Mi van az Apple A6X-ben?

A szakértőkben valószínűleg egyből ez a kérdés merült fel, amikor az Apple bemutatta a negyedik generációs iPad-et. A vállalat ezúttal is egy új chippel készült, tehát nem az Apple A6 van az új iPad-ben, hanem egy komplexebb egység.

Mi van az Apple A6X-ben?

A szakértőkben valószínűleg egyből ez a kérdés merült fel, amikor az Apple bemutatta a negyedik generációs iPad-et. A vállalat ezúttal is egy új chippel készült, tehát nem az Apple A6 van az új iPad-ben, hanem egy komplexebb egység.

Az iPad harmadik generációjában egy Apple A5X volt. Ez két Cortex-A9 magot tartalmazott, melyek 1 GHz-es órajelen jártak, a grafikus processzor szerepében pedig egy PowerVR SGX543 MP4 volt. A rendszermemóriája 1 GB-os méretet öltött és 4*32 bites csatornán csatlakozott a SoC-hez.

Az új iPad csak az utóbbi ponton hasonlít az elődjéhez, tehát a memóriavezérlő ez alkalommal is 128 bites lesz, és a rendszermemória mennyisége is változatlanul 1 GB-nyi LPDDR2-es. Ezt leszámítva azonban maximum a magok számát találhatjuk, mint közös nevezőt. Az A6X is két processzormagot és négy grafikus egységet tartalmaz, viszont ezek már jóval fejlettebbek az elődeiknél. A két ARM alapú mag, már az A6-ból ismert - Apple által fejlesztett - Swift mag. Ezek jóval gyorsabbak az Cortex-A9-nél azonos órajelen, és immár 1,4 GHz-es frekvencián teszik a dolgukat.

A grafikus egységgel viszont eddig még nem találkozhattunk. A PowerVR SGX554 most először öltött test, és egyből négymagos konfigurációban. A PowerVR SGX 543 alapjai nem változtak, tehát a magok száma azonos, de a benne található ALU-k kétszer annyian vannak, mint eddig (4 Vec4 SIMD helyett itt 8 Vec4-es SIMD tömbök vannak). Az órajelen valószínűleg nem változtattak, így ezúttal is 250 MHz-en dolgozik a GPU, csak éppen a 32 GFLOPS-os teljesítmény 64-re nőtt. További különbség még, hogy az új GPU már támogatja a Shader Modell 3.0-t (DirectX 9.0c-ben láthattuk először PC-n), de ezt valószínűleg még nem igazán fogják kihasználni, mert a többi gépük nem rendelkezik vele.

Az Apple A6X már a Samsung 32 nm-es gyártósorairól érkezik, míg az A5X a jó öreg 45 nm-t használta, így tehát méretben is javult az új lapka. Az Apple A5X igazi monstrum volt a maga nemében, a 163 mm^2-es alapterülettel kétszer nagyobb még a hasonló csíkszélességű Tegra 3-nál (80 mm^2) is, ami bizony komoly teher a gyártás során. Az A6X ehhez képest "mindössze" 123 mm^2 (éppen, mint a legelső Apple A5), vagyis fogyott 25 százalékot, de még így is nagynak számít.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward