Mesterséges intelligenciával erősít a Facebook

Az új rendszer átláthatóbbá teszi majd a hírfolyamot, de minden bizonnyal egyéb célokra is bevethető lesz - persze utóbbiakról hallgatnak.

Mesterséges intelligenciával erősít a Facebook

A Facebook fejlesztőcsapata folyamatosan azon munkálkodik, hogy a világ legnagyobb és legnépszerűbb közösségi oldala a lehető legjobban működjön. A törekvések ellenére kisebb-nagyobb hibák olykor-olykor azért becsúsznak, de most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy milyen újítás készül a háttérben.

A hírek szerint éppen egy új rendszer fejlesztése zajlik, amely mesterséges intelligencia alkalmazásával próbálja felismerni, illetve megtanulni, milyen érzelmek húzódnak egy-egy személyes Facebook bejegyzés mögött. Az erőfeszítések célja, hogy létrejöjjön egy olyan rendszer, amely a mesterséges intelligencia segítségével képes elemezni a különböző bejegyzéseket, így képes felismerni, hogy a szavak mögött milyen esemény vagy milyen érzelmek húzódnak - anélkül, hogy ezeket a bejegyzés készítője megnevezné. Az agysejt-hálózatot szimuláló számítógépes rendszer a mesterséges intelligencia jóvoltából tanulás útján képes lesz arra is, hogy felismerje a fotókon található különböző objektumokat, sőt, a rendelkezésre álló információk alapján akár azt is meg tudja majd mondani, hogy az egyes felhasználók mit csinálhatnak majd a jövőben. A nyolctagú Facebook AI Team munkájával kapcsolatban - a fentieket leszámítva - igencsak szűkszavúak a vállalat illetékesei, de ez aligha meglepő.

A speciális erőforrást a Facebook részben arra használja majd, hogy intelligensebbé tegye a felhasználók hírfolyamát, így ott nagyobb valószínűséggel jelennek majd meg olyan dolgok, amelyekre az adott felhasználó valóban kíváncsi. A közösségi oldal motorja már manapság is igyekszik úgy csoportosítani a bejegyzéseket, hogy azok jelenjenek meg az adott felhasználónak, amelyek számára jó eséllyel a legfontosabbak. A mesterséges intelligencia hadrendbe állásával e funkció még hatékonyabban üzemel majd.

Persze erre szükség is van, hiszen a mobil eszközöknek köszönhetően egyre többen, egyre többet használják a Facebookot, így napi szinten egyre több tartalom születik, amelyek közül egyre nehezebb kiválogatni az adott felhasználó számára legfontosabb bejegyzéseket. Más kérdés, hogy az új "csodafegyvert" mire használják majd a háttérben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward