabb és gyorsabb CPU-órajel szabályozást tesz lehetővé. Az új kiadás esetében érdemes megemlíteni, hogy a maximális CPU órajel 30 ezredmásodperc helyett már 10-15 ezredmásodperc alatt elérhető, ami reszponzívabb konfigurációkat eredményez.

A tokozáson belül található memóriavezérlő érintetlen maradt, a kijelző vezérlő, pontosabban a VQE motor azonban kapott egy kisebb, de fontos frissítést: innentől kezdve HDR és Wide Color Gamut (Rec.2020) támogatással egyaránt bír.

Fejlődött egy picit az iGPU is, ami már továbbfejlesztett Gen9-es alapokon nyugszik, amit helyenként Gen9.5 névvel illetnek, az Intel hivatalos diáján azonban Gen9 elnevezés szerepel, ahogy az a fentiekben is látható. A verzióváltást a parancsprocesszor továbbfejlesztése indokolhatná, amelynek eredményeként elméletben javulhat a teljesítmény játékok alatt – de hogy ez számszerűsítve pontosan mekkora előrelépést jelent, arról egyelőre nem esett szó.

Videó kódolás és dekódolás terén nagy előrelépés, hogy a HVEC tartalmak esetében most már mind a 8-bites, mind pedig a 10-bites állományokhoz jár teljes, hardveresen működő gyorsítás kódoláshoz és dekódoláshoz. A VP9-es állományok esetében a 8-bitesek és a 10-bitesek lejátszása hardveresen gyorsított, viszont kódolás esetén csak a 8-bites tartalmakhoz jár hardveres gyorsítás, a 10-bitesekhez sajnos még nem. A QuickSync motor szintén frissült, így jobb teljesítménnyel kódolja a videókat. Az Intel szerint az új Kaby Lake processzorok egyidejűleg akár 8 darab 4k30p AVC/HEVC videó dekódolására képesek, a HEVC tartalmak dekódolása terén pedig 4K60p felbontásig és 120 Mbps-os bitrátáig lehet elmerészkedni. A fejlesztések hatására már egy 4,5 wattos Kaby Lake Soc is képes valós idejű 4k30p HEVC kódolásra, ami nagy szó.

Az új mobil processzorok már elérhetőek a partnerek számára, így hamarosan a kereskedelmi forgalomban kapható mobil konfigurációkban is feltűnhetnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward