Mesterséges intelligencia: nem sokon múlott

Bizonyos Elbot névre hallgató számítógép már majdnem megütötte azt a szintet, ahol a Turing-teszt szabályai szerint már ténylegesen "öntudatra ébredt" mesterséges intelligenciának lehet tekinteni.

Mesterséges intelligencia: nem sokon múlott

A tegnapi nap folyamán egy bizonyos Elbot névre hallgató számítógép már majdnem megütötte azt a szintet, ahol a Turing-teszt szabályai szerint már ténylegesen "öntudatra ébredt" mesterséges intelligenciának lehet tekinteni.

Ehhez ugyanis arra lett volna szükség, hogy a gép 30%-os sikerességi rátával győzze meg a beszélgetőpartnereit arról, hogy ő valójában ember - ehhez képest Elbot 25%-ot ért el. Ez tehát már egy igen figyelemreméltó eredmény, de még "nem az igazi".

Nem véletlenül hasonlította az eredményt Kevin Warvick, a teszt-rendezvény szervezője az eseményt az 1997-es nagy sakkcsatához, amikor is az IBM Deep Blue-ja legyőzte Kasparovot. Mint mondta, "most először került két gép is igen közel ahhoz, hogy megfeleljen a Turing-teszten".

Azonban még ennél is lenyűgözőbb volt az a tény, hogy a gépek minden eddiginél jobb kommunikációs képességeket mutattak (e téren már 80-90%-os értékeket értek el); annak ellenére is tehát, hogy az idő nagy részében a tesztelők tudták ugyan, hogy géppel állnak szemben, azoknak a csiszolt beszédkészsége előtt mégis kalapot emeltek.

Warvick szerint mindent egybevetve elmondható, hogy nagyon közel van már az a nap, amikor a gépek valóban olyan szintű kommunikációs készségekre tesznek szert, hogy minden további nélkül elbeszélgethetünk velük - ez pedig nagy áttörést jelenthet a gépek iránti kapcsolatunk, és a robotok fejlesztése terén is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward