Minőségi 22"-esek próbatétele

Ezúttal olyan 22”-es monitorok közül szemezgettünk, melyek kifejezetten a minőségi szintet képviselik a TN panelesek között.

Minőségi 22"-esek próbatétele

1. Bevezető

22"-es monitorteszt sorozatunk befejezéseképpen (egyelőre) ezúttal olyan monitorok közül szemezgettünk, melyek kifejezetten a minőségi szintet képviselik a TN panelesek között.

A teszt során az LG kommunikációra kihegyezett multimédiás készülékét, illetve játékhoz felturbózott kijelzőjét, a NEC briliáns állványával felszerelt megjelenítőjét és a szintén széles testreszabhatósággal ellátott Samsung monitorját vizsgáltuk meg.

2. LG W2271TC

LG W2271TC

Tesztünket az LG videokonferenciára kihegyezett készülékével kezdjük, mely 2MP-es webkamerával, sztereo mikrofonnal és beépített hangszóróival kívánja ellátni kommunikációs feladatait.

A monitor teljes egészében fényes fekete borítást kapott, melyen az ujjlenyomatok és szennyeződések kíméletlenül meglátszanak. Puritán küllemét a gyártó ezúttal semmilyen díszítő elemmel nem kívánta feldobni, így a végeredmény a minden eleganciát nélkülöző, kissé komor formaterv lett. A készülék anyagminősége átlagos, főként a vékony műanyagoknál hallható némi ropogás.

A képernyőmenüt bal oldalt a káva aljába rejtett nyomógombokkal tudjuk vezérelni. A fehér feliratok segítenek nekünk megtalálni a felsorolt funkciókhoz tartozó gombokat, ám ezek sötétben olvashatatlanná válnak. Ilyenkor jön jól a telepítő lemezen mellékelt forte-Manager menükezelő alkalmazás, melynek segítségével a megszokott egyszerű és átlátható módon tudjuk elvégezni a monitor beállításait. A kikapcsoló gombba integrált állapotjelző LED is diszkréten jelzi kék és narancsszínnel a monitor bekapcsolt illetve készenléti állapotait.

A készülék szimpla talpszerkezettel rendelkezik, felszerelése semmilyen bonyodalmat nem okozott nekünk, mivel az összepattintós módszer soha nem látott egyszerűséggel képes megkönnyíteni dolgunkat. Viszont a talp kis súlyával csak átlagos stabilitást képes kölcsönözni a kijelzőnek, a dönthetőség pedig szintén nem az erőssége, mivel a monitoron ez kicsit nehézkesen állítható. A szimpla talp magasságállításra, elforgatásra vagy porté módra nem ad lehetőséget, az előre beállított magasság viszont megfelelőnek bizonyult számunkra.

Megfordítva a kijelzőt ügyes kábel elvezetési megoldásra lehetünk figyelmesek, melynek tartozéka egy fedőlap, így elmondhatjuk, hogy igazán diszkréten sikerült kiviteleznie ezt a gyártónak. A video csatlakozók táján VGA és DVI bemenet található meg. Ezeken kívül még van a monitor hátulján egy 3,5mm-es analóg bemenet az integrált hangszórókhoz, valamint egy USB bemenet kizárólag a webkamerához (USB kivezetésekkel ugyanis nem látták el a kijelzőt).

A beépített webkamera látószöge kellően nagy ahhoz, hogy a mellettünk ülők is jól látszódjanak, az állítható dőlésszögének hála pedig az extrém magas vagy alacsony felhasználók is gyakorlatilag a monitor közvetlen közelében folytathatnak video beszélgetést. A mellékelt LG Webcam Monitor alkalmazás segítségével lehetőségünk nyílik pillanatképek és videó felvételek készítésére, a beállítások közt viszont csak a képminőséget állíthatjuk be. 2MP-es fényképezőről lévén szó legfeljebb 1600x1200-as méretű képet készíthetünk, míg a videó felvételekhez maximálisan a VGA felbontást alkalmazhatjuk. Az elkészített képek minősége hozza az elvárt szintet, a mozgások pedig alig látható mosottsággal jelennek meg a video felvételeken. A webkamera mellett található beépített sztereo mikrofon hangminősége elfogadható, bár a próbafelvételen egyáltalán nem éreztük a sztereo hatást, és borzasztóan erős alapzajt tapasztaltunk. Az integrált hangszórók sem jártak jobban, hangjuk erőtlen, teljesítményük pedig maximális hangerőn is csak éppen elegendőnek bizonyult egy videokonferencia lefolytatásához. Kijelenthetjük tehát, hogy a monitor speciális képességei igen vérszegényre sikerültek, vészmegoldásként viszont még megfelelnek a célra.

A kijelző fényerőtartaléka átlagos, kontrasztértéke viszont kiváló, a skála minden eleme jól megkülönböztethető egymástól, ami egy TN paneltől ritkaságszámba megy. A monitor színhűsége jónak mondható, bár a színátmeneti skálákon enyhe darabosság is megfigyelhető, tökéletességről tehát nem beszélhetünk.

Natív felbontáson a kijelző élessége nemcsak a digitális, hanem az analóg bemeneten is kiválóra sikerült, így minden dicséretet megérdemel, ráadásul az 1440x900-as felbontást is nagyon szépen, alig látható homályossággal jeleníti meg a monitor. Az 1280x800-as képméretről viszont már nem nyilatkozhatunk ilyen pozitívan, az erős homályosság miatt jobb, ha a skálázást inkább videokártyánkra bízzuk. A 16:10-től eltérő képarányok közül csak a 4:3-asokat képes megfelelően lekezelni a kijelző, azokat viszont igen jó minőségben és torzításmentesen jeleníti meg. Ezt a lehetőséget a Fün almenüben találjuk a „4:3 in wide” opció személyében.

A kijelző a fekete képernyőt csak nagyon enyhe bevilágítással jeleníti meg, felhősödésről pedig nem is beszélhetünk, a homogenitás igen jó. A fekete mélysége és a panel betekintési szögei viszont csak átlagosak. Ez utóbbi annak köszönhette minősítését, hogy oldalról és függőlegesen is viszonylag hamar megkezdődik a sötétedés és a kontrasztvesztés. Annak ellenére, hogy a monitor a specifikáció szerint 5ms-os értékkel rendelkezik, nagyon szépen, alig látható utánhúzással képes a mozgások megjelenítésére, nincs szüksége a válaszidő gyorsítására. Bemeneti késése pedig észlelhetetlen, így tehát igazi játékos monitorról beszélhetünk.

A gyártó képprofilok gyanánt a szokásos Normal, Movie, Internet és User sémáit bocsátotta a kijelző rendelkezésére. Az Internet profil ezúttal használható, viszont borzasztóan fényes, ezért csak erős napsütés mellett javallott, míg a mozi mód a dinamikus fényerő változtatás miatt túlságosan sötét, ezért jobban tesszük, ha egyéni beállításainkra hagyatkozunk (User), ezzel a kontraszt értéke is statikussá válik. A színek fokozását az RCM funkcióval, a kép tisztaságát pedig az ACE beállításával érhetjük el. Érdemes kísérletezni velük, mivel a mozi módhoz hasonló hatást csak ezek segítségével tudunk elérni.

Az LG komolyabb készülékeihez mellékelt FüN almenü extráit a W2271TC típus is megörökölte, tekintsük át ezeket:

•    EZ Zooming

•    4:3 in wide

•    Photo Effect

Az EZ Zooming opció, mely csak a forte-Manager szoftveres menüvezérlő feltelepítése után érhető el, képes az aktuális felbontáshoz képest eggyel alacsonyabb méretbe tenni asztalunkat. A felbontások közt csak egy lépésnyi csökkenést enged az alkalmazás, a következő lenyomásra pedig visszavált az eredeti felbontásra, folyamatos csökkenést vagy növelést tehát nem érhetünk el vele. Mindenesetre hasznos lehetőség, ha gyorsan szeretnénk kisebb felbontásba váltani.

A 4:3 in wide a 4:3 arányú felbontások lekezelésére szolgál arra az esetre, ha a használt program nem támogatná a szélesvásznú felbontásokat, így ezek is torzítatlanul jelenhetnek meg.

A Photo Effect extra az eddigieken felül képes még manipulálni a megjelenített képet. Három opció közül választhatunk: Gaussian Blur (némileg elmossa a képet, a Photoshop mestereknek biztos ismerős), Sepia és Monochrome. Utóbbi kettő adja magát, barnássá vagy fekete-fehérré tehetjük vele a képet. Pár percig szórakoztatóak, de valószínűleg senki sem fogja őket huzamosabb ideig használni.

3. LG W2294T

LG W2294T

Következő tesztalanyunkat az előző típusnak megfelelő panellel és háttérvilágítással szállítják, a két monitor között lévő különbség főként a formatervben és a mellékelt extrákban rejlik, jelen típus ugyanis semmilyen kommunikációs megoldással nem rendelkezik.

A dizájn ezúttal sokkal emészthetőbb, nagyvonalú ívekkel és valóban elegáns formai elemekkel találkozhatunk, melyben a káva félig áttetsző alsó része is szerepet vállalt. Az anyagminőség nem sokat változott, a kijelzőt közepesen vastag műanyagok jellemzik, recsegéssel viszont alig találkoztunk az összeszerelés során.

A képernyőmenü vezérlését a panel oldalára szerelt nyomógombokkal tudjuk elvégezni. Sajnos a kényelmetlen elhelyezés miatt ilyenkor el kell fordítanunk a készüléket, mivel a feliratokból egyébként semmi sem látszana, sötétben tehát teljesen reménytelen használni ezeket, egyébként más gondunk nem volt velük. Szerencsére a telepítő CD-n mellékelt forte-Managerrel kiválthatjuk őket, a szoftveres vezérlés a megszokott módon gyorsan és egyszerűen zajlott. A LED a ki- és bekapcsolásra szolgáló érintőgomb mögött kapott helyet, mely bekapcsolva folyamatos halványkék fénnyel, készenlétnél pedig pulzáló fényhatással jelzi a monitor állapotait. A fényhatásokat egyáltalán nem éreztük zavarónak, a menüből mégis kikapcsolhatjuk ezt a szolgáltatást.

A talp egyszerű kivitelezésű, közepes stabilitást képes kölcsönözni a monitornak, összeszerelése nem okozhat nehézséget. Különleges trükkökre ez sem képes, csupán némi dönthetőséget kapunk a szokásosnál nagyobb erőkifejtés kíséretében, az előre beállított magasság pedig megfelelőnek bizonyult számunkra.

A kijelző külső tápegységgel rendelkezik, mely azonnal megmagyarázza a készülék kis súlyát. A video csatlakozók táján a VGA és DVI egyaránt megtalálható, egyéb csatlakozókat viszont ne is keressünk a monitoron. A rendezettség érdekében kapunk egy kábelszorító bilincset, a formai tökéletességről pedig egy körszelet alakú fedőlap gondoskodik a panel hátulján.

A képminőség az előző típushoz hasonlóan rendkívül jól alakult. A megfelelő fényerő kiváló kontrasztértékkel társult, szinte tökéletes kontrasztskálát varázsolt elénk a kijelző. A színhűség jó, a színátmenetek viszont itt is enyhén darabosak, erős volt a gyanúnk, hogy a W2271TC és W2294T modellek esetében megegyeznek a panelek.

A natív felbontás élessége, ahogy a digitálison, úgy az analóg bemeneten is tökéletes. A skálázás vizsgálatánál újfent arra jutottunk, hogy egyedül az 1280x800-as felbontásnál kényszerülünk video kártyánkra bízni a feladatot, ezt leszámítva ugyanis a kijelző szépen, alig látható homályossággal jeleníti meg az alacsony felbontásokat. A 16:10-től eltérő képarányok közül csak a 4:3-asokat kezeli le a monitor, melyek nagyon jó minőségben és torzításmentesen jelennek meg a képernyőn. Erre egy dedikált gombot is kapunk, amit a panel oldalán találunk meg.

A kijelző szélén alig látható bevilágítás, a háttérvilágítás homogenitása pedig igen jó, így ilyen téren sincs különbség a két típus között. A képernyő betekintési szögei átlagosak, színtorzulást nem tapasztaltunk, de minden irányból viszonylag korán megkezdődik a kontrasztvesztés. Az első komoly különbség, melyet felfedeztünk, az a panel vezérlésében mutatkozik. Ezúttal egy nagyon kiforrott válaszidő gyorsítást kapunk, mely a már kikapcsolt állapotban is fürge panelt még tovább képes gyorsítani. Ráadásul ezt a gyakran mellékhatásként jelentkező ghosting effekt nélkül képes elérni, az észlelhetetlen bemeneti késés pedig csak hab a tortán, így erős a gyanúnk, hogy megszállott játékosok körében a monitor rendkívül nagy népszerűségnek fog örvendeni.

Képprofilok területén semmilyen változást nem tudunk megemlíteni. Munkára és játékra továbbra is egyéni beállításainkat ajánljuk, mozizásra pedig a képjavító ACE és a színjavító RCM beállításokkal érdemes variálni. A színhőmérséklet egyedi színkeveréssel állítható elő vagy az előre beállított sémák közül választható ki. A FüN almenü extrái a W2294T típusban is megtalálhatóak, mely a már tárgyalt „EZ Zooming”, „4:3 in wide” és „Photo Effect” lehetőségeket rejti magában, az egyetlen újdonság, mely felfedezhető, az RTC vagyis a válaszidő gyorsítás kikapcsolásának lehetősége.

4. NEC EA221WM

NEC EA221WM

Ezúttal a NEC monitorok „Corporate” sorozatának egyik tagjával ismerkedünk meg, kíváncsiak voltunk, hogy a széles testreszabhatósággal és integrált hangszórókkal felvértezett megjelenítő hogyan teljesít a gyakorlatban.

A gyártó a készülék formatervezése során nagyrészt a megszokott iskolát követte, ám a tekintélyes megjelenést ezúttal a lekerekített sarkok és félkör alakú ívek némileg barátságosabbá tették. Az anyagminőséget példásnak találtuk. A kijelzőre nagyfokú precizitás és a jó minőségű műanyagok használata jellemző, a káva kerete viszont egy kicsivel vékonyabbra sikerült, mint vártuk. A végeredmény ezzel együtt is jóval az átlag fölött helyezkedik el, így panaszra semmi okunk nem lehet.

A menüvezérlés szintén remek. A mellékelt korongon található NaViSet szoftvert feltelepítve néhány egérkattintás segítségével sötétben is gond nélkül bekalibrálhatjuk a képernyőt. Ha pedig a hagyományos vezérlés hívei vagyunk, a káva jobb alsó sarkában találjuk a művelethez szükséges nyomógombokat, melyek igen halk működésükkel és könnyen kitapintható elhelyezésükkel vívták ki elismerésünket. A menü navigációját a négyirányú joystick segíti, melyet a főmenün kívül gyorsgombként is használhatunk, de helyet kapott még a képprofilok (DV Mode) dedikált gombja is a bekapcsoló gomb mellett. Utóbbi egy viszonylag erős fényű LED-et is magába foglal, amit nem tudunk kikapcsolni, így a monitort a készenléti állapotban világító narancs fény miatt kénytelenek leszünk kikapcsolni.

A talpszerkezet semmilyen összeszerelést nem igényel, a precíz és ügyes állványt a monitorra szerelve, alacsony állásban találtuk meg a dobozban. Nemcsak a 360 fokban való forgathatóságot, hanem tág határok közt állítható magasságot, porté módot és nagyon könnyedén állítható dönthetőséget is támogat, így a kijelző rendkívül széles testreszabhatósággal bír, melyet nem győzünk eléggé dicsérni.

A készülék hátulján található egy fül, mely a monitor áthelyezését könnyíti meg, a káva alján pedig az integrált hangszórók foglalnak helyet, melyekhez bal oldalt egy fejhallgató kimenet is társult, ha diszkrétebb megszólalásra vágyunk. A beépített csipogók próbája során a beszédhangoknál erős kiemelést figyeltünk meg, ezért mindenképpen szükségünk lesz valamilyen szoftveres equalizerre, hogy a hangzást kiegyenlítsük. Teljesítményük szerény, így nagy lármát nem csaphatunk velük, végszükség esetén azért még jól jöhetnek. Használaton kívül nem találkoztunk alapzajjal, ennek ellenére némítási lehetőséget is találunk a menüben.

A video csatlakozási lehetőségek a VGA és DVI dugaszokban merülnek ki, emellett pedig lehetőségünk van a kijelzőt USB elosztóként is használni, hátul és a káva oldalán két-két kivezetés formájában. A beépített tápegység csatlakozója mellett, a hangszórókhoz és a fejhallgató kimenethez egy 3,5mm-es analóg bemenet segítségével jut el a hanganyag.

A kijelző képminőségével majdnem teljesen elégedettek voltunk. A monitor erős napsütéshez is elegendő fényerőtartalékkal és emellett rendkívüli kontrasztértékkel rendelkezik, így a legvilágosabb és legsötétebb árnyalatok is jól megkülönböztethetőek egymástól, ami nagyon szép eredmény egy TN paneltől. Egyetlen problémánk a színátmeneti skáláknál volt, ugyanis itt enyhe sávosodást figyeltünk meg. Ez a megjeleníthető színek számában érezteti hatását, de a használat során sem éreztük igazán élénknek a kijelző színeit. Képét az átlagnál kissé fakóbbnak mondanánk, bár idővel megszokható, ezért ezt még nem tartjuk komoly hibának.

Élesség szempontjából natív felbontáson digitális és analóg bemeneten is jól teljesített a kijelző, különbséget nem igazán lehet köztük észrevenni, de DVI csatlakozással azért ennél élesebb megjelenítéssel is találkozhatunk. Az alacsonyabb képméreteket már erős homályosság jellemzi, mely sajnos az összes felbontásra igaz. A képarány kezelés viszont jó, nemcsak a 4:3-as és 5:4-es, hanem a 16:9 arányú felbontások is torzításmentesen jelenhetnek meg a képernyőn. Mégis, ha lehetőségünk van rá, akkor inkább videokártyánkra bízzuk a skálázás feladatát, mivel szinte biztos, hogy ezt a feladatot a kijelzőnél eredményesebben fogja ellátni.

A háttérvilágítás összességében jól sikerült. A sötét képernyőn a fénycsövek mentén ugyan látható némi felhősödés, filmek alatt viszont szerencsére ebből semmit sem lehet észrevenni. Bevilágítást egyik irányból sem találtunk, ráadásul a fekte mélysége is kiváló. A panel látószögei oldalról és függőlegesen is jónak mondhatóak, színtorzulással szinte egyáltalán nem lehet találkozni. A reakcióidő játékos kedvűeknek is megfelelő lehet, utánhúzás és bemeneti késés csak kismértékben tapasztalható, melyek hatása még egyáltalán nem volt zavaró.

A képernyőmenü egyszerű és átlátható, az almenüket színes piktogramok jelölik, melyek a tájékozódást hivatottak megkönnyíteni. A DV Mode felirat mögött előre elkészített képprofilokat találunk, melyek igen gyengére sikerültek, különbség csak alig vehető észre köztük. Az alapállapoti Standard módhoz képest a Text egy ettől különböző fényerőt képes megjegyezni számunkra, ez a lehetőség még sokszor jöhet jól.

A szórakoztató profilok, vagyis a Movie, Gaming és Photo módok csak automatikus fényerővezérléssel és gamma szabályzással változtatják meg a képet, melyek végeredményben leginkább sötét megjelenítést és az alaphelyzetnél gyengébb színhasználatot eredményeztek, ezért jobban járunk, ha inkább mellőzzük ezeket. A színhőmérsékleti profilok közt megtaláltuk az előre beállított 5000K, 6500K, 7500K, 8200K, 9300K-es értékeket, melyeket könnyűszerrel módosíthatjuk. A menü extrái közt kikapcsolás időzítőt és egy ECO Mode lehetőséget találtunk, melynek bekapcsolásával a gyártó szerint legfeljebb 27W-os fogyasztás mellett jelentős mértékű szenet spórolhatunk meg, az így megtakarított mennyiség pedig az információs almenüben olvasható.

5. Samsung 2243WM

Samsung 2243WM

Végére hagytuk tesztünk harmadik multimédiás monitorát, mely széles testreszabhatóságával és tetszetős küllemével csábít minket a vásárlásra.

A készülék műanyag borításához hagyományos matt fekete festést alkalmaztak, az ujjlenyomatok ennek ellenére még így is könnyen meglátszanak rajta. Az anyagminőséget mindenhol jónak találtuk, ami pedig a külcsínt illeti, a kijelző formatervezésénél az egyik legjobban sikerült dizájnját vette alapul a gyártó.

A képernyő beállításait a káva jobb oldalán, elöl, a menü érintőgombjaival tudjuk elvégezni. A káva sík felülete miatt ezeket kitapintani nem lehet, így csak a feliratok segítségével tudtuk használni őket, ami sötétben reménytelen feladatnak bizonyult. Szerencsére a monitor támogatja a szoftveres vezérlést is, így a MagicTune feltelepítése után ezt a gondot is magunk mögött tudhatjuk. Az állapotjelző LED elfogadható fényerővel közli a készülék állapotait. A készenléti villogás némileg zavarónak bizonyult, és ezt a menüből sem tudtuk megszüntetni, így lehetőségként csak a monitor kikapcsolása maradt.

A talpszerkezetet félig a monitorral összeszerelve találtuk meg a dobozban. A vaskos nyakrészre már csak a korong alakú talpat kell felszerelnünk a már bizonyítottan egyszerű csavarozós módszerrel. A HAS állvány tekintélyes súlyával jókora stabilitást kölcsönöz a megjelenítőnek. A kijelző széles testreszabhatósággal bír: a magasságállítás, portré mód és a 360 fokos forgatás mind a készülék repertoárjának része, mely műveleteket könnyedén, akadásoktól mentesen tudtuk elvégezni.

A monitor video csatlakozói táján egy VGA és egy DVI dugasz áll a rendelkezésünkre, mellettük pedig egy 3,5mm-es analóg audio bemenet található, mely az integrált hangszórók érdekében teljesít szolgálatot. A panel elejére került egy fejhallgató kimenet, így fülesünket kényelmesen csatlakoztathatjuk, a készülék teljes áramtalanításáért pedig a hátul látható főkapcsoló felel. A vezetékek rendben tartásához egy kábelkötegelő bilincset kapunk, a csatlakozók környékéhez viszont nem jár a fedőlap.

A beépített csipogók leginkább az iskolai rendezvényeken használt hangszórókra emlékeztetnek minket, erősen a középhangokra koncentrálva. Szerencsére saját equalizerrel feljavíthatjuk a hangzást, így végeredményben egészen jól használható hangkeltőket kapunk, melyeken még a sztereo hatás is hallható valamennyire.

A monitor képminősége ezúttal nem volt meggyőző. A gond a színkezelésnél adódott, a kijelző képét hosszas próbálkozás után sem sikerült megfelelőre beállítanunk. A MagicColor automatikus színkezelő csak tovább súlyosbította a helyzetet, így végül a lap alján olvasható kényszerbeállításokkal folytattuk a tesztet. Ez azért is sajnálatos, mert a készülék kellően nagy fényerőtartalékkal és kitűnő kontrasztértékkel rendelkezik.

Natív felbontáson egészen éles képpel rendelkezik a kijelző, melyet analóg kábelen is sikerült megtartania, bár DVI bemeneten ennél már szebb megjelenítéssel is találkozhatunk. A D-Sub dugaszt csak maximális felbontáson érdemes használni, mivel alacsonyabb képméreteknél drasztikus a minőségromlás. Némileg jobb eredményre számíthatunk DVI csatlakozásnál, a monitor gyenge skálázási képességeit viszont itt is érezni lehet. A 16:10-től eltérő képarányokat rendre lekezeli a készülék, ilyen szempontból elégedettek lehetünk.

A háttérvilágítás vizsgálatánál alulról és felülről figyeltünk meg némi bevilágítást. Ennek hatása nem igazán jelentős, ezért ha filmünket teljes képernyőre nagyítjuk, ebből semmit sem fogunk észrevenni. A fekete mélysége átlagos, a panel betekintési szögei pedig valamivel az átlag fölött helyezkednek el, színtorzulást nem tapasztaltunk, minden irányból viszonylag jó látószöggel rendelkezik a monitor. Reakcióidejére sem panaszkodhatunk, játékos igényeinket a készülék válaszidő gyorsítás nélkül is képes kiszolgálni, bemeneti késése pedig elfogadható.

A képernyőmenü MagicBright profiljai nemcsak a fényerő és kontraszt értékére, hanem a színhasználatra is hatást gyakorolnak.

Sajnos ezt egyáltalán nem pozitív irányba teszik, ugyanis olyan érzésünk támadt, mintha egy másik panelhez készítették volna ezeket, ezért csak egyéni beállításainkra támaszkodhatunk. A menü extrái közt találjuk meg a ColorEffect lehetőséget, melynek hatása fényképek megjelenítésénél válhatnak hasznunkra. A Customized Key pedig egy tetszőleges funkcióra állítja a menüvezérlő gyorsgombját, hogy azonnali elérést biztosítson a képarány kezelés módjához (Image Size), profilválasztáshoz (MagicBright), színkezeléshez (MagicColor) vagy az említett ColorEffect funkcióhoz.

6. Értékelés

LG W2271TC

A készülék átlagos anyaminőségével, nagyon szerény testreszabhatóságával, valamint igen gyenge minőségű kommunikációs lehetőségeivel eleinte csalódást okozott nekünk, viszont bőven akadnak erősségei is, melyek ellensúlyozni tudják az említett negatívumokat. A menüvezérlés a nyomógombokkal sem mondható kényelmetlennek, a forte-Managerrel viszont minden igényt kielégítő módon tudtuk beállításainkat elvégezni, ráadásul az állapotjelző LED is kiiktatható, ha zavarna minket. A monitort jól tudtuk használni filmekhez, köszönhetően az alig látható bevilágításoknak, a foltmentes háttérvilágításnak és az extra színhatásoknak (ACE, RCM). Játékos felhasználásra igen komoly előnyökkel indított az LG megjelenítője, ugyanis a panel gyors válaszidővel és észrevehetetlen bemeneti késéssel rendelkezik. Ráadásul a 4:3-as arányú felbontásokat és a kisebb 16:10-es képméreteket is igen jól minőségben prezentálja a monitor, mely alól egyedül az 1280x800-as felbontás képez kivételt, ilyenkor inkább GPU skálázást alkalmazzunk. Összességében viszont játékra kitűnő választás. Munkára is bátran alkalmazható az LG kijelzője, ugyanis a szövegmegjelenítés még analóg bemeneten keresztül is kiváló, kontrasztértéke szintén remek. A mellékelt korongokon minden szükséges alkalmazást megtaláltunk, a kijelző teljes körű működéséhez pedig a gyártó szokásához híven az összes kábelt mellékelte számunkra. A nem sovány árcetli mellé megkapjuk a 3 napos pixelhiba garanciát is, így a készülék értékelése a fentiek alapján: 78/100.

LG W2294T

A monitor nagy hasonlóságot mutat előző tesztalanyunkkal, ezért az értékelésnél főként a különbségekre térünk ki. Jelen esetben egy javított formatervet, ám kevesebb extrát kapunk, a talp egyszerűsége és a készülék anyagminősége viszont szinte változatlan maradt. A menüvezérlés a forte-Managerrel tökéletesnek mondható, a káva gombjai viszont nehézkesnek bizonyultak a használat során. A monitor filmnézéshez és munkához egyaránt jó választás (ahol nem kell átlagon felüli színhűség). Ahol azonban a leginkább remekel a 2292T, az egyértelműen a játékok világa, ugyanis a már rendkívül jó válaszidejű panel gyorsítva még jobb eredményt volt képes felmutatni. Mivel mindkét monitor nagyon hasonlóan teljesített, érdemes mérlegelnünk, hogy milyen gyakran fogunk játszani és hogy szükségünk van-e a gyenge minőségű kommunikációs képességekre. A mellékelt kábeleknek és a 3 napos pixelhiba garanciának hála a kijelző értékelése: 80/100.

NEC EA221WM

A NEC készüléke, még ha nem is kaphatja meg tőlünk a tökéletes minősítést, azért elmondhatjuk róla, hogy igen szép eredményekkel büszkélkedhet. A monitor legfőbb előnyei közt a jó minőségű és rendkívül könnyen állítható állványát említjük meg, mellyel a testreszabhatóság igen széles skálán állítható. A menükezelés példás, nemcsak a kényelmes joystick-kel és nyomógombokkal, hanem a mellékelt alkalmazással is egyaránt könnyedén bekalibrálható a kijelző. A bevilágításoktól mentes háttérvilágítás és az átlagon felüli betekintési szögek nagyon jó alapokat adtak a filmezéshez, kár, hogy ezt némileg lerontotta a kissé élettelen színhasználat, melyen a képprofilok sem tudtak segíteni. A kijelző kiváló kontrasztjának és bőséges fényerejének hála munkára is jól használható, bár itt sem beszélhetünk tökéletességről, ugyanis élesség terén már találhatunk ennél jobbat is. A játékok világában sem vallott szégyent a készülék, a panel utánhúzása csak alig látható, bár kismértékű bemeneti késéssel és az alacsonyabb felbontásoknál már jól látható homályossággal is számolnunk kell, így a skálázás feladatát jobb, ha inkább videokártyánkra bízzuk. A monitor értékét növelik továbbá az USB kivezetések, a fejhallgató kimenet, a mellékelt kábelek és a 3 napos pixelhiba garancia. A kijelzőhöz talán kissé borsos árcédula társult, viszont még ezzel együtt is megérdemli a 78/100-as értékelést.

Samsung 2243WM

A Samsung monitora robosztus és jól konfigurálható állványával igen jól testreszabható, ám minőségével elmarad a NEC megoldásától. A formatervet és a felhasznált anyagok minőségét jónak találtuk, az alapvetően nehézkes menüvezérlést pedig kiválthatjuk a mellékelt MagicTune-nal. A kijelzőt remek kontrasztértéke és kellően nagy fényereje miatt munkára is használhatjuk, ám DVI bemeneten ennél már szebb megjelenítéssel is találkozhatunk. Játékos célra csak kompromisszummal vehetjük elő a monitort. Habár válaszideje és bemeneti késése még megfelelőnek bizonyult a feladatra, skálázási képességei miatt csak natív felbontáson képes kellően éles képet nyújtani a megjelenítő. A filmes felhasználást a készülék jó háttérvilágítása és a panel átlagon felüli betekintési szögei segítik, a képernyő gyenge színkezelése, valamint a rosszul bekalibrált képprofilok viszont lerontják az élményt. A gyártó ezúttal sem spórolt a kábelekkel, a 3 napos pixelhiba garancia pedig hagyományos tartozéka a Samsung kijelzőinek, a készülék képességeihez mérten viszont indokolatlan a rendkívül borsos vételár. Mindent összevetve a monitor értékelése: 61/100.

                                      

A tesztelt készülékeket a Cédrus Számítástechnikai Kft. bocsátotta rendelkezésünkre, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward