Minden eddiginél gyorsabb a legújabb 3D-s nyomtató

A Carbon3D megoldása a CLIP technológia jóvoltából UV fényre megkötő anyaggal nyomtat, amelynek szerkezetét egy UV projektor rajzolja a folyadékba.

Minden eddiginél gyorsabb a legújabb 3D-s nyomtató

A háromdimenziós nyomtatás már nem újkeletű dolog, ám népszerűsége a drága nyomtatók és az erősen behatárolt lehetőségek miatt nem nagyon akar növekedni. Ráadásul a 3D-s nyomtatók napjainkban még elég lassan dolgoznak, mivel vékony rétegenként építik fel az éppen készülő alakzatot, és a felhasznált alapanyagok terén sincs túl nagy választék.

Egy-egy egyszerűbb műanyag alkatrész legyártására, dísz- vagy használati tárgyak nyomtatására, illetve művészi alakzatok létrehozására így is alkalmasak a termékek, sőt, van ahol már egész épületeket nyomtatnak próbaképpen, szóval látszik, hogy óriási potenciál van a technológiában.

Jó esélyekkel indulhat e szegmensben a Carbon3D új háromdimenziós nyomtatója, amely merőben új eljárást alkalmaz a különböző tárgyak kinyomtatásához. A hagyományos megoldásokkal ellentétben ez a termék nem rétegenként építi fel a tárgyat, hanem egy folyadékkal teli kádból húzza ki – és sokkal gyorsabban dolgozik, mint a kommersz háromdimenziós nyomtatók. Elsőre persze nehéz elképzelni, hogy is történik a nyomtatás, így szavak helyett inkább egy látványos videóval mutatjuk ezt be.

Az új nyomtató mögött rejlő technológia meglehetősen érdekes. Itt gyakorlatilag kémiai folyamatok precíz, szoftveres irányítása képezi az alapot – ez az újítás alappillére. A tárgyasztal helyén egy folyadékkal feltöltött tároló látható, amelyben UV fényre keményedő anyag kaphat helyet.

Az anyag szerepét gyakorlatilag bármilyen polimer vagy elasztomer betöltheti, a végeredmény pedig rendkívül jó minőségű: vetekszik a nagyüzemi öntőformákkal készített tárgyakéval. Adott tehát egy UV fényre kikeményedő folyadékkal feltöltött tároló, amelynek az alján egy átlátszó ablak található. Ezt az ablakot úgy kell elképzelni, mint egy kontaktlencsét: nem csak a fényt ereszti át, de az oxigént is.

A fejlett vezérlőrendszer a tartály alján elhelyezett ablak felett a levegőáramlás szabályzásával egy 30 mikronnyi vastagságú holtteret hoz létre, amelyben vékony rétegnyi meg nem kötő anyag helyezkedik el – az anyag kötését itt gyakorlatilag levegővel akadályozzák meg. Az anyag az UV fény hatására köt, ezért a tárgy szerkezetét egy, az üvegablak alatt elhelyezett UV projektor rajzolja bele a folyadékba, az oszlopra szerelt kar pedig lassú mozgással kihúzza a folyadékból a már megkötött anyagot, alulról pedig tovább folytatódik a tárgy építése, míg a folyamat be nem fejeződik. Ez a CLIP technológia, amelynek lényege, hogy a tárgyak rétegek létrehozása nélkül, folyamatos "nyomtatás" mellett készülnek, így a kész objektum szerkezete egységesebb, nem olyan réteges felépítésű, mint a hagyományos háromdimenziós nyomtatóval gyártott társaié.

Az új eljárás nagyon gyors: egy-egy nyomtatás nem órákba vagy napokba kerül, hanem percekbe. Ezáltal a technológia legalább 25x nagyobb sebességre képes, de esetenként akár 100-szor gyorsabb is lehet a hagyományos 3D-s nyomtatóknál.

A Carbon3D terméke meglehetősen érdekes megoldásnak tűnik, az azonban egyelőre rejtély, mikor kerül kereskedelmi forgalomba, illetve az sem tudható, pontosan milyen árcédulát kap.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward