Minden, amit a Seagate 8 TB-os merevlemezéről tudni lehet

Az infók mellett az Archive HDD sorozat többi tagjáról is lehullott a lepel.

Minden, amit a Seagate 8 TB-os merevlemezéről tudni lehet

A Seagate idén augusztusban jelentette be, hogy megkezdte első 8 TB-os asztali merevlemezének szállítását. Akkoriban sajnos az újdonság pontos tulajdonságait illetően sötétben tapogatóztunk, ugyanis a gyártó semmilyen lényeges információról nem rántotta le a leplet. A napokban szerencsére változott a helyzet, ugyanis az új merevlemez felkerült a Seagate hivatalos weboldalára.

Ahogy azt nyáron is gyaníthattuk, az új Archive HDD sorozat tagjai SMR, vagyis Shingled Magnetic Recording technológiára támaszkodnak. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy az adatsávok nem szünetekkel követik egymást, hanem átfedésben vannak egymással, így az adatsűrűség összességében 25%-kal növelhető. Hogy az eljárást miként kell elképzelni, azt az alábbi videó megmutatja.

Az Archive HDD családban a 8 TB-os modell mellett egy 6 TB-os és egy 5 TB-os példány is lapul. A család tagjainál a merevlemezkorongok egyenként maximum 1,33 TB-os adatsűrűséggel rendelkeznek – a 8 TB-os és 6 TB-os példányok hat darab, az 5 TB-os kiadás pedig négy darab HDD korongot tartalmaz.

Mindegyik Archive sorozatú merevlemez SATA 6 Gbps-os csatolófelületet kapott, gyorsítótárból pedig 128 MB-nyit használhatnak. A merevlemezkorongok üzemi fordulatszámáról a gyártói weboldal sajnos nem ad információt – az Amazon.com listája szerint 5900 RPM-es fordulatszám van érvényben. Az új merevlemezek kifejezetten archiválási célra készültek, azaz olyan adatok tárolására, amelyek megléte fontos, de nincs rájuk folyamatosan szükség. Utóbbi miatt a teljesítmény nem tartozik a legfőbb szempontok közé, de az újdonságok HDD mércével nézve azért nem lassúak: 150 MB/s körüli átlagos és 190 MB/s körüli maximális folyamatos adatátviteli sebességgel dolgoznak. Az 5 TB-os példánynál az átlagos adatátviteli sebesség 146 MB/s, a maximális folyamatos adatátviteli sebességé pedig 180 MB/s. Az Archive sorozat tagjai támogatják a folyamatos 24/7-es használatot, azaz kiválóan alkalmazhatóak nagy mennyiségű adattal dolgozó, éjjel-nappal üzemelő adatközpontokban.

Az Archive HDD sorozat tagjai készenléti állapotban és alvó módban kevesebb, mint 1 wattot fogyasztanak. Üresjáratban a 8 TB-os és 6 TB-os modellek átlagosan 5 wattot, az 5 TB-os példány pedig átlagosan 3,5 wattot kér. Működés közben a 8 TB-os és 6 TB-os példányok 7,5 wattot, az 5 TB-os pedig 5,5 wattot fogyaszt. A termékek PowerChoice, AcuTrac, illetve HotPlug támogatással egyaránt rendelkeznek.

Az Archive család tagjai éves szinten 180 TB-nyi írásmennyiséggel terhelhetőek. A három év garanciával rendelkező merevlemezek közül a 8 TB-os példányok egyelőre csak egy helyen, az Amazonon érhetőek el, ahol 20-as csomagban árusítják őket, méghozzá 5336 dollárért. Ez darabonként 267 dolláros árat jelent. A meghajtók a lista szerint januárban válnak elérhetővé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward