Minden eddiginél jobb mechanikus billentyűzetek jöhetnek?

A Cherry frissen bemutatott technológiájának köszönhetően jelentősen gyorsabban és megbízhatóbban működő mechanikus klaviatúrák készülhetnek.

Minden eddiginél jobb mechanikus billentyűzetek jöhetnek?

A Cherry MX sorozatú mechanikus billentyűi eléggé ismertek és elismertek a piacon, és ez nem is véletlen, hiszen jó minőségű, több évtizedes múltra visszatekintő megoldásokról van szó. A vállalat persze nem ül a babérjain, hanem inkább további kutatásokat és fejlesztéseket végez. Az erőfeszítések gyümölcseként el is készült egy ígéretes technológia, amely a CES alkalmával mutatkozott be, és a RealKey nevet kapta.

A Cherry bemutatója szerint minden billentyűzet esetében jelen van a működés során a visszaállási késleltetés, ami meghatározza, milyen gyorsan regisztrálhatja az elektronika az egyes billentyű-lenyomásokat. Amikor egy mechanikus billentyűt lenyomunk, a kapcsoló érintkezői összeérnek, a billentyű pedig "rugózik" egyet. A billentyűzet vezérlőjének várnia kell egy pár ezredmásodpercet a rugózásra annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a billentyű-lenyomás egynél többször történő véletlen regisztrálása. A folyamatot két ábra szemlélteti: az egyik a digitális, a másik pedig az analóg vezérlő működését tárja elénk.

Napjainkban a billentyűzetek digitális vezérlőket használnak, amelyeknél a visszaállási késleltetés átlagosan 20 ezredmásodperc körül helyezkedik el. A Cherry által kifejlesztett RealKey technológia nem digitális, hanem analóg vezérlőt használ, amellyel a késleltetés ideje 1 ezredmásodpercre csökkenthető.

Ez az analóg eljárás egy másik előnnyel is rendelkezik, ami szintén fontos. Mivel minden egyes billentyűlenyomással, illetve billentyű kombinációval diszkrét analóg jel keletkezik, a ghosting néven ismert, meglehetősen kellemetlen hatásokat okozó jelenség az új technológia alkalmazásával egyszerűen nem történik meg. Ez annyit jelent, hogy az új technológia jóvoltából mindegy, egyszerre hány billentyűt nyomunk le, a vezérlő nem követi el azt a hibát, hogy néhány billentyűlenyomást nem regisztrál, valamint helytelen billentyűlenyomás-rögzítésre sem kell számítani. Egyes mechanikus billentyűzeteknél már rendelkezésre áll némi anti-ghosting funkció, de ezek a jelek szerint a RealKey érkezésével feleslegessé válnak.

Fura adalék az ügyben, hogy a Cherry még nem tervezi a RealKey technológia licencelését, így ezzel az eljárással nem találkozhatunk harmadik fél által gyártott mechanikus billentyűzeteken, legalábbis egyelőre. A RealKey első éles bevetése a Cherry saját tervezésű, MX Board 6.0 névre keresztelt billentyűzeténél várható, amely tavasszal érkezik, ára pedig 219 dollár lesz.

A 108/109 billentyűvel ellátott, kifejezetten profi felhasználásra szánt klaviatúra alumínium házzal rendelkezik, felülete pedig ujjlenyomat-taszító bevonatot is kapott. A termékhez a maximális kényelem érdekében csuklótámasz is jár, ami a jelek szerint mágnesesen rögzül a billentyűzet alsó széléhez. Ja, a kínálatból a piros LED-es háttérvilágítás sem hiányzik majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward