Miért van hiány egyes videokártyákból?

Túl sokan akarnak játszani, vagy inkább túl sokan szeretnének meggazdagodni Bitcoin/Litecoin bányászatból?

Miért van hiány egyes videokártyákból?

Egy ideje fura jelek mutatkoznak a videokártya piacon, amelyek arra utalnak, hogy a felsőkategóriás videokártyákra szánt grafikus processzorokból kisebb hiány alakult ki, így a velük felszerelt termékek beszerzése is nehézkes, hiszen nem készül annyi belőlük, mint amennyire manapság igény lenne.

A fenti probléma miatt a Radeon R9 290(X) sorozat tagjait, illetve a Radeon R9 280X típusú videokártyákat nehéz beszerezni, de ugyanez valamilyen szinten a hasonló teljesítményű GeForce videokártyákról is elmondható

Hogy ez az egész miért van? Nos, egyes fórumokon és híroldalakon terjedőben van az az elképzelés, hogy a felsőkategóriás GPU-val szerelt videokártyákból azért alakult ki hiány az elmúlt időszakban, mert a vállalkozó szellemű Bitcoin/Litecoin bányászok – inkább utóbbiak – nekiálltak felvásárolni őket, ugyanis azt remélik, a befektetés majd busásan megtérülhet a nem is oly távoli jövőben. A Litecoin bányászok elképzelése mindenképpen érdekes és akár életképes is lehet, hiszen az első Bitcoin bányászok közül sokan akasztottak le komolyabb profitot a nagy Bitcoin láz hajnalán azzal, hogy időben szálltak be a mókába.

Mi minden állhat a háttérben?

A játékra szánt PC-s hardverkomponensek piaca meglehetősen nagy: egy márciusi elemzés alapján a tavalyi év folyamán a piac értéke 20 milliárd dollárt tett ki, ez pedig 8%-kal magasabb összeg, mint a 2011-es. Az elkövetkező időszakban az előrejelzések szerint hasonló mértékű, illetve akár nagyobb növekedés is várható.

Nagy gond, hogy a piaci igényeket rettenetesen nehéz felmérniük a vállalatoknak, ami azért baj, mert mind az Nvidia, mind pedig az AMD hónapokkal előre leadják a szilícium ostyák gyártatására vonatkozó megrendeléseket, méghozzá az igények várható, becsült alakulása szerint. Mivel a piaci igények hullámzóak, így az illetékeseknek nehéz dolguk van: ha túl kevés GPU gyártását rendelik meg, akkor hiány alakul ki, ha viszont eltúlozzák a mennyiséget, akkor hatalmas raktárkészletek halmozódnak fel, amelyek értéke napról napra csökken. A dolognak nem csak anyagi tétje van: amelyik vállalat elszámítja magát, az duplán rosszul jár, hiszen benne van a pakliban, hogy a hiba miatt növekedésnek indul a rivális cég piaci részesedése.

Problémákra már korábban is volt példa: 2009 végén az a fura helyzet állt elő, hogy mind az AMD, mind pedig az Nvidia rossz becslést készített, így a 40 nm-es és az 55 nm-es csíkszélességgel készülő grafikus processzorokból egyaránt hiány alakult ki. A 40 nm-es csíkszélességgel készülő GPU-k esetében igazság szerint egy másik gyártó, a Qualcomm is közrejátszott a probléma kialakulásában, mert a vállalat lefoglalta a TSMC gyártókapacitásának jelentős részét, így a videokártya gyártók húzták a rövidebbet.

Napjainkban annyival rosszabb a helyzet, hogy a piaci igények megszokott hullámzása mellett egy új változó is feltűnt az egyenletben, amivel a jelek szerint senki sem számolt, ez pedig a pénzbányászat. A Bitcoin esetében manapság már inkább a célhardverek viszik a prímet, mivel már a több videokártyával ellátott bányászgépekkel sem éri meg bajlódni, de a Litecoin háza táján még van keresnivalójuk a felsőkategóriás GPU-val szerelt videokártyáknak, különösen az AMD műhelyéből érkező példányoknak, amelyeknek nagyon fekszik az effajta terhelés.

Szóval akkor a bányászokat kell okolni?

A legfrissebb, még mindig nem hivatalos adatok szerint nagyon úgy tűnik, hogy igen. Rengeteg olyan eBay aukcióra sikerült ráakadni a napokban, amelyeken R9 280X típusú videokártyákat árultak, méghozzá extrém, 450 dolláros vagy még ennél is magasabb árakon, méghozzá kifejezetten Litecoin bányászatra. Összehasonlításképpen a Radeon R9 280X listaára 299 dollár. A termékekre a vásárlók le is csaptak annak rendje és módja szerint. Hogy miért Radeon R9 280X videokártyákra esett a választás? Mert a Radeon R9 290(X) modellekkel ellentétben azokra még sikerült szert tenniük az eladóknak.

A szivárgó adatok alapján úgy tűnik, az elmúlt időszakban alaposan megugrott a kifejezetten Litecoin bányászatra bevont GPU-k száma, amiből arra lehet következtetni, hogy tényleg hatalmas felvásárlási láz indult be, ami kétségkívül hozzájárulhatott a GPU hiány kialakulásához. Persze addig, amíg nincs hivatalos állásfoglalás a témában, ez részben spekuláció.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward