Mi vagyunk a leggyengébb láncszem

Mi vagyunk a leggyengébb láncszem

A világ legjobb biztonsági szoftverei sem jók semmire, ha az ember figyelmetlen - se számítógépek, se mobiltelefonok esetében.

Bármennyire is igyekeznek a különböző cégek, hogy minél biztonságosabb operációs rendszereket fejlesszenek ki, az emberek attól még mindig átverhetőek maradnak.

Patrik Runald, az F-Secure biztonsági szakértője szerint például a mobiltelefonokhoz kifejlesztett Symbian operációs rendszer "eléggé biztonságos"nak tekinthető - ez azonban csak maga a rendszer, de nem az ember.

"Minden ártó program (malware), amivel eddig találkoztunk, csak akkor tud működésbe lépni, ha előbb maga a felhasználó telepíti őket - annak ellenére, hogy ehhez három-négy figyelmeztető jelzést is figyelmen kívül kell hagynia. Így tehát a rendszerben valóban nem volt hiba" - magyarázta.

Elismerte ugyanakkor azt is, hogy a felhasználói felület egyes üzenetei valóban nem eléggé egyértelműek, de rámutatott arra is, hogy ez még így is csak a kisebbik baj - a nagyobbik továbbra is az, hogy az emberek nem törődnek a figyelmeztető jelzésekkel.

Akadt néhány olyan eset is, amikor a kiberbűnözők érdekes shareware vagy freeware programoknak álcázták a malware-jeiket, de a gondok forrásának ez is csupán egy kisebbsége a felhasználói tudatlanság többsége mellett.

"Az emberek azt hiszik, hogy az egész csak csengőhangokról, játékokról, háttérképekről és videókról szól, vagyis csupa vicces és jópofa dolgokról - holott valóban vannak veszélyek is" - mondta Runald.

Bluetooth-felhasználók például kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor is hiába kattintanak a "Nem"-re a "Kívánja telepíteni ezt a programot?" kérdésre adandó válaszként, a kérdés nem tűnik el. Ez pedig gyakran vezet ahhoz, hogy puszta frusztrációból végül feladják, és az "Igen"-re klikkelnek.

"Ezért terjedhetnek el a vírusok: hiába klikkel az ember többször is a 'Nem'-re, ha az láthatólag nem működik, így végül csak az 'Igen' marad - és már kész is a fertőzés" - részletezte Runald, majd megoldásként azt a tanácsot adta, hogy az ember ilyenkor egyszerűen és szó szerint "álljon odébb".

"A Bluetooth hatótávolsága rendkívül korlátozott" - magyarázta. Ezért ha ténylegesen odébb megyünk és a Bluetooth beállításaink között kikapcsoljuk magát a Bluetoothot vagy elrejtjük minden más eszköz elől, akkor máris megoldottuk a problémát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward