Mikroszerverek erős és energiatakarékos processzorokkal

Az Intel illetékesei felvázolták a vállalat koncepcióját, már ami az energiatakarékos mikroszervereket illeti.

Mikroszerverek erős és energiatakarékos processzorokkal

Az Intel szerint annak érdekében, hogy igény esetén rendelkezésre álljon a különböző, processzorintenzív feladatok elvégzéséhez szükséges nagy számítási teljesítmény, de ezzel együtt az adott mikroszerver energiatakarékosan is tudjon működni, amennyiben éppen erre van igény, a mikroszerver-konfigurációkban a jövőben egyszerre kell alkalmazni nagyteljesítményű Xeon és alacsony fogyasztású Atom processzorokat.

Az Intel szerint a szerverpiacon igény van olyan infrastruktúrára, amely lehetővé teszi, hogy a szervereket maximális hatékonyság mellett, a pillanatnyi igényeknek megfelelően lehessen használni – ehhez különböző processzorokat tartalmazó rézegységek alkalmazására van szükség. A szervereknek persze nem csak egy sor fontos követelménynek kell megfelelniük, de ezzel együtt minden olyan szolgáltatást is kínálniuk kell, amelyekre a felhasználóknak szükségük van. Ilyen a 64-bites támogatás, az ECC és a virtualizáció támogatása, valamint a megfelelő szoftveres támogatás – ezeket az izmos és a gyenge processzormagoknak egyformán támogatniuk kell. Az „izmos” jelző ebben az esetben a Xeon, a „gyenge” pedig az Atom processzorokat takarja.

A fentiek értelmében olyan adatközpontok készülhetnek majd a jövőben, amelyekben Atom és Xeon processzorok egyaránt jelen lesznek – azt, hogy éppen melyik központi egységet érdemes munkára fogni, természetesen fejlett szoftver segítségével „dönti majd el” a rendszer. A koncepció pontos megvalósításával kapcsolatban nem érkeztek információk, de könnyű elképzelni, hogy az új adatközpontok valószínűleg különböző processzorokat tartalmazó rackekből, azaz fiókokból épülnek majd fel.

Ezzel egy időben az Intel mikroszervereket érintő útiterve is frissült, amelyen megjelentek a 22 nm-es Haswell és ugyancsak 22 nm-es Avoton SoC egységek – ezek várhatóan 2013 folyamán mutatkoznak be. Az Avoton kódnévvel ellátott Intel Atom processzorok specifikációi egyelőre nem ismertek, de abból kiindulva, hogy a termékek a Haswell alapú SoC egységekkel együttműködve foglalnak majd helyet a mikroszerverekben, valószínűleg sok-sok hasonlóság lesz a két család tagjai között, már ami általános képességeiket illeti.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward