Minden tekintetben romlott a helyzet a táblapiacon

Az piackutatók szerint a vásárlókat már nem érdeklik annyira a tabletek, mint korábban, és a gyártók is alig állnak elő új modellekkel.

Minden tekintetben romlott a helyzet a táblapiacon

Akárcsak az okosórák, a táblagépek sem mutattak be túl fényes szereplést az idei második negyedév során. Az áprilistól júniusig tartó időszakban tovább esett a kereslet a tabletek iránt, és azt lehet érezni a piaci a szereplőkön, hogy már nem is igazán próbálják belopni magukat a vásárlók szívébe.

Már egy éve is lehetett látni, hogy a tabletek iránti érdeklődés alábbhagyott, most azonban még a tavalyinál is sokkal gyengébb eladási eredményekről számolhatunk be. 2015 második negyedévében még 44 milliónál is több (44,1 millió) ilyen eszközt értékesítettek világszerte, most viszont már csak 38,7 milliós forgalomról beszélhetünk. Az újabb 10 százalékot is meghaladó visszaesés bizony nem sok jóval kecsegtet, ugyanakkor az IDC illetékese elmondta, hogy nem feltétlenül kell még temetni a táblagépeket. Meglehet, hogy egész egyszerűen most egy gödörbe futott a piac, de a gyártók megtalálják majd a módját a tendencia megfordításának. Az elemzők elmondása szerint a billentyűzettel is ellátott táblagépek iránt például ezúttal is növekedett a kereslet, és az IDC szakemberei az új Android verzió érkezését is bizakodással várják, mivel ez több szempontból is kedvez a táblagépeknek, így például sokkal jobb multitaskingos felhasználói élményt fog nyújtani. Az viszont egy kicsit tényleg aggasztó, hogy az elmúlt hónapokban a korábbiakhoz képes jóval kevesebb újdonság került piacra, így aki szeretne egy friss tabletet, nehéz helyzetben találhatja magát.

Egymás mellett a két iPad Pro.

Ahogy azt már megszokhattuk, az Apple tölti be továbbra is a piacvezető szerepét, és elnézve a forgalom alakulását az elmúlt időszakban, ez aligha fog mostanában megváltozni. Az iPadek iránti kereslet egy év leforgása alatt éppen egymillió táblagéppel csökkent, ugyanis a tavalyi 11 milliós eredmény után idén már „csak” 10 millió ilyen eszközt tudott eladni a vállalat. Az Apple ugyanakkor nem is ült a babérjain, hiszen bemutatta a 9,7 hüvelykes méretűre zsugorodott iPad Pro táblagépet, ami azért minden bizonnyal jó hatást gyakorolt az eladásokra. Bár a forgalom csökkent, a cupertinóiaknak nem felétlenül kell szomorkodniuk, ugyanis nőtt az átlagos értékesítési ár, vagyis drágább modelleket tudtak eladni, és ennek köszönhetően igazából nagyobb bevételt termelt a szegmens, mint egy éve.

Táblagép vagy sem a Galaxy View?

A Samsung is rendesen bebetonozta magát a második helyre az évek során. A gyártó szinte minden ársávban kínál valamilyen konfigurációt, és az összeállítások széles választékát tárja az érdeklődők elé, de ez már nem elég csak ahhoz, hogy tartsa a szintet. A Samsung forgalma csaknem a negyedével esett vissza (24,5%) a tavalyi második negyedéves adatokhoz képest, és így már csak 15,6 százalékos piaci részt tudott magának szerezni. A jelentős visszaesés mögött az állhat, hogy szinte semmilyen igazi újdonságot nem mutatott be a vállalat, csak néhány Galaxy Tab A modell jelent meg. Érdekesség, hogy az IDC valamilyen oknál fogva a Galaxy View tabletet nem vette számításba, szóval a 6 milliós eladási szám még lehetne valamivel jobb, ha a 18,4 hüvelykes modell is szerepet vállalhatna belőle. Az IDC nem indokolta a döntését.

Lenovo Yoga Tab 3

A Lenovo az egyetlen az IDC jelentésében, aki nagyjából stagnálást tudott bemutatni. Akárcsak tavaly ilyenkor, úgy idén is 2,5 millió eladott táblagép írható a számlájára, ám mivel a szegmens zsugorodott körülötte, 5,6 helyett immáron 6,6 százalékos piaci részesedést tudott megkaparintani. A Lenovo nevével azok találkozhatnak sűrűn, akik alacsonyabb árkategóriás megoldásokat keresnek, a kínai vállalat ugyanis sok olcsó modellt kínál. Számára a leginkább jövedelmező piac egyébként Európa mellett Ázsia és a csendes-óceáni térség, a Közel-Kelet és Afrika. A kedvező árú szerkezetek mellett ugyanakkor egyébként feltűnik néha egy-egy különlegesség is, így például a Yoga Tab 3 Pro, ami egy beépített projektorral felvérezve próbál érvényesülni.

Huawei MateBook

A képzeletbeli dobogóról éppen csak lecsúszva követi a Lenovót a másik nagysikerű kínai alakulat, a Huawei. A 2,2 millió táblagépet értékesítő vállalat szépen lépdel előre a gyengélkedő területen, ugyanis 71 százalékkal növelni tudta az eladásait. A Huaweitől az IDC azt várja, hogy határozottabban képviselje magát a billentyűzettel is ellátott táblagépek terén. A gyártó korábban leleplezte a MateBookot, ami elsőre igazán jónak ígérkezett, de komolyabb áttörést egyelőre ez a gép nem hozott. A Huawei egyébként olyan újdonságokkal is előrukkolt az elmúlt hónapokban, mint a 7 és 10 hüvelykes MediaPad M2, valamint a szintén MediaPad szériás T1 modell. Kíváncsian várjuk, hogy a vállalat a továbbiakban is képes lesz-e erősödni a táblagépek terén, és ha igen, akkor ez vezethet-e komolyabb változásokhoz.

Ilyen egy hatos csomag, csak nem sörből, hanem a Kindle Fire-ből.

Végül az IDC elemzésében az Amazon csak az ötödik helyre tudott befutni, ám ezt igencsak brutális növekedés mutató mellett érte el a tartalomszolgáltató. A vállalat neve mellett 2016 második negyedévében 1,6 millió értékesített tablet szerepel, ami több mint tizenkétszeres (!) forgalomnövekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest az IDC számításai szerint. Az Amazon pillanatnyilag igazán gazdag kínálattal bír a költséghatékony, már-már filléresnek titulálható megoldások körében. A fapados, de már aránylag használható Kindle Fire például csak 50 dollárba kerül, és meg lehet venni akár hatos csomagban is 250 dollárért, vagyis ilyen formán pedig már egy darab ingyen van. Ennek fényében aligha meglepő, hogy igencsak megugrott a kereslet. (A lábjegyzetben fel kell tüntetni, hogy tavaly a 6 colos tablet még nem volt benne az IDC adataiban, most pedig már igen.)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward